Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Poggio Alto, loc de consolare

Ce an doare mai mult în Brazilia, 1950, 1982 sau 2014?

Brazilia a ştiut mereu să rîdă şi să plîngă. Iar publicul s-a priceput să-i răspundă. Brazilia a prelungit la Cupa Mondială acele deprinderi ale vieţii de zi cu zi […]

luni, 14 iulie 2014, 8:24

Ce an doare mai mult în Brazilia, 1950, 1982 sau 2014?

Brazilia a ştiut mereu să rîdă şi să plîngă. Iar publicul s-a priceput să-i răspundă. Brazilia a prelungit la Cupa Mondială acele deprinderi ale vieţii de zi cu zi care i-au adus renumele de campioană a excesului. Ea a intrat de fiecare dată în competiţie pudrată de gloria favoritului. S-a bucurat de o mitizare frenetică din partea presei, care a silit-o să se arate în postura unui magician itinerant, dispus să-şi farmece auditoriul oriunde şi oricînd. Încă de pe vremea lui Ademir, şi cu atît mai mult după 1958, Brazilia a însemnat fotbal vrăjitoresc şi generos. Şamani ai bombeului, fachiri ai driblingului scurt şi solomonari ai ploilor de un-doiuri au surîs mereu de pe afiş, chemînd lumea la artificii şi focuri bengale. Indiferent dacă a fost a lui Feola sau Zagallo, a lui Coutinho sau Pareira, Brazilia s-a comportat întotdeauna ca un garant al showului.

Şi, cum spuneam, a rîs sau a plîns. A fabricat idoli pe bandă rulantă, printre care a strecurat, ici-colo, cîte-un bufon sau un gafeur. S-a scăldat în entuziasmul şi iubirea unei lumi care a vrut mereu un nou Garrincha, un al doilea Pelé sau măcar o copie rezonabilă după Romario, Ronaldo sau Ronaldinho. A luat cinci Cupe Mondiale şi a trăit în delir. A pierdut de mai multe ori decît a cîştigat şi a fost îmbrăţişată de un ocean de oameni înlăcrimaţi. Oameni dispuşi să se sinucidă pentru o ratare. Singura reacţie pe care naţionala de fotbal a Braziliei n-a suscitat-o pînă azi a fost ridiculizarea. Acum, după ce Brazilia 2014 s-a dovedit un eşec izvorît din misticism de peluză, infatuare, criză de idei şi selecţie proastă, lucrurile au migrat în registrul parodic.

Există totuşi speranţa consolării pentru Brazilia lui Jo, Fernandinho, Hulk şi Fred? Se pare că da. În inima Toscanei, unde poţi oricînd să mori de frumuseţe şi extaz, există o pensiune a lui Luigi Pelaggi, dar mai ales a lui Paolo Rossi, călăul Braziliei din 1982. Povestea spune că, la un moment dat, o familie de brazilieni a poposit la Poggio Alto. Capul familiei a dat cu ochii de Rossi, i-a luat autograful şi l-a tîrît într-un vîrtej de aduceri aminte despre acel 2-3 de la CM din Spania. Mişcat şi vrînd să instituie o compensaţie simbolică, Rossi l-a rugat să se considere, cu familie cu tot, invitatul lui la pensiune. Senon e vero e ben trovato, spun italienii. Oricum, cînd Scolari şi jucătorii lui nu vor mai suporta să fie luaţi peste picior, le va rămîne şansa unei excursii în Toscana. S-ar putea ca resursele de empatie ale lui signor Paolo să nu se fi epuizat.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iulie 2014, 11:49

@ Obiectiv

Mesut Ozil continua o linie de stangaci rasati, bruneti si fantezisti care contrazice in buna masura imaginea-sablon a Germaniei (Wolfgang Overath, Karl-HeinzFlohe, Hansi Muller, Felix Magath). Mi-a placut enorm la Real, unde a fost pasatorul perfect pentru Ronaldo si Benzema. Acum e intr-o perioada mai slaba, dar asta nu-mi modifica placerea de a-l vedea lovind mingea. Cu Dinu Gheorghe ma aflu in relatii cordiale. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 iulie 2014, 14:13

