Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Scrisoare de scuze şi de adio

În vestiarul Spaniei a fost găsită o hîrtie Dragii mei, trebuia să vă scriu rîndurile acestea mai de mult. Mi-am dat seama acum, după ce v-am văzut reproşurile din ochi. Am aflat-o tardiv, chit că s-ar fi cuvenit s-o ştiu. […]

luni, 16 iunie 2014, 11:43

În vestiarul Spaniei a fost găsită o hîrtie

Dragii mei, trebuia să vă scriu rîndurile acestea mai de mult. Mi-am dat seama acum, după ce v-am văzut reproşurile din ochi. Am aflat-o tardiv, chit că s-ar fi cuvenit s-o ştiu. Într-un grup, trădătorul nu e doar cel care vinde secrete duşmanului, ci şi cel pe care constaţi că nu mai poţi să te bizui. Iar eu v-am trădat. Nu, nu vă grăbiţi să spuneţi că nu-i aşa. V-am lăsat cu ferestrele deschise în furtună. V-am făcut să trăiţi betonaţi în certitudinea că sfinţii nu greşesc. V-am hrănit cu iluzia infailibilităţii. Iar acum plătim cu toţii. Dac-aş mai avea puterea să glumesc, aş da vina pe voi. Fiindcă, în fond, voi m-aţi suit pe soclul rezervat salvatorilor. Voi, publicul şi ziarele. Ce-aş putea să vă cer acum? Să mă desanctificaţi? Ar fi caraghios.

Dacă v-aş peţi iertarea, aş cădea în dramoletă ieftină. Dac-aş începe să-mi aduc aminte că am făcut totuşi şi lucruri bune, m-aţi bănui de escrocherie contabilă, de trafic cu afecte şi efecte. Barem tu, Sergio, care-mi şoptiseşi la ureche „Eşti căpitanul nostru, hombre” după ce era să vă las fără La Decima, ce-ai putea să mai spui? Te-ai refugia cu ochii în cer, cum facem toţi cînd ni se pare că regizorul ne dă roluri peste puterile noastre. La ananghie, se ştie, facem sanctuar din orice: din rîsul unui puşti, din fîlfîirea unui steag, din amintirea suporterului care-ţi cerşea tricoul, mănuşile sau măcar autograful. Din îmbrăţişarea iubitei, din solidaritatea părinţilor, din empatia fundaşului stînga.

Au trecut doi ani de cînd am rugat un arbitru să fluiere sfîrşitul meciului. Era 4-0 pentru noi în finala de la Euro cu Italia şi am simţit că prelungirea chinului, fie şi cu trei minute, ar fi fost o impoliteţe sadică faţă de ceilalţi şi în primul rînd faţă de prietenul Gigi Buffon. Vineri l-am rugat din nou pe arbitru să pună capăt supliciului, dar de data asta cei conduşi cu patru goluri eram noi. Ce simetrie stranie, ce buclă a destinului, ce subiect de roman pentru cine va avea timp şi talent să-l scrie! Grandoare şi prăbuşire? Extaz şi agonie? Mărire şi decădere? Nu, nici vorbă, dragii mei. Îi spune pur şi simplu viaţă. Cîteodată cu aur pe glezne, alteori cu pelin în gură, alteori stropind pămîntul cu sînge, lacrimi şi sudoare. Dar viaţă. V-I-A-Ţ-Ă.

Cam asta ar fi. Vă strîng mîna, vă las cu bine şi vă cer iertare pentru iluziile pe care vi le-am făcut ţăndări. Nu mă conduceţi, ştiu drumul. L-am făcut de-atîtea ori, cu alai şi aplauze. De data asta, vă rog să mă lăsaţi singur. E mai bine.

Iker al vostru

Comentarii (176)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 iunie 2014, 22:04

victor L

Del Bosque face o schimbare mistica: intra Jose Resurreccion Merodio, alias Koke. R.P.

victor L (69 comentarii)  •  18 iunie 2014, 23:08

„Iker al vostru” stia dece a scris scrisoarea 😛
Nu mai spun nimic, sa se exprime altii.
(Se vor razbuna pe canguri?)

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 iunie 2014, 23:14

@ victor L

Probabil ca Spania va aparea in alta formula de echipa in fata Australiei. Cu Negredo, Navas, Cazorla, poate Villa, poate Reina, Albiol etc. Oricum nu mai conteaza. Uzura nu iarta pe nimeni. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  18 iunie 2014, 23:41

In 2012 Spania mai câștiga încă 1 Euro, in 2014 nu mai face nici zece cenți.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 iunie 2014, 23:49

@ Marcovici

CM arata cat de usor se trece de la euro la neuro. R.P.

