Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Mondialul meu

Cu trei zile înainte de startul Cupei Mondiale, o amintire.

Fiecare om ratează contemporaneitatea unei mari echipe. Şi fiecare îşi dă seama că dilatarea sacului cu amintiri îi dovedeşte duios îmbătrînirea. Unii l-au văzut pe Schiaffino, alţii nu l-au prins […]

luni, 9 iunie 2014, 8:16

Cu trei zile înainte de startul Cupei Mondiale, o amintire.

Fiecare om ratează contemporaneitatea unei mari echipe. Şi fiecare îşi dă seama că dilatarea sacului cu amintiri îi dovedeşte duios îmbătrînirea. Unii l-au văzut pe Schiaffino, alţii nu l-au prins nici măcar pe Baggio. Unii au vibrat la isprăvile lui Piola, Fritz Walter sau Puskas, altora Zidane le pare o creatură ieşită din jurasicul fotbalului, iar de Neeskens nici n-au auzit. Vîrsta e, după caz, aliat, duşman sau alibi. O scriu fără să-mi dau seama în ce raport mă aflu cu propria vîrstă. În mod sigur nu sînt tînăr, cîtă vreme nu mă pot opri să filtrez  nostalgic Campionatul Mondial. Mă uit în urmă şi-mi vin în minte cîţiva fotbalişti uriaşi pe care i-am sorbit din ochi: Bobby Charlton şi Eusebio, Beckenbauer şi Rivera, Tostao şi Cruyff, Rep şi Bettega, Maradona şi Platini, Geaici şi Deyna, Overath şi Blohin, Cubillas şi Banks. Plus alţi o sută. Dar poate că nu sînt nici bătrîn, din moment ce-mi planific noi şi noi Cupe Mondiale, spre a vedea ce vine după Oscar, Januzaj şi Mateo Kovaci?

Cu poezia lui aspră şi totuşi patetică, fotbalul te obligă mereu să alegi. Nu eşti bărbat dacă n-ai o preferinţă netă, o echipă în care să-ţi fi pus toate nădejdile şi care, chiar dacă n-a triumfat, să-ţi fi suit mîndria pe Everest. Echipa mea e Brazilia 1982 – fără şovăire, cea mai elegantă şi mai romantică garnitură de cînd e lumea lume. O orchestră de inocenţi rătăciţi într-o bucurie fără ţărm, chiar şi răpusă de Italia lui Rossi. O formaţie care părea să ceară iertare cînd îi ieşeau doar goluri splendide. O gaşcă de băieţi veseli, obsedaţi de pase cu călcîiul, preluări fanteziste, un-doiuri şmechere, driblinguri de plajă, filigran şi şuturi balistice. O trupă care – ştiţi formula – a pierdut Cupa, dar a cucerit lumea.

Profitaţi de YouTube, căutaţi un pic şi o să-i găsiţi. Strînşi într-o buclă a timpului, dansînd exuberant şi jucînd cu o voioşie care doar pe Ronaldinho l-a mai cutreierat aşa. Alergînd gracil ca nişte ciute. Lovind mingea cu o delicateţe ironică, de parcă ar fi vrut să-i imprime efecte încă nedescoperite. Amintiţi-vă de foarfeca lui Zico în comedia cu Noua Zeelandă, de lobul lui Éder peste scoţianul Rough, de samba lui Junior, de pasele lui Socrates, de trasoarele lui Falcao, de detenta lui Oscar! De miriapodul galben-albastru care saluta fiecare gol ca o floare mobilă. De surîsul îngăduitor al lui Telê Santana. Prindeţi-i pe toţi măcar un pic la butoniera sufletului. Şi nu vă mai gîndiţi la Neymar, Aguero şi Reus. O să aveţi timp de joi încolo.

Comentarii (44)Adaugă comentariu

brotberuf (7 comentarii)  •  9 iunie 2014, 10:40

imbatranim, imbatranim, dar nu ne lasam 🙂 si eu sunt de aceeasi parere, selecao in varianta ’82 a fost cea mai buna trupa pe care am vazut-o vreodata, urmata la un milimetru in spate de olanda lui cruijff. probabil ca, daca eram contemporani cu puskas, am fi completat podiumul cu ungaria ’54.