@ Radu Paraschivescu
Ii stiu si pe ceilalti, dar acest Ozil n-are mentalitatea celorlalti (desi penultimul n-a avut o anvergura deosebita), jucand si inventand cu intermitenta; daca la Real a facut cate ceva (nu suficient, daca l-au cedat fara mari probleme), la Arsenal traieste din amintiri. In scurt timp, toti se vor satura de el, insa ultimul va fi tolerantul alsacian!
Cred ca figureaza in „fisa postului” faptul de a fi tolerant cu ceilalti participanti la emisiuni!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iulie 2014, 15:29

@ Obiectiv

Daca stiti atat de bine ce figureaza in „fisa postului” meu, zau ca nu vad rostul intrebarii. Fara suparare. In legatura cu Ozil, nu tin sa am dreptate. E foarte posibil ca dvs., judecand mai rece, sa obtineti o imagine mai buna a lui. Eu doar imi rezerv dreptul de a-l simpatiza in continuare. Imi place talentul, chiar si atunci cand nu e fructificat la nivelul maxim al posiblitatilor. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 iulie 2014, 17:42

@ Radu Paraschivescu
In regula, nu vreau sa polemizez cu dvs. pe cele doua teme! Ca suporter de la… distanta al tunarilor, am asteptari mai mari de la neamt, printre cei mai slabi si in Brazilia! V-am spus si in ce conditii s-ar reabilita cat de cat…

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 iulie 2014, 8:00

@ Radu Paraschivescu
Am omis niste ghilimele in postarea de mai sus, scuze!
Fara sa „alimentez” vreo polemica, mai adaug ca Ozil se bucura inca de o atentie si de aprecieri nemeritate, in timp ce fotbalisti exceptionali precum Scholes (despre care v-am mai scris, cu absolut nimic mai prejos decat neam chiar si in momentul celei de-a doua retrageri), Giuly (n-a lasat urme de…nesters pe la Barca si PSG, insa a fost esential in calificarea celor de la AS Monaco in finala Ligii Campionilor) si Overmars („motorasul” a cel putin trei echipe foarte bune la vremea respectiva – Ajax, Arsenal si, desigur, nationala batava) s-au retras fara …surle si trambite!
In alta ordine de idei, n-ati reactionat deloc la randurile dedicate Romei, una dintre cele abia 4 capitale (alaturi de Viena, Paris si Bruxelles) vizitate de mine in cate cel putin 5 ocazii! Niciun site arheologic vizitat (si au fost destule, de la Colina Acropole si pana la cel din centrul orasului Nimes) nu m-a impresionat in asemnea masura ca cel din Roma, care uimeste si prin intindere. Iar pietele si fantanile arteziene medievale adauga un plus de farmec acestui magnific oras!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 iulie 2014, 11:14

@ Obiectiv

Aveti dreptate, Mesut Ozil nu poate fi subiect de polemica. Dvs. nu va place, mie da. Cred ca putem conveni asupra acestui punct. Despre Roma nu prea pot scrie lucruri inspirate intr-un raspuns pe un forum. Si oricum, am spus-o apasat cu alte ocazii: pentru mine, este orasul fara pereche, orasul cu majuscula. Ajunge sa ma uit la coroana unor pini sau la un perete scorojit din Trastevere si simt cum mana lui Dumnezeu conduce mana omului. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 iulie 2014, 11:58

@ Radu Paraschivescu
Ati suprins foarte bine, in mod concis, atractia pe care o exercita Roma; intr-adevar, din nicio imagine relativa la Roma (si la Vatican, desigur) nu trebuie sa lipseasca pinii mediteraneeni!
Pe lista personala a capitalelor preferate sunt, totusi, mai multe nume – Lisabona, Viena, Londra, Praga, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Stockholm, Berna, Bratislava chiar, mentionate intr-o ordine aleatorie!

