Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Sportul şi raportul

Cupa Mondială din Qatar riscă să semene cu Legenda Meşterului Manole. Sau mai rău, cu povestea tragică a construirii Casei Poporului.

Un titlu ca un urlet sfîşie pagina de ziar: „Cupa Mondială din Qatar va ucide mai mulţi oameni decît […]

luni, 31 martie 2014, 8:21

Cupa Mondială din Qatar riscă să semene cu Legenda Meşterului Manole. Sau mai rău, cu povestea tragică a construirii Casei Poporului.

Un titlu ca un urlet sfîşie pagina de ziar: „Cupa Mondială din Qatar va ucide mai mulţi oameni decît 11 septembrie”. Sindicatele au aflat că există o stilistică a impresionării şi că trebuie fructificată. Lumea trăieşte în priza şocului şi se cuvine ca veştile să-i fie prezentate corespunzător. Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Muncitoreşti îşi însoţeşte raportul despre abuzurile din Qatar cărora le sînt supuşi străinii folosiţi la construirea de stadioane cu o demonstraţie de forţă propagandistică. CISM proclamă Qatarul „o ţară fără conştiinţă” şi vede în ea o rudă ipocrită a Al-Qaeda. În locul denunţării seci şi reci, CISM practică discursul patetic. În acest fel, munca de divulgare a grozăviilor din Qatar devine un cocktail de certitudini, insinuări şi bănuieli. CISM nu insistă pe cele 1.200 de vieţi curmate deja pe şantierele Cupei Mondiale din 2022, ci pe cele 4.000 de vieţi care „ar putea” să se piardă pînă peste opt ani.

Sigur, efectul dramatic sporeşte cînd legi Cupa Mondială din Qatar de Turnurile Gemene. Însă CISM ar fi mai eficientă dac-ar vorbi doar despre ce s-a petrecut. Dacă ar oferi exclusiv informaţii, fără prezumţii şi proiecţii. Acestea din urmă pot fi combătute prin propria lipsă de consistenţă, pe cînd informaţiile spun povestea aşa cum a fost şi aşa cum este. Iată cîteva: pînă acum, numărul morţilor de pe şantierele stadioanelor din Qatar este de 1.200 (pentru comparaţie, la activităţi similare pentru Cupele Mondiale din 2002 şi 2006 nu s-a consemnat nici un deces); contractele de muncă sînt călcate în picioare de angajatori; condiţiile de cazare şi masă sînt mizerabile; inspecţiile pentru protecţia muncii trec cu vederea abuzurile şi doza de risc înalt în care se munceşte; situaţia legislativă e un scandal pe nume „kafala”, o formă de legare de glie în temeiul căreia angajatorul dispune discreţionar de paşaportul şi de viaţa angajatului.

Cupa Mondială din 2022 e oricum privită chiorîş, dacă nu din alt motiv, măcar din cauza saunei prelungite la care va obliga unele echipe calificate şi publicul (nu e deloc limpede cum va supravieţui galeria Suediei la Doha). Dar acesta e, la fel ca la Beijing 2008 sau Soci 2014, vîrful aisbergului. Cine caută mai adînc se cutremură. Refrenul artei care cere sacrificii rămîne, mai ales în condiţiile astea, un clişeu neghiob şi criminal. Arta (iar sportul e artă, nu-i aşa?) înseamnă pasiune, talent şi scînteie divină. Nu poţi face din „Meşterul Manole” alibiul unui asasinat şi legitimarea unui abuz. Întrebaţi-i pe cei care au avut rude silite să muncească în anii optzeci la Casa Poporului. Vor înţelege exact despre ce e vorba.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Petre (2 comentarii)  •  31 martie 2014, 11:15

Qatar este paradisul bogatilor si iadul saracilor…

barbu (30 comentarii)  •  31 martie 2014, 12:21

să te duci cu zeci , poate chiar sute de mii de oameni (echipe şi suporteri) în inima geografică a terorismului, mi se pare o nebunie.
despre condiţiile de pregătire nu vorbeşte nimeni – banul să iasă. ca şi la soci..