maximuspqr (31 comentarii)  •  9 iunie 2014, 11:19

Frumos mai pare fotbalul cind scrii matale despre el maistore, parca vorbesti despre alt sport. Matale fiind artist ai o latura boema (pe care mi as dori si eu sa o posed) si traiesti fericirea de a cauta si gasi calitate spre 100%. Eu mai modest (in foarte multe privinte) ma bucur ca am trait si iubit Romania 1990-1994. Cea mai buna echipa ever!
You Tube este bun, inlocuieste pentru multi biblioteca dar nu poate stirni si emotiile pe care matale le ai trait urmarind live… Parca totusi”Mexico70″ I.C. mi a oferit trairi mai intense decit youtube.
Frumoasa scriere amice, astept cu mare interes” live urile” din timpul C.M.
Pace!

danbrudan (1 comentarii)  •  9 iunie 2014, 12:10

Corect. Priveai echipa aia si ramaneai hipnotizat cu ochii pe ecran. Nici nu conta ce gavarea crainicul la tv bulgara.
S-au batut singuri in meciul cu Italia.
Ce finala ar fi fost Brazilia – Franta…

gabipetre (34 comentarii)  •  9 iunie 2014, 17:52

Frumoase vremuri! Preferinta mea ramane Franta ’86, cu linia ei de mijloc: Tigana, Giresse, Platini, Luis Fernandez, care chiar daca a fost intrecuta de generatia lui Zidane, nu mi-a oferit atata poezie. Ramane de referinta acel meci cu Brazilia din sferturi, cu Platini, sarbatoritul zilei, marcand desi a facut un meci mai degraba anost, apoi ratand la penalty-urile de departajare, primind cartonasul galben de la Ioan Igna (ei da, aveam arbitri pe atunci). Dar mai ales cu Joel Bats, portarul care a invins cancerul, parand lovitura de pedeapsa a lui Zico din timpul regulamentar, apoi pe cea a lui Socrates, doctorul care batea de pe loc. Traiasca You Tube-ul ca nu ma lasa sa uit acele vremuri. Am asteptat acel mondial sa-l vad pe Hugo Sanchez, tunarul Madridului, problema lui e ca nu s-a nascut argentinian, ce bine i-ar fi stat in acea trupa cu Maradona, Valdano si Burruchaga!

brazvan (30 comentarii)  •  9 iunie 2014, 17:54

profit de îndemnul dvs. și recomand cu căldură două linkuri. aproape că nu există ceva mai frumos…

https://www.youtube.com/watch?v=ozZRij2FrKI&feature=em-share_video_user
https://www.youtube.com/watch?v=gc9ktJ3JHXA

milovan_djilas (3 comentarii)  •  9 iunie 2014, 18:10

Superb articol, maestre! Pentru mine, desi eram mic si am vazut doar reluarile din finalul anului, chiar Italia 82 mi se pare cea mai interesanta echipa. Multumita entitatii youtube, revad faze din cand in cand. E interesant sa urmariti faza de la golul lui Cabrini cu Argentina, pur si simplu italienii au inceput faza de pe linia lor de fund. Minunata echipa!

flobits (9 comentarii)  •  10 iunie 2014, 0:50

Pentru mine, campionatul din ’86 a fost cel mai intens (exceptand, fireste, ’94 cand a jucat Romania).
Aveam 12 ani si tineam cu Franta, daca bine imi aduc aminte era Bats, Ayache, Le Roux, Amoros. …
Vedeam meciurile prin vecinii care aveau „antene de unguri”, pe langa calea ferata receptia era mai buna. Un mosulet isi facuse o mica tribuna in curte, unde scosese un televizor cu pureci, dar care reda excelent atmosfera de la meci.
Wow, si ce prezentare a echipelor la televiziunea mexicana, cu chipurile fotbalistilor in prim plan, ce mai, nu mai vazusem asa ceva.
Aveam 12 ani 🙂

