Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

In sfarsit, cineva propune un plan pentru fotbalul romanesc! Bravo, Hagi!

De 23 de ani, fotbalul romanesc a fost confiscat de gastile de incompetenti conduse de Mitica Dragomir (LPF) si de Mircea Sandu (FRF). Organigramele celor doua institutii parca-s incremenite in timp, iar pe masura ce vremea trece oamenii de acolo […]

joi, 13 decembrie 2012, 10:41

De 23 de ani, fotbalul romanesc a fost confiscat de gastile de incompetenti conduse de Mitica Dragomir (LPF) si de Mircea Sandu (FRF). Organigramele celor doua institutii parca-s incremenite in timp, iar pe masura ce vremea trece oamenii de acolo devin agresivi  in incercarea de a se agata cu dintii de scaune. Nu prin competenta, ci prin rautate. Majoritatea membrilor de azi ai LPF si FRF sint personaje care imediat dupa revolutie le turnau spritul in pahare marilor sefi ai fotbalului nostru. Sint oameni care nu au progresat si nu au adus valoare fotbalului romanesc. Si nici nu vor aduce dintr-un motiv simplu: nu stiu si nu pot. Cadranul perfect pentru a-i arata unui manager profesionist ca ar fi bine sa renunte la ei.

Stim ca s-au facut mizerii multe in toti acesti ani si ca exista teama ca daca persoane noi si competente ar intra in sistem s-ar putea sa rasufle lucruri urate si necurate. Probabil aceasta este teama celor doi sefi ai fotbalului romanesc si de aceea prefera slujitorii prosti si cu coloana indoita pe care s-au sprijinit in acesti ani. Pentru linistea lor sacrifica un sport, un joc care in alte parti este iubit si se traieste cu pasiune, care produce bani, idoli si emotii.

Este clar ca nu va veni prea curind in fotbalul romanesc un moment 0 sau o Revolutie, dar bine ar fi ca Sandu si Dragomir sa incerce macar sa aduca in jurul lor si oameni cu care sa poata construi ceva (nu la sedii ma refer 🙂 ).

Hagi le-a intins acum o mana!  Ar fi bine sa o apuce si sa incerce si ei sa-l sprijine! Poate fi un inceput. Este primul proiect care propune ceva concret. In 23 de ani! Il puteti citi aici complet, dar o sa scriu mai jos cateva dintre idei. Poate nu sint cele mai bune din lume, dar cu siguranta multe dintre ele pot aduce cateva schimbari benefice.

S-a ajuns intr-un punct critic: Rapid e in insolventa, alte 6-7 cluburi din Liga 1 au mari probleme financiare, la nivelul esaloanelor inferioare este tragedie, iar infrastructura de copii si juniori este la pamint si gestionata la fel de infect.

Ce conţine strategia gîndită de Hagi?

În primul rînd, ca orice club care ia startul în Liga 1 să aibă un buget garantat de salarii ale jucătorilor şi de organizare a partidelor oficiale. Ce înseamnă acest lucru? Spre exemplu, un club care are un fond de salarii de 1,5 milioane de euro anual, iar cheltuielile de organizare a meciurilor mai înseamnă încă 250.000 de euro trebuie să depună într-un cont al Ligii 1,75 milioane de euro.

Dacă suma respectivă e sub cea care urmează să o încaseze echipa din drepturile TV, atunci LPF va bloca cît e nevoie, iar suplusul îl va vira în cont clubului. Dacă suma e peste cea din drepturile TV, atunci formaţia respectivă are două variante: fie reduce costurile salariale pentru a se încadra în banii pe care îi ia de la televiziuni, fie, din surse proprii, adaugă cît e nevoie pentru a acoperi bugetul contractelor şi al organizării jocurilor.

„Cine vrea autocar de două milioane e problema lui”
Acelaşi lucru ar trebui să se întîmple şi în pauza dintre tur şi retur. În cazul în care un club face achiziţii, iar fondul de salarii creşte, adaugă în cont, ca asigurare, contravaloarea surplusului de buget. „Restul cheltuielilor, că o echipă vrea autocar de două milioane, că vrea un preşedinte cu un salariu de 250.000 de euro pe an, că vrea să facă o deplasare cu un charter de 20.000 de euro sau cu o căruţă, nu ne interesează. Esenţială trebuie să fie plata către fotbalişti şi organizarea meciurilor” e un alt argument al „Regelui”.

Ce urmăreşte Hagi prin aceste propuneri?

