Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

De ce au fost doar 14 copii la selectia Stelei – situatia copiilor si juniorilor din fotbalul romanesc!

14!  Pentru fiul meu, Matei, cind era mic, acest numar era cel mai mare din lume. Cind voia sa spuna el ca ceva e mult ii punea un 14 alaturi si gata! Totul capata dimensiuni gigantice :)!

Pentru o selectie […]

joi, 6 februarie 2014, 12:02

14!  Pentru fiul meu, Matei, cind era mic, acest numar era cel mai mare din lume. Cind voia sa spuna el ca ceva e mult ii punea un 14 alaturi si gata! Totul capata dimensiuni gigantice :)!

Pentru o selectie la Steaua insa, 14 este un numar mic. Mic de tot! Doar 14 copii (nascuti 2005, 2004 si 2003) au raspuns prezent invitatiei de a participa la un trial pentru a imbraca tricoul ros-albastru.

„Cind am participat eu, in 1997,  cred ca am fost 600 de copii”, povesteste mirat si Alberto, colegul meu din redactie, care a jucat la juniorii echipei din Ghencea mai bine de 8 ani! Tomitza (Ion Toma) este la rindul sau surprins. A trait vremuri in care statea toata ziua la un astfel de trial pentru a gasi talente. „Toate cluburile au problema asta. Rapid a anuntat o selectie si nu s-a prezentat nici un copil”, marturiseste reporterilor GSP prezenti la actiune.

In toamna, stind de vorba cu Maup Martens si cu cei din stafful juniorilor lui Feyenoord prezenti la DimSoft Junior’s Cup 2013, acestia marturiseau ca la „ziua portilor deschise”, adica selectiile, vin in jurul a 900 de copii! Sita cerne de mai multe ori apoi pina sint alesi cei ce intra in Academia Feyenoord, care in ultimii 4 ani a primit distinctia de cea mai buna scoala de fotbal din Olanda (citeste aici materialul)!

Situatia este dramatica nu? Un brand ca Steaua, in 2014, nu reuseste sa atraga copii din 3 ani de virsta nici cit sa faca o grupa! Este realitatea cruda a bazei piramidei fotbalului romanesc, lasata in paragina de catre toata lumea: cluburi, FRF, LPF, sponsori … Nimeni, absolut nimeni, nu face nimic pentru pentru a orienta copiii catre sport. Tocmai in vremurile in care exista atitea medii toxice in jurul micutilor. De la hrana tip fast-food pina la internet si miile de gadgeturi care le acapareaza atentia.

“Cei mici trebuie educati sa practice si sa indrageasca sportul … Prin sport, copilul isi dezvolta responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul fata de ceilalti si fata de munca, rabdarea, orientarea pozitiva fata de ceilalti, formindu-si un caracter frumos si echilibrat”,

psiholog Andreea Petrea

As incerca sa trec in revista, pe scurt, citeva puncte sensibile:

1. Bazele de antrenament:

In Spania, un club mic ca Rayo Vallecano a primit de la primaria Madridului in concesiune terenul pe care a construit o superba baza sportiva. Sint 50 de hectare de pamint daruite practic sportului. Caci primaria nu ia bani de la Rayo. Valoarea terenului este evaluata an de an si clubul ofera diverse servicii institutiei (inchiriere terenuri, tabere de sport pentru initiativele primariei etc)

In Bucuresti, inainte de Revolutie, erau peste 50 de baze sportive. Anul trecut, colegul meu de la Gazeta, Razvan Lutac, le-a batut pe toate cu piciorul si le-a gasit in paragina si cu diverse interese obscure in spate! Acum le numeri pe degete pe cele active, iar conditiile de antrenament sint foarte modeste pe majoritatea. Copiii sint nevoiti sa joace pe terenuri sintetice ieftine, pe parchetul unor sali dubioase, ceea ce cu siguranta nu le va prinde bine pe mai tirziu, caci toti acesti factori le afecteaza gleznele, genunchii, coatele etc. (nemaivorbind ca parintii si antrenorii nu au cultura de a le indica ce tip de incaltaminte este potrivita pentru fiecare din suprafete!)

Nici Steaua, nici Dinamo, nici alte cluburi nu au astazi conditii WOW in bazele de pregatire, care sa atraga copiii.  La Rayo, spre exemplu, terenurile de antrenament ale juniorilor erau pozitionate in trepte, grupele mici se pregateau la baza, apoi pe masura ce cresteaua avansau pe treptele superioare, intotdeauna pe terenul cel mai „de sus” fiind echipa mare, adica visul oricarui junior!

