Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Povestea cavalerului muncitor

După retragerea lui Javier Zanetti, curtoazia fotbalistică pierde un ambasador.

Veșnicia, a spus un poet, înseamnă o infinitate de virgule și nici un punct. Veșnicia în fotbal e o convenție care acoperă, în cel mai bun caz, două decenii. Pe […]

luni, 12 mai 2014, 8:48

După retragerea lui Javier Zanetti, curtoazia fotbalistică pierde un ambasador.

Veșnicia, a spus un poet, înseamnă o infinitate de virgule și nici un punct. Veșnicia în fotbal e o convenție care acoperă, în cel mai bun caz, două decenii. Pe urmă, ca într-un trucaj stîngaci, eroul drapat în stofa tinereții eterne atinge linia orizontului cu mîna. Iluzia se destramă și totul devine protocol sau statistică, spectacol festiv sau contabilitate. Și sîmbătă seară, la ultima apariție a lui Javier Zanetti în tricoul lui Inter Milano, s-a întîmplat la fel. Pe lîngă aplauze, roiuri de cifre i-au însoțit alergarea, fiindcă în aproape douăzeci de ani la Milano Zanetti a avut timp să doboare multe recorduri, chiar dacă nu asta și-a propus. Dar ce și-a propus, de fapt, Javier Zanetti la Inter? Nu se poate ști cu precizie. Se poate vedea ce a izbutit: să confirme intuiția unui patron (Moratti) și a unui mit (Facchetti), să preia ștafeta de la un fundaș-emblemă (Bergomi) și să împrăștie în jur autoritatea potolită a celor care sînt recunoscuți drept șefi fără s-o ceară. E mult? Pentru cineva lipsit de zestrea starului poleit cu aur, e enorm.

Fiecare longeviv din fotbal are o ștampilă a lui. Totti înseamnă talentul împletit uneori cu orbirea și revolta, Baresi a fost înțelepciunea, Maldini, elanul necenzurat de vîrstă, Puyol, recursul la plete ca la un certificat de tinerețe, Giggs, dorința de-a răzbuna la club neîmplinirile de la națională. Ștampila lui Javier Zanetti a fost fotbalul privit ca muncă serioasă, zilnică, fără a fi silnică. Zanetti n-a avut talentul lui Roberto Carlos sau maiestuozitatea lui Hierro. Dar a fost cavaler pe teren, profesionist pînă în vîrful unghiilor și n-a umblat niciodată cu jumătăți de măsură. Nu i-a dat vreodată prin gînd să trișeze. Să dribleze, da, uneori. Să păcălească, niciodată. A fost un fel de Nedved al apărării, un om care, la fiecare incursiune cu mingea la picior, a dat impresia că mulțumește sorții fiindcă i-a convertit plăcerea în serviciu.

Sîmbătă seară, camerele TV au fixat ochii lui Zanetti și ridurile înconjurătoare, doar-doar or descoperi izvorul unei lacrimi. În două-trei rînduri Zanetti a dat impresia că nu se mai poate abține, dar de fiecare dată bărbia și-a reprimat tremurul și obrajii au rămas uscați. Au plîns, în schimb, alții: Palacio pe teren, suporterii în tribună. Fiecare dintre ei și-a amintit de vorba poetului și a repetat-o ca pe o mantră. Iar pe urmă fiecare dintre ei și-a dat seama că virgula e, în fond, un punct din care curge o lacrimă.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 mai 2014, 12:25

@ Obiectiv

Multumiri. Sigur, ca talent, Pirlo e peste Zanetti, dar asta conteaza mai putin acum. In rest, Scholes, Giuly si cati altii au plecat din fotbal fara focuri bengale. Poate din cauza ca in acelasi timp cu retragerea lor a existat un eveniment important, care i-a obturat. Sau poate fiindca e plicticos sa elogiezi. Nu stiu exact. R.P.

gima (3 comentarii)  •  16 mai 2014, 21:18

nene radule jos palaria! mi-a placut tare mult articolul Dvs. sa-mi iertati familiarismul dar pentru mine acest familiarism inseamna respect.
vom mai vorbi. promit!