Trei aspecte extrem de importante:
1. Ar dispărea complet litigiile club-jucător referitoare la neplata salariilor, din moment ce bugetul ar fi garantat.
2. S-ar înlătura orice risc pentru ca o echipă să se desfiinţeze sau să intre în incapacitate de plată pe parcursul unui sezon.
3. Nu s-ar pune nici un moment în pericol desfăşurarea campionatului şi, implicit, ar fi respectaţi partenerii cei mai importanţi: televiziunile care plătesc sume colosale şi publicul ce vine la stadion.

„Altă soluţie, într-un fotbal în care singurul venit cert la peste 90 la sută din cluburi sînt banii de la televizini, nu văd”

Hagi

Alta idee foarte importanta. Toate cluburile s-au lovit de ea si, desi Dragomir a fost inclusiv parlamentar, nimeni nu a facut nimic pentru a remedia problema. Este vorba de o lege pentru o fiscalitate mai relaxata pentru cei care investesc in sport sau sponsorizeaza cluburi! In cei 23 de ani, Mitica si Sandu nu s-au batut pentru o astfel de discutie vitala pentru fotbalul si chiar sportul romanesc! De ce? Din cauza incompetentei cu siguranta. A lor si a celor din jurul lor.

Hagi mai propune să fie împărţite altfel drepturile TV

În acest moment, banii sînt împărţiţi în funcţie de locurile din clasament din sezonul precedent, cel mai mult urmînd să încaseze campioana, în jur de 3,5 milioane de euro, şi cel mai puţin nou promovatele, circa un milion de euro.

„Acesta e modelul Italiei, care nu e unul de succes pentru că şi Serie A e în criză. Să facem şi noi ca în Anglia, unde echipele stau bine financiar” e argumentul „Regelui”.

Care e varianta lui?
– o treime din sumă să se împartă în mod egal celor 18 cluburi
– o treime să fie eşalonată în funcţie de locul din clasamentul din sezonul trecut

– o treime să se împartă în funcţie de locul ocupat la finalul fiecărei luni din sezonul în curs 

„La ce situaţie economică e în România, nici un club nu trebuie să plătească un salariu mai mare de 150.000 de euro pe an net. Poate 180.000 de euro să aibă un fotbalist de excepţie, care să-ţi vină şi să-ţi facă diferenţa, în rest nu”

Gică Hagi

Este momentul ca Hagi sa fie luat in serios si sprijinit in demersul sau. Este timpul ca Sandu si Dragomir sa inteleaga ca situatia este tragica. Pot ramane in functii pana mor, pentru ca e clar pentru toata lumea ca nu vor pleca niciodata, dar sa inceapa sa miste ceva. Iar schimbarea nu o pot face cu oamenii lor invechiti si incompetenti. Ci prin aducerea langa ei a celor ca Hagi si a unor profesionisti in toate domeniile. De la marketing si comunicare la juristi sau antrenori tineri si scoliti!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Carmelo di pagano (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 13:27

I n PLUS pentru HAGI…
Cite 2(doua ) mandate pentru presedinte FRF si LPF !!!
Nici un Presedinte de Republica nu are dreptul la mai mult.
Asa sa creeat un „Ceausescu” ! !
Asta vrem ? ? ?
Niste Senili si Ramoliti , sa ne conducta ? ? ? O Rusine! !

diss (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 13:38

Draga Hagi!
Milioane de romani te-au admirat pe terenul de fotbal,indiferent daca jucai la Farul sau Barcelona! Ani au trecut si cu acceiasi determinare ai revenit in mocirla de acasa incercand sa faci lucrurile asa cum stiai ca trebuiesc facute :cu seriozitate maxima,cu profesionalism! Nu prea le-ai avut cu discursurile dar pentru tot ce ai realizat in acesti ani eu iti spun ca meriti tot respectul romanilor! Te-am vazut zilele trecute cat de trist erai comentand cum echipa ta nu primeste al nu stiu catelea penalty,fiind privata de inca o victorie. Ziceai atunci ca poate e mai bine sa incepi sa vorbesti si sa tipi si tu asa cum o fac cu toti! Nu ai facut asta,in schimb propui cateva masuri concrete pentru salvarea fotbalului. Eu iti doresc mult succes, nu as vrea sa scriu absolut nimic despre cei carora tu le intinzi o mana, si mai cred ca in timp toti ne vom aminti cu mandrie de tine si de ceea ce ai realizat in sportul pe care il iubesti atat de mult!
PS.Daca imi permiti o observatie,am vazut ca imediat ai devenit printre favoritii la scaunul unui personaj care s-ar retrage prin 2014.Asta ar cam trebui sa te puna pe ganduri!

