Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Remus în Casa Speranței

Ziua de înot caritabil a lui Remus Miron trebuie luată ca exemplu, nu doar ridicată în slăvi.

Se poate patina îndelung pe gheața patetismului. Nimic mai simplu, în special cînd devii martorul unui gest generos. Se găsesc oricînd storcători de […]

luni, 10 februarie 2014, 9:22

Ziua de înot caritabil a lui Remus Miron trebuie luată ca exemplu, nu doar ridicată în slăvi.

Se poate patina îndelung pe gheața patetismului. Nimic mai simplu, în special cînd devii martorul unui gest generos. Se găsesc oricînd storcători de lacrimi gata să drapeze în cuvinte o faptă a cărei noblețe face inutile cronicile. Se găsesc oricînd oameni pe care să-i înece duioșia și să-i podidească plînsul la fîlfîirea unei aripi de înger.

Ziua de înot caritabil a brașoveanului Remus Miron este, din acest punct de vedere, un bun exemplu de pavlovism civico-mediatic. Braț la braț, presa și opinia publică au salutat în mod reflex înotul eroic al lui Remus Miron, într-o țară unde, atenție, fundraisingul e privit în continuare chiorîș, iar inițiativele de acest tip încă n-au reușit să se scuture de bănuieli. Asta deși ar fi fost suficientă o privire aruncată lui Remus Miron ca să-ți dai seama că aveai de-a face cu un om funciarmente bun și onest.

Din fericire, fapta lui n-a trecut neobservată. Hospice Casa Speranței e beneficiarul prim și imediat al acestui gest cu irizări sacrificiale, însă au și alții de cîștigat de pe urma lui. Care alții? Oricare dintre noi, fără discuție. Exemplul personal face aici figură de pedagog discret. Nu i se poate cere nimănui să-și cheltuiască energiile cu mărinimia lui Remus Miron, mai ales că nu toată lumea e capabilă fizic de așa ceva. Ce ni se poate cere, în schimb, este să ieșim, măcar din cînd în cînd, de sub clopotul indiferenței. Să practicăm empatia fără să ne gîndim că, la un moment dat, binele făcut ni se va întoarce.

Dacă un brașovean ajută niște bucureșteni să sufere mai puțin și mai demn în așteptarea ultimei clipe a vieții, nimic nu ne împiedică să scoatem, la rîndul nostru, capul dintre umeri și să vedem dacă nu cumva cineva are nevoie de noi. Sunt cuvinte patetice? Se prea poate, dar v-am prevenit că așa se va întîmpla. Pentru edificare, vă stă la dispoziție începutul primului paragraf.

Cît despre mîrîielile care au bruiat cursa lui Remus Miron, văzînd în ea o simplă formă de curtare a notorietății, ele trebuie aruncate în pubela memoriei cu mîna la nas. Singurul lucru care ne poate vicia gîndirea e, paradoxal, tocmai insistența presei asupra caracterului excepțional al isprăvii. Iată locul unde se cuvine să opereze logica și discernămîntul nostru. Da, gestul lui Remus Miron a ieșit masiv din albia firescului. Dar asta nu înseamnă că inițiativele asumate în folosul semenilor trebuie să aștepte doar apariții și idei unicat. Viața nu e comerț cu exemplaritatea, ci un drum pe care-l faci însoțit de iluzia binelui. Altminteri, se cheamă că ești biped de pomană.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

costanb (2 comentarii)  •  10 februarie 2014, 11:12

Felicitari Remus ! Lauda tie pentru performanta,dar mai ales pentru scopul nobil,a actiunii in sine.

IRONMAIDEN (2 comentarii)  •  10 februarie 2014, 12:03

IRON MIRON

bussy (1 comentarii)  •  10 februarie 2014, 17:23

Te stradui prea mult……esti bun, dar nu forta nota! Zau!

cetateanul_turmentat (57 comentarii)  •  10 februarie 2014, 20:33

Cam betie de cuvinte domnu P.

comabi (1 comentarii)  •  10 februarie 2014, 23:09

Este putin spus laudabil. Este poate salutar pentru viitorul acest ONG. Felicitari sincere. Sper sincer sa urmeze multi exemplul sau si chiar ma determinsa sa ma intreb ce pot face eu? Chiar reprezinta un exemplu.

Catalin Mincu (1 comentarii)  •  11 februarie 2014, 13:14

Apropo de Hospice Casa Sperantei, mai este o persoana care doneaza zilnic indirect catre ei. Exista un mic restaurant care doneaza un procent din profitul obtinut.

dana (1 comentarii)  •  13 februarie 2014, 12:07

Am citit despre eveniment, si ma bucur ca scrieti si dvs. Mi se pare fantastic insa comentariul lui „comabi”: exact asa voiam sa fac si eu,s a indemn pe altii sa fie buni si generosi, cind am citit ce scrie „comabi”. E foarte dragut. Si acum chiar ma intreb ce-as putea face si eu, chair eu insami. FELICITARI, REMUS!

arh.Gheorghe Petrescu (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 8:00

Si la mai mare, REMUS, FELICITARI.

Comentează