Vezi aici un material excelent al colegului meu Razvan Lutac despre stadioanele Bucurestiului 

2. Legislatie care sa ofere facilitati pentru investitii in sport la acest nivel:

Rayo Vallecano are aproximativ 75 de tehnicieni la nivel de copii si juniori, majoritatea avind contracte de voluntariat. Da, in Spania exista o lege a voluntariatului in care taxele sint mici! In functie de activitatea si pregatirea lor primesc de la 200 de euro, monitorii care antreneaza citeva ore pe saptamina si au un meci in week end, pina la 1.000 de euro cei cu diploma de antrenor!

O astfel de lege ar fi benefica si sportului romanesc. Ar ajuta cluburile cu siguranta. Nici legea sponsorizarilor in sport nu este ceea ce trebuie la noi, dar din moment ce nimeni nu se straduie sa o schimbe, singura nu se modifica. E clar. Cine ar fi bine sa faca demersuri sa o schimbe? Mai marii fotbalului ar fi putut, daca n-ar fi fost atit de incompetenti!

3. Antrenorii

“Un antrenor priceput trebuie sa dea dovada de intuitie psihologica si de aptitudini pedagogice deosebite. Este necesar ca acesta sa comunice eficient cu copilul, dovedindu-i ca are incredere in el si ca il apreciaza, creind astfel un climat propice pentru dezvoltarea simtului datoriei si respectului fata de o autoritate”

psiholog Andreea Petrea

Majoritatea sint foarte slab pregatiti. Nu are cine sa-i invete si nici cine sa le dea o directie. Pentru ca un tip de antrenor iti trebuie pentru 6-11 ani, altul pentru 11-14 ani si cu totul altul pentru cei mari mari de 14 ani.

1. Pina in 11 ani – este o perioada in care copilului trebuie sa-i asiguri un climat de joaca la antrenamente, sa-l initiezi, sa-i certifici progresul, sa-l obisnuiesti cu ideea de echipa, sa faca sport cu zimbetul pe buze

2. Intre 11 si 14 ani – este virsta in care copilul incepe sa gândeasca si din aceasta etapa antrenorii incep procesul de invatare

3. Intre 14 si 17 ani – incepe pregatirea pentru marea performanta …

La noi se lucreaza mult dupa ureche. Anul trecut am remarcat in campionatul de 2003 comportamente total aiurea. Antrenorul de la Cernica avea un limbaj foarte colorat. Nu-mi venea sa cred ce-mi aud urechile. „Alex, cacaciosule!”, „Unde dai, f…-ti gura ma-tii!”, „Chestia e ca sinteti prosti, va bagati singuri in cacat!” sau „Las-o-n p…. ma-sii ca vii total nepregatit!” sint doar citeva din expresiile pe care mi le-am notat atunci surprins.

Alt episod socant l-am intilnit la „profesorul” de la CSS6, preocupat doar de obtinerea rezultatelor care sa-i asigure lui succesul. Dupa un meci in care echipa sa (copii de 10 ani!) a invins cu 5-1, iar micutii mai ratasera multe ocazii mari, el i-a strins in jurul sau si foarte nervos le-a vorbit pe un ton urit, spunindu-le sa aduca echipamentul luni si sa se lase de fotbal! Apoi, la ceva timp dupa, le cerea parintilor prin SMS-uri sa le explice copiilor „sa dea mai mult, caci clubul le ofera conditii foarte bune”!!!  Nu era mai simplu sa fie pozitiv, sa le aprecieze efortul, iar la antrenamente sa le corecteze greselile care l-au scos din pepeni? De ris, de plins … nici nu mai stii … Oricum, urit.

In cartea Psihologia sportului, coordonata de Stephen J. Bull, sint scrise multe lucruri la capitolul „Copiii si sportul” de care ar trebui sa se tina cont:

– copiii nu sint adulti, deci trebuie tratati diferit

– trebuie sa se incerce metode pentru usurarea participarii copiilor la antrenamente. Exemplu: micsorarea terenului la fotbal intr-un meci face ca oboseala sa nu se simta atit de repede, iar copiii se vor concentra mai mult asupra propriilor abilitati si vor avea mai multa satisfactie

– copiilor le place sa fie activi si, daca nu fac ceva, se pot plictisi usor si, deseori, pot renunta de tot la sport!