Tagore (5 comentarii)  •  16 mai 2014, 22:38

In sfarsit,il pot citi gratis pe R.P.(mai ales dupa atatea rugaminti la Tolea sa renunte la MRU).Intre cele scrise cred ca trebuia inserat si supranumele de <>, a propos de Zanetti, un baiat minunat. Pe langa subiect si imi cer scuze, de curand i-am cumparat sotiei un e-book reader iar printre primele carti trase acolo a fost, bine-nteles si „Ghidul nesimtitului”.Stiu ca nu aveti treaba cu politik,dar tare as fi curios sa stiu daca dv. credeti ca un personaj ca actualul nostru presedinte s-ar califica printre subiectii din acel Ghid.Din nou bine-nteles,nu am pretentia sa o faceti publica parerea.Asta fiindca am pomenit mai sus de un om politic „priceput” la sport.

Tagore (5 comentarii)  •  16 mai 2014, 22:40

SCUZE…In sfarsit,il pot citi gratis pe R.P.(mai ales dupa atatea rugaminti la Tolea sa renunte la MRU).Intre cele scrise cred ca trebuia inserat si supranumele de TRACTORU’, a propos de Zanetti, un baiat minunat. Pe langa subiect si imi cer scuze, de curand i-am cumparat sotiei un e-book reader iar printre primele carti trase acolo a fost, bine-nteles si “Ghidul nesimtitului”.Stiu ca nu aveti treaba cu politik,dar tare as fi curios sa stiu daca dv. credeti ca un personaj ca actualul nostru presedinte s-ar califica printre subiectii din acel Ghid.Din nou bine-nteles,nu am pretentia sa o faceti publica parerea.Asta fiindca am pomenit mai sus de un om politic “priceput” la sport

Barbilian (1 comentarii)  •  17 mai 2014, 2:47

De la Kempes incoace a venit vremea ca lumea sa realizeze cit de mare, de fabulos este fotbalul argentinian. Zanetti este o piesa importanta, dar nu esentiala decit prin longeviva seriozitate si constanta. Din pacate, un talent ca Messi nu este dublat de calitatile care au facut din Zanetti un munte. Va ramine un delusor pitoresc intr-un peisaj inca uimit de pititul atomic. Felicitari RP.

seba (20 comentarii)  •  17 mai 2014, 13:47

multumim pentru articol! superb scris, iar asemanarea cu pavel nedved mi-a placut foarte mult, asa ii vad si eu lucruriel. doi mari fotbalisti.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 mai 2014, 8:04

@ seba

Multumesc si eu. Chiar m-am intrebat candva cata energie ar fi cheltuit o echipa care i-ar fi avut pe amandoi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 mai 2014, 18:11

@ Gima

Va multumesc. Astept sa vorbim, fireste. Va stau la dispozitie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 mai 2014, 18:16

@ Tagore

Am avut treaba cu politica doar un an, cu vreun deceniu in urma, cand mi s-a parut ca descoperisem un partid plauzibil si nevirusat etic. Partidul acela (URR) a disparut in pantecele unu casalot muribund, iar promenada mea in ale politicii s-a incheiat. Ma bucur ca ati dat peste „Ghid”. Ca maniere publice, probabil ca actualul presedinte nu poate accede in Camera Lorzilor. Ca urma politica lasata in istorie, zau ca-l prefer celorlalti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 mai 2014, 18:20

@ Barbilian

Daca mergem mai mult in timp, inapoia lui Kempes, Passarella, Ardiles, Bertoni, Luque si restul trupei din 1978, dam peste Di Stefano sau Sivori (to name but two of the best). Recunosc ca slabiciunile mele dintotdeauna au fost Brazilia si Olanda, insa mi-au placut multi argentinieni, inainte si dupa Zanetti. Problema mea de acum e ca Brazilia inseamna si Neymar jr, ceea ce ma clatina zdravana. Dincolo de giumbuslucuri si tehnica, prezenta lui pe o arena de sport mi se pare un afront. Insul e doctor in trucaje (simulari) si analfabet la capitolul onestitate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 mai 2014, 18:21

@ Barbilian

Scuze, „zdravan” in loc de „zdravana”. R.P.

Comentează