Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Despre Academia de juniori a Stelei

Joi seara, Gabi Safta i-a avut invitati in studioul Fan Steaua TV pe Massimo Pedrazzini si Ioan Toma „Tomitza”, doi dintre oamenii care spera sa reinvie Academia de juniori a Stelei. Au fost aproape doua ore de discutii foarte interesante! […]

vineri, 7 februarie 2014, 8:57

Joi seara, Gabi Safta i-a avut invitati in studioul Fan Steaua TV pe Massimo Pedrazzini si Ioan Toma „Tomitza”, doi dintre oamenii care spera sa reinvie Academia de juniori a Stelei. Au fost aproape doua ore de discutii foarte interesante! „Am pornit la drum cu gindul sa recuperam credibilitatea. Stim ce trebuie sa facem, este foarte important ca lumea sa afle acest lucru!”, a punctat din start Pedrazzini, completat de „Tomitza”: „pentru ca in acest moment exista o lipsa de credibilitate fata de tot sectorul de juniori din tara! Asa ca „Bine ati venit la munca” este mesajul cu care ii intimpinam pe cei ce ne trec pragul, motto-ul nostru”.

pozamassimo2.jpg

Steaua are in acest moment 7 grupe de juniori, grupate in 2 ani (exemplu 2004-2003), care aduna aproape 120 de copii, iar prin selectiile din aceasta perioada se incearca sa se largeasca aria catre copii nascuti si 2007-2008.

Massimo are o bogata experienta, muncind in cariera sa in sectoarele de juniori ale unor cluburi celebre, Inter si AC Milan, iar „Tomitza” vine dupa o experienta interesanta cu echipa de tineret a Stelei in Liga Campionilor: „am fost un antrenor norocos pentru ca am luat contact cu 3 scoli foarte puternice de fotbal, foarte bine organizate si impreuna cu Massimo si cu stafful nostru speram sa punem in practica ideile bune vazute acolo. Si am avut ce vedea! Chelsea are 32 de terenuri de antrenament pentru copii si juniori, cu 300 de angajati, jumatate dintre ei fiind full-time! La Basel am descoperit o baza sportiva nou-nouta cu 26 de terenui!”.

Principalul obiectiv: FORMAREA!

„Functia principala a unui centru de copii si juniori este FORMAREA. Care este un lucru total diferit fata de cistigarea meciului!”, a punctat Massimo, ceea ce nu substituie bucuria unei victorii. „Dar FORMAREA fotbalistica are etape diferite pentru copii. Ideea noastra este ca pentru un jucator care a terminat junioratul si care nu ajunge fotbalist de top, timpul petrecut la Steaua sa aiba o VALOARE, sa insemne ceva pentru viata sa, nu doar amintirea vreunui gol!”.

mesajmassimo.jpg

O abordare pe care o gasesti la foarte putine echipe de copii si juniori din Romania. Sint foarte multi antrenori de copii si juniori care alearga doar dupa rezultate care sa-i scoata pe ei in fata si uita ca de fapt sint acolo ca sa-i ajute pe copii sa progreseze! De altfel, Massimo a postat pe facebook un sfat care acum se afla scris si la vestiarele Academiei: „Copiii nu sint un mijloc pentru succesul meu, dar eu sint un ajutor pentru dezvoltarea lor”! „Eu nu pot sa ma folosesc de copii sa fiu cel mai bun din tara la rezultate”, a intarit Massimo! „Cred ca marea greseala a antrenorilor romani, inclusiv a mea, este ca ne dam prea usor cu parerea despre un jucator, ii punem stampila direct: e bun sau e rau. Experienta mi-a dovedit ca au ajuns in Liga 1 jucatori care nu prindeau primul 11 la juniori”, puncta si „Tomitza” intr-un interviu in Gazeta in urma cu citeva luni.