aham (5 comentarii)  •  31 martie 2014, 12:56

eu am fost pe acolo… din fericire doar in trecere. e un iad la propriu, nu-mi imaginez cum poate cineva sa joace fotbal acolo. sa dai cm unei asemenea tari e pura inconstienta. parerea mea e ca e vb nu doar de coruptie ci de-a dreptul de complicitate la crima. toata peninsula e un desert arid sufocant si in plus, legea e musulmana. or sa fie mari probleme, o sa regretam vuvuzelele

Kendo (2 comentarii)  •  31 martie 2014, 13:04

@barbu – de unde pana unde e Qatar-ul inima terorismului?! Pentru ca sunt arabi? Inimile terorismului sunt altele: Afganistan, Pakistan, Indonezia, Cecenia, nu Qatar, Kuweit sau Arabia Saudita (chiar daca astia sunt condusi de cel mai dement tip de islamism – wahabbismul). Vorbesti ca sa te afli in treaba. Mai grave sunt conditiile climaterice, conditiile pentru suporteri (fotbal=bere), mita luata evident de barosanii FIFA pentru a trimite Cupa Mondiala acolo si in Rusia… Astea ar trebui sa ridice intrebari, nu terorismul in Qatar (n-am auzit de vreun qatarez terorist sau de vreo organizatie terorista din Qatar…)

Ilie (86 comentarii)  •  31 martie 2014, 13:05

Care e raportul precis cu Casa Poporului nu inteleg ..
Asa si Versailles-ul s-a facut cu mii de sacrificii. Si, daca e sa impingem viciul la maxim, nu e cazul peste toate santierele de amploare in lume ? Inainte de faptul ca e vorba de Qatar si de stadioane, e faptul ca e vorba despre santiere gigantice. Trebuiesc luate masuri de siguranta si mai mari si cu asta-basta, ca pentru orice santier.

Bogdan (1 comentarii)  •  31 martie 2014, 13:20

Buna ziua. Numele meu este Bogdan Micu si student la Facultatea din Worcester, Marea Britanie la cursul de Antrenorat Sport.
As aprecia foarte mult daca ma puteti ajuta cu urmatoarele informatii pentru lucrarea mea de licenta ce are ca tema principala „Comparatie intre stilul Romanesc si cel Englez de antrenorat”.
Numarul total de jucatori de fotbal din Romania: Numarul de Antrenori cu Licenta A
Numarul de Antrenori cu Licenta B

Cu respect, Bogdan Micu. O zi buna!

Alex (2 comentarii)  •  31 martie 2014, 17:24

@Kendo
Intr’adevar, nu terorismul e problema. Problema este cum inteleg acesti seici plini de bani evenimentul!
1. Grandoarea stadioanelor pt care s’au intors inapoi la scalvie si pt care 1200 de oameni au murit deja (pt ca pe ei nu’i intereseaza)
2. Legile musulmane absolut nenorocite!
a) Cum adica fara alcool? Fara o bere? Cum sa sarbatoreasca nemtii daca ajung in finala, cu apa si cu cola?
b) Femeile care vin o sa stea cu batice pe cap? Daca are una vreun decolteu mai adanc o duc in Piata publica si dau cu pietre in ea? Dar daca un om de fericire isi saruta prietena dupa un gol?!
c) Problema homosexualitatii,
etc.

In fine, ideea de baza e ca in aceste state islamiste se incalca flagrant drepturile omului, egalitatea intre oameni indiferent de religie rasa sau sex si mai ales este ingradita libertatea individului cu fel de fel de legi absurde! Tocmai de aceea, un eveniment de amploare mondiala care trebuie privit ca o sarbatoare multi-culturala nu trebuie gazduit de un regim strict in care 95% din oamenii participanti sa nu poata face ceea ce isi doresc.

