Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Rayo Vallecano sau detaliile mici, care pot face cluburile mari!

E 10:53, mijlocul lui septembrie, si soarele parca nici nu vrea sa auda de venirea toamnei. In fata bazei pe care scrie cu litere mari si gri „Ciudad Deportiva Fundation Rayo Vallecano” opreste o masina cu produse bio. Soferul deschide […]

marți, 17 septembrie 2013, 9:15

E 10:53, mijlocul lui septembrie, si soarele parca nici nu vrea sa auda de venirea toamnei. In fata bazei pe care scrie cu litere mari si gri „Ciudad Deportiva Fundation Rayo Vallecano” opreste o masina cu produse bio. Soferul deschide usa dubitei si scoate o cutie transparenta in care se vad fructele proaspat taiate. Intra in baza sportiva a lui Rayo privind putin nedumerit spre barbatul imbracat in tricou si sort Errea de culoare inchisa.

Sintem in cartierul Vallecas al Madridului, o zona multiculturala cum o numeste zimbind prietenul nostru Antonio. Pina in 1950, Vallecas a fost un sat independent, apoi fiind inglobat in capitala Spaniei. Acum, are aproape 300.000 de locuitori, un cartier muncitoresc a carei mindrie se regaseste in echipa de fotbal Rayo Vallecano.

Barbatul in Errea isi vede de treaba. In apropierea sa, un panou de un rosu aprins prezinta structura bazei. 4 terenuri sintetice de antrenament, unul de iarba, un loc special pentru portari si cladirea clubului. Nici nu zici ca totul se intinde pe 50 de hectare! Primaria a oferit spatiul, il evalueaza anual, iar clubul a construit baza si plateste in servicii contravaloarea suprafetei. Ce chestie, nu? O solutie simpla si civilizata in beneficiul sportului! Astfel, cei 1.200 de copii din Vallecas care vor sa faca fotbal au o baza moderna la dispozitie, iar cash-flow-ul clubului nu este impovarat aiurea!

structura.JPG

foto: cele 4 terenuri sint construite in treapte. Pe cel din stinga se antreneaza copiii, pe cel din dreapta echipa mare si echipa B

Jose Luis Martin Martin are 48 de ani si este seful centrului. Un tip jovial, care avea sa ne fie ghid pentru citeva ore. Nu e de ieri de azi in fotbal, spune ca se stie cu del Bosque de pe vremea cind bateau mingea pe strazi si mergeau cu autobuzul la antrenamente. Din biroul sau iesim intr-o incapere plina de cupe. „Reorganizam sala trofeelor si momentan le-am grupat aici”, explica zimbind. Trecem prin cafenea si ajungem pe o pasarela dintre un teren sintetic, pe care deja echipa a doua este la antrenament, si unul de iarba, pregatit pentru sedinta „seniorilor”.

„Aici, intre terenuri, vin tineri tehnicieni, urmaresc antrenamentele noastre si-si iau notite”. Wow, ce fraza simpla si frumoasa, unde in Romania se intimpla asa ceva? In fine … Trecem in revista cladirea: vestiarele (aici poposisera fructele proaspete), cu metode moderne de refacere, sala de forta, cabinele arbitrilor, cabinet medical cu zona de testare antidoping. Fiecare coltisor este folosit cu cap! Iesim prin cafenea si ne indreptam spre celelalte 3 terenuri sintetice si incepem sa vorbim despre copii si juniori.

pasarela.JPG

foto: pasarela de deasupra terenului de iarba, locul de unde tinerii antrenori urmaresc sedintele deschise de pregatire ale echipei mari si-si iau notite

Terenurile sint asezate in trepte, iar cei mici pornesc de la cel din baza, ca in treptele carierei

„Baza aceasta este construita de aceeasi firma care a ridicat si baza Realului”, marturiseste Jose Luis. Si ce? ar zice unii, continuind pe romaneste: „se da si asta mare”. Nu! Nu asa se pune problema. Si veti vedea in continuare ca nimic nu este intimplator, ca totul are o logica simpla, curata, pe care nu o gasim in fotbalul condus de Mitica si Nasu.

„Vedeti? Cele 4 terenuri sintetice sint construite in trepte, ca o scara. Pe cel de la baza se pregatesc acum copiii, iar pe masura ce cresc, avanseaza si se pregatesc pe celelalte, avind tot timpul in vedere terenul cel mai inalt, acolo unde se pregateste echipa mare”, spune Jose Luis. Exact ca treptele carierei. „Diferenta de nivel este mica si simbolizeaza ca poti sa ajungi usor de jos acolo sus, daca muncesti bine. Sa stiti ca cei mici nu si incalca teritoriul din respect pentru echipa mare. Tot timpul ii vad, e o metoda psihologica! Antrenorul de la echipa mare, in fiecare simbata, dupa ce-si incheie sedinta de pregatire, trece pe la cei mici si ii saluta, vorbeste cu ei, ii motiveaza …”, explica seful centrului Rayo Vallecano.

