Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Mihail Marian despre vizita la Academia Feyenoord

Este un tip activ si, recunosc, multa vreme credeam ca este vorba de Mihail Marian, fostul jucator al Sportului, dar nu a fost asa. Apoi l-am cunoscut. Un tip ager, dedicat, de citiva ani buni in apropierea juniorilor. A vizitat […]

duminică, 9 februarie 2014, 3:07

Este un tip activ si, recunosc, multa vreme credeam ca este vorba de Mihail Marian, fostul jucator al Sportului, dar nu a fost asa. Apoi l-am cunoscut. Un tip ager, dedicat, de citiva ani buni in apropierea juniorilor. A vizitat academii importante, a organizat turnee de juniori importante, a sustinut mici fotbalisti in litigii in care clubul vroia sa le puna talpa pe git! Iata ce povesteste Mihail Marian pe siteul VegaSport.ro despre o vizita facuta la Feyenoord. Lectura este placuta si cu multe informatii interesante:

„In perioada 30.10-02.11 ne-am aflat intr-o scurta, dar importanta vizita de lucru in Olanda. Unul dintre punctele importante a fost intalnirea cu cei de la Feyenoord Rotterdam, unul dintre cele mai mari cluburi din portofoliul nostru.

Astfel, intreaga zi de vineri, 1.11 am petrecut-o in Rotterdam, in baza sportiva din cartierul Feijenoord, alaturi de noua conducere tehnica si departamentul de scouting.

Prima oprire a fost in clubhouse-ul rezervat academiei si sectorului de amatori. Da, Feyenoord are si 2 echipe de amatori, una de veterani (peste 35 de ani) si una de seniori, cara joaca in asa numita ”liga de duminica”. Ce m-a impresionat foarte mult aici a fost ca tot personalul care se ocupa de clubhouse era format din persoane cu un handicap (majoriatea cu sindromul Down) si fosti puscariasi. ”Este un program de responsabilitate sociala. Daca nu avem incredere in ei nici macar sa ii lasam sa mature pe jos sau sa spele vasele, cum se vor reintegra in societate?” mi-a spus supraveghetorul lor.

Dupa aceea, am trecut repede la vestiare, terenul principal, care este pregatit oricand pentru televizari (un stadion cochet, cu o capacitate de ~2000 de locuri, toate acoperite), si am urmarit antrenamentul echipei de U19. Fiind vorba de o zi de vineri, antrenamentul a fost usor, pentru a pregati meciul din week-end. “Toti antrenorii din centrul de copii si juniori sunt fosti fotbalisti”, imi spunea in drum spre teren dl. Maup Martens, seful departamentului de scouting al clublui. Asa ca nu mare mi-a fost mirarea cand l-am cunoscut pe antrenorul echipei U19, nimeni altul decat Roy Makaay! Fara burta, cu treningul impecabil si cu ghetele in picioare, a condus un antrenament scurt, de 1 ora. Putina alergare usoara, cate un 6 vs. 6, o suveica si niste centrari. “Trebuie sa dea totul din ei maine, la meci, nu azi”, mi-a spus un alt antrenor care m-a vazut usor nedumerit. A fost si momentul in care am realizat ca pe langa Makaay, antrenorul secund si antrenorul cu portarii, care erau pe teren, langa mine, la marginea terenului, mai erau inca 3 antrenori! “Sunt antrenori de la celelalte grupe. Cu totii isi urmaresc antrenamentele, se uita la meciuri si la jucatori. Astfel, cand avem vreo discutie la sedinta despre vreun jucator, cu totii stim despre cine e vorba”, ma lamureste rapid dl. Martens. Lucru pe care l-am inteles si mai bine, cand am aflat ca si la Feyenoord, antrenorii sunt specializati pe anumite grupe de varsta, iar o data la 1-2 ani copiii schimba antrenorul. Fiind toti implicati si cunoscand tot fondul de jucatori, tranzitia e mult mai usoara.
A urmat vizita pe De Kuip. Stadionul unde, printre altele, a inceput drumul Rapidului catre sfertul de finala buclucas din fost Cupa UEFA din 2006. Si pentru ca tot am adus vorba de Cupa UEFA, in holul stadionului inca troneaza, la loc de cinste, bustul lui Ernst Happel, antrenorul care a dus Feyenoord-ul spre Cupa Campionilor Europeni din 70. Spre deosebire de Romania, unde stadioanele moderne precum “Ilie Oana” sau Cluj Arena sunt pretioase ca un tezaur, la Rotterdam (ca si in alte locuri din lume), stadionul e parte din comunitate. Desi era o zi ploioasa, am vazut multe familii care veneau, vizitau muzeul, faceau cateva cumparaturi de la fanshop, si apoi mancau impreuna un burger. La noi, sa nu parcam acolo, sa o luam pe dincolo, acolo nu se intra, dincolo e vanzatoarea in concediu…