Prin reevaluarea antrenamentelor, antrenorii pot forma sportivi foarte priceputi si fericiti!

Este important ca antrenorii sa invete ca, la grupele mici de virsta, REUSITA nu este acelasi lucru cu CASTIGUL! Acest lucru contrazice tot ceea ce copiii afla despre reusita de la televizor si de la antrenorii si parintii prost informati!

A reusi inseamna a obtine mai mult decit data trecuta sau a-ti atinge scopurile personale in loc sa te focusezi pe rezultat. Este foarte important ca adultii care lucreaza cu copiii ce practica sporturi competitive sa faca aceasta distinctie si sa o aprecieze la adevarata ei valoare! Cei mici se simt bine in pielea lor cind au o imagine pozitiva despre sine, iar sportul le poate oferi asta, daca elementele competitive sint corect gestionate”.

Mai multe puteti citi aici! 

4. Comunicarea

In urma cu aproape 2 ani, am participat la Madrid la o conferinta de new media in sport desfasurata chiar pe Santiago Bernabeu. Au fost acolo reprezentantii marilor ziare de sport din Europa, Marca, As, L’Equipe, Gazzetta dello Sport. Una dintre idei a fost ca in acest moment, cluburile acorda o mare atentie comunicarii, ca si-au construit canale propii foarte puternice ancorate in social media.

Steaua a anuntat trialul pe contul de facebook al lui Massimo Pedrazini si pe siteul oficial, care insa nu este un reper important pentru nimeni! Comunicarea si marketingul adevarat, ajunse atit de importante in ziua de azi, in fotbalul romanesc nici nu s-au nascut! De aceea vocea gruparilor nu este una puternica! (intre noi fie vorba – priviti ce site are Astra Giurgiu, echipa ce trage la titlu in Liga 1)

5. Parintii

Crescuti sub influenta regimului comunist sau sub haosul regimului de dupa ’89, parintii din ziua de azi nu mai au cultura educatiei si a ingrijirii copiilor. Iar in relatia cu sportul sint foarte dificili. Nu reusesc sa vada valoarea adevarata a practicarii unui sport, ii trateaza pe copii ca adulti in relatia cu sportul de performanta, se asteapta ca de la al doilea meci sa aiba in casa un Messi.

Cei de la Feyenoord imi povesteau ca, la un moment dat, a ajuns in curtea lor un pusti roman, pe care insa l-au trimis acasa dupa citeva luni. Nu pentru ca ar fi fost netalentat, ci pentru ca tatal sau se comporta ca un disperat! A incercat chiar sa ofere un bonus financiar unui antrenor care sa munceasca suplimentar cu copilul! Picatura care a umplut paharul! “Sintem organizati, avem o cultura fotbalistica mare, stim cit si ce sa cerem la antrenamente copiilor!, au explicat cei de la Feyenoord, considerind ca tatal ii facea mult rau copilului.

Si cei de la Rayo Valecano au o politica interesanta vis-a-vis de implicarea parintilor. Cind pustii ajung la baza de pregatire, drumurile se despart, iar mamicile si taticii stau intr-o cafenea si se relaxeaza, nu agatati de gardul terenului si comentind ceea ce se petrece la antrenamente. Am discutat cu un impresar apropiat gruparii madrilene, care spune ca niciodata nu deschide discutia cu un parinte despre copilul acestuia: “pentru ca toti au impresia ca ai lor copii sint Messi sau Ronaldo la virsta mica si dialogul nu se mai poarta in limitele realitatii”, a explicat acesta.

Ar mai fi multe de spus. Cert este ca daca nimeni nu face nimic pentru ca actuala stare sa se schimbe la nivelul copiilor si juniorilor, lucrurile nu vor evolua de la sine! Iar faptul ca un brand ca Steaua atrage la o selectie doar 14 copii ar fi bine sa fie un puternic semnal de alarma! Al citelea insa?!