terenurile.JPG

Discutia aluneca spre detaliile din jurul grupelor de copii si juniori. Oaspetii lui Jose Luis, reprezentantii clubului DimSoft Bucuresti, sint foarte atenti la fiecare detaliu. In urma cu doua saptamini, echipele de U10 si U11 ale lui Rayo se remarcau la o cupa organizata ireprosabil de romani la baza olimpica de la Izvorani. Feed-back-ul pozitiv cu care s-a intors din tara noastra delegatia ibericilor a facut posibila aceasta intilnire. La Bucuresti, fusese deasemenea remarcata rigurozitatea de care au dat dovada tehnicienii micutilor spanioli si jocul ambelor echipe in DimSoft Junior’s Cup 2013. Toate acestea pot fi punctul de pornire al unei colaborari interesante.

5 intrebari despre copii si juniori

– Citi copii aveti in centru?

– Inregistrati sint circa 800, dar numarul acestora poate varia pina la 1.200. Dintre ei, cam 300, cei mai talentati, sint selectionati de noi si le oferim burse, astfel ca familiile lor nu platesc nici o taxa. Ceilalti achita cam 500 de euro anual si echipamentul la un pret special. Avem un buget de circa un milion de euro pentru echipa a doua si centrul de copii si juniori.

– Cite antrenamente fac copiii in functie de virsta?

– Cei de pina in 10 ani vin de 2 ori pe saptamina, cei pina la 14 ani fac 3 sedinte de pregatire, iar cei de la 14 ani cite 4!

– Ce urmariti la cei mai mici?

– In primul rind, sa vina cu bucurie la antrenamente si sa ii invatam lucrurile de baza ca intr-o joaca …

– Citi antrenori aveti la nivelul copiilor si juniorilor?

– Sint cam 75 de tehnicieni, majoritatea avind contracte de voluntariat cu noi (nr. in Spania exista o lege a voluntariatului cu taxe mici). In functie de activitatea si pregatirea lor primesc de la 200 de euro, monitorii care antreneaza citeva ore pe saptamina si au un meci in week end, pina la 1000 de euro cei cu diploma de antrenor!

– Parintii asista la antrenamente?

– Nu. Ei pot veni cu copiii la baza, dar din acel punct, unde vedeti aleea catre vestiare, drumurile lor se despart. Parintii stau in cafenea, se relaxeaza la rindul lor …

dimsoftrayo.jpg

foto: Juniorii lui Rayo au apreciat DimSoft Junior’s Cup 2013. La U11, ei au cistigat trofeul intr-un meci transmis de GSP TV

„Copiii nostri trebuie sa invete foarte bine”

Pornim din nou catre o zona a cladirii de linga terenuri. Trecem de sala de studiu a antrenorilor. Deja tehnicienii de la seniori si de la echipa B si-au deschis laptopurile si discuta pe un ton moderat. Intram in „sala de teme”. Antrenamentele celor mici incep la 17.30, iar cei care nu au timp sa ajunga acasa dupa cursuri vin aici si-si fac temele. „Avem profesori care se ocupa de ei”, spune Jose Luis. Pe pereti sint desene ale copiilor, iar intr-un loc, grupate, fise ale unor personalitati. „In fiecare luna, se alege o personalitate careia i se creeaza o fisa. Copiii cauta informatii si fac impreuna aceasta fisa”, explica spaniolul, dupa care ne arata citeva cutii cu piese de sah: „le-am adus pentru ca vreau sa inceapa sa joace acest sport al mintii”. „In ziua de azi nu mai este de ajuns talentul sportiv, urmarim foarte atenti si educatia copilului, la fel si rezultatele lui scolare!”.

sala-de-studiu.JPG

foto: Jose Luis explica modul in care este organizata sala de studiu

Ajungem din nou in zona birourilor, unde ne intimpina un tip imbracat casual, in camasa bleu si blugi. Este Felipe Minambris Fernandez, directorul sportiv al clubului. „Tocmai urmaream pe DVD cum au jucat micutii nostri in finala de la Bucuresti! Multumim pentru tot”, spune. Are 48 de ani si a evoluat pe vremea cind imbraca tricoul lui Tenerife impotriva lui Gica Hagi. „Extraordinar jucator!”, exclama entuziasmat! Se schimba carti de vizita, citeva idei si toata lumea este incintata de ideea unei colaborari.

felipefernandez.JPG

foto: Felipe Mirambres Fernandez (in centru) alaturi de delegatia DimSoft

… Tipul imbracat in tricou si sort Errea si-a incheiat treaba. Omul si masina sa de tuns iarba parcursesera cu minutiozitate tot rondul de parca ar fi avut de tuns un gazon verde si intens. In realitate, suprafata era mai degraba chelioasa si cu putine zone verzi. Spaniolii de la Rayo sint insa minutiosi in tot ceea ce fac. Chiar daca Real sau Atletico, celelalte doua echipe ale capitalei, sint la alt nivel. Doar prin organizare si constiinciozitate poti sa te ridici si sa speri la lucruri mari.