corvette59 (172 comentarii)  •  10 iunie 2014, 1:51

Buna seara maestre ! Aici la Rio e 9 pm acum si e prima mea zi in Brazilia . La fel ca dvs ,si mie Espana’82 mi-a ramas la suflet ! In acele timpuri Spania era paradisul turismului -preturi mici ,servicii exceptionale,oameni volubili si prietenosi. Meciurile de atunci au fost exceptionale ! De exceptie a fost si pleiada de jucatori !Cuplul Socrate – Falcao ,inegalabil !Poate numai azi Xavi – Iniesta ii depaseste .Semifinala de la Barcelona de pe stadionul ala mic ,neincapator si cu grupuri sanitare ca-n gara de la Simeria, a fost rupere de suflete pt unii si extaz divin pt altii .Spun semifinala fiindca aceea a fost adevarata semifinala a competitiei .Pacat de Brazilia lui Cerezo ,Socrate ,Zico si Falcao ! Mare generatie ! Glumele lui D-zeu sint citeodata de prost gust ! La asa echipa le-a dat un virf de atac de statura lui Serginho ,cel mai prost si ineficient jucator care a imbracat vreodata tricoul brazilian !Am trait,mai apoi, finala de pe Bernabeu .Inspaimintatoare a fost galeria teutona cu scandarile lor sacadate, guturale si asemanatoare tunetului .Aroganta dusa pina la absurd ! Dupa golul lui Tardelli nu mai vedeai un singur stegulet acolo !Miracolul din meciul cu Franta nu s-a mai repetat,iar Schumacher isi schimba manusile la fiecare 5 minute.Breitner urla ,ba chiar dadea cite un ghiont in coastele coechipierilor .Rummenige mergea pe teren ca printr-o mlastina ! De data aceea D-zeu s-a lasat de glume !
Ce va fi aici,vom vedea ! Prima impresie neplacuta a fost cind receptionera mi-a recomandat,sau aproape ordonat ,ca sub nici un motiv sa nu ma aventurez prin cartierele de pe munti !Doamne ce engleza vorbeste d-soara Lea-Cerea !Perfecta ! Cu accent de BBC !

liviu ardelean (12 comentarii)  •  10 iunie 2014, 3:09

si pentru mine ’86 a fost ceva special.totusi de ce fotbalul de demult avea un farmec aparte?

corvette59 (172 comentarii)  •  10 iunie 2014, 8:16

@ 5 – liviu .3 noaptea la Rio si nu pot dormi ! Raspuns la intrebarea ta – de ce ? Fiindca fotbalul de atunci era pe „furate” in Romania ! Cind TVR avea doua ore de transmisie zilnic ,voi cu antenele voastre minune , „prindeati” bulgarii,sirbii , ungurii,rusii ,polonezii s.a.m.d. Ei nu ajunsesera inca la rafinamentul Romanesc in materie de cultura si sport ! Azi cu ajutorul net-ului, a pay TV-ului si a mass mediei romanesti farmecul zapezilor de altadata a disparut .Poti oricind vedea Genoa-Cagliari live ! Poate e si o chestiune de nostalgie !

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 iunie 2014, 17:21

Brazvan
Intre „floricelele” lui Ronaldinho si golurile fabuloase ale lui Ibra, le prefer clar pe ultimele. Suedezul are de toate (imaginatie, dribling, executii, forta), dar Messi, cu golurile lui simple, in meciuri in care se pune doar problema scorului, „ia fata”!

brazvan (30 comentarii)  •  10 iunie 2014, 18:44

Obiectiv vorbind, e destul de greu de făcut o comparație între un vârf și un jucător mai mult de creație, amândoi, fabuloși. a nu se uita însă cine a stins lumina pe Bernabeu, în aplauzele publicului.

Marcovici (180 comentarii)  •  10 iunie 2014, 19:48

Clar, Olanda 1990. Din pacate, o van-deceptie.

Tagore (5 comentarii)  •  10 iunie 2014, 22:48

Dom’ Radu…Dom’Radu…pai in ’66 aveati 6 ani,cum Bobby Charlton si Eusebio? Pe ei i-am vazut eu la tv,aveam atunci 14 ani,eram la Capul Midia cu Steaua in cantonament (eram doar nepot de antrenor,sportiv mai tarziu).Frumos articol !

Florin (9 comentarii)  •  10 iunie 2014, 23:28

Pai bine nea Radule, m-am uitat pe youtube, cu ce-au gresit portarii aia sa isi ia golurile alea?

liviu ardelean (12 comentarii)  •  11 iunie 2014, 1:24

corvette 59
Multumesc pt dialog .Ma gandeam la raspunsul tau si iti dau perfecta dreptate,sunt sigur ca demult pana si un meci genoa cagliari m-ar fi tinut lipit de televizor(daca ar fi fost transmis),in schimb astazi ma gandesc de doua ori daca ar merita sa ma uit la un juventus-inter

ADI (1 comentarii)  •  11 iunie 2014, 14:02

Asa este,domnule Paraschivescu!! BRAZILIA 1982 a fost ECHIPA SUPREMA A FOTBALULUI MONDIAL,careia i-a lipsit un singur lucru sa fie campioana mondiala: un portar in locul acelui pacalici pe nume Waldir Peres!! Aveam 16 ani atunci si am plins la sfirsitul meciului cu Italia,nu-mi venea sa cred nici atunci,nci acum ca acea echipa fantastica nu a luat titlul mondial!!!

