Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ochii arhitectului

Xavi Hernandez a ajuns rezervă la Barcelona. Iar aceasta este o ştire care chiar are nevoie de un comentariu.

Paritatea a fost calculată demult, într-o formulă devenită clişeu: o imagine valorează o mie de cuvinte. Dacă e aşa, atunci în […]

luni, 24 februarie 2014, 9:46

Xavi Hernandez a ajuns rezervă la Barcelona. Iar aceasta este o ştire care chiar are nevoie de un comentariu.

Paritatea a fost calculată demult, într-o formulă devenită clişeu: o imagine valorează o mie de cuvinte. Dacă e aşa, atunci în locul acestui articol ar trebui aşezată o fotografie cu ochii lui Xavier Hernández i Creus, pe scurt Xavi, pus să observe de pe margine meciul Real Sociedad-Barcelona 3-1 de sîmbătă. Atît şi nimic mai mult. Dacă totuşi e nevoie şi de cuvinte, ele trebuie alese cu grijă, fiindcă, folosite neglijent, pot să jignească, să îndurereze, să pună sare pe rană şi paie pe foc. În cazul de faţă, pot chiar să facă deservicii imaginii la care se referă, să-i ştirbească frumuseţea tristă, să-i rupă misterul, să-i confişte inefabilul.

Cît despre Xavi, lăsat de Gerardo Martino pe bancă spre a-i face loc lui Song (o mişcare cu cîntec, nu?), el nu merită consolări şi lăcrămoşenii, ci doar o formă bărbătească de solidaritate. Inclusiv din partea cuiva care n-a ţinut şi nu ţine cu Barcelona. Dar căruia îi e imposibil să nu se încline în faţa valorii cuplate cu inteligenţa.

„Xavi este arhitectul nostru”, a declarat preşedintele Sandro Rosell în ianuarie, la o festivitate de premiere a mijlocaşului. După mai puţin de o lună şi jumătate, arhitectul e scos de pe şantier şi fixat în postura chibiţului. Aşa îl prind camerele televiziunii prin minutul 70 al meciului de alaltăieri. Operatorul rămîne lipit de ochii lui Xavi, în care pluteşte, preţ de trei secunde, o flotilă de nelinişti şi nedumeriri. Două pupile întreabă tăcut – nici ele nu ştiu pe cine. Două bile negre în care foşneşte blazarea cercetează terenul cu un amestec de neputinţă, curiozitate şi obidă. Arhitectul începe în sfîrşit să vadă că, din cauza unui inginer mai puţin priceput decît se credea, templul riscă să se dărîme. Miroase a praf, a praful în care sfîrşesc ideile neajutate să-şi ia zborul şi imperiile care au rîs cînd li s-au făcut prorociri funeste.

Şi totuşi, mai e ceva în ochii lui Xavi. Nu lumină, nu furie, nu dispreţ – altceva. O căutare, poate. Xavi se uită după Guardiola, după şeful de gaşcă ridicat dintre ei, care i-a cunoscut şi le-a vorbit atît de bine. Căci sudura afectivă creată atunci, osmoza aceea subtilă şi rezistentă, a dus la geometria fără cusur a jocului, nu doar antrenamentele, vizionările de DVD-uri şi celelalte ingrediente ale victoriei. Iar Barcelona paselor la milimetru, a jocului-laser, a unghiurilor-surpriză, a euforiei fără sfîrşit pare acum din altă lume. Xavi Hernández, arhitectul ei, stă pe margine, cu ochii inundaţi de mătasea amurgului. În privirea lui tocmai înfloreşte stupoarea, aşa cum se întîmplă cînd afli că, în fotbal, veşnicia nu durează mai mult de un deceniu.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Ush (2 comentarii)  •  24 februarie 2014, 10:57

Man, nu credeam s-ajung a citi Literatura adevarata intr-un ziar de sport. Multumesc!

popor (10 comentarii)  •  24 februarie 2014, 11:45

de fapt asa sa intamplat si cu nationala Romaniei dupa apusul lui HAGI.Fara creier de 10 ani,bajbaim dupa calificari si facem mari fotbalisti ,oameni ca cocis,keseru,florescu.rapa etc.

