Un dialog foarte interesant cu Ioan Toma „Tomitza”, seful Academiei Stelei!
Pe Tomitza il stiu de la Cupa liceelor. Nu iesea in evidenta doar prin parul sau cirliontat, ci si prin modul in care-si organiza echipa de pustani. Avea mereu tabla magnetica pe margine cu ajutorul careia le explica schemele de […]
Pe Tomitza il stiu de la Cupa liceelor. Nu iesea in evidenta doar prin parul sau cirliontat, ci si prin modul in care-si organiza echipa de pustani. Avea mereu tabla magnetica pe margine cu ajutorul careia le explica schemele de joc sau asezarea pe teren. Nu-ti era greu sa observi ca pasiunea si pregatirea lui Ioan Toma erau cu mult peste media celorlalti profesori/antrenori. Ca dovada ca echipa liceului unde acum este director adjunct, Eliade, are cele mai multe trofee in vitrina din aceasta competitie! Si prin Cupa liceelor au trecut fotbalisti adevarati: un Ogararu, un Catalin Munteanu, un Paraschiv sau un Radu Stefan …
Azi dimineata a fost invitatul lui Catalin Oprisan la Neatza cu Razvan si Dani, un matinal mai altfel facut de Antena 1, cu informatie utila, cu invitati de calitate, produs de Miki Balbae si Elena Paun, doi profesionisti cu state vechi in televiziune. A vorbit despre proiectul centrului de copii si juniori al Stelei, pe care-l conduce si unde-l are ca sprijin si pe Massimo Pedrazini, dar si despre recenta sa vizita la clubul Ajax Amsterdam!
A stat 10 minute in emisiune intr-un dialog foarte interesant cu Dani Otil, la rindul sau jucator in nationala artistilor, iar dupa aceasta, impreuna cu Catalin, am mai adaugat un pahar de vorba de circa o ora, timp insuficient insa cind discuti despre copii si juniori! Pentru ca Tomitza chiar are ce spune! Despre cum merg lucrurile la Steaua, despre ce a vazut la Ajax, la Barcelona sau la Real, pe care le-a vizitat, sau din ce a remarcat recent la Chelsea, Basel ori Schalke din postura de antrenor al tineretului Stelei in UCL!
Ce vrea sa imprime in Academia Stelei. „La Ajax, era o filosofie remarcabila. Sa muncesti cu zimbetul pe buze. Antrenamentele parca sint facute in joaca, insa o joaca strategica, foarte bine gindita. Asa dorim si noi sa se munceasca la Steaua! Sa-i antrenam jucindu-se, sa aiba zimbetul pe buze! Si mai vrem un lucru. Ca un copil care trece prin Academia Steaua, chiar daca nu va ajunge fotbalist de top, sa fie format ca om, sa aiba un caracter frumos, care sa-i foloseasca in viata. Nu doar sa ramina cu amintirea a 2-3 goluri date in tricoul de junior al Stelei!”. A subliniat aceasta idee si in direct, in dialogul cu Dani: „la noi, cei mai multi antrenori folosesc copiii ca pe un mijloc de a obtine ei rezultate imediate. La Ajax am vazut o strategie de pregatire pe termen lung!”.
Ce a mai vazut la Ajax? „In primul rind, toate grupele de copii au contact vizual saptaminal cu echipa mare. Acest lucru-i stimuleaza pe micuti. Apoi organizarea, ireprosabila. In sala de mese au televizoare moderne pe care ruleaza imagini cu echipa mare, cu formatiile de juniori, dar si informatii despre cum trebuie sa te hranesti ca sportiv, care iti intra in subconstient si te ajuta cu siguranta, chiar daca nu stai cu ochii fix in tv-ul care le transmite. Tehnic, accentul se pune pe viteza de joc, iar construirea sportivului ca om este la fel de importanta. Simtul datoriei este foarte dezvoltat, astfel ca nu vezi fluctuatii de forma la jucatori indiferent ca joaca la echipa mare sau la echipa a doua”. Vrind, nevrind, te gindesti cum la noi trecerea pe la un lot sau promovarea la echipa mare duc la o stare de vedetism a celor tineri de cu greu le mai ajungi la nas! „Chiar l-am intrebat pe Ogararu cum ii stimuleaza de joaca la aceeasi intensitate si la echipa mare si la a 2-a … Tine de modul in care cresc”. Stiti pina la ce detalii merg in organizare? Pentru ca nu-i mai lasa sa joace fotbal de strada, le-au amenajat in campus locuri asemenatoare in care saptaminal se joaca pentru a nu avea frustrari ca nu mai incing si ei cite o miuta cu regulile ei simpliste”.