Care Este (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 13:38

Cateva puncte nu sunt clare:
Asadar clubul X trebuie sa depuna inainte de inceperea campionatului o „garantie” – in functie de fondul de salarii si cheltuielile preconizate – in contul LPF, sa zicem 1500000 euro.
Clubul trebuie sa adune in conturi inainte de inceprea campionatului, dublul sumei, deoarece salariile si celelelte hangarale trebuiesc platite si numai daca nu se plateste (de expmplu) un salariu, se „umbla” in contul de la Liga… Asa ati scris dvs.: „Spre exemplu, un club care are un fond de salarii de 1,5 milioane de euro anual, iar cheltuielile de organizare a meciurilor mai înseamnă încă 250.000 de euro trebuie să depună într-un cont al Ligii 1,75 milioane de euro.[…] Dacă suma respectivă e sub cea care urmează să o încaseze echipa din drepturile TV, atunci LPF va bloca cît e nevoie, iar suplusul îl va vira în cont clubului.”
Pai stati un pic – Liga devine manipulatoarea banilor cluburilor, aduna dobanzi de pe urma banilor cluburilor, cluburile tin bani blocati in conturile Ligii ca si garantie si basca, in loc sa inceapa campionatul cu un anumit buget, clubul X, trebuie sa faca pe dracu-n patru si sa gasesca finantare dubla. Cel putin asa se intelege din articolul scris de dumneavoastra.
Alta chestie: ce te faci daca clubul Y are un buget sigur dar esalonat. El poate atrage sume sigure (contracte incheiate) dar nu poate aduna suma totala. De exemplu are incheiate contracte de publicitate de 3.000.000 de euro, ceea ce-i asigura bugetul anual, dar aceasta suma vine la club in rate lunare sau trimestriale. Ce face clubul Y, nu mai poate juca in Liga I? Se imprumuta la banci ca sa depuna bani in contul Ligii? Aberant …

eulmeu (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 13:56

aia cu sa se imparta o treime din suma la 18, apoi o treime in functie de rezultate denota chiul masiv la ora de mate… principial, acelasi lucru se intampla si acum: primesti o suma functie de locul ocupat… de unde sa inteleaga domnul hagi ca e acelasi lucru?!

marian (4 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 13:57

absolut de acord cu opinia lui „care este”. gsp uita de existenta unui parametru extrem de important: COSTUL BANILOR. in loc sa faceti o analiza documentata a planului hagi (care este cam aiuristic), v-ati repezit la temele dvs. favorite (ms, md, brutarie, etc.). ok, veti avea trafic pe net, dar parca ziceati ca va pasa de sport, nu-i asa ? …

speedy (3 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:12

care este, restul> e clar ca planul are multe puncte slabe. dar poate fi un punct de plecare…daca se ocupa specialisti adevarti. pana acum nu s-a facut nici macar atat.

pentru Gusti (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:23

Respect Hagi! Ar fi cazul ca pana in februarie sa se ia in considerare aceste lucruri, altfel vom avea 10 echipe, ca in Austria sau Elvetia care vor juca 2 tururi si 2 retururi, sa dea numarul de meciuri. Oricum un singur lucru nu mi se pare corect la drepturile TV, ultimul punct ar trebui schimbat cu ratingul facut de echipe. Cheia ecuatiei o reprezinta o lege a sponsorizarii mai relaxata, si as include, pe langa sport, educatia si sanatatea, in aceeasi lege…se leaga oarecum intre ele… Oricum este o idee excelenta care trebuie imbunatatita printr-o dezbatere pro si contra, numai asa poate iesi ceva bun

hahaha (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:30

Stiti vreun domeniu de activitate condus de un om competent ????????????????????????? Totul este asa cum spunea tata ” in tara asta mereu strambii i0au mancat pe cei drepti „

bluered_sky (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:31

Foarte bine punctat!!

Marian Mihail (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:50

Trist este ca ideea nu este noua. In Franta, conceptul de „financial fair-play” a fost dus mai departe, de Ministerul de Finante (deci, de o putere publica, nu de Federatie!): in cadrul Fiscului, s-a creat un compartiment special pt cluburile de fotbal, care la inceputul anului analizeaza ce venituri garantate are clubul (contractele de sponsorizare, drepturile de televizare, spatiile publicitare), ce estimari de venituri variabile (bilete, fanshop) si ce cheltuieli are, pt tot sezonul. In momentul in care sunt diferente foarte mari, clubul este chemat la negocieri, si daca vrea sa primeasca licenta pt anul viitor, trebuie sa schimbe ceva. De regula, solutia imediata e sa vanda din jucatorii buni si sa spere ca nu retrogadeaza (infuzie directa de capital + economii la salarii). Solutii de tipul vine Gigi/George/Cristi/Adrian de acasa cu bani nu exista!