Cei doi si echipa alaturi de care lucreaza (Corneliu Ionescu – juniori B, Alin Dumitru – juniori C, Iordan Roman – juniori D, Remus Ivanescu – juniori E, Costel Dumitriu – juniori F) au gindit 5 reguli de aur care sint vizibile in zona vestiarelor pentru toata lumea. „Am vazut la un club foarte mare din Italia, nu-i dau numele,  un citat foarte interesant: Daca esti convins ca fiul tau e un fenomen, te rugam sa-l duci la alta echipa! Nici noi nu vrem fenomene, ci doar copii care sa aiba placerea de a veni la fotbal”, a explicat Massimo de unde a pornit aceasta idee.

Cele 5 sfaturi pentru parinti:

1. Fiul tau are o personalitate unica! Accepta-l pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce ai vrea tu sa fie

2. Nu-ti incarca fiul cu realizarea visurilor sau ambitiilor tale

3. Sustine-l, apreciaza-l si transmite-i permanent valorile unei educatii solide: disciplina, vointa, respect

4. Nu uita ca fiul tau te observa permanent. Tu esti modelul lui, de aceea trebuie sa fii un exemplu pozitiv

5. Nu incerca sa-l inlocuiesti pe antrenor, lasa-l sa-si faca meseria

Cei doi au mai spus ca nu exista taxa pentru a evolua la juniorii Stelei, ca se pune la dispozitia copiilor echipamentul si ca exista un teren de iarba si doua sintetice pe care se desfasoara activitatea, din acest an pustii avind acces si la sala de forta si recuperare. Corpul tehnic a fost completat cu un psiholog, un preparator fizic si un antrenor de portari, Cornel Cernea.

pozamassimo3.jpg

Despre echipa de tineret participanta in Youth League:

Tomitza: „Sint multumit de cum au decurs lucrurile, desi dupa primele 2 meciuri atit eu, cit si jucatorii am fost contestati. Eu, lucrind zi de zi cu ei le-am vazut potentialul si stiam care le este valoarea, ca dovada ca lucrurile s-au reglat si, cu putin noroc, puteam fi in carti”. Dintre baietii pregatiti de Tomitza, 4 au facut pasul catre echipa mare, fiind luati de Reghe in cantonamentele de iarna. Tomitza ii caracterizeaza astfel:

Tirnovan: forta de patrundere, lovire foarte buna a balonului

Gradinaru: e un tip care se adapteaza usor, are un tupeu pozitiv

Aldea: poate juca fundas central sau mijlocas defensiv. Este muncitor si destul de tehnic

Vilceanu: e nascut ’97 si este cel mai echilibrat din punct de vedere al calitatilor motrice. E mijlocas ofensiv.

Tomitza a marturisit si un episod, care a fost probabil cel mai bun compliment la adresa sa: „Schalke ne-a batut in Germania cu 3-0, iar dupa 1-1 la Bucuresti antrenorul lor a venit si mi-a zis: n-am vazut o echipa care sa progreseze atit de mult intr-o perioada asa de scurta. Ati schimbat jucatorii?”

Concluzia mea este ca atit timp cit Massimo si Tomitza sint implicati in proiect se poate vorbi ca ei sint garantia pentru un lucru bine facut la Academia Stelei! Iar daca vor fi sprijiniti cum se cuvine si de club, clar nu are cum sa nu iasa un lucru de calitate din munca lor! Bafta!

Urmareste aici intreaga emisiune!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Ithlin (3 comentarii)  •  7 februarie 2014, 11:56

Citesc articolele dumneavoastră cu plăcere, iar acesta este o mică victorie personală pentru care vă felicit. Nu v-ați oprit din a scrie despre cel mai important și mai frumos sector al fotbalului, cel de copii și juniori. Sper ca pe viitor, în 10-15 ani, să avem cât mai multe academii și să rivalizăm cu Franța și Spania în acest domeniu, să fim o forță pe plan continental și mondial, revenind la statutul de acum două decenii. Felicitări pentru dedicare și constanță! Sper să faceți diferența!

