Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Dom’ general, trăiţi enorm!

Steaua şi-a aflat celebrul logo în 1910, deşi ea avea să apară, ca echipă, 37 de ani mai tîrziu. Minunea a fost posibilă graţie unui medic traumatolog din Barcelona

„Băăăăă, dacă nu tăceţi dracului din gură, jur că […]

sâmbătă, 13 decembrie 2014, 9:30

Steaua şi-a aflat celebrul logo în 1910, deşi ea avea să apară, ca echipă, 37 de ani mai tîrziu. Minunea a fost posibilă graţie unui medic traumatolog din Barcelona

„Băăăăă, dacă nu tăceţi dracului din gură, jur că vă trag, pe toţi, pe mustăţi! Păi ce naiba, de un mileniu sau două ne chinuim cu sigla asta şi voi vă certaţi pe un şobolan cu aripi şi nişte frunzeeee?”. Sînt 19 inşi acolo, toţi fac linişte şi toţi jură că pînă acum nu l-au mai văzut urlînd aşa pe muşteriu. E băiat tranquilo, de caracter, nu suduie, nu trage cu vorbe, l-a citit pe Cervantes, ştie cum se leagă papionul. Ce se petrece, ce l-a apucat?

Miez de iunie, miez de an 1910. Joan Gamper se intitulează omul. Da, fondatorul lui FC Barcelona! A scăpat trupa de faliment, acu’ discută chestiuni de imagine. Cum să arate sigla? Bine, „discută” e un termen fin, ei se ceartă. Că liliacul ar trebui păstrat, că e semn de mitologie, că ramurile de pe margine să rămînă de măslin, ca-n Grecia olimpică, unul vrea culori helvete, că de acolo a venit, altul trage cu Anglia, care a dat viaţă fotbalului. Lluis D Osso, fost jucător, actualmente secretar, îşi şopteşte în barbă: „Vai de capul nostru, fierbem ca într-o oală plină cu tîmpiţi!”. Crede că nu-l aude nimeni, dar radarul lui Gamper l-a recepţionat…

Atacant, secretar, medic, student, designer
Carles Comamala e miez. Mulţi zic că a fost primul mare jucător din istoria trupei. 172 de goluri în 145 de partide. Student la Medicină, specializat pe traumatologie. Şi desenator de excepţie. Pe el îl ia pe după umeri Gamper. „Prinţule, avem nevoie de o siglă, ceva calitate. Pune în ea tot ce trebuie, ce ne reprezintă. De sus privită, să semene a oală!”. „A ce?”. „Da, lumea să ştie că am fiert mult pînă am născocit-o!”.

17 septembrie 1910, ceas de seară. Ca să nu lăsăm adevărul să strice povestea, să spunem că a existat un concurs. Cîştigat, logic, de Comamala… Băiatul a venit cu o chestie acoperită, o descoperă în faţa audienţei aşa cum arată marele Houdini cuşca goală după ce iepurele s-a evaporat... E fum de trabuc fin, dar linişte. Gamper, preşedintele. Peris, vicele. Witty, contabilul. Calvo şi Sans, cenzori. Plus vreo trei ajutori de cîine lup. Asta e agora la naşterea siglei lui FC Barcelona.

Cum a ajuns Carol cel Pleşuv la capătul lui 41?
Hai să dăm un ochi peste. Stînga, sus, crucea Sfîntului George, patronul spiritual al Barcelonei, ca oraş. Soldat în timpul lui Diocleţian, sanctificat apoi. Dreapta, sus, senyera, steagul catalan cu patru dungi roşii pe fundal galben. Carol cel Pleşuv, împărat al Sfîntului Imperiu Roman, a muiat patru degete în sîngele oştenilor lui Wilfred Întîiul, conte al Barcelonei, dăruindu-i, apoi, stindardul acestuia, ca mulţumire că apărase urbea de atacurile maure. Jos, culori blau-grana, cu prescurtarea F.C.B. şi o minge stilizată. Plus două „torţi”, pe stînga şi dreapta, ca să-i facem pe plac şefului cu oala… Asta-i afacerea, problema e rezolvată, se aplaudă, toţi sînt mulţumiţi. Foot-ball Club Barcelona are siglă!

Care rămîne aşa pînă în noiembrie 1971, cînd catalanii dau piept cu Steaua. Spaniolii pierd în ambele jocuri, militarii pleacă din istă „dublă” cu două victorii şi cu un logo nou. Comandantului Maximilian Pandele îi place designul, pune doi tovarăşi de la trustul de presă al armatei să dea o tuşă peste lucrarea lui Comamala şi… să fim sănătoşi cu toţii!!! „Viteziştii” au blazon.