teddy (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 15:44

@eulmeu : ai dreptate ca unii n-au fost la scoala cam ca tine asa … uite exemplul mai jos sa il vezi clar si sa il pricepi pentru 18 cluburi cu un fond de premiere de 29,7 mil EUR sa zicem …. doh !

http://i48.tinypic.com/286tl7a.png

@care este : ai punctat corect dar presupun ca se pot face niste subpuncte si corecturi de genul :

– conturi ale cluburilor cu acte bancare doveditoare ca sumele exista acolo si dobanda sa conturile cluburilor

– contracte ferme de sponsorizare care sa nu poata fi intrerupte unilateral fara preaviz de 3 luni (sa zicem) si care sa acopere minim salariile si disputarea partidelor

– obtinerea unei legislatii de sponsorizare mai usoare si a unei fiscalitati reduse pentru sport ar reduce si fondurile pentru salariile jucatorilor …. insa daca va uitati la Spania si Franta unde sunt impozite de peste 40% de achitat catre stat … ramane de vazut daca asa ceva se va putea obtine

putem face o petitie pentru sustinerea si implementarea acestei propuneri ? este cea mai buna chestie vazuta de mine in 26 de ani de cand urmaresc fenomenul fotbalistic din tarisoara asta …

dan (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 16:11

BRAVO GICA AI FOST CA FOTBALIST CEL M-AI MARE IAR ACUM ESTI DE DEPARTE TOT CEL M-AI MARE.ASA SE PROCEDEAZA DACA VREI SA AI UN FOTBAL SANATOS.

alex (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 16:30

am impresia ca acesti conducatori de cluburi din liga 1 sunt analfabeti in ceea ce priveste lumea afacerilor. nu au minimul de cunostinte care sa le permita sa aiba o viziune de viitor asupra afacerilor unui club profesionist. cred ca ei sunt devina pentru ca sandu si dragomir conduc liga si federatia

speedy (3 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 16:35

teddy> exact ce spuneam…poate constitui un punct de plecare, de unde conceptul sa fie dezvoltat de oameni competenti si priceputi. eu sustin ideea cu petitia.

aspida (4 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 19:44

sunteţi bătuţi în cap toţi care credeţi că astea sunt „opera” lui hagi!hagi nu ştie să lege 2 propoziţii d.p.d.v. gramatical !altcineva i le-a făcut!ascultaţi-l vorbind şi vă veţi lămuri repede!

adrian (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 20:03

Sa traiesti,Maria Ta!

banu (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 22:36

Parca vad ca Sandu si Dragomir se vor opune.Daca nu este planul lor nu este bun.Stiti voi,manevrele si blaturile sa traiasca.Ii urez succes lui Hagi.

john (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 23:14

Fratilor atata vreme cat cei doi indivizi nu pleaca de la conducere nu va mai chinuiti.Huuu Dragomir & SANDU JOS CU VOI.

john (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 23:21

aPROPO PT ACEL BAIAT (aspida) TU NU MERITI NICI SA I SARUTI PICIOARELE LUI HAGI.

daniel martin (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 23:31

Lasand deoparte discursul in sine, apreciez ca era recomandat ca d-nul Hagi sa se consulte cu un specialist in economie, nu sa se lanseze in afirmatii ce s-au dovedit a fi o biata utopie. Sau poate, cu tot respectul pentru fotbalistul Hagi, ca are interesul sa ii fie si dumnealui scazute impozitele fiindca investeste in fotbal? Sunt de 11 ani specialist in neurochirurgie intr-o clinica franceza de renume, dar cand am intentionat sa investesc in Romania, fara a fi o investitie in forma privata, acceptand ca sunt prea multe clinici private care au costuri mari pentru serviciile oferite pacientilor-, mi s-a spus ca nu pot avea scutire de impozit! Asa ca, daca in medicina, care e la pamant in Romania, nu se poate, de ce ar fi mai important fotbalul? Sa fim seriosi…

daniel martin (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 23:38

Domnule John, am remarcat ca sunteti vehement. Pai tu meriti sa i le saruti, ca probabil ai 4-5 clase, iar eu am facut 27 de scoala! Eu nu as putea decat sa ma uit de sus! Faci din Hagi si un mare intelectual? Nu poate nici sa gandeasca, are 17 administratori pt afaceri, ca nu stie nici aritmetica, dragul meu! Sa lasam ridicatul in slavi. Un fotbalist, mare sau mic, ramane un fotbalist care ca si un arlechin, are rolul de a ne incanta! Atat, mare intelept al romanilor…