viorel (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 11:46

xavi poate era obosit dupa meciul din CL. omul are o varsta totusi. song nefolosit multe meciuri a avut sansa acum sa demonstreze dar nu a reusit. foarte ciudat, recunosc ca nu am vazut meciul, mi se pare dupa scor ca barcelona se apara mai bine cu xavi decat cu song din cauza posesiei.

de ce l-a vandut barcelona pe thiago? acum se vede ca nu a facut o miscare foarte buna.

oricum barcelona e in grafic si isi poate realiza toate obiectivele anul acesta.

juve (4 comentarii)  •  24 februarie 2014, 13:10

desi este un articol despre barcelona, o echipa care de mult a reintrat in categoria echipelor mediocre dar care inca beneficiaza de admiratia copiilor habarnisti de pe net, am intrat totusi din respect pentru domnul paraschivescu. si respectul mi-a crescut cand am vazut ca a scris GERARDO martino.nu TATA martino, GERARDO, deci nu in felul ala scarbos-familiaro-cocalaresc in care il nomineaza „jurnalistii” romani.

Marcovici (180 comentarii)  •  24 februarie 2014, 13:52

Jucatori fantastici, dar care au nevoie de Pep. Nici Messi nu mai e ce a fost fara Pep, chiar cu Tata langa el. Tactica e vitala / letala. Cel mai bun este – intotdeauna – antrenorul. La Barcelona e si chestie de portar in lipsa de forma. Daca vine baiatul de la Gladbach, s-au scos la anul.

Cornel (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 13:58

Frumos articol. Barcelona a ajuns la vremea schimbărilor, nevoie de sânge proaspăt, nevoie de o clonă pentru Pep. Urmează o perioadă tulbure. Aşa este în viaţa oricărei echipe, indiferent de buget.

John. Peris (11 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:16

Superb, multumim Maestre !

GentleGiant (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:22

Dle Paraschivescu, you read too much into it ca sa va iasa un articol frumos. V-a iesit, dar cred ca va inselati.
Martino a considerat ca vedetele au obosit prea mult dupa meciul cu City (jucat cu frina trasa) si si-a gasit sa le odihneasca taman cu o candidata la locurile de CL. Sa faci rotatie si sa-i odihnesti pe Xavi, Fabregas, Alexis, Alves si Mascherano cu o echipa periculoasa cind tu ai urmatorul meci cu Almeria (si poti sa intri cu ce Sergi Roberto vrei tu) si stii ca orice punct pierdut te cam scoate din lupta pentru titlu cind tu ai title decider pe Bernabeu, iata o miscare nu chiar inteligenta. Cum n-a fost nici asumarea greselii – omul voia sa faca schimbari, dar s-a trezit ca deja e 3-1. Nu asta a fost greseala, Barca nu jucase nimic nici pina la 1-1. Si cum Dumnezeu sa incepi cu doi inchizatori un meci obligatoriu de 3 puncte, oricit de tehnici ar fi Busquets si Song??

Cea mai mare problema a acestei echipe acum e faptul ca Messi nu mai e Messi. Mai mare chiar si decit virsta lui Xavi si problema centrului apararii.

Iar Xavi poate fi foarte bine inlocuit de Fabregas, a aratat ca functioneaza foarte bine pe postul lui cu Rayo. Sigur, echipa mica, dar se poate ajusta din mers. Abia acolo e Cesc pe rolul lui de la Arsenal, unde a fost atit de bun. Nu ratacitor in linia de atac, chiar daca si acolo a dat randament, omul e suficient de bun, dar ramine stingher. Deci Barca are arhitect de rezerva binemersi. Nici Xavi n-a fost Xavi pina prin 2008.

Frumos si adevarat totusi ultimul paragraf.

Moromete (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:35

Frumos articol: Felicitari!

Alin (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:36

Domnule Paraschivescu, am avut in intentie sa renunt complet la accesarea gsp.ro datorita lipsei totale de continut a acestui ziar. Dupa ce am citit articolul dumneavoastra, trebuie sa imi revizuiesc atitudinea. Acest articol mi-a amintit de ce obisnuiam sa cumpar zilnic gazeta, pentru articolele din jumatatea ziarului. Pentru articole de genul acesta care nu discuta despre ce a mai zis unu sau altul, blaturi si alte mizerii. Articole cu staif despre fotbal. Felicitari.

