Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Dunga, vară fierbinte

În tinereţea mea a rulat la TV serialul „Lunga vară fierbinte” În fotbal şi nu numai, naveta între „providenţial” şi „neisprăvit” e monedă curentă. Azi îmbraci haina eroului, mîine eşti o scursură. Azi te scalzi în glorie, mîine te îneci […]

luni, 28 iulie 2014, 8:41

În tinereţea mea a rulat la TV serialul „Lunga vară fierbinte”

În fotbal şi nu numai, naveta între „providenţial” şi „neisprăvit” e monedă curentă. Azi îmbraci haina eroului, mîine eşti o scursură. Azi te scalzi în glorie, mîine te îneci în lături. E o montagne-russe plină cu pasageri pentru care hrana zilei e incertitudinea. Ambrozia şi cucuta stau în cupe alăturate, despărţite de caloriile succesului. Iar dansul cu schimb de locuri în care adoratul devine libarcă şi invers a cuprins şi Brazilia. Şefii fotbalului de-aici au uns noua instanţă salvatoare, avînd grijă ca în prealabil să-şi extirpe memoria. Altfel, sînt greu de explicat motivele pentru care alesul a fost Carlos Dunga. Gilmar Rinaldi şi grupul lui de amici nu au dat, în serafica lor existenţă, peste vorba lui Santayana, după care oamenii care-şi uită trecutul sînt condamnaţi să-l repete.

Carlos Dunga s-a dovedit un închizător de nădejde şi un căpitan hotărît al Braziliei care a cîştigat Cupa Mondială din 1994. Acelaşi Carlos Dunga a fost un antrenor fără har, care a ratat ţinta la CM din 2010 după un şir de opţiuni care-au contrazis esenţa fotbalului brazilian. Cînd le servești oaspeţilor apă plată în loc de cocktail tropical, te poţi aştepta la mustăciri. „Nu vînd vise”, s-a disculpat Dunga deunăzi, înainte să aibă cineva timp să-l învinovăţească de ceva. Nimeni nu l-a bănuit pe Dunga de comerţ cu oniricul. Dimpotrivă, motivele de contestare ţin de fermitatea cu care Dunga a suprimat plăcerea jocului. În loc de cafea, Dunga a deschis punga cu nechezol şi a pretins extaz din partea asistenţei. Trist dribling, proaste consecinţe. Captivă a pavlovismului papilar, asistenţa a strîmbat din nas şi a mutat ceaşca mai departe, spre colţul mesei.

Scolari, zeul de la CM 2002, e acum sinonim cu eşecul. Dunga, eşecul de la CM 2010, e acum numele speranţei. Cum să-i spunem acestei reapariţii pe banca naţionalei? Dezinteres pentru trecut? Inadecvare? Numire pe pile? Încă nu e clar. Cert este că Dunga are de luptat întîi şi-ntîi cu propria imagine de-acum patru ani. Atunci el a făcut din Brazilia un detaşament de fotbal muncitoresc, din care ghiduşia şi exoticul au fost izgoniţi cu pietre. În prezent, i se dă pe mînă o echipă pe care s-o preschimbe în diamant şi instrument de vrăjire. Dunga trebuie să bată Europa şi Brazilia în lung şi-n lat ca să scoată la iveală ceva comparabil măcar pe departe cu garnitura din 2002. Şi ca să şteargă amintirea icoanelor de avarie Fred şi Jo. E de aşteptat în mod realist aşa ceva de la un om care a abordat CM din Africa de Sud lăsîndu-l acasă pe Ronaldinho?

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Catalin Balan (1 comentarii)  •  31 iulie 2014, 9:52

Va salut, maestre!
… intrucitva explicabila situatia,declinul fotbalului jucat acum de brazilieni, – nu declinul Braziliei, fireste sesizati nuanta- fie-poate- si numai prin faptul ca lui Neymar, perla Selecao, i s-a desemnat pozitia de vioara a doua la Barcelona lui Messi.
Si Neymar nu numai ca a acceptat-o, dar in destule rinduri si-a asumat-o clar . Departe de a fi un specialist,am aflat-o pe propria piele : subconstientul nu iarta…

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  31 iulie 2014, 11:20

Lupule palid, Corvette59,

merci amice, dar eu stiu ce merit. Sint observator bunicel, vocabular redus pe care, spre groaza unora, il mai si adaptez dupa situatie. Le fac si asa destule probleme. Nu ma abtin sa n-o iau pe aratura. Are acolo DRP pe cineva care are grije de mine, de ani buni, ca de Eminescu, asa ca 90% din comentarii le pastreaza pentru ea. Cred ca vrea sa scrie o carte umoristica.

