Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ultimul brazilian năzdrăvan

Îi ziceam „Dințosu’”. Era o dezmierdare, o gingășie, nu oricine are parte, în vocabularul desfrânat al stadioanelor, de o poreclă ceva mai delicată și înainte de toate voioasă. Nu oricine pune de un dribling, de o bicicletă, de o fentă, […]

...

După 60 de ani

Nu-mi vine uşor s-o pun pe hârtie – nu-mi place deloc cum joacă Manchester United. Sunt suporterul lor de 60 de ani – exact, în curând, pe 6 februarie, se fac 60 de ani de când avionul lor s-a prăbuşit […]

...

Cahill şi exporturile noastre

Al naibii cum vin de se leagă fenomenele chiar de la începutul anului! Ieri, citind cu atenţie în Gazetă „exporturile de peste un milion din Liga 1 în ultimii zece ani şi jumătate” şi urmărindu-le bob cu bob, mi-a apărut […]

...

A fost sau n-a fost…

În ultimele zile ale acestui 2017, la ora când a-l cumpăra pe Băluță de la Craiova cu mai mult de două milioane jumate „e o nebunie”, la ora când FCSB se găsește pe locul 161 în ierarhia mondială a cluburilor, […]

...

O autocritică fie și înainte de Sărbători

Duminica trecută am încremenit 90 și ceva de minute ca să văd cum Bruges spulbera Anderlechtul nostru; le-a dat nu mai puțin de cinci boabe, cât le dăduse și PSG-ul. Anderlechtul nostru juca foarte rău și arăta foarte prost, chiar […]

...

Aceste momente ilariante

În fine, ne-am întors la superlativele noastre

Permalink to Aceste momente ilariante
vineri, 19 mai 2017, 8:38

Deci așa a fost, cum ne-o spune chiar stăpânul: Alibec e cel care a descoperit lacuna regulamentului cu care FCSB se duce la Lausanne ca să ceară dreptate. Nici dacă ar fi marcat în play-off cât Cristiano sau Cavani, Alibec nu atingea această eficacitate. El, cu mintea lui, a găsit calea spre titlu a echipei sale.
Niciun regulament nu-mi interzice ca, într-o situație atât de dramatică, aceea de a avea și a nu avea o campioană, să surâd, ba mai mult: să râd, adică să trăiesc un moment ilariant. Dicționarul zice că ilariant e ceea ce provoacă râsul – pentru noi, microbiștii, cu vocabularul nostru special, ilariant este ceea ce a comis Larie.

Îmi permit acest joc voios de cuvinte fiindcă de când (nu) s-a terminat campionatul, cu joaca și jocurile sale, trăim într-o atmosferă curat ilariantă, de o incontestabilă veselie. Chiar cuvintele râd: în fond, Dică sunt ultimele litere ale lui Șumudică, mă înțelegi? Trecând de cuvinte, Ideile (cu majusculă, cum se scrie azi inteligent) sunt și ele de mare anvergură.

MM Stoica poate declara cu tot seriosul: „Steaua este cea mai bună echipă din țară. Am demonstrat cel mai bun fotbal… Suntem mult prea buni față de ceilalți”. Se poate întreba: când? În care meciuri? În meciurile în care ați jucat cu oameni cumpărați de la campioana Astra? Mai simplu este să schimbăm un verb și o literă din fraza cu „mult prea buni”. Corect ar fi: avem prea mulți bani față de ceilalți. Ceea ce nu e un păcat, dar nici caz de laudă deșănțată.

De câteva zile, Hagi emite tot în superlative. El a părăsit strategia modestiei și a trecut la o ofensivă a propriei excelențe care aducea, în Gazetă, două titluri. Pe prima pagină: „Sunt la nivelul lui Conte și Guardiola”, iar pe paginile 8 și 9: „O să-i bat și pe cei mai buni, inclusiv pe Pep și Conte”.

Pe care să o alegem? Pe a doua? Oricum, nu pot să nu-i comunic ce a gândit un filosof chinez de demult: „Înțeleptul nu face paradă cu sine, de aceea strălucește… Nu se laudă pe sine, de aceea este merituos. Nu se mândrește cu sine, de aceea excelează” (e la fel de valabilă și pentru înțelepții care excelează în a-l face praf zilnic și metodic pe Hagi).