Bau (1 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 0:39

@daniel martin.Probabil ca datorită meseriei Dvs, involuntar, vi s-a atrofiat si creierul ,si ,tot involuntar, ați început sa debitati sub forma de cuvinte niște bule de săpun care se tot interpun pe sistemul Dvs nervos.Asa ca, va puteți întoarce liniștea la clinica din Franța unde profesati(poate), sa mergeți la departamentul de de asternuturi si carpe, si, zambind, sa va bagati capul(cu tot cu, creier), in mașina de spălat pe clădire rapida si poate, cine știe, s-ar mai putea „duce” din acele bule…

Smox (1 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 4:31

@Care Este, problemele ridicate de tine sunt minore, de natura tehica, usor de rezolvat. 🙂

Nu LPF tine banii, ei sunt tot in conturile cluburilor adunand dobanzi, insa blocati pentru scopul platii salariilor.

Faptul ca un club are contracte care i-ar garanta incasari viitoare nu reprezinta nimic (mai ales in Romania). Contracte semnate nu inseamna bani in conturi. Problema se poate rezolva insa cu banca. O garantie bancara, bazata pe acele contracte, garanteaza ca fondul de salarii nu va ajunge pe minus – asta ar trebui sa satisfaca pretentiile LPF.

Problema este, desigur, cum convinge clubul o banca sa-i dea garantii pe baza unor contracte care se pot sau nu realiza iar, daca se realizeaza, este incert timingul cash flow-urilor rezultate. Asta este insa problema clubului, nu a LPF. Daca clubul nu e capabil sa convinga banca, de ce s-ar lasa induplecata LPF?

Legat de „trebuie sa adune dublul sumei”, ai inteles gresit. Banii de salarii blocati in banca nu sunt o garantie de folosit in cazul in care nu s-ar face platile catre jucatori ci sunt chiar sursa acelor plati.

groparu (1 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 6:52

Ca sint sau nu ale lui Hagi ideile terbuie analizate de oameni de meserie (fiind vorba de bani ) si apoi slefuite si puse in aplicare de urgenta. Pe parcurs se pot gasi si alte solutii. Problema nr 1 este indepartarea imediata a tartorilor fotbalului romanesc. Mitica si Sandu. Sincer sa fiu daca imi amintesc bine marile performante in fotbalul roamnesc au venit pe vremea cind nu exista Liga Profesionista care practic este o grupare mare consumatoare de bani formata din smecheri si smecherasi care de multe ori nu au nimic comun cu fotbalul. FRF intr-o noua alcatuire ar putea sa preia viitor si atributiile pe acre le are in prezent Liga Profesionista folosind doar la oamenii din dotare. Astfel intermediarii din Liga Profesionista care inghit salarii si prime cu nemiluita pot dispare iar banii cu care tipii isi cumpara masini si vile pot fi repartizati cluburilor. Televiziunile oricum vor sa faca reclama si sa transmita meciuri. Din punct de vedere financiar ar trebui implementata folosirea scrisorii de garantie pe care banca la care e afiliat clubul o poate remite catre Liga si sau FRF la cerere acestora. Ai suma cu care poti plati salariile jucatorilor (asta in primul rind) si celelalte cheltuieli de regie in contul bancar , primesti licenta. Nu o ai, incerci sa te imprumuti ca de aia esti actionar/finantator al unui club si rezolvi situatia. Nu poti, pierzi titulatura si esti obligat sa vinzi echipa la valoarea reala.Sigur vor apare investitori cu bani care sa preia clubul. Sa nu-i plingeti pe actualii actionari/finantatori. Multi au preluat cluburile in baza legii 31 in mod ilegal deoarece nu aveau drept de preemtiune. Au vindut la timpul respectiv zeci de jucatori umplind propriile buzunare si uitind ca poate apare o situatie de criza.De aceea si in fotbal trebuie procedat ca la kwrve: banii inainte domnilor. Si ar mai fi o solutie de majorare a finantelor unui club: listarea la bursa. La urma urmei orice cclub e o societate comerciala. Echipele nu sint listate pe piata deoarece nu vor patronii. Ca vezi chipurile ei au investit si ca vor apare actionari din umbra care ar putea avea mai multe procente ca ei. Sint siguri ca un astfel de impuls ar face sa se umple conturile cluburilor foarte multi suporteri si nu numai dorin sa sprijine financiar clubul si sa devina totodata actionari. Ce daca Copos sau Badea nu vor mai detine procentajele majoritare? Nu le place sa plece. Vor sa continue, sa bage mina in buzunar si sa investeasca. Trebuie sa se termine odata cu cirpelile si invirtelile. Oricum cei doi nu sint oameni de fotbal ci niste fosti sekuristi cotzcari pusi pe capatuiala. Si la urma urmei ori in caruta ori in teleguta. Altfel fotbalul romanesc nu va renaste prea curind. Sa auzim de bine.