Paolodicanio (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:43

Draga Radu,

Te iubesc la fel de mult ca pe SS Lazio 1900 !

Non mollare mai !

dac.impielitzat (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:44

A mai fost inlocuit si intrecutul recent. Pentru ca si-a anuntat plecarea din vara conducerea incearca sa gaseasca solutii de inlocuire. Greu…

undo (5 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:56

@juve: daca o echipa care in ultimii 6-7 ani a castigat tot ce se putea castiga si tu spui ca a reintrat in mediocritate (desi e pe 2 in primera, aproape in sferturi in ucl si in finala copa del rey), juventusu tau retrogradat pentru blaturi si mita acum ceva vreme si eliminat din CL de galatasaray in prezent, e submediocra sau cum? invatati sa apreciati valorea, chiar daca aceasta se afla in curtea rivalilor…

GentleGiant (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 14:57

Sau, ca sa revin putin, Xavi inca NU a ajuns rezerva la Barcelona (ideea de baza a articolului). A fost doar victima unei rotatii neinspirate, la alt meci decit cel care trebuia. Daca nu-i accidentat, o sa-l vedem in meciurile cu Real, Atletico si in Liga, ca si pina acum.

Milton (3 comentarii)  •  24 februarie 2014, 15:02

Fain articol! Am surpins si eu, chiar in timpul meciului, acea privire a unor mii de cuvinte. Din pacate pentru Barcelona, acest antrenor, sosit din pampasul sud-american, cu ajutorul lui Messi senior, spun gurile rele, si-a aratat amatorismul exact cand nu trebuia. Nimic, dar absolut nimic, nu-i legitimeaza lui Martino experimentul esuat pe care acesta a considerat ca trebuie sa-l probeze chiar pe Anoeta, acolo unde Barca lasa, constant, de 7 ani, puncte. Daca mai adaugam si contextul inversunarii luptei pentru titlu, cu 3 echipe cu sanse egale, lucru nemaintalnit de pe la inceputul anilor ’80, cu un Real care tocmai invinsese Elche, si care se dusese la 3 puncte, iar, in ultima instanta, daca ne mai amintim si de dubla din cupa, unde Barca s-a calificat in finala, dar n-a fost chiar foarte lesne, mai ales in retur, ne dam seama ca modul in care pe Martino il apuca acest chef nebun de a experimenta este incredibil. Teama mea era ca, si daca punea in teren „11 de gala”, Barca trebuia sa traga precum un sclav la galere, ca sa poate pleca din San Sebastian cu toate punctele. Ei, cand am vazut echipa de start… ma uitam si eu precum se uita Xavi. Mail mult decat atat, Mundo Deportivo face o analiza foarte interesanta a celor 3 infrangeri ale Barcei, si constata, uluitor, ca Martino, nici cu Bilbao, nici cu Valencia, nici cu Sociedad, n-a epuizat cele 3 schimbari regulamentare. Incredibil cum, dupa ce vezi ca nimic nu merge, tu muti in min. 60, cand deja bascii aveau 3-1. Incredibil! Voi continua si eu, la fel ca si Xavi, sa ma uit dupa Pep!

alin (2 comentarii)  •  24 februarie 2014, 15:13

Cel mai tare transfer al iernii Parashivescu de la pro la Gsp!

Steaua (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 16:01

BRAVO, BRAVO, BRAVO MAESTRE!!!

da! (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 16:20

Asa mai Radule! Timisoreanul nostru care ne face mandri! Pentru tine intram pe acest ziar!

andrei30 (57 comentarii)  •  24 februarie 2014, 17:05

Paraschivescu, frumos scris desi cu o doza de patetism care vad ca se ingroasa cu varsta. Remarc totusi ca stilul e prezent dar subiectul lipseste cu desavarsire sau e creat, mai degraba, de dragul efectului stilistic. Oricine realizeaza ca jucatorii se rotesc (mai ales la varsta aia) dupa un meci ca cel de la Manchester. Nu cred ca e timpul pentru florilegii la adresa lui Xavi.

stefan (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 18:00

salut si eu sosirea d-lui Paraschivescu in echipa GSP
LA SUBIECT;
– desi are 34 aani cred ca mai joaca lejer 3 aani la acelasii nivel,, joccul la barca e viata lui
-poate fi Fabregas schhimbul lui dar eu cred ca aLCANTARA 22 ani era cel menit a-l inlocui ;sa nu uitam ca Barca l- dat pe Yaya TOURE care e, alaturi de Vidal si Gerrard, cel mai bun
SOLUTIA: READUCEREA LUI alcantara INDIFERENT DE SUMA