Comentarii (48)Adaugă comentariu

NoName (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 13:40

Chiajna de unde are jucatori sau Dinamo? :/ Trist..

adi_stelistul (3 comentarii)  •  6 februarie 2014, 13:42

Absolut incredibil. Si vorbim despre fotbal, un sport in care pana si mediocritatea (adica un loc intr-o echipa de mijlocul clasamentului in Romania, de pilda) e mai bine rasplatita decat performanta intr-o alta meserie. Ce-o fi atunci la canotaj?

anonim (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 13:48

Din nefericire probabil datorita,,profesionalismului”. Ar trebui organizare pe fiecare grupa de varsta. La Dinamo, Dimsoft, Chiajna sau Juniorul de ce se poate? Pentru este organizare adevarata cu antrenor pe fiecare grupa.

SHARK (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 13:56

@NoName:logic, una este in viata sa devii leu, caine sau lup, si una e sa fii oaie bleaga!

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:09

Ca psiholog recomand proiectele lui Sao Paolo unde pina la 12 ani copiii faceau footsal. In felul acesta copilul atinge mingea de 600% mai multe ori decat un copil care alearga pe un teren mare. Asa se dezvolta tehnica brailienilor, nu pe plaja. Cititi cartea lui Daniel Coyle (The Talent Code. Greatness isnt born, is grown. Here is How).
Echipele trebuie sa recruteze din scoli si cartiere.
Antrenorii nu sunt pregatiti, vorbesc urat, ucid spiritul copiilor, ii eticheteaza pe veci (esti mort, retardat, handicapat). Am asistat la asemenea antrenamente si am ramas masca. Curios, omul a si scris o carte despre pregatirea tactica a jocului de fotbal.

Calin (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:10

Sa ia de la Rapid.
La grupa de 2001 mi-au spus in toamna ca au prea multi copii si ca nu mai pot primi … acum este un excelent jucator de FIFA14.

viorel (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:15

trist, pacat. dar e si vina stelei pe langa multe altele. gigi vede doar castiguri imediate – la fel ca toti patronii de pe la noi.

mi se pare foarte normal cand au facut averi uriase peste noapte. nu stiu cate businessuri are gigi cu 10 -15% margine de profit. patronii de la noi sunt de cele mai multe ori persoane dubioase care s-au inbogatit in urma unei afaceri cu statul.

acum revenind la copii si juniori cine e nebun sa bage banii castigati usor, repede si fara riscuri ca poate peste 10 va incepe sa culeaga roadele?

route25 (7 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:28

Cifra aceasta de 14 copii le poate parea unora neobisnuita, dar pentru cei care sunt cat de cat la curent cu ce se intampla in fotbalul juvenil sau au copii care fac fotbal de performanta, ea nu mai este asa de neobisnuita. Explicatia este una foarte simpla : toti parintii se feresc sa-si trimita copiii la cluburile cu renume, Steaua, Dinamo si Rapid. De ce? Motivul il stim toti : teama ca la un moment dat, copilul ar putea sa aiba de suferit de pe urma a ceea ce eu as numi boala antrenorului-capra (termenul poate parea dur, dar prin ceea ce fac acesti antrenori care pot distruge perspectivele unui copil talentat, mi se pare ca este destul de adecvat). In ce consta aceasta boala? Respectivul antrenor, din varii motive : financiare, frica sa nu-si piarda scaunul, caracterul indoielnic etc (mi-e si sila sa le enumer), foloseste cu predilectie copii care au in spatele lor ceva (numele parintilor, unchilor, matusilor, stramosilor, etc.; cifrele din banca ; functiile din armata sau militie; si alte multe altele). Situatia cea mai grava in aceasta privinta exista la Dinamo, vezi si scandalurile mediatizate in ultimul timp, unde la fiecare grupa exista un copil care este ,,al cuiva” si ,,trebuie” sa joace mai mult decat altii.
La respectivele categorii de varsta (2003,2004,2005) majoritatea copiilor sunt angrenati de 2-4 ani in circuitul acesta al fotbalului de performanta si si-au gasit deja cluburi private unde sa activeze, multe dintre ele oferind conditii net superioare de pregatire fata de cluburile mari. Toti stim ca in momentul in care da zapada, la cluburile acestea mari, la grupele mici se intrerupe pregatirea si se incearca gasirea unor alternative : baloane si sali private.
In situatia aceasta, ca parinte, este greu sa renunti la o scoala de fotbal, pentru a merge undeva unde nu esti sigur ca o sa existe conditii cat de cat adecvate. Desi exista nenumarati parinti care viseaza sa-si vada copii jucand in tricoul Stelei (ma numar printre ei), nu multi sunt dispusi sa se aventureze in necunoscut, stiuta fiind atitudinea conducerii Stelei fata de copii si juniori. Eu sper ca initiativa aceasta sa nu ramana la nivel declarativ si sa nu ne trezim peste sase luni, un an, ca ,,din cauza costurilor” se vor comasa doua grupe si alte traznai de genul acesta….

