Despre Academia de juniori a Stelei
Joi seara, Gabi Safta i-a avut invitati in studioul Fan Steaua TV pe Massimo Pedrazzini si Ioan Toma „Tomitza”, doi dintre oamenii care spera sa reinvie Academia de juniori a Stelei. Au fost aproape doua ore de discutii foarte interesante! […]
Joi seara, Gabi Safta i-a avut invitati in studioul Fan Steaua TV pe Massimo Pedrazzini si Ioan Toma „Tomitza”, doi dintre oamenii care spera sa reinvie Academia de juniori a Stelei. Au fost aproape doua ore de discutii foarte interesante! „Am pornit la drum cu gindul sa recuperam credibilitatea. Stim ce trebuie sa facem, este foarte important ca lumea sa afle acest lucru!”, a punctat din start Pedrazzini, completat de „Tomitza”: „pentru ca in acest moment exista o lipsa de credibilitate fata de tot sectorul de juniori din tara! Asa ca „Bine ati venit la munca” este mesajul cu care ii intimpinam pe cei ce ne trec pragul, motto-ul nostru”.
Steaua are in acest moment 7 grupe de juniori, grupate in 2 ani (exemplu 2004-2003), care aduna aproape 120 de copii, iar prin selectiile din aceasta perioada se incearca sa se largeasca aria catre copii nascuti si 2007-2008.
Massimo are o bogata experienta, muncind in cariera sa in sectoarele de juniori ale unor cluburi celebre, Inter si AC Milan, iar „Tomitza” vine dupa o experienta interesanta cu echipa de tineret a Stelei in Liga Campionilor: „am fost un antrenor norocos pentru ca am luat contact cu 3 scoli foarte puternice de fotbal, foarte bine organizate si impreuna cu Massimo si cu stafful nostru speram sa punem in practica ideile bune vazute acolo. Si am avut ce vedea! Chelsea are 32 de terenuri de antrenament pentru copii si juniori, cu 300 de angajati, jumatate dintre ei fiind full-time! La Basel am descoperit o baza sportiva nou-nouta cu 26 de terenui!”.
Principalul obiectiv: FORMAREA!
„Functia principala a unui centru de copii si juniori este FORMAREA. Care este un lucru total diferit fata de cistigarea meciului!”, a punctat Massimo, ceea ce nu substituie bucuria unei victorii. „Dar FORMAREA fotbalistica are etape diferite pentru copii. Ideea noastra este ca pentru un jucator care a terminat junioratul si care nu ajunge fotbalist de top, timpul petrecut la Steaua sa aiba o VALOARE, sa insemne ceva pentru viata sa, nu doar amintirea vreunui gol!”.
O abordare pe care o gasesti la foarte putine echipe de copii si juniori din Romania. Sint foarte multi antrenori de copii si juniori care alearga doar dupa rezultate care sa-i scoata pe ei in fata si uita ca de fapt sint acolo ca sa-i ajute pe copii sa progreseze! De altfel, Massimo a postat pe facebook un sfat care acum se afla scris si la vestiarele Academiei: „Copiii nu sint un mijloc pentru succesul meu, dar eu sint un ajutor pentru dezvoltarea lor”! „Eu nu pot sa ma folosesc de copii sa fiu cel mai bun din tara la rezultate”, a intarit Massimo! „Cred ca marea greseala a antrenorilor romani, inclusiv a mea, este ca ne dam prea usor cu parerea despre un jucator, ii punem stampila direct: e bun sau e rau. Experienta mi-a dovedit ca au ajuns in Liga 1 jucatori care nu prindeau primul 11 la juniori”, puncta si „Tomitza” intr-un interviu in Gazeta in urma cu citeva luni.
Cei doi si echipa alaturi de care lucreaza (Corneliu Ionescu – juniori B, Alin Dumitru – juniori C, Iordan Roman – juniori D, Remus Ivanescu – juniori E, Costel Dumitriu – juniori F) au gindit 5 reguli de aur care sint vizibile in zona vestiarelor pentru toata lumea. „Am vazut la un club foarte mare din Italia, nu-i dau numele, un citat foarte interesant: Daca esti convins ca fiul tau e un fenomen, te rugam sa-l duci la alta echipa! Nici noi nu vrem fenomene, ci doar copii care sa aiba placerea de a veni la fotbal”, a explicat Massimo de unde a pornit aceasta idee.
Cele 5 sfaturi pentru parinti:
1. Fiul tau are o personalitate unica! Accepta-l pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce ai vrea tu sa fie
2. Nu-ti incarca fiul cu realizarea visurilor sau ambitiilor tale
3. Sustine-l, apreciaza-l si transmite-i permanent valorile unei educatii solide: disciplina, vointa, respect
4. Nu uita ca fiul tau te observa permanent. Tu esti modelul lui, de aceea trebuie sa fii un exemplu pozitiv
5. Nu incerca sa-l inlocuiesti pe antrenor, lasa-l sa-si faca meseria
Cei doi au mai spus ca nu exista taxa pentru a evolua la juniorii Stelei, ca se pune la dispozitia copiilor echipamentul si ca exista un teren de iarba si doua sintetice pe care se desfasoara activitatea, din acest an pustii avind acces si la sala de forta si recuperare. Corpul tehnic a fost completat cu un psiholog, un preparator fizic si un antrenor de portari, Cornel Cernea.
Despre echipa de tineret participanta in Youth League:
Tomitza: „Sint multumit de cum au decurs lucrurile, desi dupa primele 2 meciuri atit eu, cit si jucatorii am fost contestati. Eu, lucrind zi de zi cu ei le-am vazut potentialul si stiam care le este valoarea, ca dovada ca lucrurile s-au reglat si, cu putin noroc, puteam fi in carti”. Dintre baietii pregatiti de Tomitza, 4 au facut pasul catre echipa mare, fiind luati de Reghe in cantonamentele de iarna. Tomitza ii caracterizeaza astfel:
Tirnovan: forta de patrundere, lovire foarte buna a balonului
Gradinaru: e un tip care se adapteaza usor, are un tupeu pozitiv
Aldea: poate juca fundas central sau mijlocas defensiv. Este muncitor si destul de tehnic
Vilceanu: e nascut ’97 si este cel mai echilibrat din punct de vedere al calitatilor motrice. E mijlocas ofensiv.
Tomitza a marturisit si un episod, care a fost probabil cel mai bun compliment la adresa sa: „Schalke ne-a batut in Germania cu 3-0, iar dupa 1-1 la Bucuresti antrenorul lor a venit si mi-a zis: n-am vazut o echipa care sa progreseze atit de mult intr-o perioada asa de scurta. Ati schimbat jucatorii?”
Concluzia mea este ca atit timp cit Massimo si Tomitza sint implicati in proiect se poate vorbi ca ei sint garantia pentru un lucru bine facut la Academia Stelei! Iar daca vor fi sprijiniti cum se cuvine si de club, clar nu are cum sa nu iasa un lucru de calitate din munca lor! Bafta!