SalaAurel (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 18:44

Draga Radu ,câtă dreptate,câtă știință,câtă culoare ai pus in acest articol,îți citesc cu multă plăcere articolele si te ascult cu mult drag când vb la tv.Stima si respect. Sa speram ca arhitectul Xavi va reveni si ciobanul Martino va pleca.

vip (2 comentarii)  •  24 februarie 2014, 19:28

iar ochii mei vor lacrima de bucurie,chiar voi taia ceapa sa fiu sigur ca plang,cand vom scapa de antrenorul rusine care nici cu pomana olandezilor nu ne-a dus la rio

Laci (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 20:15

un articol excelent…jos palaria!
literatura invinge sportul:)

Doru (4 comentarii)  •  24 februarie 2014, 22:18

Pe mercenarul asta nu l-as fi primit niciodata inapoi dupa ce a sters-o englezeste la simbria mai mare de la Prosport si s-a intors cand ziarul a disparut. Cine stie, insa, ce interese or fi prin spate, cine ce carte va scoate Humanitas.

petschovschi (2 comentarii)  •  25 februarie 2014, 2:34

Acum 4 ani eram in vacanta in Spania (era imediat dupa Mondialul sud-african).
Deja la acea vreme presa catalana scria ca doctorii le-au recomandat celor de la Barca ca, din cauza problemelor medicale, sa nu-l foloseasca pe Xavi mai mult de un meci pe saptamina.
In ultimii 4 ani Xavi a jucat chiar si 3 meciuri in 7 zile (in ciuda recomandarilor medicilor). Dar acum are deja 34 de ani si chiar cred ca atit virsta, cit si problemele medicale, nu-i permit sa joace doua meciuri in 4 zile.

Beldean (1 comentarii)  •  25 februarie 2014, 8:50

Blazare poti citi in ochii unuia ca Tanase, in ochii lui Xavi era doar resemnarea unui meci pierdut! Nimeni nu castiga intotdeauna, iar experientele traite cu victorii si infrangeri ii vor folosi in viitoarea cariera de antrenor. Si nu pe Guardiola il cauta Xavi, probabil cauta solutii proprii, personale, pentru castigarea meciurilor viitoare.

Dino (1 comentarii)  •  25 februarie 2014, 11:14

Inainte de orice Barca are nevoie de o mana de fier, asa cum a fost Pep, chiar daca s-a ridicat dintre ei. Cati antrenori din lumea asta ar fi renuntat la Zlatan? Unul singur. De aceea e unic, chiar si peste Mou. Poate asta e si motivul pentru care vor mai trece zeci de ani sa vedem o poezie ca a Barcei scrisa de un poet ca Pep, chiar daca Pep incearca sa rescrie poezia la Munchen, Luceafarul e unic.

barbu (30 comentarii)  •  25 februarie 2014, 11:16

ush, asta e un fel de literatură – una mediocră, de scriitor gonflat (cu pompa, valul, cu pila, cu…?)
înseamnă că nu i-ai citit pe radu cosaşu sau pe ion cupen, dacă te emoţionează asemenea fiţăraie ieftină. singurul aspect valabil: da, trebuia să fi pus fotografia. scăpam astfel de sosul supt din deget. ce-i drept, supt cu sârg, cu efort, cu chinuială – astea se văd. literatura e grea. e… altceva

juve (4 comentarii)  •  25 februarie 2014, 13:35

@undo – eu am spus ca de ceva vreme barca a reintrat in mediocritate, adica n-a mai castigat nici un trofeu de 3 ani.unde e jignirea sau neadevarul?(campionatul sau cupa spaniei sunt niste glume si nu se pun.e de ajuns sa aiba real un an prost si ia barca titlul.si invers.cel mai slab campionat dintre cele cu pretentii.si franta e mult mai puternic.cat despre juve, e infinit mai greu sa iei un titlu in italia.il prefer oricand unei ligi a campionilor.

