Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cazul Collins. Păcat sau eliberare?

Valuri de entuziasm străbat America. După frisoanele atentatului de la Boston, Lumea Nouă s-a înviorat.

Oamenilor din State, mai ales celor importanţi, le-a revenit culoarea în obraji. Motivul? Un baschetbalist din NBA a recunoscut că este homosexual. Putem să spunem […]

joi, 2 mai 2013, 8:40

Valuri de entuziasm străbat America. După frisoanele atentatului de la Boston, Lumea Nouă s-a înviorat.

Oamenilor din State, mai ales celor importanţi, le-a revenit culoarea în obraji. Motivul? Un baschetbalist din NBA a recunoscut că este homosexual. Putem să spunem şi gay dacă vi se pare mai cool. Baschetbalistul se numeşte Jason Collins şi se află sub contract cu Washington Wizards. Anunţul a fost găzduit de Sports Illustrated, numărul pentru luna mai. „Sînt un pivot de 34 de ani din NBA. Sînt de culoare şi sînt gay”, a precizat sportivul.

Aplauze de la Barack. Şi de la Michelle

Precizări necesare, cu adevărat. Deşi amănuntul „sînt de culoare” mi se pare cel puţin superfluu vorbind despre NBA. Jason Collins nu este un jucător faimos. Jason este rezervă consacrată la Washington Wizards, ea însăşi o formaţie de plan secund a ligii profesioniste nord-americane de baschet. Sezonul în curs, Wizards nu a prins nici măcar playoff-ul. Rezervă de meserie la o echipă modestă, Collins se găseşte la final de contract cu echipa din capitala americană. Rezervă, 34 de ani, final de contract.

În sfîrşit, avem fundalul tabloului. Un baschetbalist de pluton din NBA îşi mărturiseşte orientarea sexuală. Ştirea dă ocolul globului, baschetbalistul devine brusc un bun planetar. Şi, dintr-o dată, ne apar în faţa ochilor personajele principale. Preşedintele. Barack. Soţia preşedintelui. Michelle. Vedetele din NBA. Kobe, mai ales el. De acum gata! Bryant, ţintuit în palatele lui de o accidentare, a postat un mesaj de solidaritate. „Sînt mîndru de tine, Jason Collins. Nu îţi înăbuşi sinele doar din cauza ignoranţei celorlalţi”, a scris pe Twitter starul lui Lakers. Obama, preşedintele, a fost „impresionat de îndrăzneala lui”, doamna Obama crede că Jason a făcut „un pas enorm înainte pentru ţara noastră”. Cu 44 de ani mai devreme, la ceea ce ne place să numim aselenizarea, Neil Armstrong spunea „un pas mic pentru om, un pas uriaş pentru omenire”.

Au existat şi ceva mesaje potrivnice. Chris Broussard, analist NBA, a cutezat să afirme că homosexualitatea este un păcat în faţa lui Dumnezeu şi a lui Iisus. Altă reacţie negativ-ironică i-a aparţinut jucătorului de fotbal american Mike Wallace, care a scris tot pe Twitter „Atîtea femei frumoase pe lume şi totuşi există bărbaţi care vor să se culce cu alţi bărbaţi”. La scurt timp, Mike şi-a şters postarea, cerîndu-şi scuze.

De ce şi-a şters mesajul?

De ce a simţit nevoia să îşi ceară scuze? Pentru că ştie. Pentru că a simţit. Comiţi delict de opinie dacă spui/scrii ceva care contravine corectitudinii politice. Nu discutăm cît de rău sau cît de bine este să fii homosexual sau heterosexual. Este un subiect prea greu pentru un editorial care apare într-o publicaţie sportivă. Dar ne putem întreba liber (încă) de ce oameni care gîndesc ca Broussard sau Wallace – că afirmarea homosexualităţii nu ar trebui nici să te ostracizeze, dar nici să te transforme în erou – sînt sau tind să devină cetăţeni-problemă. Ce să priceapă majoritatea care are defectul fundamental că este pur şi simplu majoritate? Că, de exemplu, a fi alb, heterosexual, eventual şi creştin a devenit cumva anacronic? Poate chiar nociv? Că virtuţile şi perspectiva senină asupra vieţii aparţin dintr-o dată minoritarilor?

Fosta logodnică a lui Jason Collins a declarat că în cei 7 ani petrecuţi împreună nu şi-a dat seama că bărbatul de lîngă ea şi-ar dori să fie cu un bărbat. Fratele geamăn al lui Jason, Jarron, spune că habar nu avea de orientarea acestuia. La extrem, ne putem gîndi că toată povestea este doar o lovitură de marketing extraordinar de abilă a lui Collins. Că Jason nu este homosexual, dar îi convine să vîndă imaginea asta. Care cu cît e mai deformată este cu atît mai atrăgătoare. Cine şi-ar mai putea permite să ţină pe tuşă sau să concedieze un jucător care a mărturisit că este gay? Şi, în plus, mai este şi de culoare. Şi peste asta, mai are şi 34 de ani. Şi 100 să aibă, şi tot titular va fi!