Altfel cu tine. Cred ca povestea ta braziliana s-ar vinde. Altii sint mai mult pe autostrada si la baut dar pot scrie carti de calatorie despre toata Spania, Franta, … Daca ar vrea, ar scrie si despre campionatul mondial de ce vrei tu, caci ei sint peste tot si pe nicaieri.

Obiectiv (461 comentarii)  •  31 iulie 2014, 13:28

@ corvette59
Pe atunci, pe vremea armatei, eram foarte suparat pe gugulani, care primeau permisii si invoiri pe banda rulanta!
Acum, mi-a trecut, desi ii consider inca pe destui banateni mai interesati de propasirea materiala decat cea spirituala, culturala!
N-am intervenit in dezbaterea relativa la sud-americani, pentru ca-i consider, inca, intr-o masura prea mare „premiati” sub cel putin doua aspecte:
– numarul de titluri dobandite (cu doua de partea Uraguay-ului, pe vremea „fotbalului romantic”);
– turneele finale gazduite pana acum, cu cate 2 pentru Mexic (cu amendamentul ca sunt latino-americani) si Brazilia; prin comparatie, doar Germania, Franta si Italia au gazduit in Europa cate 2 editii, in timp ce Olanda, Belgia, Austria si Portugalia n-au gazduit niciuna!
Mi se pare acum mai important sa vedem daca cele 4 cluburi romanesti castiga disputa cu „team-urile” din Cehia, decat sa ne intereseze soarta brazilienilor, intotdeauna abonati la titlurile oficiale de cei mai buni fotbalisti, sau la cele, onorifice, de cei mai talentati dintre cei care „bat mingea pe glob”!
O constatare: Steaua lui Galca a castigat 2,5 puncte dupa 3 meciuri din preliminariile Ch. League, adica mai mult decat anul trecut, dupa acelasi numar de meciuri, sub conducerea manelistului laudaros!

corvette59 (172 comentarii)  •  31 iulie 2014, 15:13

@obiectiv
O mica corectie dl meu .Mexicul a gazduit CM de doua ori numai datorita faptului ca Columbia nu a reusit sa faca fata rigorilor FIFA . Uruguay este cistigatoare a titlului de patru ori .Doua oficiale si doua acordate de FIFA dupa ce aceasta a preluat si palmaresul la fotbal al CIO .A fost considerata campioana mondiala deoarece cistigase turneele olimpice de la Amsterdam si Paris pe vremea cind inca nu era CM.Mai apoi,dupa 1930, campioanelor olimpice nu le-au fost acordate aceasta clauza.Exista deja CM. Din aceasta cauza tricoul nationalei Uruguay are patru stele !
In ce priveste gazduirea unui CM,cu exceptia Angliei ,Spaniei,Frantei si Germaniei,nu stiu ce tara ar fi capabila financiar sa se incumete la o asa povara . Numai daca se „aliaza”-Olanda / Belgia,Austria/Ungaria, Scandinavia/Danemarca ar fate fata cerintelor. In 1982 Spania a invitat Portugalia sa preia o grupa si un „sfert”. Mindrii,acestia au refuzat .Singura lor sansa in viitor ar fi sa-l gazduiasca impreuna cu Marocul . Ar fi o premiera, CM pe doua continente ! Felicitari si urari de succes echipelor romanesti .

Marcovici (180 comentarii)  •  31 iulie 2014, 15:20

Doar nu e Dunga singurul antrenor in criza de idei sau numit prin surprindere. Peste cinci- zece ani se vor inventa încă vreo șapte talente pe plaja. Poate ii vom vedea peste doi ani debutând prin Ucraina sau Arabia.