Milton (3 comentarii)  •  25 februarie 2014, 14:07

@juve, ai uitat sa mentionezi faptul Champions League e o gluma pe langa Serie A.

vasyi (1 comentarii)  •  25 februarie 2014, 17:49

Respect domn Paraschivescu,ma ungeti pe inima

juve (4 comentarii)  •  26 februarie 2014, 11:46

orice competitie in care au loc trageri la sorti este o gluma.practic se castiga dand cu zaru.sau cel putin se ajunge in finala.si acolo e un singur meci.un singur meci pt a se decide cea mai buna echipa din lume:))de arde arbitru o data si gata…inainte se dadea cu banu pt a se decide castigatoarea unui meci.primitiv, nu?…

anonim (1 comentarii)  •  26 februarie 2014, 15:54

A jucat un meci mai prost si gata e echipa mediocra,sa vedem si urmatoarele meciuri, sa vedem daca e echipa mediocra cand o lua CL

Milton (3 comentarii)  •  26 februarie 2014, 20:23

@juve, d-aia n-a iesit Juventus din grupe, asa-i? Ca s-a dat cu banu’. Imi place, iti merge rotita brici! :))))

vip (2 comentarii)  •  27 februarie 2014, 9:56

e poveste articolul,barcelona e pe cai,nu stiu de ce i se plange de mila unei echipe aflate inca in topul spaniol si international,barcelona ramane,jucatorii mai si obosesc si se retrag

mihai (1 comentarii)  •  27 februarie 2014, 10:20

Juve ? Cea mai ordinara echipa din cate mi-a fost dat sa vad vreodata. Se vorbeste de cooperativa, de blaturi, de furturi la noi ? Haha, da, or fi, dar astia-s mici copii, niste amatori in pampersi pe langa Juventus.

Am urmarit fotbalul italian (serie A si B) din 1992, cand Beppe Signori m-a facut sa ma indragostesc de Lazio si pana cand puroiul de la Juve si Milan (cele mai ordinare echipe, exact in ordinea asta) mi-a facut o asemenea greata incat am renuntat. Dupa ce a furat, inselat, mintit in halul in care a facut-o, Juventus trebuia desfiintata. Era singura masura justa pentru gunoaiele din clanul mafiot Agnelli. Au trimis-o in B, anul urmator era inapoi (deci apa de ploaie, dar se stia asta) si acuma vin copii imberbi sa ne spuna cat de „infinit mai greu” e sa iei un titlu in Italia … lol, oare e aceesi Italie a mafiotilor Agnelli, Berlusconi ? Aceeasi Italie in care Juventus si Milan cumparau/cumpara arbitri, jucatori, presedinti ?

Daca ai avea cea mai mica urma de bun-simt ai inceta sa mai deschizi gura despre Juve si cat de „infinit mai greu” e sa iei (a se citi „furi”) un titlu in Italia. Cea mai murdara echipa a tuturor timpurilor (considerand campionatele asa-zis „puternice”, aici nu vorbim de Columbia, Costa Rica ori Papua Noua Guinee) nu merita nici macar scuipata, ar fi un prea mare semn de atentie pentru asemenea jeguri. Sa iti fie rusine ca esti „suporter” pentru asemenea scursuri.

portaeporta (3 comentarii)  •  27 februarie 2014, 19:09

Da, ca totdeauna domnul Radu Paraschivescu este la inaltime cu articolele sale. Respect.

gabi (1 comentarii)  •  27 februarie 2014, 22:37

bravo maestre. rar gasesti asa comentarii !!! te asteptam in continuare.

juve (4 comentarii)  •  10 martie 2014, 13:58

mihai tu vorbesti ca fanul ala de echipa mica, frustrat si paranoic care in loc sa caute greselile in curtea proprie, da cu ochii inchisi in aia de pe primul loc.singura scuza pt echipele mici si fanii lor e ca aia de pe primul loc fura.nu conteaza c-au trecut 10 ani de la scandalul dubios calciopoli…pt paranoici juve a furat si cu 10 ani inainte, fura si acum:)
tu eliberezi niste pareri personale, eu vorbesc despre fapte.si repet: pt ca liga campionilor sa aiba credibilitate trebuie facuta in format campionat.nu mai suntem in epoca de piatra cu meciuri eliminatorii si tragere la sorti.pana atunci serie a este de departe cea mai puternica si dificila competitie din lume

Comentează