speedy (3 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 9:49

aspida> amice, esti idiot, cum spunea un mare clasic. te las pe tine sa afli cine. sau habar nu ai cum merg treburile in lumea asta si nu ai auzit de conceptul de „echipa”. Nu conteaza daca sunt sau nu ideile lui Hagi, el le sustine si le promoveaza. Si daca sunt ale cuiva din echipa lui, care e problema? sau ai impresia ca Napoleon s-a ocupat personal de toate amanuntele planurilor pt fiecare batalie? totusi istoria il retine pe el ca autor al victoriilor

zona magheru (1 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 9:49

Lasind la o parte proiectul care e facut de niste specialisti nu de Hagi se incearca in primul rind ca ” tortul” care are aceleasi dimensiuni sa se imparta mai echitabil . Pe romaneste feliile sa fie un pic mai groase pentru cluburile mai sarace iar pentru cele mai bogate un pic mai subtiri. Repet tortul are aceeasi greutate . Restul ? Pai DA guvernul poate umbla la fiscalitate sa zicem sa salveze fotbalul in general , nu stiu daca si formatul actual !! Imi imaginez ca la guvern acum stau mai multi cu gura larg deschisa si ma refer in primul rind la educatie si sanatate deci personal nu sunt asa optimist . Din ce am inteles guvernul va mari taxele de la anul sa mai „produca” un pic de justitie sociala si ma refer la pensionari in ;rimul rind . Cit despre aceste 2 fraze lungi ” La ce situaţie economică e în România, nici un club nu trebuie să plătească un salariu mai mare de 150.000 de euro pe an net. Poate 180.000 de euro să aibă un fotbalist de excepţie, care să-ţi vină şi să-ţi facă diferenţa, în rest nu” aici se foloseste conditionalul trebuie nu altceva . Nimeni nu poate forta un patron, actionar, creditor sau cum mama ma-sii ii spune sa fie obligat sa plafoneze salariile !! C.E nu permite asa ceva caci traim in capitalism . In rest proiectul pare interesant . Eu mereu am fost de stinga asa ca de ce nu ! Inteleg ca o parte din acest proiect e inspirat dupa seria A . In rest ? Pai in rest SPOR LA TREABA !

Dorel Naum (22 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 9:54

Hagi face Bunga-Bunga nu e d u c a t i e !
Solutia e Alexandra Berlusconi.
Din gindirea pro funda a lui Dorel Naum:

„Barbara e licenţiată în filosofie, cu o teză de diplomă (o fi pe bune?) a unui laureat Nobel, despre cum educaţia e mai importantă pentru creşterea bunăstării decît măsurile economice. Ce chestie, domnule! Oare aşa ceva ar folosi fotbalului românesc, României pur şi simplu? Educaţia, ce nebunie! Barbara se luptă cu sistemul, cu prejudecăţile şi cu tatăl ei, care i-a dat afacerea pe mînă pentru că nu mai are chef să astupe gaura financiară a clubului (67 milioane euro în 2011, acoperite de Fininvest). Barbara Berlusconi are 28 de ani. Alexandra Copos are 28 de ani. E vremea să-l scutească pe tatăl ei de a răspunde pe blog jurnaliştilor. Dacă îl iubeşte.”

Dorel Naum 2 (22 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 10:02

reiau pi scurt, pt Parlament, cae pre lung:

„Oare aşa ceva ar folosi fotbalului românesc,
!!! României pur şi simplu? !!!
Educaţia, ce nebunie!”

Salvatil pi pi pi amarutu asta, ca are sindromul alien!

Care Este (2 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 10:22

@Smox, ai zis ca „…faptul ca un club are contracte care i-ar garanta incasari viitoare nu reprezinta nimic (mai ales in Romania)…”
De unde stii? Daca pornesti de la premiza asta, tu ii faci pe toti hoti. Stii ca majoritatea cluburilor din Europa se finanteaza in acest fel? Ce club din Europa (chiar si cele mai mari) au in conturi, la inceputul campionatului toata suma necesara pe un sezon intreg? Gandeste-te ca numai in campania de achizitii, marile cluburi invart sume de sute de milioane de euro …
Revenind in Romania, parerea mea este ca este greu ca un club sa aiba la inceputul campionatului suma necesara pentru un sezon intreg. Mai ales pe praful asta… Iar cu bancile, ne-am lamurit… Si noi, persoanele fizice si cele juridice. Proiectul, in forma asta este aberant, zic eu. Lui Hagi ii convine. Clubul lui, cu 2.000.000 de euro supravetuieste un an. Dar gandeste-te ca alte cluburi, mai rasarite decat Viitorul Constanta, au cheltuieli mult mai mari: campionat, Cupa Romaniei, Europa League, CL, salarii, etc. Viitorul Constanta depune garantie 2.000.000 de euro iar, sa zicem CFR Cluj, trebuie sa depuna 10.000.000. Se compara? Iti dai seama ca banii astia nu se strang intr-o zi sau o saptamana si, gata, ii depunem repede in cont la Liga. Hai sa fim seriosi, chiar daca vorbim de banii altora! Vei zice ca banii din cupele europene se recupereaza de la UEFA. Da, dar dupa cateva luni de la terminarea competitiei. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca nu treci de tururile preliminare, ramaii cu cheltuielile. Nu-i chiar asa simplu cum crede Hagi …