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 iunie 2014, 14:02

brazvan: Pai pentru ce a fost recompensat Messi cu atatea „Baloane de aur”? Pentru pasele spre Xavi sau Iniesta? Vorbim despre goluri si ale lui Ibrahimovici sunt cu adevarat extraordinare; la Messi n-am vazut goluri din vole’, iar despre vreo „foarfeca”, ce sa mai vorbim!
Poate acest prea adulat fotbalist va face si el ceva pe la CM, ca sa merite titlurile pe care le castiga mai ales pentru golurile marcate pe Camp Nou!

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 iunie 2014, 14:07

Ca sa revin la comparatia dintre „floricelele” lui Ronaldinho si golurile lui Ibra: in selectia de pe youtube figureaza destule goluri in care Ibra a driblat cel putin cate 3 adversari si, in final, a si marcat! In cazul lui Ronaldinho – mai mult driblinguri de luat ochii estetilor! In fine, i-a strecurat mingea lui Scholes, insa nu a ramas in posesie, ci doar a pasat; l-a umilit, astfel, pe englez?

Marcu (4 comentarii)  •  11 iunie 2014, 18:03

@Tagore : Bine, bre rabindranathe, tocma’ mata sa nu pricepi ca maestru’ nu „face” aici (si niciunde) cronici dar literatura . Si anume o combinatie poezie-proza ne-usor de prins in doua vorbe.
Deci usurel cu proza asta interogatorie, las’ sa ne bucuram in voie, suntem toti plini de nostalgii.

alexu (10 comentarii)  •  12 iunie 2014, 8:33

Fotbalul de acum 30 de ani a fost si va fi cel mai frumos din simplul motiv ca era…fotbal si atat ! Acum fotbalul e demult o meserie si o afacere de miliarde de euro. Jucatorii nu mai joaca din placere, joaca crispati, cu frica de a nu se accidenta, vin la lot doar pentru ca trebuie nu pentru ca asa le dicteaza inima (sau pentru ca aici e mai bun spritul, cu prietenii de pahar). Expunerea este incomparabil mai mare si odata cu ea si presiunea este direct proportionala.

Imi vine in minte filmul Victory, din 1981, cu Pele, Ardiles sau Bobby Moore. Exact asa era si fotbalul real de atunci. Oamenii jucau din placere si pentru glorie ! Se hraneau cu ovatiile din tribune si la randul lor, hraneau dorinta de spectacol a suporterilor.

In anul 2014, la mondial, in loc sa se bucure de fotbal, lumea plange. Plange ca se cheltuiesc enorm de multi bani pentru un sport care poate fi jucat de toti saracii, in favele murdare la nici doi pasi de stadioanele opulente.
Plange ca nu-si pot atinge si nu-si pot vedea idolii, care sunt paziti mai ceva ca sefii de stat. Acum ni se pare ceva imposibil sa vedem o baie de multime cum avea Maradona parte la Napoli. Incet, incet jucatorii sunt indepartati tocmai de cei care tin sportul in viata: suporterii si spectatorii. O sa ajunga (daca nu sunt deja) ca niste animale batrane de circ care nu mai atrag lumea la spectacol, ca niste clovni tristi care-si sterg machiajul de pe fata, singuri intr-o cabina mica.

Deci normal maestre ca va place fotbalul „de pe vremuri” pentru ca ala era fotbalul curat, cu cuprins de cancerul numit bani.

brod (20 comentarii)  •  12 iunie 2014, 13:07

„aspră şi totuşi patetică” – ce vă face să credeţi că, TOTUŞI, cele două adjective ar fi într-o relaţie de antinomie?… aşa, ca (totuşi) scriitor. aduceţi-vă aminte de fostul nostru contemporan, adrian păunescu, cât de aspru era el… şi, în acelaşi timp, de patetic. sau de dl. liiceanu, nu?

brod (20 comentarii)  •  12 iunie 2014, 13:17

bis.
„Nu eşti bărbat dacă n-ai o preferinţă netă, o echipă în care să-ţi fi pus toate nădejdile” – conform acestei logici, meciurile de fotbal ar trebui arbitrate doar de femei. căci, dacă bărbaţii pe care-i pomeniţi…
pe vremea noastră, microbistul era cel ce-şi punea chiar toate nădejdile. acum, se numeşte fan – de la fanatic, desigur. dv. în ce preferaţi să vă investiţi nădejdile: în andreea esca, sau în gabriel liiceanu?