genu (110 comentarii)  •  19 iunie 2014, 1:11

„Stapane ai mai vazut asa prabusire”, spune Zorba razand. „Hai sa te invat sa dansezi!”.
Cel mai sigur, bunicutul Del Bosque si baietii sai n-o vor pune de-o hora exorcizatoare pe Copacabana. Desi, macar o betie strasnica si niste fete fierbinti care sa-i alinte soptit cu un „campeon de mi corazon”, n-ar strica. Batranul, care probabil ca vorbeste zilnic cu fiul sau bolnav de sindromul Dawn, stie ca un campionat mondial de fotbal e un fleac cosmic pe langa un zambet inocent. In ’82 a mai prins un dezastru, ca jucator, poate chiar mai mare. Atunci Spania a castigat un singur meci, cu Iugoslavia, si acela datorita unui fault impins in careu de o echipa de colaboratori ai studiourilor Disney. Mandria spaniola, ranita de moarte,a actionat promt si a urmat un program de investitii in sport fara precedent pe lume, media de inaltime crescand cu 10 cm! De acolo a iesit si echipa asta minunata, care astazi e in genunchi. Dar nu pe coji de nuci, ci pe propriile medalii. Se face reumatism si din asta. Mitica recomanda intotdeauna circumspectia maxima in astfel de situatii-a nu se umbla sub nicio forma cu ele pe teren pentru ca atrag fatalitatea.
Vedeti, ciclul Spaniei are Italia la capete. In 2008, 0-0 si penaltyuri castigatoare in optimile „europenelor”(ratare imensa a lui Camoranesi in min. ’76!), iar acum doi ani, cand Prandelli a „tradat” pentru prima oara catenaccio, acel 4-0. Sa fie primit.

corvette59 (172 comentarii)  •  19 iunie 2014, 2:58

Sa construiesti inseamna a darima inainte de toate ! A darima vechea constructie si a curata locul . Doresc succes Spaniei in reconstructie ! Sint convins ca ,la fel ca pe vremea Cidului , va fi o reconquista .O data rege ,pt totdeauna rege ! Reamintiti-va de caderea Braziliei in ’66 .Au luat 3 titluri mai apoi si ,probabil, inca unul e acontat .
Surpriza placuta nationala noastra azi . De la egal la egal cu olandezii ,ce mai ! Au aratat cum poate fi oprita Olanda si scoasa din zona lor de comfort . Antrenorii multor echipe care vor intilni Olanda vor studia inregistrarea meciului de azi .
Croatia le-a scos fotbalul din cap camerunezilor . Song si Assou-Ekoto niste derbedei ce n-au ce cauta acolo . Eto’o un infatuat ce si-a lasat echipa in cel mai greu meci al lor .A aparut pe banca numai sa difuze zvonurile ca ar fi la cutite cu unii colegi si antrenorul .Se pare sa fie adevarat . Abia astept Mexic- Croatia !
Miine la Sao Paulo ,Corinthians Arena, Uruguay -England .Va juca Suarez ?

Marcovici (180 comentarii)  •  19 iunie 2014, 6:41

Plusez matinal in reluare si deschid sunetul la Croația – Camerun. Pentru o clipa, am convingerea ca imaginea e veridica, doar zgomotul vine de undeva din depărtari, de la Euro 1992. In rest, aceleași Clișee, gafe diferite, o posomoreala scandinavă. Spre final, comentariul oscilează între bowling si darts. Aștept Germania încă de pe acum si ii propun lui Messi vacanța plăcută in continuare.

gima (3 comentarii)  •  19 iunie 2014, 9:05

sa traiesti maestre! frumos, felicitari si mai asteptam

corvette59 (172 comentarii)  •  19 iunie 2014, 9:31

Mi s-au terminat tigarile cumparate la duty free pe avion ! Am mers jos la receptie asteptindu-ma sa platesc $20 pe pachet , Ei bine, $2.50 pachetul !!! Cel mai ieftin pe unde am umblat! Poate in China sint la fel . Ah ,si in Albania costa $2 orice fel de marca . Cind am intrebat de ce tigarile nu tin pasul cu 150-200% mariri in preturi pe perioada CM mi s-a spus ca astea sint cu regim federal si n-au voie sa le scumpeasca ,oricit ar dori ei de mult . Jaf ca aici n-am intilnit nici in Israel pe timpul sarbatorilor crestine ( pasti ,craciun ).

Marcovici (180 comentarii)  •  19 iunie 2014, 10:30

Liverpool – Penarol, diseara in varianta multinationala England – Uruguay. Cvintetul noilor Beatles (Sturridge, Sterling, Gerrard, Henderson, Glen Johnson sper sa nu mai distoneze partitura marelui Roy 66 (…de ani). Ar fi o surpriza enorma titularizarea cuplului Stuani – Abel Hernandez. Ei insisi ar fi cei mai surprinsi. Forlan – Cavani e deja din alt film, intr-o reluare nereusita. Toata lumea se intreaba daca joaca Luis Suarez. E nasol sa depinda echipa de un singur pion. Chiar Lodeiro si Gargano merita cateva minute. Pacat insa ca Ramsey nu s-a nascut mai la est.