Augustin Roman (437 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 10:31

Nu este simplu, dar e un punct de plecare. Si din acest punct de vedere merita salutata initiativa

Dorel Naum 3 (22 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 12:18

mai pi scurt, ca doar Domnu Dan a mai edcat, si chiar ala nui in Parlament. Stop Hagi Frinaru!

„Copos, Romania, Romania,
Copos, Romania, Romania …”

Ipsilante (2 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 17:58

Un bravo sincer lui Hagi! El si-a concretizat deja un proiect, care da deja rezultate: Academia de fotbal si Viitorul Constanta. Asa a aratat ca gindeste si o face bine! De ce nu s-ar aplica si propunerile lui de reorganizare si modernizare a FRF si LPF, dupa modelele mentionate, verificate in practica, in Anglia si alte tari, cu rezultate in fotbal.Cele doua fosile infractoare: Sandu si Dragomir, nu o vor face niciodata. Teama de a iesi gunoiul de sub pres, i-a facut sa-si pastreze „sclavii” achzitionati la revolutie, deveniti intretimp si ei senili si impotenti. Cine sa „sparga” GASTILE acestor mafioti ruginiti? Chiar Corleone a trimbitat de mai multe ori, ca nu va pleca de la LPF decit cu piciorele-nainte… La 15.000 de Euro pe luna fara sa faca nimic, decit excursii gratuite cu „nationala”, e clar ca-i place… Deci sanse ZERO, pentru o REVOLUTIE in fotbalul romanesc!

GOLOMBIOSCHI ILIE (3 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 22:45

Pentru drepturile de televizare la divizia A alcatuita normal din 16 echipe propun urmatorul sistem. Reteta obtinuta, prin licitatie deschisa cu strigare sau inchisa la plic, la fiecare meci in parte cu cel putin 10 zile inainte de disputarea fiecarei etape, aceasta reteta se imparte astfel: 40% echipelor participante(25% castigatoarea, 15% invinsa, la egalitate fiecare 20%), — 60% celelalte 14 echipe+1 parte FRF(organizatoarea licitatiei, a competitiei, nu LPF care trebuie desfiintata,cum se propune si de alte persoane), respectiv 4%. Acest sistem implementat in fotbalul romanesc ar stimula echipele sa obtina retete de televizare bune, sa joace la victorie, spectaculos,meci de meci, sa aiba cat mai multi suporteri si un public cat mai larg. De asemenea toate cluburile din campionat ar beneficia de 4% din retetele de la meciurile celorlalte echipe. FRF ar beneficia de asemenea de o sursa financiara importanta pe care ar putea-o folosi in diverse scopuri,ex: grila de premiere pe clasament a arbitrilor.