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:32

Ioan Popoviciu – interesant punct de vedere. La noi acum se forteaza trecerea la teren mare, desi nimeni nu recomanda acest lucru … tocmai pentru ca se lucreaza dupa ureche … sint carente mari …

Razvan (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:48

In primul rand foarte reusit articolul… Sunt nascut in 1985 si am jucat fotbal la juniori, echipa nu are importanta, era una din primele 5.. cert este ca atunci existau terenuri de fotbal desi noi ne plangeam ca nu sunt gazonate si d-abia asteptam sa jucam pe terenuri ca IMGB, erau 18 echipe inscrise in campionat si banca de rezerve era plina la fiecare echipa. M-am lasat la 18 ani pentru ca nu am avut sustinere, iar in 2008 m-am apucat de arbitraj in cadrul AMFB, pur si simplu din placere si din pasiune pentru acest sport si dupa 4 ani m-am lasat, de ce? Interesele meschine ale oamenilor aflati in spatele fenomenului. Nu se mai face acest lucru de placere, lacomia dupa foloase face ca ceea ce se cheama fotbal sa fie o afacere. Am facut o paralela intre cele doua perioade pentru ca si atunci si acum antrenorii si spectatorii (parintii) sunt de aceeasi maniera. Ceea ce nu a-ti luat in calcul este ARBITRAJUL de multe ori mai corect ca cel din LIGA1, de multe ori arbitrii tineri sunt injurati cum nu pot sa descriu, de toata lumea de pe stadion de catre stafurile si sustinatorii ambelor echipe. Din pacate aceasta este mentalitatea romanilor, fiecare parinte vrea ca feciorul lui sa castige, inteleg asta, dar totodata trebuie sa fie si realist!

Cristi (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:04

Excelent articol, din pacate expune o realitate foarte trista.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:08

Razvan – multumesc pentru comentariu. AMFB este alta institutie a fotbalului romanesc lasata pe mina unor incompetenti!

Cristi – multumesc pentru aprecieri

Editorial Gusti Roman – Răzvan Burleanu (64 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:20

[…] http://blogsport.gsp.ro/gustiroman/2014/02/06/o-mare-problema-situatia-copiilor-si-juniorilor-din-fo… […]

Cristi (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:39

E un șablon, totul merge pe dos din cauza lăcomiei unora în funcții cheie. Totul pleacă de la politic.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:48

pt anonim:

– la Dinamo s-a miscat zona de copii si juniori binisor, dar mai e mult pina la pretentiile pe care le ai pentru un astfel de brand.

– La DimSoft fondul este foarte bun, doar ca principiile sanatoase stabilite de oamenii care conduc clubul au intrat putin in conflict cu „cultura Sportul – clubul nimanui in ultimii ani” dupa importul de jucatori si antrenori din primavara. La grupele mari integrarea a fost reusita, sint antrenori cu studii superioare, foarte buni … la grupele mici mai putin din punctul meu de vedere, insa exista rabdare …

– am urmarit Juniorul si exista multa pasiune, la fel la Sport Team, la Scoala Danilescu, Viitorul Oradea … Sa nu mai zicem de Atletico Arad …

– Chiajna – da, are conditii foarte bune …

George (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:52

“Cei mici trebuie educati sa practice si sa indrageasca sportul … Prin sport, copilul isi dezvolta responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul fata de ceilalti si fata de munca, rabdarea, orientarea pozitiva fata de ceilalti, formindu-si un caracter frumos si echilibrat”

ha ha, probabil asta le-au spus si lui Tamas, Mutu….. si celorlalti ca ei 🙂

route25 (7 comentarii)  •  6 februarie 2014, 16:12

,,s-a miscat zona de copii si juniori”? Asta este o gluma, pornita din necunoasterea subiectului…
Sub comanda domnului Raduta, sistemul a dat in cangrena… La grupa 2003, au plecat jumatate din cei de la prima echipa din cauza unui ,,al lui ”, iar din cei ramasi jumatate au incercat sa plece pe la alte echipe, dar nu au fost lasati. Din 25-27 de copii la grupa, daca mai sunt 13-14…
La 2005, au plecat tot jumatate dintre copii pentru ca relatia antrenor-parinti s-a transformat intr-o relatie de cumetrie, iar unii copii joaca pentru ca ,,trebuie”…
Dinamo este cel mai bun exemplu de club in care nu joaca copiii, ci joaca parintii… 🙁
Toate astea in mandatul ,,reputatului” domn Raduta, care se caracterizeaza doar prin obedienta si printr-un limbaj de lemn demn de personajele trecutului regim….