Amintiri din Champions League-ul tinerilor. Cu o formatie adunata peste noapte de Steaua, Tomitza nu s-a facut de ris. Ba, mai mult, a primit un comentariu de la antrenorul lui Schalke cit un compliment de mare: „Nu se poate sa fi facut acest progres remarcabil cu aceeasi jucatori intr-un timp atit de scurt!”. Omul ii batuse in Germania cu 3-0, iar la Bucuresti a scos greu un egal! „La Basel, in centrul de copii si juniori, aveau 26 de terenuri! Academia lor a fost construita din donatiile bogatilor zonei si era foarte, foarte moderna! Din ce am inteles, are buget mai mare decit echipa mare!”. Zimbeste. Trece la Chelsea. „Acolo am vazut un club bogat. 32-34 de terenuri de antrenament si 268 de angajati ai clubului! Aveau si cite 6 oameni care munceau la un teren. Si aceleasi coordonate trasate: munca facuta cu placere!”. Tomitza se opreste putin si muta discutia la Bucuresti. „Cind am jucat cu tineretul lor aici au venit cu 6 rinduri de echipament in geanta: de soare, de ploaie, de vint … nici nu-ti trece prin minte cum gindesc. Ei cred cu tarie ca daca pe teren raportul de forte este egal, sint aceste aspecte care par mici, dar care pot inclina balanta!”. Interesant, nu?
Revenim la Ajax. „Am mai remarcat un lucru. La inceput, in perioada de initiere, copiii joaca 4 la 4 fara portar, pe diferite dimensiuni ale terenului si ale portilor. Inclusiv cu cei care doresc sa stea in poarta. Le dezvolta astfel abilitatile si ii acomodeaza cu diverse zone ale terenului. La meciurile de juniori, conducerea clubului este prezenta, la fel si foste glorii, imbracate la 4 ace, iar dupa partide, acesti fosti mari jucatori ai clubului dialogheaza si-si spun parerea atit cu cei din staff, cit si cu multi dintre copii”.
L-ai asculta pe Tomitza ore in sir … Sincer …
Despre Barcelona si Real. „Am fost in ambele centre de copii si juniori. Fiti atenti ce face Barcelona. Primesc pe oricine le trece pragul, taxa anuala este de 500 euro, au multi antrenori part-time, formeaza echipe de 9+1 si timp de doi ani ii urmaresc intr-un fel de campionat intern. Aceste echipe primesc nume de jucatori actuali sau de foste glorii, totul ca sa-i obisnuiasca pe copii cu istoria clubului, iar dupa 2 ani opresc 20 dintre ei si acestora le asigura gratuit toate conditiile! La Real, povesteste seful centrului de copii si juniori al Stelei, baza este construita astfel incit sa urci treapta cu treapta in cariera ta de junior astfel incit tot timpul ai sus, in virful piramidei, echipa mare”! Mi-am amintit cum cei de la Rayo Vallecano aveau, la o scara mai mica, aceeasi organizare „furata” de la echipa fanion a Madridului! (vezi aici)
Incheind cu Academia Stelei. „Am reamenajat zona centrului de copii si juniori si arata chiar foarte civilizat. Avem 120 de copii in procesul de formare si muncim, impreuna cu Massimo si cu staff-ul de antrenori, sa-i antrenam in coordonatele de care am vorbit pina acum: o munca facuta cu zimbetul pe buze, vrem sa-i vedem venind cu placere la antrenamente, sa le dezvoltam abilitatile, sa fim in permanent dialog cu copiii pentru a le certifica progresul! Este un efort foarte mare, dar merita, pentru ca noi consideram ca acesta este drumul corect!”, a conchis Ioan Toma, directorul centrului de copii si juniori al Stelei.
Nu ne ramine decit sa-i uram succes, lui si staff-ului sau, si sa speram ca Steaua ii va ajuta si va constientiza ca recoltele bogate ies doar atunci cind investesti in calitatea terenului si a semintelor pe care le folosesti! E o incheiere cu mai putina emotie, dar foarte adevarata! 🙂
Ne reauzim curind cu povestile celor de la DimSoft dupa ciocnirea cu sirbii de la Partizan si Steaua Rosie in aceasta fascinanta lume a fotbalului de copii si juniori, lasat de izbeliste in Romania de ferefisti, lepefisti si conducatorii cluburilor!