Drew (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:05

Entuziasmant sa zicem…la prima vedere. Insa sa nu ne imbatam cu apa rece fiindca stim cine conduce acest club si ce s-a intamplat acum cativa ani. Copiii astia sunt inca mici, abia ce s-au nascut, mai trebuie asteptat mult dupa ei, si nu stiu daca cineva are rabdare

Strazi (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:06

Ce marmelada,!!!BINE ATI VENIT LA MUNCA!!!!
Bun slogan, nici in Togo nu mai vezi din astea, hahal management.
Un slogan mai puternic era AMBITIA BATE TALENTUL, nicidecum un slogan din epoca comunista …mi se face sila!!

hector (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:08

au 2 terenuri pe care se antreneaza:))) ce mai academie!AU 4 grupe de juniori…asa academie…

vlad (7 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:14

Academiile sunt o investitie pe termen lung, nu o sa se vada niciun rezultat mai devreme de 5 ani. Are cineva rabdare??? Ba chiar mai rau, daca treaba se face rau la fel, abia peste vreo 5 ani iti dai seama ca ai facut ceva rau…. e o chestie foarte delicata. Cu prima academie serioasa, Gigi a avut rabdare 2 ani jumate parca…. sa vedem acum.

patrick64 (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:56

Bine ca nu au scris ” munca te elibereaza ” – stupid.

gabrield (73 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:58

Vorba lui Dinu : Nicolita e muncitor, dar fotbalul nu e santier…

Asa e si cu „munca” de la Steaua.
Se vede mentalitatea de a estompa eventualele varfuri.
Sa fie toti la fel, asa erau si comunistii.
Pe aia mai prosti ii desteptau, pe aia mai buni, ii prosteau.

Oameni buni, cand o sa invatati ca avem nevoie de competitii ?
Un copil azi e bun, maine nu mai e.
Cu cine vor face competitie acesti copii ? O sa joace intre ei ?
Steaua ii bate pe aproape toti din tara cu 5 goluri diferenta si fara Academie.
Un om destept ar face o Academie Steaua si s-o inscrie in alt campionat.

Oricum, e mai ieftin sa cresti legumele in curtea ta, decat sa le cumperi din piata.

Corect ar fi sa ne spuna ce antrenori vor fi desemnati, cei actuali au cate 2-3 echipe de care se ocupa.

Cert este un lucru : daca ar avea la dispozitie tot ce este nevoie, Tomitza, Ivanescu, Dumitriu, Ionescu, Roman ar avea rezultate mult peste media.
Oamenii astia au demonstrat ca au acumulat experienta, au faurit din nimic echipe care acum sunt campioane la pas.
Bravo !

George (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 13:24

Mi-ar placea sa fie adevarat, dar cred ca acest proiect nu avea succes din urmatoarele motive:
1. Sunt aceeasi antrenori, cu aceleasi metode…mi-e greu sa cred ca vor reusi, in primul rand, sa isi schimbe ei optica si modul de lucru. Un simplu exemplu: la o grupa de juniori pe care o urmaresc, in special, la meciurile din campionat, copii nu sunt lasati sa gandeasca fazele singuri, in permanenta li se spune ce sa faca. Nu sunt lasati sa dribleze, sa isi asume responsabilitati. de ce? Pentru rezultate…
2. Atat timp cat o parte din conducatori nu crede in importanta centrului de copii si juniori, este greu ca proiectul sa fie de durata…

fanulumocanu (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 13:43

Sa dea Dumnezeu ca asta sa fie un proiect serios, pe termen lung. Care sa nu-si propuna rezultate imediate sau sa fie doar un mod de a scoate ochii suporterilor care nu vad niciun viitor pentru acest club, ci doar axat pe logica tunurilor : ” SA VINA BANUTU LA GIGI BECALI”. Deocamdata suna bine ce spun cei doi antrenori . Succes!

