A inceput joaca si pentru cei mici: azi despre FC Danilescu si Dinamo (2003)
Cu nasucul si obrajorii rosii de la frig, dar cu sufletul incalzit de placerea de a juca fotbal, pustii de la Scoala de fotbal Danilescu si Dinamo au incins azi niste meciuri pe cinste. Iti este mai mare dragul sa-i […]
Cu nasucul si obrajorii rosii de la frig, dar cu sufletul incalzit de placerea de a juca fotbal, pustii de la Scoala de fotbal Danilescu si Dinamo au incins azi niste meciuri pe cinste. Iti este mai mare dragul sa-i privesti, sa le apreciezei efortul, reusitele si stingaciile. Este acel fotbal sincer si curat care merita toate aplauzele din lume.
Cei de la Scoala de fotbal Danilescu acum isi reformeaza grupa de 2003 sub ingrijirea unui antrenor tinar, Sorin Calinescu, masterand UNEFS. Au trimis pe teren copii de 2003 si 2004 si au stat cu fruntea sus in fata echipei de 2003 a „ciinilor”, solida, ambitioasa, cu spiritul lui Catalin Hildan veghind asupra ei prin juniorul care-i poarta numele. Inaltut si binecladit, la cei 10 ani ai sai, Cata Hildan jr a aratat acelasi spirit de sacrificiu care si-a pus amprenta pe unchiul devenit legenda alb-rosie.
Scorul conteaza mai putin la aceasta categorie de virsta si mai jos. “Cei mici trebuie educati sa practice si sa indrageasca sportul … Prin sport, copilul isi dezvolta responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul fata de ceilalti si fata de munca, rabdarea, orientarea pozitiva fata de ceilalti, formindu-si un caracter frumos si echilibrat”, spune psihologul Andreea Petrea. Nu cu mult timp in urma, ea a acordat un interviu revistei Psychologies Magazine, creditind ideea de a se pune accent pe evolutia copilului in raport cu sine si nu cu ceilalti. Astfel, copilul invata sa-si gestioneze progresul, apreciindu-si valoarea personala intr-un mod obiectiv si mai putin frustrant. Daca apreciem mai mult efortul depus decit rezultatul final obtinut, teama de esec a copilului este mai usor indepartata.
“Un antrenor priceput trebuie sa dea dovada de intuitie psihologica si de aptitudini pedagogice deosebite. Este necesar ca acesta sa comunice eficient cu copilul, dovedindu-i ca are incredere in el si ca il apreciaza, creind astfel un climat propice pentru dezvoltarea simtului datoriei si respectului fata de o autoritate”, afirma psihologul. Andreea Petrea crede ca antrenorul si parintii trebuie sa ajute copilul si sa-i explice ca a fi invingator nu presupune a fi primul, ci a-si folosi la maximum potentialul!
In nota ultimului exemplu, l-am remarcat la meciul amintit mai sus pe Nicu Iliescu, unul dintre cei mai apreciati antrenori de portari din Bucuresti, care a fost in permanenta alaturi de micutii goalkeeperi pe care-i pregateste cu pasiune si inteligenta. Nu si-a dat ochii peste cap cind au mai gresit si nici nu a ridicat vocea la ei, a avut tot timpul cuvinte de incurajare si micutii i-au rasplatit increderea cu interventii pe cinste!
Unul dintre pustii lui Dinamo si-a trecut pe spatele tricoului numele lui Ionel Danciulescu, idolul sau, o emblema a clubului si a fotbalului romanesc prin seriozitatea si talentul sau!
Faza spectaculoasa la poarta lui Dinamo incheiata insa fara gol
Ufff, cind e frig si mingea rece ne loveste in fata, e clar ca doar caldura si grija antrenorului poate alina durerea
Catalin Hildan jr (in rosu) a facut risipa de energie. In plan secund, Catalin Danilescu (stinga) si Sorin Calinescu (cu geaca rosie), seful scolii care-i poarta numele, respectiv antrenorul grupei 2003
Bucuria golului!
De pasiunea si experienta lui Nicu Iliescu nu beneficiaza doar portarii Scolii de fotbal Danilescu, al carei angajat este, ci si multi alti mici goalkeeperi veniti de la alte cluburi bucurestene. Este normal insa, antrenamentele sale sint moderne, iar cuvintele intotdeauna frumoase si de incurajare, asa ca nu ai cum, ca si copil, sa nu-l indragesti. Ceea ce este foarte important! Baiatul lui Nicu, Alexandru, este unul dintre cei mai talentati portari ai generatiei 2001!
Tinem aproape de fascinatia fotbalului jucat de copii! Daca aveti povesti frumoase din jurul lui puteti sa mi le trimiteti pe augustin.roman@digitalag.ro si le voi gazdui pe acest blog! Multumesc!