IRONMAIDEN (2 comentarii)  •  31 martie 2014, 18:41

in uk poate incepe si maine un c.m. e clar vorba de coruptie. blatter trebuie inchis in turnul londrei.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  31 martie 2014, 20:28

sportul e arta !?

alex (1 comentarii)  •  31 martie 2014, 22:32

kendo… sa spunem ca e inima financiara a terorismului… de acolo si obtin sponsorizarile.. nu crezi ca se arunca vreun milionar in aer.. dimpotriva platesc copii din tarile sarace sa o faca… btw plimba-te un pic prin doha si ai sa vezi.

genu (110 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 1:00

Pana in 2022 mai e…2018. Atunci va fi C.M. din Rusia. Despre asta ce spuneti? Afara de mul hulitul CTP, cu articolul sau „Puterea lui Putin”, nu am vazut vazut nicio reactie jurnalistica mai acuta. La Soci cati oameni au murit si pentru ce? Oricum, campionatele mondiale de fotbal sau olimpiadele nu mai intereseaza pe nimeni. Sunt un fel de tabere pentru „pionierii” din toata lumea. Competitiile adevarate sunt in alta parte. Champions League ori C.M.-urile de tot felul au reusit sa goleasca de continut aceste competitii. Asta pentru ca sportul pe natiuni nu mai conteaza decat pentru turisti!

splendini (16 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 5:41

Nu scriu decit sa spun ca imediat ce am citit cuvintele Casa Poporului intrun context nefavorabil in articolul lui Radu P., am stiut ca o sa apara comentarii care sa reproseze autorului ca „ce-ai ba cu Casa Poporului, ce-ai ba cu Ceausescu?” @Ilie: suficient ar fi fost sa vezi cartierul Uranus doar si ai intelege de ce Casa Poporului a fost un proiect dement izvorat din mintea unui psihopat ucigas.

stelu (3 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 7:09

d-le paraschivescu, suporterii stelei va saluta si va ureaza viata lunga si fericita!!! p.s. guvernoiu lui tataroiu ponta a scumpit iarasi ceva! acum, carburantii! cine-l opreste pe plagiator???

Robert (2 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 9:46

Mult le mai place unora sa vorbeasca in necunostinta: in Qatar nu impune nimeni femeilor sa poarte batic,cele care poarta o fac pt.ca asta e cultura lor si pt ca vor, sunt destule femei expate care poarta fuste deasupra genunchilor si decolteuri si nu le bate nimeni cu pietre.
Cat despre comparatia cu casa poporului e putin spus fortata,cei ce muncesc pe santierele Qatarului,e alegerea lor,pleaca din tarile lor in care nu-si pot hrani familiile pt a castiga o paine. Pe cand la grandomania lui ceausescu au fost dusi oamenii cu forta…
Oameni buni nu va mai luati dupa intoxicarile din media, lucrurile nu stau chiar asa,pana una alta altii sunt cei ce fac razboaie departe de tara lor sub diferite pretexte,pt a acapara titeiul.

The Cynic Oracle (1 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 21:32

domnu petrescu, de rugby nu v-a tentat sa scrieti? ati urmarit vreodata?

birlic (19 comentarii)  •  2 aprilie 2014, 9:25

Am o satisfactie ca i-am spus unei prietene ca nu are ce sa caute in Qutar dar nu ma ascultat si a facut praf si vreo 2000 de Eur . Nu ma crezut ca eu nu calc acolo nici pe deafecea mai bine ma duc la Mormantul sfant ori de cate ori am ocazia si banii necesari. In legatura cu analogia dintre Casa poporului si ce se va construi ocolo vreau sa cred ca e o scapare de advs. Incercati un sondaj daca nu ma credeti .Multa sanatate si inspiratie ,banatean deal nostru.

popor (10 comentarii)  •  2 aprilie 2014, 14:01

niste nebuni puteau organiza asa ceva acolo.dar ce ,ei joaca ? ei vor sta in soare/ nu.EI vor sta cu aer conditionat,femei,alcol din plin .sper sa boicoteze lumea cm-ul si sa o suga cu totii

Robert (2 comentarii)  •  2 aprilie 2014, 16:27

D-le Paraschivescu, e ceva in neregula cu comentariul meu?!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 9:27

@ Robert

Nici vorba. In neregula ar fi doar ca un alt forumist imi spune „domnu Petrescu”, but I’ll survive. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 9:28

@The Cynic Oracle

Am urmarit si am scris. Nu in ultimele doua luni, dar de multe alte ori. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 16:24

Totusi, bine ca nu organizeaza Siria Cupa Mondiala…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 18:28

@Marcovici

Asa, dati-i idei lui Blatter. R.P.

Comentează