Steaua Regală. Încă o glumă
Proiectul CSA pare pe zi ce trece o întreprindere neserioasă. Dar poate aşa lucrează militarii strategic, să ne înşele vigilenţa
Românii au încredere în Armată şi în Biserica Ortodoxă, aşa spun sondajele de opinie. Nu toţi românii au încredere în aceste instituţii seculare, dar majoritatea decide. Altfel, cu cele sfinte nu e bine să glumeşti, nici cu militarii. Dar dacă ei, militarii, glumesc cu noi? Dacă proiectul CSA Steaua este un banc prost?
Falii şi felii
O parte importantă a celor care ţin cu Steaua văd continuarea poveştii în Clubul Sportiv al Armatei. Se amestecă aici nostalgia şi neîncrederea. Nostalgia pentru performanţele inegalabile ale echipei lui Tudorel Stoica, Lăcătuş şi Duckadam. Neîncredere în întreprinderea lui Gigi Becali. Toate abuzurile patronului din Pipera au săpat falii în conştiinţa suporterilor stelişti. Mai ales a suporterilor de-o seamă cu Sevilla ’86. Declarativ, ei sunt cei cărora li se adresează în primul rând iniţiativa Ministerului Apărării. Numai că pe zi ce trece, devine tot mai puternică senzaţia că în spatele acestei acţiuni girate de oameni care au făcut istorie în tricoul roş-albastru se ascund alte interese decât cele sportive ale deţinătorilor puterii din ministerul tutelar. De exemplu, cum să-l tapăm de nişte bani pe fraierul de Gigi.
Joc la două capete?
De unde această bănuială? Din piese ale aceluiaşi mecanism puse cap la cap. Mai-marii ministerului i-au arătat pisica (era kaki?) juristului Florin Talpan după ce a reuşit să câştige bătălia în justiţie împotriva clubului patronat de Becali. Mesajul a fost ceva de genul „Insubordonare” ori „Ţi-ai depăşit prerogativele şi ai avut proasta inspiraţie să ieşi în faţă. Ba mai mult, ai avut şi tupeul să ne iei la întrebări.” Alt element care susţine teoria non-combatului MApN în demararea proiectului CSA Steaua a fost lipsa de apetit pentru organizarea sărbătorii de pe 7 mai, cei 31 de ani care au trecut de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni fiind celebraţi la Hotel Intercontinental cu sprijinul nemijlocit al lui Victor Piţurcă. Ani la rând lumea l-a arătat cu degetul pe Becali pentru atitudinea jignitoare faţă de mulţi componenţi ai generaţiei Sevilla ’86, iar acum, când mişcarea de restauraţie părea să-şi fi găsit adepţi iluştri – Tudorel, Piţi, Lăcă -, onor domnii generali s-au făcut că dorm în front. Cu ce era ocupată sala de festivităţi a Cercului Militar Naţional, cu Expoziţia Grenadei Neexplodate?
Un dar Regal
Piesa lipsă din ansamblu este tocmai echipa. CSA Steaua Bucureşti. O construcţie minunată în spaţiul virtual-declarativ, dar inexistentă în banala realitate tridimensională. Marius Lăcătuş, numit pompos coordonatorul proiectului, a pozat un pic la conferinţa de prezentare, apoi s-a dat la fund. După altă perioadă de tăcere, veteranul Ion Ion a fost numit antrenorul fantomaticei echipe a ministerului. Alegere cel puţin ciudată. O formaţie care vrea să renască îşi pune antrenor un om trecut demult de prima tinereţe, fără trecut profesional. Iar acum, după alte săptămâni de absenţă, aflăm că Steaua militarilor ar vrea să cumpere ACS Regal Sport Ferdinand I, echipă clasată pe locul 2 în Liga a 4-a, cu şanse de promovare. Potrivit prosport.ro, oferta generalilor este ameţitoare: 30.000 de eruro pentru a achiziţiona clubul, lotul de jucători şi antrenorii. Şi asta ca să ce? Să dribleze un an de competiţie în eşalonul al patrulea.
Scriitorul Radu Cosaşu ne propune în editorialul de azi o terapie de râs pentru a supravieţui întregi la minte evenimentelor din fotbalul nostru. Mi se pare cel mai bun sfat, mai ales că surata vitregă a Stelei militarilor l-a numit antrenor principal pe Viorel Tănase, abia dat afară de la Cetate Deva, din Divizia C. În acte. În fapte, va fi Nicolae Dică. Am mai văzut filmul ăsta, cu alţi actori. Dar n-am râs.