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 16:28

route25 – asa este, nu cunosc indeaproape situatia. Multumesc pentru comentariu si este foarte bine ca ai punctat …

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 16:28

la 2003 se poate pleca fara acordul clubului …

Constantin (5 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:01

Foarte bun articolul care reflecta o realitate foarte trista. Se distruge in mod temeinic baza fotbalului romanesc..atata vreme cat tratam cu dispret centrele de copii si juniori nu vom avea rezultate bune nici la seniori…

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:10

multumesc Constantin

ion (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:34

mda..gadgeturi, internet si fast food…fotbalistul roman este caracterul pe care mi-l doresc si la baiatul meu…nu vedeti unde-i marele bai, tinerii fotbalisti sunt 0 la cultura, educatie, bun simt, respect…calitati ce ar trebui cultivate prin sport…sportul trebuie sa duca spre aceste aspecte si nu bani…dar sa schimbi mentalitati e greu…

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:37

ion – asa este

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:50

apropo – un impresar spaniol povestea cind am vizitat baza lui Rayo Vallecano ca in ziua de azi nu mai este suficient doar sa stii cum sa dai cu piciorul in minge. Este foarte important sa stii sa comunici, sa ai vorbele la tine, sa ai grija cum te imbraci, cum te comporti in afara terenului etc!

am mai povestit episodul: la Rayo aveau un profesor si o sala de teme chiar la baza de pregatire. Acesta le fixa copiilor o tema comuna pe luna. Alegeau un personaj (sportiv, actor, personaj istoric etc) iar copiii lucrau impreuna pentru a-i face profilul! Cistigau pe mai multe planuri: cei mici lucrau in echipa, gaseau si-si impartaseau informatii interesante, le sintetizau, iar produsul final era la loc de cinste pe perete luna urmatoare!

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  6 februarie 2014, 18:21

Cand am discutat cu directorul academiei Arsenal, mi-a spus ca pina pe la 14 ani, copiii nici nu intra pe terenul mare, ci joaca doar pe latul terenului. Asta nu din lipsa de spatii, ci pt a nu „pierde vremea” cu mingi aruncate.
Copilul trebuie sa se deprinda cu tehnica, nu cu alergatul.

Ioan popoviciu (4 comentarii)  •  6 februarie 2014, 18:26

La Oradea am copii care platesc din banii lor pentru a-si atinge potentialul maxim. Vin la antrenamentele mentale saptamana de saptamana, uneori de 2 ori pe saptamana deoarece simt ca succesul depinde de efortul pe care il depun pe teren dar si in afara lui. Au inteles ca talentul fara efort, este Generatia de dupa revolutie (nu dau nume)
Fara efort sustinut cu cap de catre familie, copil si scolile de fotbal, nu vom avea inca jucatori mari.

ion (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 18:28

un exemplu foarte bun cel de la Rayo…s-ar putea implementa si la cluburile noastre…pe langa fotbal acesti copii care pe motivul ca fac sport neglijeaza cartile de la varste fragede ar putea benefcia dupa antrenamente de o forma de educatie, prin regulamente prin diverse activitati, …exemple precum inzaghi, care nu a fost un talent urias, dar care a compensat prin inteligenta trebuie sa le deschinda mintile pustilor…fotbalul trebuie vazut si predat in primul rand ca un joc in care trebuie sa iti respecti adversarul ca sa poti sa te respecti pe tine si pe cei din jurul tau..traim vremuri grele, intr-o tara in care oamenii se calca in picioare pentru iluzia bunastarii, concepte abstracte ce nu pot fi palpate material sunt greu de introdus daramite promovate…felicitari pentru demers…