Dupa pranz, am intrat in sedinta si la propriu. Impreuna cu Rob Kurvers, noul secretar general al academiei, am schimbat impresii despre recenta vizita a echipei U11 in Romania, si planurile pentru 2014. Am fost reasigurat de increderea lor in Europa de Est, astfel incat este foarte posibil sa ii vedem din nou pe olandezi la Bucuresti si la anul, si probabil si la alte actiuni ale noastre.”

Alte informatii gasiti pe www.vegasport.ro  sau pe pagina de facebook.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

liviu (2 comentarii)  •  10 februarie 2014, 9:58

Pai lamurete-ne este fostul fotbalist de la Sportul ?
Sau ai crezut ca nu e el si e chiar el!

copacabana70 (1 comentarii)  •  10 februarie 2014, 10:09

da…corect…nici eu n-am inteles…este MM de la Sportul sau un alt MM …lamureste-ti cititorii.

co-bai (2 comentarii)  •  10 februarie 2014, 13:45

nu prea stiti sa cititi, astia 2 de mai sus, nu?

sorin (8 comentarii)  •  10 februarie 2014, 14:51

Da, frumos exemplu.
Numai ca este inaplicabil in Romania.
Feyenord este o echipa cu multe cupe europene castigate, o imagine de 20-30 de ori mai mare ca Steaua, un venit din publicitate imens.
Il rog pe dl Mihail Marian (retineti, fotbalistul de la Sportul este alt Mihail Marian, sa mearga la echipe de liga 3-4 in Olanda, acolo poate gasi exemple ce pot fi aplicate in Liga 1 la noi.

Despre Feyenoord, succesul lor a fost realizat exclusiv din cresterea copiilor, aici aveti amanunte :
http://uk.reuters.com/article/2013/03/29/soccer-academies-netherlands-feyenoord-idUKL3N0C32GJ20130329

Mai exact, Koeman, impreuna cu un specialist in fotbalul juvenil, au pus la punct un sistem de 4 academii in care accentul se pune pe cresterea de oameni, nu de fotbalisti.
Aveau alternate orele de scoala cu cele de fotbal.
Bugetul pentru copii era de 2 milioane de euro anual (260 de copii).

La Steaua, bugetul pentru copii este 10.000 euro, de aici si rezultatele sub asteptari.
Cu bani mai multi, copiii ar participa la turnee mai tari, ar creste valoarea, care acum stagneaza in mod periculos.

Dar asta e treaba staff-ului care consuma mai multi bani decat copiii (bani de protocol, echipament, deplasari).

Un lucru simplu de inteles, imaginea Stelei nu este valorificata pe masura. Cu o parte din banii din imagine si cu investitia pura, s-ar construi o baza de start din care clubul sa profite in 4-5 ani.
E o investitie, nu o cheltuiala, oricum ar fi, clubul va fi in castig, pentru ca cei de 18 ani, fara confirmare ar fi cautati de cluburile din tara, cu 50-100.000 euo (cazul cel mai rau).
Numai ca la ce talente exista acolo, cu o atentie si o promovare pe masura (fara compromisuri) sigur ar vinde 2-3 jucatori cu 1 milion pe an.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  10 februarie 2014, 15:17

nu este. doar coincidenta de nume …

Marian Mihail (1 comentarii)  •  11 februarie 2014, 17:48

in saptamanile urmatoare, vom ajunge si in Serbia, in 3 puncte foarte importante de la ei:
– Stara Pazova, unde este centrul de pregatire al federatiei;
– Belgrad, cu cele 2 mari cluburi, Steaua Rosie si Partizan;
– Novi Sad, cu academia Vojvodinei, fondata de raposatul Buturovic.

probabil cu sarbii ne putem compara, totusi. in functie de timp, pana la sfarsitul lunii probabil vor fi disponibile materialele despre aceasta deplasare, ori la mine pe site, ori tot aici la Gusti pe blog, ori in ambele locuri

Comentează