Ca să fiu drept, mie cea mai corectă afirmație a lui Hagi mi s-a părut că a fost aceasta: „Sunt mulțumit, ne-am luptat cu cele mai bune echipe din România”. Fără să fiu un sumbru eurosceptic în ce privește destinul Viitorului și al Stelei în cupele continentale, întreb doar atât: pe ce loc e România în clasamentul FIFA? Accept să mi se spună: pleacă de aici că nu mai ai niciun haz!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

exidpol (5 comentarii)  •  19 mai 2017, 10:09

-de ce nu va pronuntati clar, fara echivoc: care echipa este campioana conform regulamentului (asteptati sa va sopteasca Alibec sau mm?); iar atunci cand regele afirma ca „Sunt mulțumit, ne-am luptat cu cele mai bune echipe din România” credeti ca se refera si la meciul cu fcsb.sa pe care a batut-o cu 5-1?

ciurescu petru (3 comentarii)  •  19 mai 2017, 10:20

Felicitări,maestre !

Barbu Brailoiu (5 comentarii)  •  19 mai 2017, 10:28

domnule Cosașu, cine ar trebui să sesizeze UEFA că FRF+LPF încalcă grosolan regulamentele care interzic schimbarea denumirii unei echipe pe parcursul competiției? eu i-am propus dlui Ioanițoaia să scrie.... că cei de la Zurich măcar citesc presa. să vedem dacă se încumetă. în cazul e față, chestia este grotescă: Becali cu ai lui vor să se adune rezultatele obținute de Steaua cu cele obținute de FCSB. juridic și regulamntar vorbind, de 2 echipe diferite! oximoronici cum tot suntem... dar și europenii, domnule?!?

gicu (147 comentarii)  •  19 mai 2017, 11:20

Sanatate, maestre!

io (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 11:46

@Barbu Brailoiu Denumirea echipei nu a fost schimbata din pricina unui moft al cuiva, ci din pricina unei sentinte judecatoresti executive si definitive care a stabilit ca utilizarea numelui "Steaua Bucuresti" fara acceptul entitatii care detine aceasta marca (CSA) este ilegala. Ca atare, s-au petrecut doua lucruri: 1. clubul si-a schimbat denumirea societatii comerciale (in SC FC FCSB SA) 2. FRF si LPF au renuntat in a mai denumi aceasta echipa "Steaua" Ambele pentru a nu cadea in ilegalitate si a da CSA ocazia sa le atace in instanta. Mai mult, regulamentul FRF prevede ca: "Cluburile pot solicita FRF/AJF/AMFB schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului." A se retine: "CLUBURILE POT SOLICITA". Schimbarea numelui nu a fost solicitata de club, a fost impusa de o decizie judecatoreasca!

dan b (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 12:27

Cu Hagi, sa fim intelegatori. Prea a fost luat peste picior de toti fara sa riposteze. Prea a fost ironizat, criticat, intr-un cuvant nedreptatit. Si prea s-au tras cam toti de sireturi cu el. Pana acum a tacut, a inghitit... Acum a rabufnit. Sa ne amintim cum la fiecare meci, la victorie sau infrangere, se ducea cu sapca in mana la fiecare antrenor sa-l imbratiseze. Si cati din astia nu si-au permis, in diferite situatii sa-l critice, sa-l ironizeze... Oare cati se ridica la nivelul lui?

vasglo (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 12:34

Excelent, maestre! O adevarata lectie si pentru alti colegi de breasla!...........

Tom (3 comentarii)  •  19 mai 2017, 12:36

Chapeau, Maitre!

Vasco (22 comentarii)  •  19 mai 2017, 12:45

Hagi!Hagi!Hagi!Eroul natiunii,regele,sa i se faca statuie,sa i se dea (si cumnatului popescu)hoteluri,sa candideze la presedintie,la frf,la lpf,la cosr,la toate!!Tara si chiar lumea sunt prea mici pentru EL!