Claudiu (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 18:48

Din pacate cred ca situatia asta se intaleste in toata tara.Eu locuiesc in Cluj Napoca si sunt si arbitru de fotbal.In Cluj sunt vreo 8 scoli de fotbal plus cele doua cluburi de prima liga(inca),dar am avut ocazia sa constat ca desi CFR a castigat extrem de multi bani din activitatea sa in ultimii 4 ani la juniori sunt praf.Au fost evacuati de pe una din bazele de antrenament pt ca nu isi plateau chiria.Nivelul antrenorilor este mediu dar presiunea parintilor foarte mare.Am avut ocazia sa arbitrez doua meciuri ale unei grupe de copii de la CFR antrenate de un domn Mezei. Tipul nu stie nimic in afara de a urla la copii si sa ii injure de mame care nu pot sta pe partea bancii tehnice ci doar in partea opusa din cauza constructiei terenului respectiv,astfel ca el vorbeste ce si cum vrea.Singururl avantaj este ca odata acceptat copilul la CFR sau U,toate cheltuielile sunt suportate de club astfel ca marea majoritate a copiilor talentati merg acolo fiindca parintii nu mai sunt nevoiti sa suporte costurile altfel destul de mari. Cu toate astea metodele de antrenament si materialele didactice sunt mult inferioare fata de ce gasim la Ardealul Cluj.Acolo sunt printre cei mai seriosi si integri antrenori.Baza moderna si program foarte bine pus la punct.As mai adauga si si alte scoli dar care din pacate nu au baza proprie:Viitorul,SC.F.Liviu Antal si cam atat cu profesionalismul si calitatea antrenorilor. Restul sunt scoli facute de antrenori pentru a avea un loc de munca sau un castig suplimentar.Ce vine peste e bun venit.

Claudiu (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 18:54

Am uitat sa mentionez ca am un prieten antrenor la o grupa de copii din Cluj(nu vreau sa ii dau numele) si care mi-a spus ca desi el are copii de 12-13 ani,au conturi pe case de pariuri online,evident deschise si alimentate de parinti,si care isi calculeaza cotele pe smartphone-uri mai scumpe decat salriul lui de antrenor pe 2 luni….

gabi (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 20:08

http://www.brasovindoorcup.ro

Constantin (5 comentarii)  •  6 februarie 2014, 20:10

„Este foarte important sa stii sa comunici, sa ai grija cum te imbraci, cum te comporti in afara terenului”. Avem, cred, aici, explicatia pentru esecurile pe banda rulanta ale jucatorilor romani plecati in strainatate in ultimii ani…

Octavian Stăncioiu (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 20:41

Excelent articol. Realitatea cruda, si crunta, de la nivelul juvenil al fotbalului romanesc, e aceeasi cu a societatii romanesti.
O obiectie, totusi: pe timpul comunismului, parintii se ocupau mult mai ”normal” de copiii lor, inclusiv la fotbal… In plus, la centrele de copii si juniori, atunci erau baze sportive, antrenori meseriasi (aproape toti fosti fotbalisti divizionari), cluburi numeroase, copiii faceau foarte mult sport.
Din acest punct de vedere, intre ”atunci” si ”acum” nu exista, din nefericire, comparatie.

NICUSOR (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 20:51

Eu in liga 4 si 5, as cumula in clasament punctele de la seniori cu cele de la juniori, atunci ar fi interes pt. copii si juniori.

Dorin Chiotea (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 21:20

Exceptional material. L-am pus la pastrare si-l distribui si pe facebook pentru ca am de invatat din el. Cred ca esti singurul jurnalist roman care scrie constant despre copii si juniori.

vali (1 comentarii)  •  6 februarie 2014, 21:20

14???!!Sunt multi….Avand in vedere stilu in care cresc copii(MALL-URI FACEBOOK FIFA PE PC SAU XBOX) Cand aveam 12 13 ani rupeam maidanele …toate campurile si terenurile de ciment …Faceam echipe campionate era super distractie…Acu vad ca multi copii joaca fotbal doar pe calculator si au la varsta lor 60 70 de kg E trist Si parintii au partea lor de vina

Augustin Roman (437 comentarii)  •  6 februarie 2014, 22:17

Multumesc, Dorin!

ricco (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 6:46

Doar 14 copii, la Selectia Stelei ???… MULTI… prea MULTI…

fant0zzi (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 7:39

Probabil nu a fost mediatizat evenimentul.

corneliu (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 7:56

as propune in mod obligatoriu ca gsp sa extinda cat mai mult in paginile ei situatia juniorilor, exemple de scoli de fotbal si cluburi de juniori ! si mai bine reduceti stirile despre unii jucatori si realizarile lor din timpul liber !!