Obiectiv (461 comentarii)  •  31 iulie 2014, 18:00

@corvette59
Pentru (aproape) toata lumea, Uruguay este dubla campioana mondiala, la fel ca Argentina! Titlurile castigate pe teren sunt cele ramase in memoria colectiva (si in statisticile obiective), nu cele atribuite printr-o decizie arbitrara!
Portugalia a organizat singura o editie de succes a CE, la care am avut fericita ocazie sa particip si au si acum o infrastructura extraordinara (pe care Spania, acum, n-o are -ma refer strict la stadioane), daca ne raportam la dimensiuni!
In postarea anterioara, doream sa sugerez ca nu ar trebui sa le plangem de mila brazilienilor, au o baza de selectie extraordinara si, din 2014, o infrastructura pe masura! Cu Dunga, cu altii, vor reveni acolo unde au mai fost; totusi, nu cred sa mai starneasca vreodata admiratia si respectul de pana la ultimul titlu, cand i-a avut pe cei 3 R in componenta, in opinia mea mai buni decat Romario-Bebeto!
Cum este iarna in Australia?O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  31 iulie 2014, 18:04

Sper ca ati inteles bine (a fost o formuare eliptica, daca RP este de acord ): …cand („selecao”) i-a avut pe cei 3 R…
O.

Nea Vanea (1 comentarii)  •  31 iulie 2014, 19:14

Domnule Paraschivescu,

sa fim rezonabili, va rog.
Brazilia nu a avut niciodata antrenori performanti. Cel mult diplomati. Au avut, insa, ca nici o alta natiune in acest sport, fotbalisti mai mult decat adevarati. Au avut generatii intregi, una dupa alta, de super jucatori. Cand printre ei s’au aflat si caractere puternice, asa cum s’a intamplat in Mexic’70 sau USA’94, chiar si in Japonia’2002 (acolo unde nu au avut adversari pe masura, cum la nici un alt CM nu s’a mai intamplat…), atunci lipsa selectionerului antrenor de valoare nu s’a facut simtita.
Cand, insa, caracterele marilor vedete au fost indoielnice, asa cum s’a intamplat in Spania’82 si Mexis’86 (aproximativ aceeasi generatie) ca si in Franta’98 si „11” nu s’a inchegat intr’un grup unit si puternic ca si atitudine si vointa, a iesit la suprafata incompetenta celor de pe banca tehnica, incapabili de reactii, de solutii. In cazul turneului final abia incheiat, un intreg grup titrat…
Puneti dumneavoastra ghilimele, va rog.
Zagalo cu generatia ’70, Pareira cu cea din ’94 si Scolari la editia din 2002 nu au fost decat ghizi pentru grupuri de turisti fotbalisti de imensa valoare, dar si de un profesionalism desavarsit si un orgoliu nemasurat. Aceste persoane puteau, foarte bine, sa lipseasca din delegatia Braziliei la aceste turnee finale…
Asa precum, din cea a Romaniei in Statele Unite, in 1994, puteau lipsi un general si un hot calificat, cu renume de cap mafiot!
Totusi, indraznesc sa va adresez o intrebare: ce nume considerati ca trebuia sa poarte selectionerul Braziliei la acest turneu final? Dar cel ce ar fi trebuit ales in locul deloc merituosului Dunga?
Sper sa puteti raspunde folosind doar unul, maxim doua nume proprii…
Cu stima

corvette59 (172 comentarii)  •  1 august 2014, 1:35

@ obiectiv
Hmmm ! Buna intrebare .Ca sa intelegi mai bine iti propun sa o compari cu zilele de toamna tirzie in Romania,mai bine spus cu noptile.Aici pe malul oceanului noptile de iarna sint reci, cu „geruri” citeodata ( 2-10 grade).Frigul si aerul sarat dau o curioasa combinatie cu care majoritatea europenilor sint nefamiliari . Zilele ,in schimb, sint destul de calde (20-22 grade).Dimineata pui pe tine un jumper,pullover,sau jacket ,iar in jur de ora 10-11 il dai jos si pina pe la ora 5-6 dupa masa stai in camasuta cu minecuta scurticica, cum ar zice coana Aurora,fosta bona a copiior mei. Femeia aceasta a fost si inca este foarte devotata familiei noastre Mi-a invatat copiii romaneste (au accent moldovenesc foarte pronuntat) .24/7 a fost de veghe la patul de suferinta al sotiei mele .Anul trecut copiii mei i-au cumparat o casa,dar ea tot la noi sta . Nu renunta la diminetile cind „expediaza” la lucru pe cei doi copii inca locuind cu mine.Ii trimite ca scosi din cutie si cu masina lustruita . Na ,am deviat fara sa-mi dau seama ! Am intilnit-o pe aceasta femeie intr-un lagar UNHCR in Beograd . Eram acolo sa inlesnesc emigrarea unui prieten .Cind am auzit povestea ei si a experientelor prin care a trecut,am decis sa-i fac sponsorizarea si ei . Am mers la interviuri ONU si la ambasada australiana .Dupa doua saptamini de asteptare am plecat spre Australia cu ambele persoane.Sotul ei murise impuscat de granicerii romani in timp ce ambii inotau spre malul iugoslav al Dunarii . Soarta oamenilor poate fi foarte cruda citeodata !