genu (110 comentarii)  •  12 iunie 2014, 18:24

Tin minte foarte bine acea echipa. Magul era Tele Santana, trecut de curand la cele vesnice. Ca si doctor Socrate, capitanul trupei.
Pe mine cel mai mult m-a impresionat un meci al acelei echipe de vis, ce juca fara portar si aparare. Meciul din grupe cu URSS. In minutul 39, Rat(un basarabean pripasit pe la Dinamo Kiev, cea mai mare echipa sovietica) da un gol stupid-un sut anemic de pe la 30 de metri din unghi de 45 de grade. In tribune, 20.000. de brazilieni-un ins batea un ritm de samba dintr-o toba imensa, iar fete frumoase dansau pe ritmul ei cu spatele la teren. Pana atunci, nimic special. Brazilia nici nu si-a dat seama ca e condusa si tesea jocul ei de pase lent, iar Dasaev apara minunat.
Dar din repriza a doua ritmul din tribune se inteteste, iar Selecao prinde viata. Pasele incep sa curga tot mai iute, precum improvizatiile lui Santana din „Samba pa ti”. Dar Dasaev e imbatabil. Doar doua suturi imparabile de la distanta, Eder si doctor Socrates, l-au putut infrange.
De fiecare data cand ascult „Samba pa ti” ma gandesc la acel meci-preludiu lent, mangaietor, ca raza jucausa de soare ce te trezeste dimineata pe plaja, dupa o noapte fericita, apoi ritmul se aprinde si te copleseste. Atunci cei doi Santana se contopesc, iar tropicele iti joaca in stomac.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 15:11

@ Genu

Frumoasa impletire intre cei doi Santana, bravo. Acum, cu sugestia dvs., dansul Braziliei de atunci pare si mai frumos. Si un mic amanunt. Golul URSS-ului l-a marcat Bal, din cate tin minte. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 15:13

@ Tagore

Multumesc. In 1966 aveam sase ani, numai ca pe Charlton si pe Eusebio i-am vazut in 1969 si 1970, cand eram ditamai omul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 15:17

@ brod

Mi se pare ca merg ambele: „aspra si totusi patetica” sau „aspra si patetica”. Adversativul nu e obligatoriu. O rugaminte, indiferent de identitatea noua pe care v-ati asumat-o: va deranjeaza daca nu-mi amintesc de Paunescu (altminteri, un foarte bun vorbitor de romana)? In rest, putem avea filiere logice diferite. Si sa stiti ca mi-e greu sa aleg intre Esca si Liiceanu. Il aleg pe Michael Laudrup. Sau pe Julian Barnes. Si scap. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:11

@ brotberuf

Ma bucur ca asezati si Olanda ’74 acolo, si mie mi-a placut mult. Dintotdeauna am tinut cu Brazilia (ajutata sfidator azi-noapte) si Olanda. Si mereu mi-am dorit o finala intre ele, ca sa nu stiu cu cine sa tin. Entre les deux mon coeur balance. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:14

@ Maximuspqr

Multumiri pentru laude. Si sa stiti ca nu sunt boem din fire. Dar am momente cand ma ineaca amintirile si sentimentele. Iar camuflarea acestor stari mi s-ar parea o prostie. „Mexico ’70” a fost lectura obligatorie (pe lista neoficiala) pe vremea cand incepeam gimnaziul. Dar parca mi-a placut mai mult „Aaar-hen-ti-na!”, chiar daca povesteste despre infrangerea Olandei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:16

@ danbrudan

Ar fi fost frumos, cum bine spuneti. Franta ’82 m-a adus la un milimetru de ratarea unui examen in anul doi de facultate. Economie politica, pardon de expresie. Imi cazuse „rata rentabilitatii”, iar eu ma gandeam la Klaus Fischer si Bossis. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:19

@ gabipetre

Hugo Sanchez, ce figura! Dar de Elkjaer-Larsen de la Euro ’84 ce spuneti? Franta ’86 a avut o echipa frumoasa foc, dar, nu stiu de ce, m-a atras cu un stropsor mai mult Franta ’82, cu Genghini in locul lui Fernandez si cu incursiunile de pedepsire ale lui Rocheteau pe dreapta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:20