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 iunie 2014, 11:45

Dupa cum s-a vazut aseara, nu numai Casillas este de vina pentru degringolada din tabara campionilor mondiali! Greselile lui au fost mai rare, dar costa, este adevarat; in schimb, un gafeur prin definitie (si cu multe gesturi atestand absenta primilor 7 ani de educatie, cea din fiamilie), l-am numit pe Pique, este inamovibil din echipele Barcelonei si Spaniei. Oricum, dupa ratarea calificarii, tuturor li se poate reprosa cate ceva!

beat.man (4 comentarii)  •  19 iunie 2014, 17:20

Cu voi, domnilor, fotbalul e mai bogat!
Chapeau!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 21:53

@ gima

Multumesc. Sa traiti si dumneavoastra. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 21:54

@ Obiectiv

Tot dupa cum s-a vazut si aseara, n-a fost de vina DOAR el, dar a fost si el. Revedeti faza golului doi, va rog. Oricum, are cine sa faca disectii pe organismul Spaniei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 21:55

@ Marcovici

Pentru primul mesaj: simt in dvs. un masochist de calibru, alta explicatie n-am. Pentru al doilea: iata, Lodeiro joaca, Stuani si Hernandez nu. Nu-i sanatos sa depinzi de Suarez, dar uneori renteaza. Deocamdata. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 21:57

@corvette59

De acord, sunt curios sa vad cum se reasaza Spania dupa esecul de acum. Si-i felicit pe socceroos pentru felul cum mi-au perpelit olandezii fara flacara. Altfel, berea-bere, tigarile-tigari, mi-e frica sa va intreb de altele. Distractie placuta si emotii mai departe. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 22:01

@ genu

Inca nu mi s-au inchis ranile dupa Spania-Iugoslavia din 1982. Traitor (macar din cand in cand) in Banat, tineam cu sarbii by default. Le datoram muzica, blugii, ciocolata si tineretea. Frumoasa acolada dvs. spre Kazantzakis, ca de altfel tot ce scrieti aici. Italia, draga de ea, vad ca o monitorizati cu toate instrumentele suporterului care, desi impatimit, nu-si refuza clipele de ragaz si luciditate. I-ati prins si felul cum a insotit Spania si in escalada, si pe tobogan. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 iunie 2014, 22:02

@ Pentru toti

Va dau o noua intalnire luni, seara tarziu. Pana atunci, o mai iau o data din loc. Mondial placut si trepidant tuturor. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  21 iunie 2014, 10:10

Defilarea franceza aduce siguranță. As fi vrut un Ben Arfa in forma, convocat, peste Ginola. Nu a fost sa fie. Ma multumesc cu Valbuena. Surprizele latino-americane pot fi o telenovela de succes.

Mihai Marian (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 11:43

Xbotz..un specialit adevarat cand lanseaza o parere,in cazul spaniei,e normal sa vina cu argumente.ori argumente s au gasit la Spania destule.Dovada Spania nu a batut Chile nici la scor,nici la joc.Aceasta Spanie a aratat jalnic in ambele mecoiri si acum pleaca acasa.Rusions,dar chiar prima..Sunt oameni de sport care chiar mananca pe paine fenomenul si cand deschid gura spun lucruri plinede adevar,pentru ca judeca dupa niste statistici ,dupa modul de pregatire,dupa cum e abordata partida ,etc,etc..Spania avea o gramada de argumente negative ca v a fi un esec total la acest mondial si nu le insir aici.Eu am spus echipele din start care nu vor face nimic si cele care vor avea bum.Nu le mai spun pentru ca pe urma o sa spui ca dupa razboi multi viteji se arata…

anonim (166 comentarii)  •  22 iunie 2014, 21:38

sincer sa fiu nu stiu mondialul asta mi s-a parut tare slab nu stiu de ce nu a fost parca la fel ca la celelalte mondiale etc dar asta e

anonim (166 comentarii)  •  22 iunie 2014, 21:42

e clar ca anumite echipe nu prea le prieste acest mondial e ca si cum iti e rau de la o anumita mancare sau bautura ceva in acest gen s-a vazut si la acest mondial etc

anonim (166 comentarii)  •  22 iunie 2014, 21:50

unele echipe castiga cinstit altele pierd cinstit

brod (20 comentarii)  •  23 iunie 2014, 9:57

„În vestiarul Spaniei a fost găsită o hîrtie”. ca şi statuia lui iisus, de la rio, tot modelul românesc – noi, ţara scrisorilor (sau a „beletelor de amor”) pierdute… dăm la tot mapamondul, nu?

anonim (166 comentarii)  •  27 iunie 2014, 19:50

parerea mea este ca asta e fotbalul ca si alte sporturi unde se fura foarte mult etc

Comentează