VJ (1 comentarii)  •  1 august 2014, 10:32

Buna ziua!

Parerea mea este ca, alegerea lui Dunga pe acest post este una care nu are in vedere doar calitatile sale ca antrenor. Brazilia a constatat (in sfarsit) ca viata merge inainte. Se doreste reorganizare fotbalului Brazilian dupa modelul german. Vezi ce se intampla in SUA. Iar Dunga este creditat cu calitatile necesare pentru asa ceva. In Fotbalul de azi, nu sunt suficienti jucatori talentati. Toata logistica, pregatirea fizica, pregatirea psihologica, munca cu presa, sunt la fel de importante. Mai mult ca oricand, fottbalul de azi a devenit un joc de echipa sic and spun echipa nu ma refer doar la cei 11 jucatori pe teren.

Obiectiv (461 comentarii)  •  1 august 2014, 12:00

@ corvette59
Foarte interesante relatarile dvs. , mai ales „feliile de viata” cu care ne regalati! Rezulta ca ati facut multe acte caritabie in viata, pentru oameni care alegeau si meritau libertatea!
In privinta iernii australiene, doar in Tasmania exista ceva comparabil cu ce se intampla pe la noi!
Revenind la brazilieni, cu riscul de a-i contraria pe multi, afirm ca 75% dintre cei care ajung in Europa sunt supraevaluati; cred cu tarie ca Ahmetov (si nu numai) spala niste bani negri cand plateste mai mult decat dublu pentru niste brazilieni de mana a doua, care ajung buni (cu multa ingaduinta) de „nationala” dupa ce invata tactica si se pun la punct cu pregatirea fizica! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  1 august 2014, 21:04

@ obiectiv
1 – nici acolo in Tasmania . Ieri a NINS la Melbourne !
2- Salutari si sanatate de la D-na Aurora Amanolesii !
3- Are el,Ahmetov, alte metode sa-si spele banii . M Lucescu e si consilier economic acolo . De ce crezi ca-l tine Rinat ?
3- Ciriva au dat randament ,Willian in speta . Altii ,Douglas ,spera sa ajunga la noi la Arsenal . Poate il ia AW. Asa se aude .

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 august 2014, 13:59

@ corvette59
Vad ca am monopolizat discutiile de pe acest blog!
Da, iarna-i diferita in emisfera aue prea mult pentru acei fotbalististrala! Care-i metropola dvs. favorita in Australia?
Aveti dreptate, Lucescu este o mina de aur pntru Ahmetov; totusi, plateste prea mult pentru acei mingicari (unii) ineficienti sau pentru niste inchizatori maratonisti, care nu se remarca cu nimic la WC! Willian est titular pentru ca s-a intamplat sa figureze intr-o formula castigatoare a clubului, ca Chivu la Inter, tot pe vremea lui Mourinho! Pe scurt, cifrele de transfer in cazurile brazilienilor trecuti pe la Shakhtar sunt cel putin duble in raport cu valoarea demonstrata!
Daca ma gandesc bine, Arsenal a avut o echipa extraordinara acum 2-3 ani, peste ce ar putea alcatui acum AW cu o infuzie de capital de 100-150 mil. pounds; din pacate, ghinionul, accidentarile lui Walcott, RVP si Diabi, lipsa de inspiratie a managerului, lipsa de experienta a lui Ramsey (abia in sezonul tecut a demonstrat ca merita sa fie titular), gafele aparatorilor si arbitrajele nefavorabile i-au privat de cateva titluri! In concluzie, Douglas n-ar reprezenta deloc o solutie, v-am spus ca prefer calitatea cantitatii!