Tudor (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 14:28

Da bre, astia de comentati, ce atata munca, doar o putem freca romaneste ca de obicei. Si mai bagam si un comentariu la misto ca doar nu ne costa nimic.

route25 (7 comentarii)  •  7 februarie 2014, 15:26

Daca nu au spus ca o sa fie grupa la fiecare an, cu propriul antrenor, atunci doar e o incercare de cosmetizare…. 🙁 Daca ramane un antrenor la doi ani, atunci se schimba doar numele : din centru se transforma in academie…. Neplacut…. Nici o academie serioasa nu are un antrenor la doi ani… Daca nu merg la turneele importante (cum nu au mers pana acum la grupele mici), atunci totul e o gargara tipic romaneasca…

alinadumitru (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 16:41

am si eu un sfat mai bun ca cele 5 pt parinti: nu-i duceti pe copii la steaua ca se intoarce gigi si desfinteaza iar toate grupele, oricum nu l-au interesat niciodata juniorii

Cata (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 16:45

ei as, acu se suceste rotita lu jijel… he he, ce parfum, ce miresme…

mardare37 (3 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:06

Pentru „gabrield”: Acesti antrenori au facut in ultimii 2-3 ani din „rahat bici”. Grupele care au avut un nucleu de jucatori, ramas din vechea „Academie”, au avut si rezultate, jocul iti dadea si sperante de mai bine. Vezi grupele de copii nascuti in 1997 (loc III-2012) si 1998 (loc II in 2013). Acesti copii au ramas cu abecedarul dobandit in „Academie”, cand se lucra extrem de serios. La nivel de Bucuresti singura echipa care le face fata este Dinamo care a profitat de situatia din Ghencea si a strans tot ce e bun la nivel de Bucuresti, au loturi de 25-30 de jucatori. Loturi pe care daca le scuturi un pic nu raman 12-13. „Bun”? Bun= jucatori cu calitati NATIVE dar care nu au fost lucrati. N-au trecut printr-un program de instruire serios. Am citit pe un site (nu-i dau numele) cum a ajuns pe locul III acum 2 ani grupa de 1997. Te ingrozesti. In vara, la mare, l-am cunoscut pe un parinte care are copilul la 1998 (vicecampioana din 2013), daca il asculti… Grupa aceea a scos maxim din ceea ce se putea cu un lot de doar 11 copii nascuti in 1998.
Pentru „George”: Sa duci un campionat si turnee finale cu doar atatia jucatori, inseamna ca acolo s-a muncit nu gluma. Inseamna ca antrenorii si toti din preajma sunt profesionisti, copii au calitate, au caracter. Aceste lucruri cei din conducere nu vor sa le vada. Ei il vad pe Varela, Popa si alti „analfabeti” (sa ma ierte) in ale fotbalului, fara juniorat, fara clasele I-IV. Cu banii pe Cristea, Tatu, fratii Costea milioane de euro, faceai o Academie de o intorceai dupa soare.

mardare37 (3 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:19

Pentru „alinadumitru”: La nivel de Bucuresti nu ai unde sa-ti duci copilul. Toti sunt numai pe „pacaleala”: platesti taxe, echipament, cantonamente, turnee si cand tragi linie te trezesti ca copilul tau nu stie sa faca o preluare, sa dribleze sau sa traga la poarta. A fost candva Cautis Steaua Sudului la care s-a „lucrat” pana a a inceput goana dupa copii: mai multi copii, mai multe taxe. Rapidul e la pamant. La Dinamo unul dintre putinii antrenori care chiar ii invata ceva pe juniori este L. Mezei (fost antrenor la Steaua, care a incercat sa implementeze ceva din filozofia fostei academii) ce nu joaca pe mingii de angajament, mingii de lupta.

mardare37 (3 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:33

Tot pentru „gabrield”: 1 antrenor la doua grupe se practica si in occident dar altfel. Antrenorul de la grupa mai mica este secund la grupa mai mare, practic 2 antrenori. La noi in Romania insa… „e vai steaua noastra”. Din banii celor de mai sus se puteau aduce 2-3 antrenori, un preparator fizic, sa le dai o mancare calda dupa un meci, un turneu… ahaa, multe.
Dar daca iti faci un centru de copii si juniori serios, numai poti sa aduci „trompete” pe bani multi si comisioane. In 2-3 ani Gigi o sa inceapa sa cumpere jucatorii pe care el i-a dat afara. Pe bani multi si buni.