@ brazvan

Multumiri. Vazut, placut. Cum banuiam, s-a si starnit discutia pe tema cine e mai cu mot, Ronaldinho sau Ibra? Va invit sa acceptam ca fiecare are un mot de toata frumusetea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:26

@ milovan_djilas

Va multumesc. YouTube nu e doar o videoarhiva, ci si o unealta provocatoare de invidie. Cand dau peste oameni care au vazut Italia ’82, de pilda, doar pe YouTube, ravnesc, mai in gluma, mai in serios, la tineretea lor. Italia ’82 a fost o echipa cu jucatori grozavi, dar tot n-o iert ca mi l-a scos din cursa pe Eder, pe care-l vazusem pe viu la Timisoara, in vara lui 1980, intr-un Poli-Atletico Mineiro amical. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:29

@ flobits

Calculez si conchid ca v-ati nascut in anul unei alte finale dramatice, RFG-Olanda. Si acolo au fost multe maini infipte in par si scotand smocuri.Stiu fiindca m-am autojumulit si eu de ciuda. Dar, recunosc, nici cu Mexico ’86 nu mi-e rusine. A avut de toate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:32

@ corvette 59

Intre timp (v-am mai vazut niste postari) ati intrat pe stadion si ati inceput sa mestecati meciuri. Pofta buna! Si va multumesc pentru amintirile depanate. Il mai tineti minte pe presedintele Pertini, cum saluta publicul la fiecare gol din finala, de parc-ar fi inscris el? Dar jefuirea Iugoslaviei in dauna gazdei Spania? Dar tentativa de omor a lui Schumacher? Ehe, aveti la ce sa va ganditi pana la urmatorul meci. Si inteleg ca tineti cu Australia. Grija mare astazi, Chile are cativa jucatori trasnet. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:36

@ liviu ardelean

Vad ca Mexico ’86 are tot mai multi votanti. Poate si fiindca l-a scos la rampa, cu tot ce-a avut mai bun si mai rau, pe Maradona. La intrebarea dvs., raspunsul cel mai simplu – de fapt, un raspuns simplist – ar fi: bani mai putini, fotbal mai frumos. Dar nu e un argument valabil. Cred mai degraba ca idilizam in mod reflex tot ce-a trecut si suntem hiperexigenti cu prezentul. Iar ca argument faptic, am banuiala ca pe atunci agentiile de pariuri nu faceau ravagiile de azi. In plus, calendarul cupelor europene nu era atat de stufos. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:38

@ obiectiv

La capitolul acesta, as spune ca subiectivitatea nu e doar subinteleasa, ci obligatorie de-a binelea. Eu merg cu Maradona pana-n panzele albe, cu toate derapajele lui (si n-au fost putine). Dar talent ca al lui n-am mai vazut. Si nici puterea de-a castiga trofee de unul singur intr-un sport altminteri de echipa. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:41

@ Marcovici

Olanda a oscilat frecvent intre grandoare si dezamagire. Si ce destin, sa pierzi trei finale mondiale pe care ai fi putut sa le castigi (doua dintre ele consecutiv in fata tarii gazda). Si sa dai, dintr-un petic de tara, atatia si-atatia jucatori formidabili. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:43

@ Florin

L-ati vazut pe bietul Dasaev? Dar pe uriasul Zoff? Dar pe magnificul Fillol? Ma bucur ca i-ati vazut in postura in care i-am surprins si eu la vremea aceea: cautand prin iarba ceva de negasit. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:45

@ ADI

Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Waldir ca Waldir (Brazilia a mai avut portari slabi), dar mai grav e ca l-a avut pe Serginho varf. Cu un Careca in locul lui, lucrurile cred c-ar fi aratat altfel. Dar asta e deja contrafactualism de tip cum ar fi dac-ar fi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:47

@ Marcu

Va multumesc pentru ca-mi sariti in ajutor, dar sunt sigur ca Tagore a avut intentii bune. Licarul ironic din cuvintele lui o arata. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iunie 2014, 16:50

@ alexu

E emotionant ce si cum scrieti. Va dau dreptate cvasitotal. Ma opresc cand vine vorba de bani fiindca stiu, ca toata lumea, ca drumul spre paradis trece pe la ochiul dracului. R.P.

raby (1 comentarii)  •  13 iunie 2014, 21:35

FELICITARI ,SANTETI NR 1 ,VA ADMIR ,AVETI VALOARE

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 iunie 2014, 0:52

@ raby

Va multumesc si sper sa va merit admiratia. R.P.

Comentează