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 august 2014, 14:06

Iertare pentru ce rezulta pe laptop, fara o minutioasa verificare!

corvette59 (172 comentarii)  •  3 august 2014, 1:56

@ obiectiv,
bineinteles, Brisbane ! Gold Coast la vreo 50 km sud este orasul meu de resedinta.Este pt Australia ce ar fi Miami pt USA,Mamaia pt Romania si Saint Tropez pt Franta.
Am vazut aseara Arsenalul la lucru contra celor de la Benfica . Se pare ca se pune bazele unui nou stil .Dusa e tiki-taka veche .Cel putin in prima repriza s-a jucat in jumatatea noastra,iar contraatacuri rapide i-au prins pe lusitani descoperiti.Altfel nu se explica 3goluri in 4 minute.S-a remarcat in mod exceptional Chambers . A jucat fundas central si nu s-a cunoscut lipsa lui Merte ,sau a lui Kos.Ramsey face toti banii ,ba inca si ceva pe deasupra . Este in clasa lui Petchowski ,a lui Overath ,sau Ardiles.El e cheia ritmului in echipa.O mare surpriza pt mine a fost tinarul portar Martinez.Exceptional !!! Virful Sanogo a inscris 4 goluri cu executii de veritabil „vulpoi ” de careu. Semn bun ! Celalat ,Joel Campbell , a dat un gol cu un sut ca la mondiale si a facut alte doua goluri . Giroud are concurenta serioasa acum si nu mai e nevoie de a aduce alt virf la echipa. Alexis Sanchez a jucat ultimul sfert de ora si a vrut sa arate pt ce a dat Arsenalul atitia bani pe el. A reusit ! Publicul l-a adoptat imediat ce a inceput o cascada de driblinguri reusite si spectaculoase.Stie sa centreze si sa „arunce” mingea,vede omul liber ,ba chiar stie sa si deposedeze . Bani cheltuiti bine ! Dezamagit de prestatia in repriza a doua a lui Willshere . Se intimpla ceva cu baiatul asta. In locul lui Wenger n-as incepe nici un meci fara Rosicky titular . Arteta e deja depasit de joc, iar Ox inca nu s-a trezit dupa CM. Trebuie,totusi,un inchizator acolo,Ramsey nu le poate face pe toate ,iar Coquelin joaca cu totul altceva in faza de aparare. Deasemenea,Gibbs e cam nesigur in fata unei extreme rapide .Monreal a jucat stoper si a jucat bine,dar nu are inaltimea potrivita,golul portughezilor a venit dupa o aruncare inalta in careu la care Monreal nu a ajuns. Arata bine Arsenalul !

M (11 comentarii)  •  3 august 2014, 14:46

Gilmar Rinaldi nu cred ca intentioneaza sa se joace cu focul langa hambar mai ales ca acum conditiile sunt prielnice pentru un incendiu.
Probabil ca Dunga a fost angajat pentru ordine iar federatia ar trebui sa ii asigure progresul prin programe de fotbal pentru tineri.
Cred ca s-a inteles si in Brazilia ca daca nu ai cu cine nu poti practica jogo bonito.
Si decat un fiasco soldat cu 1-8 incercand sa interpretezi o partitura pentru care nu ai orchestra e de preferat un 1-2.

Obiectiv (461 comentarii)  •  3 august 2014, 16:10

@ corvette59
N-am vazut meciul cu Benfica, insa am incredere in cele relatate de dvs. Totusi, meciurile oficiale sunt diferite de cele amicale, chiar contra unei legende a fotbalului mondial, Benfica (am fost pe stadionul sau, care mi se pare magnific)!
Sanogo? In meciurile in care l-am vazut, s-a descurcat stangaci, ca unul care nu-si coordona bine segmentele; sa-l vedem, are calitati…
Brisbane, da, imi place comparatia cu St. Tropez, oras pe langa care am trecut si care-mi aminteste de marele L. de Funes, jandarmul fara egal si atemporal!

Marcovici (180 comentarii)  •  5 august 2014, 10:09

Profetie: viitoarea stea se va alege dintre Geuvanio, Ademilson, Negueba, Diguinho, Otavio sau Bruninho… Pe cat?!

Comentează