Dumitrescu ion (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:10

Asta e lipsa de educatie a unora , la Domnesti grupa care am avuto eu aveam 5 jucatori de valoare si nu are cine sai vada acum ias aduce la o echipa buna dar sunt copii de la tara nu prea mai intereseaza cluburile mari performanta la pitici , spagile sunt mai valoroase decat un copil care poate ajunge mare.

inzaghi21 (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:14

felicitari pt articol. fara un proiect la nivel national,implementat de FRF,cu sustinere politica,legislativa,cresterea si dezvoltatea fotbalistica a copiilor,va fi un esec in continuare. selectia se face in mod subiectiv si avand ca obiectiv rezultatul imediat,nu se urmareste evolutia si cat progreseaza fiecare copil. asa s-a facut selectia copiilor de la grupele Dimsoft,in aceasta vacanta,pe baza de simpati si fara nici o evaluare. Proiectul DIMSOFT a pornit cu valori si principii declarate,dar legea o fac tot antrenorii,acestia nu au un coordonator cu experienta care sa ii traga la raspundere atunci cand ia decizii care ar prejudicia asociatia.vine fiecare cu un concept de program de pregatire ,ei find primii care nu il respecta.in doi ani,maxim,patronul isi va da seama ca baga bani in a dezamagi copiii si nu ai ajuta sa progreseze in acest sport. le urez succes copiilor de la Dimsoft,desi au profesori carora le lipseste pedagogia si le va fi greu daca nu sunt in gratiile antrenorilor. Am crezut in principiile, valorile declarate de conducere si m-am inselat. Dupa ce s-a intamplat la Sportul,asta a pus capac si cel mai rau imi pare ca baiatul meu nu mai vrea la fotbal,spune ca asa este peste tot. am vrut sa spun ca antrenorii fac legea,cand aceasta nu exista.succese!

Dumitrescu ion (2 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:19

Pe uni antrenori nui inteseaza cresterea si educatia copiilor ai intereseaza victoriile . La grupa mea 2002,2003,2004 echipele adverse bagau 1999,2000 sa castige meciurile , cum sa mai poti imvata sa se joace si federatiilie nu iau atitudine degeaba contestai plateai 200 roni si castigai , dar aici intevine vrun oficial sa le tina o sedinta sa le dea amenzi drastice , nu ca asa e la noii Romani.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  7 februarie 2014, 19:39

multumesc pentru comentarii!

GABY (1 comentarii)  •  9 februarie 2014, 23:27

O vrajeala acra,am fost pe 7 acolo cu copii si nu era nimeni…lasati vrajeala asta ,cum sa vina copii cind centrul de copii si junior era inchis…???

Drew (2 comentarii)  •  18 februarie 2014, 0:22

Domnule ziarist…nu exista verbul ”a vroi”…deci, va rog…eu voiam sau eu vream sau….lasati…

Augustin Roman (437 comentarii)  •  18 februarie 2014, 6:06

asa i, corectat, merci

Centrele de excelenta ale FRF puse pe un drum gresit din start! Ele genereaza conflict de interese si concurenta neloiala cluburilor si scolilor private! — Gusti Roman (64 comentarii)  •  31 martie 2015, 22:08

[…] Cum? Iata citeva idei (citi aici de unde pornim: http://blogsport.gsp.ro/gustiroman/2014/02/06/o-mare-problema-situatia-copiilor-si-juniorilor-din-fo…) […]

vladut (1 comentarii)  •  15 august 2015, 10:16

Un alt adevar punctul meu de vedere care joc fotbal,am 11 ani,vad altfel situatia:sunt ffff multi copii care joaca fotbal,sunt mii.Eu am fost si am dat probe ;la atletico madrid bucuresti.Prima data m-au acceptat,am fost cu ei la un turneu in BULGARIA,am jucat bine,tiannd cont ca eu veneam de la o echipa din pr ovincie ca apoi sa imi zica ca nu isi asuma responsabilitatea de a sta nesupravegheat in internat.Ca sunt mik,bla bla bla.Pai ei stiau de la inceput ca am 11 ani.Puteau sa imi zica ca sunt mic.FITZE de BUCURESTI

Comentează