Anonim (110 comentarii)  •  19 mai 2017, 13:07

Aceleasi reactii relative la Hagi, in aceleasi (sau nu?) cricumstante! Obsedatii care n-au liniste cand vad numele celui mai bun fotbalsit roman al tuturor timpurilor ar trebui sa ia o pauza, se aude? A.

Jean-Paul (30 comentarii)  •  19 mai 2017, 14:13

Hagi are dreptate:Se va bate, poate, personal cu Conte si cu Guardiola dar nu mi-e clar in ce competitie(box, karate, kung fu?): 1)Chelsea este campioana Angliei si este direct calificata in grupele ChL; 2) Manchester City se va califica si ea direct in grupele ChL; 3) Viitorul trebuie sa se califice si ea in grupe ca sa aiba ocazia de - infrunta pe echipele celor doi antrenori nominalizati 4) Daca, dupa cum circula zvonurile, Viitorul isi va vinde pe preturi derizorii, cei mai buni jucatori, va mai avea ea forta sa se califice in grupe? Eu sunt sceptic si in situatia in care nu va transfera nici unul dintre jucatorii vizati 5) Deci, asta e doar oalta autolauda fara acoperire din partea "regelui" Si acum ar fi cazul ca telenovela cu cine e campioana, sa fie considerata nu ilarianta ci de plans. Fara alte comentarii......

Florin (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 15:32

Toata stima.

petre (1 comentarii)  •  19 mai 2017, 16:16

poate la tas vor fi campioane AMBELE PUTINI si se evita varsarea de ZER....

ovidiu_3003 (110 comentarii)  •  19 mai 2017, 16:46

...trebuie spus adevarul dsespre G.Hagi un fost jucxator bmediocru si un actual antrenor blatist ...dar cinew sa l spuna ?...*** ?...haidea de ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (10 comentarii)  •  19 mai 2017, 17:24

In legatura cu "lacuna regulamentului" observam cu surprindere ca nici un ziarist de sport nu a fost capabil sa sesizeze ce a observat Alibec, respectiv ca regulamentul FRF prevede ca la egalitate de puncte se iau in calcul intalnirile directe din intreg campionatul (adica 4 jocuri). Toti ziaristii au tinut-o langa, mai ales in ultimile 3-4 etape din play-off, ca la egalitate cu FCSB in fruntea clasamentului Viitorul ar fi avantajata. Daca intr-adevar nu stiau ce contine regulamentul FRF, e rusinos pentru ziaristii respectivi. Iar daca stiau si au sustinut contrariul... e si mai trist pentru ei!

Dan (1 comentarii)  •  20 mai 2017, 5:22

Maestre, sunteti fabulos. Aproape mi-au dat lacrimile cand am citit ca ilariant vine de la cuvantul Larie :))))

Vasco (22 comentarii)  •  21 mai 2017, 8:32

@petre, geniala chestia cu zerul!!!Chiar un moment ilariant,ca si intregul fotbal romanesc...

ioan (400 comentarii)  •  22 mai 2017, 19:21

e negru,Oana! pe alb! ora 19 si 18 minute!

ioan (400 comentarii)  •  23 mai 2017, 18:26

p.s. si-am fost doar 170! de oameni! lasii,ticalosii si fraierii au aparut citeva zile mai tirziu...

ioan (400 comentarii)  •  24 mai 2017, 18:10

i-ati furat domnului Hagi si copiiilor lui, nu cistigarea un titlu de campion (asta e imposibil!) ci bucuria ce trebuia sa insoteasca acest "fapt"! federali,ziaristi "sportivi",suporteri de trei surcele! cum nu va intelegeti trecutul,asa va va fi si viitorul...!

ioan (400 comentarii)  •  24 mai 2017, 18:19

p.s. unui titlu! cap limpede!

ioan (400 comentarii)  •  25 mai 2017, 19:50

p.s. la p.s. Lutzule! vezi sa nu uite "stapinul",la plecarea in Elvetia,valiza aia cu "fara numar,fara numar."..! de ce? cum de ce?! sa judece elvetienii,cinstit!