california (2 comentarii)  •  20 iulie 2014, 14:27

@ corvette 59
si eu m-am simtit bine in brazilia impreuna cu fiul meu; atmosfera campionatului i-a adaugat un plus de farmec celui specific; lume civilizata, cu cat am calatorit mai mult si am acumulat termeni de comparatie, spre regretul meu, romaniei a trebuit sa-i tot scad rat-ing-ul; venisem cu oarecare teama, prea multe avertizari de pericol, e drept am stat pe avenida paulista in sao paulo, dar am depasit de multe ori zona centrala si chiar la ore tarzii; alarmistii in mod sigur n-au fost in detroit, baltimore, ca sa nu mai vorbim de cartierele populate de mexicani din LA;
cunosc ruta pe care ai ales-o; oricand m-as intoarce in honolulu sau hong-kong, e drept in ultimul am fost cand era inca administrat de catre marea britanie dar banuiesc ca d.p.d.v.al turistului nu s-au schimbat prea multe; si pt. ca ai pomenit de vinuri, cred ca ar fi fost excellent sa parasesti continental sud-american cu o degustare la una dintre celebrele vinarii din chile, unde bazele vinaritului au fost puse de catre …”campionii mondiali”;
s-auzim de bine!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 iulie 2014, 14:40

@ Obiectiv

Doar de dragul discutiei, nu stiu daca statutul de capitala are vreo legatura cu frumusetea unui oras si cu atractia pe care-o exercita. Mai degraba nu. Spre exemplificare, in aceeasi ordine aleatorie, trec aici Sevilla, Florenta, Bruges, Nurnberg si Siena. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 iulie 2014, 18:47

@ Radu Paraschivescu
Aveti dreptate, dar continuam doar subiectul abordat mai sus (intr-o postare anterioara, cu capitalele vizitate de cate cel putin 5 ori)! In afara de Italia, in care am vizitat de 6 ori Venezia si de cate 3-4 ori Orvieto si Firenze, in celelalte 3 tari (Franta, Belgia si Austria) numarul de vizite in capitale l-a depasit clar pe cel al ocaziilor in care am putut admira alte orase. Sigur, exista si reversul medaliei, in sensul ca am vizitat de 3 ori Thessaloniki si numai o data Atena, sau chiar 2 situatii in care am vizitat orase de provincie si nu capitalele – Turcia si Bulgaria.
Din fericire, am vizitat nu numai cele 5 orase exemplificate de catre dvs., dar si alte cateva care nu pot fi omise – Barcelona (l-ati omis, nu v-a placut, sau nu l-ati vizitat?), Granada (pentru Alhambra), Burgos (pentru catedrala), Salamanca, Antwerpen, Liege, Bordeaux, Auxerre (l-am vizitat de 2 ori, clubul local fiind favoritul meu in Franta), Troyes, Mulhouse, Blois (in care am fost de 3 ori si de unde am putut pleca spre alte castele de pe Loire), Braga (unde am stat 3 zile), Munchen, Ulm, Malmo, Istanbul, Izmir (pentru siturile arheologice) etc.
Scuze, am dezvoltat prea mult subiectul!

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 iulie 2014, 18:50

@Radu Paraschivescu
Am exagerat si cu repetitiile („vizite”, „am vizitat”), puteam folosi sinonime!

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 iulie 2014, 20:33

@ Radu Paraschivescu
Etapa de astazi a Tour-ului a avut finalul la Nimes si am putut admira minunatele culorile ale regiunii Provence, plus Arena (nu s-a vazut si Maison Carree, care arata impecabil in martie 2011, cand am vizitat orasul)!