omulcaretundeiarba.JPG

foto: omul care tunde iarba

Inedit despre Rayo Vallecano

Rayo, care inseamna fulger in spaniola, s-a fondat in 1924, 70 de ani mai tirziu intrind in istorie cu prima femeie presedinte! Teresa Rivero a condus clubul intre 1994 si 2011, scriind cea mai frumoasa parte a istoriei acestuia (in 2000-2001 au ajuns in sferturile Cupei UEFA)! Ea era mama a 13 copii! Trupa SKA-P, populara in Europa, a dedicat una dintre piesele sale echipei: „Como un Rayo” (vezi pe youtube)

Vezi finala U11 Rayo – DimSoft

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (31 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 12:12

Un artico frumos scris pentru ca si noi sa urmam exemplu lui Rayo …si l am urmat …Avem Fulgerul Bragadiru …

ultralin (1 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 12:22

f tare articolul…felicitari!

misujon (1 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 14:08

Bravo! In sfarsit un articol de sport…pentru ca ne pasa prea mult!

Augustin Roman (437 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 14:10

multumesc pentru mesaje

Manolica Vlad (1 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 14:46

Bravo. Un articol excelent. Ai putea sa-ti indrumi si ceilalti colegi mai tineri sa-ti preia exemplul ! La cat mai multe articole de genul…!!!

Mircea S (1 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 15:52

Foarte bun articolul si felicitari echipei din Bucuresti care a mers acolo sa invete lucruri profesioniste

junioridefotbal (10 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 15:57

Puteti sa aflati cat plateste clubul primariei?

Augustin Roman (437 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 17:21

salut. clubul nu plateste cash, ci asigura servicii de suma la care este evaluat terenul in functie de piata imobiliara a zonei … Practic, pentru club exista cheltuiala, dar si venit din aceasta operatiune, astfel ca nu e o povara …

makari (1 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 18:07

bravo gusty

Augustin Roman (437 comentarii)  •  17 septembrie 2013, 23:07

multumesc

MIHAI TANASE (2 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 6:11

SCRIETI SI DE DIMSOFT . CE CLUB ESTE ?AL CUI ? CE ORGANIZARE ARE ?

bankk (1 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 20:12

de mult nu am citit un articol asa de atent.Felicitari autorului si sper sa invatam ceva din acest articol si cei care au fost in Vallecas din acea vizita.

yaruk (1 comentarii)  •  19 septembrie 2013, 7:58

Cum merge marketingul acolo? Se vand prin zona produse cu insemnele clubului?
Cam cati spectatori au pe meci (asa o medie) ?
Ce buget are clubul?
Cate abonamente se vand si cat costa unul (tot o medie)?
Daca spuneai si aceste lucruri ti-as fi dat nota 10 cu steluta, asa iti dau doar -10 , asa de incurajare.

Un dialog foarte interesant cu Ioan Toma “Tomitza”, seful Academiei Stelei! — Gusti Roman (64 comentarii)  •  17 februarie 2014, 17:24

[…] Despre Barcelona si Real. “Am fost in ambele centre de copii si juniori. Fiti atenti ce face Barcelona. Primesc pe oricine le trece pragul, taxa anuala este de 500 euro, au multi antrenori part-time, formeaza echipe de 9+1 si timp de doi ani ii urmaresc intr-un fel de campionat intern. Aceste echipe primesc nume de jucatori actuali sau de foste glorii, totul ca sa-i obisnuiasca pe copii cu istoria clubului, iar dupa 2 ani opresc 20 dintre ei si acestora le asigura gratuit toate conditiile! La Real, povesteste seful centrului de copii si juniori al Stelei, baza este construita astfel incit sa urci treapta cu treapta in cariera ta de junior astfel incit tot timpul ai sus, in virful piramidei, echipa mare”! Mi-am amintit cum cei de la Rayo Vallecano aveau, la o scara mai mica, aceeasi organizare “furata” de la echipa fanion a Madridului! (vezi aici) […]

Centrele de excelenta ale FRF puse pe un drum gresit din start! Ele genereaza conflict de interese si concurenta neloiala cluburilor si scolilor private! — Gusti Roman (64 comentarii)  •  31 martie 2015, 21:58

[…] in cluburi sau scoli de fotbal ajutindu-le si pe ele, ajutindu-se si pe ei (citeste aici: http://blogsport.gsp.ro/gustiroman/2013/09/17/rayo-vallecano-sau-detaliile-mici-pot-face-cluburile-m…). O lege a sponsorizarii mai buna pentru cei care dau bani la nivelul copiilor si juniorilor. O […]

nicolae (1 comentarii)  •  29 martie 2016, 5:53

ar fi bine ca antrenorii romania sa inteleaga numarul antrenamentelor.......2 pina la 10 ani.........3 pina la 14 ani si .............4 bdupa 14 ani...........oare la noi se poate ?

Comentează