Ramon (4 comentarii)  •  15 decembrie 2012, 7:53

pana ne vom trezi din mizeria alegerilor de anul asta, cateva cluburi trebuie sa dea explicatii fiscului. Oricat de huliti ar fi Borcea, Copo, Jiji, ei au adus bani in fotbal, au manageriat transferuri pe bani frumosi. Nu ne-ar fi intrat tot atatia bani daca Mutu sau Lobont ar fi plecat de la FC Arges sau Corvinul, fata de Dinamo sau Rapid. Fotbalul are doua mari fundamente: banii si cresterea de jucatori. La nivelul pretentiilor noastre, net superioare fata de Barcelona, Manchester sau Milan, nu avem nicio sansa. La al doilea capitol, vedem ce s-a nascut in 50 de ani, un Dobrin plafonat de anturajul care l-a tinut in Pitesti si un Hagi care a jucat doar 4 ani pentru mari echipe. Daca ne uitam mai mult, ar trebui sa numaram chixurile care le-am livrat tarilor cu mai multi bani in fotbal, nu le insir ca as umple blogul. Si atunci de unde ? Hagi a fost un mare jucator roman (ca nu poate fi comparat cu Pele, Maradona, nici macar Stoichkov – vedeti ce trofee are bulgarul), dar asta nu inseamna ca va rezolva el. Viitorul se bucura la fel de multa atentie ca si Farul, care juca in div.A cu tribunele goale. Care sunt marii jucatori care s-au ridicat din scoala lui Gh Popescu ? Fotbalul nu da rezultate dupa planuri savante ci dupa mentalitate si baza de selectie, ori ambele sunt in Romania la minim. Un tanar talentat este rapid atras de placerile vietii la 19 ani, imi aduc aminte de cativa jucatori apreciati de presa care au ajuns mediocri: Windt (prin 1978), Lasconi (prin 85), Ochirosii (prin 2006). Aici Hagi a avut doua mari sanse: transferul afara in 1990 si cel la Galata, altfel ar fi ajuns plafonat precum Dobrin. Apoi Hagi are alt sange, nu cel de roman (automultumit si lipsit de ambitie). Romania a avut succes(uri) la nivel de nationala, dar ar fi bine sa vedem si ce cluburi au fost interesate de jucatorii nostri: echipe de mana a treia din Europa (chiar si Galata, Chelsea). Asta e, mentalitatea si baza de selectie nu genereaza in Romania staruri mondiale, nici in fotbal, nici in muzica, nici in film. Si ca sa nu recunoastem ca avem o conditrie modesta, ne laudam nevoie mare cu cate un Gh Popescu sau Adi Ilie, ambii cu prea putine trofee pentru doua varfuri ale fotbalului nostru. Sau haideti sa termin cu o intrebare: in 55 de ani cati romani au fost alesi in primii 5 ai Balonului de aur ? Nici macar Duckadam in anul lui exceptional.
Asa ca nu va mai imbatati cu planuri, fie ele girate de cel mai bun jucator roman. Avem alte doua glorii in tenis (Nasty si Tiri): ce jucatori s-au ridicat din managementul lor ? Nici macar un Pavel nu mai avem!

R Naum (22 comentarii)  •  15 decembrie 2012, 10:13

@Barbara Be
multumesc tuturor pentru apreciere. Am nostalgia vremurilor in care se facea cu adevarat educatie. Ce cuvint mare, care din pacate pentru unii a ramas doar o chestie, un cuvint. Eh, ce vremuri de aur. Nici nu dormeam de bucurie sa ma scol, sa-mi pun cravata si sa merg sa invat, sa invat. Cel mai mult mi-a placut cintecul ala, alexandra, romania,alexandra, romania. Pe atunci nu ma interesa nici mama, singura mea procupare era educatie, educatie.
Ce bine ar fi ca in Romania sa fie mai multi oameni educati. Nici nu avem nevoie de economie. Poate fi oricind inlocuita de educatie. Asta a lipsit mereu Romaniei.
PS
Va urez de pe acum un Craciun fericit, bucate multe si savarine si mai mari.

Alex54 (1 comentarii)  •  15 decembrie 2012, 19:56

Foarte, foarte interesante propunerile lui Hagi. Subscriu din toata inima. Asta daca conteaza cumva si parerea noastra, a celor impatimiti.
Bravo Hagi!
Sarbatori fericite!

Alex Grivei (1 comentarii)  •  16 decembrie 2012, 13:35

Performanta, in orice domeniu, nu se poate realiza decat prin foarte buna organizare. Organizarea foarte buna o pot face managerii de meserie. Asa ceva este, inca, imposibil in Romania. Insa, se poate incepe. Si, daca, contrar traditiei noastre reusim sa facem pasi succesivi, poate in 5-10-20 de ani vom cladi o structura corecta.

Ce ne trebuie?

1. Constientizarea limitelor personale.
2. Asumarea greselilor.
3. Constanta si perseverenta.
4. Incredere si loialitate.
5. Putin patriotism.

De ce este bun Hagi in fotnalul romanesc?

Numele sau este cel mai puternic. Personalitatea este puternica. Este un om determinat si modest. Hagi isi cunoaste limitele. Hagi presedinte al fotbalului ar trebui sa aibe doar sarcini de „politica externa” si drept de veto asupra unor decizii. In rest, organizare, manageri capabili, specialisti si consilieri platiti cu bani multi.

….

Kriticon (27 comentarii)  •  16 decembrie 2012, 21:10

Drama oamenilor carora le pasa,cum este si Hagi,este ca in tara asta sunt mult mai multi cei carora NU.Este un plan care ar putea fi un inceput,dar nu va fi,petru ca ar trebui adusi nemti sau englezi sa-l implementeze,cu forta,asa cum si in justitie sau politie ar trebui la fel,niste nemti.Ca si in politica de altfel.Deci….

Comentează