Ilie (86 comentarii)  •  28 iulie 2014, 12:35

Dl Paraschivescu, cu tot respesctul ptr pozitia dvs dar nu va impart opinia ca Brazilia ar fi fost mereu un garant al show-ului. Este o notiune adevarata, insa din pacata apusa de mult. De fapt, ceea ce i s-a intimplat Braziliei era previzibil de mult mult timp, si faptul ca nu s-a intimplat decit acum este doar datorita unor masti. Imi detaliez afirmatia. Raul are radacini f timpurii. Poate suna incredibil, dar capatul radacinilor se situeaza tocmai in 1970. Cum ? In staful frumoasei echipe campioana mondiala a acelei editii, si-a facut atunci aparitia un personaj numit Alberto Pareira. Era un profesor de educatie fizica si sport, nu jucase fotbal niciodata, si a intrat in staf ca asistentul unui asistent medical. Personaj carismatic si influent, a prins radacini in staf, iar apoi, treptat, in federatie. A fost prima etapa a Braziliei 2014. A doua etapa a constituit-o esecurile selectionatei din anii 80. Considerata cea mai buna Brazilie all-time, cu Falcao – Socrates – Zico, ea a esuat in fata Italiei (82) si respectiv Frantei (86). Aceste esecuri au fost f marcante in Brazilia si considerate datorate unui stil, ritm si fel de a juca (jogo bonito) devenit depasit, prea tandru, inofensiv sau romantic. Atunci s-au luat masuri radicale la nivel de federatie. Orientarile in atentie si formare au fost, sub bagheta discreta dar din ce in ce mai influenta a lui Alberto Pareira, spre un joc mai fizic si, deci, considerat mai pragmatic. Pe atunci si-a facut aparitia prin staful Selecaõ-ei si un anumit Luis Felipe Scolari. Spre deosebire de Pareira, el jucase fotbal, la echipe de mina a 2-a sau a 3-a in Brazilia, ca stoper. Porecla sa era ‘picior de lemn’. A intrat deci in staf pe la finele anilor 80, pe linga sau sub aripa lui Pereira, impartind aceleasi idei si ‘valori’ fotbalistice : de terminat cu visatorii pe teren si de pregatit gladiatori. O a treia etapa in decaderea Braziliei a fost o prima masca, cea din 1994, cind a terminar campioana, cu Pareira la cirma. Schimbul de orientare era inceput de mult, insa nu se ajunsese la rezultate, viitorii jucatori altfel ‘educati’ erau in formare. In 94 nu ‘noii’ jucatori au permis un nou titlu, ci mai degraba lipsa de concurenta, nivel (chiar daca ptr noi a fost turneul-turneurilor) si un anumit tandem Bebeto&Romario. O a treia si ultima etapa spre situatia de zi a Braziliei a constituit-o o alta masca, cea din 2002, de data asta cu Scolari la cirma si Pareira director tehnic. Iarasi campioana. Cu cei 3R : Ronaldo-Rivaldo-Ronaldihno, cam ultimii jucatori formati la ‘vechea scoala’. Vechea scoala tinea cont de o anumita cultura, bazata pe joc, pe ritm, pe talent si improvizatie. ‘Noua’ scoala era axata pe fizic si stiinta tehnico-tactica, ultima de inteles sub varianta Braziliana.

Treptat au iesit in fata noile generatii, mai putin ‘visatori’, vinduti bine in toate colturile lumii. Exit maestrii ai mingii. Asa s-a ajuns, pe nesimtite, in 2014 cind, dupa aflarea celor 4 semi-finaliste, ziarul L’Equipe facea prima pagina cu patru jucatori reprezentativi de la cele 4 echipe : Thomas Müller, Messi, Robben si .. David Luiz. Cautati intrusul ! Ce cauta David Luiz printre ceilalti trei, creatori de joc sau marcatori ? Adevarul e ca pe cine altcineva sa fi pus : Hulk, Oscar sau Fred ar fi fost penibil.

Iata deci cum s-a sabotat singura o natie, poate cea mai expresiva natie a fotbalului. E important sa pui mai intii diagnosticul corect daca vrei sa ai apoi si un tratament pe masura. Atit ca explicatiile lui Pareira dupa semi-finala au fost ca este ‘inexplicabil’ ceea ce s-a intimplat si ‘prin definitie, nu se poate explica ce nu este explicabil’. Astfel el s-a spalat pe miini. Scolari a fost demis, Pareira nu. Daca vor fi capabili la nivel de federatie sa reindrepte orientarea ‘filozofiei’ jocului se vor renaste alti Zico & Garrincha, daca nu se vor naste alti David Luiz & Fernandinho, buni de marcaj individual cu ‘dat la gioale’ pe James.
Personal, cunoscind putin mediul federativ si strinsa lui legatura cu politicul din Brazilia, nu sint optimist. Scolari a fost demis, dar restul de Jenei, Romei si Sandei ai Braziliei au ramas pe locuri binemersi. Doar n-or sa se dea singuri afara. Ca la noi, un pic altfel.
Inca o data, tot respectul ptr articolul dvs, a fost un deliciu de a-l citi, chiar daca nu am fost, de data asta, intru-totul de acord.

Ps : ca o mica precizare, nu sint nici eu adeptul unui joc prea ‘visator’, de inteles excluziv. Au si partea fizica sau stiinta tactica a unei echipe farmecul lor. Insa una e ca musculezi un maestrul al mingei (precum Ronaldihno) ptr a-l face competitiv si alta e sa inveti arta cu piciorul unui spartan. Una e posibila, alta .. mai rar.

Comentează