Junior de Fotbal (10 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:54

mardare37 http://www.junioridefotbal.ro/2012/07/un-bronz-cu-valoare-de-platina/ acesta este articolul? Pe langa *antrenori si toti din preajma* trebuie sa-i puneti si pe parinti. Sunt rai… dar buni.

gabrield (73 comentarii)  •  7 februarie 2014, 20:48

Pentru mardare,
Probabil ca ai inteles gresit, eu am si subliniat ca Steaua si fara Academie bate tot in tara asta.
Insa, probabil exprimarea mea lasa de dorit.

Ainraymon (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 22:45

N-am prea inteles… Ceea ce se vede in poza e intrarea in ACADEMIE? Pare mai degraba o baraca marca Mimi si Jiji!!!!

Junior de Fotbal (10 comentarii)  •  7 februarie 2014, 23:44

Domnule Gabrield, nu este chiar asa. In tara mai sunt jucatori buni – nu numai cei convocati la U16, de domnul Raducioiu. Insa pentru a completa acele doua echipe (n. 1997, 1998) cu 3-4-5 jucatori, trebuie sa le oferi o cazare, o masa. Trebuie sa le oferi o competitie serioasa cu echipe serioase. Un turneu, doua pe an – afara – cu echipe adevarate poate sa faca minuni. Valoarea competitiei in Bucuresti (mie mi se pare scazuta) nu este normal ca in campionatul de JB, Steaua sa primeasca in 13 meciuri 2 (doua) goluri… sau sunt ei prea buni? Atunci cand functiona „Academia” echipele de juniori ai Stelei jucau la un an mai mare: *92 la *91, *93 la *92 s.a.m.d. si s-au vazut rezultatele, copii au crescut valoric.
Stelei pentru a revitaliza „Centrul de copii si juniori” ii trebuie cel putin 3 ani, atat din punct de vedere al credibilitati cat si al valorii juniorilor.

David (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 0:50

Foarte bine ca a facut o academie.Proiectul e de lunga durata,mai ales cu cei de 2007-2008,dar sper sa aibe rabdare si sigur va scoate fotbalisti mai buni decat printul,Dodel,Popa si altii.Multi dintre copii au plecat odata cu desfiintarea academiei si intre timp unii dintre ei au ajuns departe.Razvan Popa si Andrei Radu la Inter Primavera,Andrei Radu la Dinamo,Iancu inapoi la Steaua pe 700.000 de euro,Gradinaru,Aldea,Cojocaru si Valceanu tot la Steaua.Iar anul trecut grupa 98 a fost finalista,asta desi nu au avut bani sa faca deplasarea in semifinala.Rezultate au fost,este foarte important sa se investeasca de acum incolo si sa nu l-i se scoale conducatorilor ca nu mai au nevoie de academie.Oricum in Bucuresti cel putin situatia la juniori nu este una fericita.

si fetele? (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 7:01

In caz ca stie cineva si poate da ceva detalii: exista cumva in Bucuresti si centre de copii pentru fotbal feminin? Asta pentru cei care si-au dorit: „ce-o fi sa fie dar sa joace fotbal” 🙂

LUCIAN (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:58

VEDETI CAT DE RAI SUNT UNI NICI MACAR NU AU RABDARE SA VADA CE FAC SI APOI SA COMENTEZE DAR M-AM OBISNUIT NU E PRIMUL CAZ VEZI PIOVACARI ELTON ETC

Comentează