Anii trec. Născătorul stindardului se stinge-n ’76, cu un deceniu înainte de a-şi vedea două „creaţii” de-ale sale la un singur meci, pe 7 mai, la Sevilla.

Pe 15, generalii armiei române au sfadă cu fotbalul. După ce iau peşcheşul de la nea Gigi, pot trimit un aghiotant, cu o lumînare, pe dealul Montjuicului. Acolo e un cimitir.

Aici repauzează Don Carles.

Sursa: Mundo Deportivo

1.jpg
Echipamentul catalanilor s-a schimbat, deseori. Sigla însă, niciodată!

2.jpg
Prima siglă de club adevărat a celor de la FC Barcelona

Comentarii (12)Adaugă comentariu

star01 (13 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 10:04

FRUMOS ARTICOL CATALINE DAR ,AR FI SI MAI FRUMOS CA „PE 15” generalul chilotar zisu sa-si aprinda o lumanare pe dealul Montjuicului….Gigi,cu multiplele lui „pacate” A TINUT STEAUA IN VIATA,zisu vrea sa distruga un vis pentr „cativa arginti”!

Rosunegru Bucuresti (1 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 10:17

o stema nonagrama steaua cu 9 coltzuri atatea litere cat au si Rosunegru/Rossonero/Bucuresti/Bucharest
in plus o echipa a capitalei ar fi ideal
Rosunegru Bucuresti sa se cheme tricouri dungi orizontale ca la flameng
tradus international
Rossonero Bucharest

D’OR (13 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 10:19

Hai sa vedem daca adevarul deranjeaza . 🙂

irishjoe (1 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 10:34

spune cum a luat finta steaua in 47!

marian0904 (75 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 10:58

La fix Catalin! Daca murdaria ar fi numai la Zisu ar fi prea putin. Dar Stanciu, de la ICCJ, a pus-o intr-o hotarare definitiva, chestie tare care a mirosit pana la UEFA. Faptul ca pe site-ul UEFA si pe ecrane a aparut sigla si numele Stelei nu a fost din cauza acordului, ci pentru ca nu se putea altfel. Catalin multumesc!

Nic (1 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 19:45

Excelent articolul. Ca de obicei! Mulțumim.
Fraților, cum scăpăm de zănatecul ăsta cu steaua lui în 9 colțuri? Mă disperă de la o vreme… omul are idei puține da’ fixe rău!

suk (1 comentarii)  •  14 decembrie 2014, 22:36

Extraordinar domnule Oprisan !

dan (226 comentarii)  •  15 decembrie 2014, 17:01

Steaua e o echipa de hoti, inca din 1947 de la infiintare. Insa cum- necum a avut ceva performante. A venit Gigi a furat-o si acum e in pericol sa nu mai aiba nici stema, nici nume. Echipe distruse sau pe cale de a fi distruse mai sint; dintre cele distruse amintim pe: Universitatea Craiova, FC National, Politehnica Timisoara, Unirea Urziceni, Fc Vaslui, Fc Arges iar pe cale de a fi distruse: Dinamo si Rapid, cireasa de pe tort fiind Steaua. Domnule Oprisan nu puteti sa imi spuneti ca Becali nu stia ca nu detine nici stema, nici numele de Steaua. El a procedat ca toti investitorii din fotbalul nostru: a capusat o mare echipa. La Barcelona s-a infiintat o echipa, la Steaua e pe cale sa se desfiinteze una. Si mi-ar parea rau chiar daca nu sint stelist.

sandel (1 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 16:14

Pai ar trebui sa raspunda si acei generali care „au dat sigla” atunci cind au dat-o , sa raspunda penal si cei care au dat si echipa lui Gigi , tot penal, nu numai Gigi .TOTI, pentru ca afacerea s-a facut intre ei. Dupa aceea Armata sa-si ia sigla si numele si sa se spele pe cap cu ea. Sa vedem dupa aia in sondaje cit mai conteaza armata si cum o va scoate guvernul pe mineca daca nu se face dreptate. Normal echipele departamentale ar trebui desfiintate, acum in capitalism. Echipele care sunt sustinute de primarii, ar trebui sa prezinte bugetul si toate cheltuielile in mod transparent.
Iar gigi sa-si puna o sigla si un nume si sa vedem cit mai conteaza echipa lui gigi pentru popor. Ii lasam pe noii parveniti ai noi societati capitaliste sa se bucure (CFR Cluj) … pina la primul proces. Orice istorie are si un sfirsit

seba (98 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 17:02

hai ca iar m-ai facut sa zambesc 🙂

Eftimie, zis și Murgu | Totul începe cu puțin curaj … și se termină cu mult spirit. (77 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 16:03

[…] http://blogsport.gsp.ro/oprisan/2014/12/13/dom-general-traiti-enorm/ […]

Comentează