Totul pentru diversitate. În viaţă, în sport, adică tot în viaţă. Să nu mai conteze culoarea pielii, sexul, naţionalitatea, religia îmbrăţişată. Să dispară discriminarea de orice fel. Sună frumos, înălţător. Este frumos şi înălţător să avem şanse egale odată ieşiţi în lumea largă. Aştept însă ziua în care preşedinţii cei mai de seamă ai democraţiilor occidentale vor saluta mesajul următor. „Sînt un student din România, joc baschet în timpul liber. Am 20 de ani, sînt de rasă alb-caucaziană şi sînt heterosexual. Nu deţin arme de foc în debaraua apartamentului şi nu am de gînd să îmi omor colegii care ţin cu Steaua. Dar sînt timid şi nu reuşesc să îmi găsesc o prietenă. Mă puteţi ajuta?”

Comentarii (57)Adaugă comentariu

splendini (52 comentarii)  •  4 mai 2013, 19:24

Well said, Nic!

iamandei (1 comentarii)  •  6 mai 2013, 23:16

Buna seara! Domnule Geambasu, spuneti-i lui Gabi Safta ca tot repeta aseara ca Benfica era campioana daca batea pe Estoril si ca sambata se va juca cu cupa de campioni pe marginea terenului la Porto, lucru care nu e adevarat! Mai sunt doua etape de jucat in Portugalia, eu sunt parior si stiu asta, asa ca ar fi bine sa fie mai atent cand face afirmatii de genul asta.Am un prieten care-mi spune mai mereu ca muta , cand are posibilitatea, meciurile pe alte canale decat cele romanesti daca are posibilitatea , si-i mai si bascaleste pe comentatori.O avea dreptate?

Vlad Dracul (13 comentarii)  •  7 mai 2013, 16:18

Noile modele demne de urmat în zilele noastre sunt negrii homosexuali.
Vai de copiii din ziua de azi!

sfinx (2 comentarii)  •  1 august 2013, 16:39

dumnezeu il va avea in paza cu siguranta

fair play (4 comentarii)  •  6 august 2013, 10:50

Toata aceasta nenorocire face parte din planurile masonice pt a zapaci lumea de cap,astfel vor reusi sa ajunga la scopul lor final de a crea un singur guvern si de conduce cum vor ei .Folosesc la maxim presa,televiziunile promovand mizerii,amestecand totul ,lovind in adevaratele valori.Singura noastra sansa de a ne salva este credinta in Dumnezeu care din fericire este bine inradacinata in inima romanilor.Am ajuns ca la noi in tara sa fim atacati cu tot felul de mizerii iar daca iti spui parerea esti rasist,antisemit,ultranationalist sau mai stiu eu ce.Repet,suntem un popor credincios si multi nu vor crede mizeriile care se incearca sa ni se bage pe gat.De liderii nostri care nu le pasa de noi nici nu mai amintesc.

c. (1 comentarii)  •  6 august 2013, 10:54

Ce naiba de rasa e caucaziana? Te-ai uitat la cnn si ai invatat un cuvant nou? In romania caucazienii ne-ar parea tuciurii, dar molfaim cuvinte ca le-am auzit noi la americani (sunt curios daca un francez sau german se considera caucazian)… in fine povestea e alta.
De ce sunt astia eroi? Pentru ca societatea umana, mai ales crestina, i-a persecutat de secole. Ca daca in scoala dai semne ca esti homosexual ai sanse sa te sinucizi din cauza marginalizarii… de asta sunt ei eroi.
Dar fiind alb, heterosexual si crestin intr-o societate majoritar alba, heterosexuala si crestina iti face pielea groasa si te imunizeaza la problemele altora. Ai impresia ca ele nu exista pentru ca nu ai fost niciodata marginalizat. Eroism ti se pare faptul ca esti nascut in Romania. Un articol confuz domnule Geambasu… in tonul scrisorii studentei de la Londra.
Daca omul ala chiar e homosexual insemna ca ani de zile s-a ascuns de familie, prieteni, colegi. Nu as vrea sa trec prin asa ceva.
Ca rasismul e inca omniprezent in SUA se poate observa din destul surse… asta daca e interes. Unul dintre cazurile mele preferate e selectarea unor dosare de angajare in functie de rezonanta numelui.
Stiu ca se exagereaza cu „politically correct”, dar daca ne uitam la ultimii 400 de ani de istorie nu cred ca o sa gasim prea multe exemple pozitive pentru relatiile dintre majoritati si minoritati. Asa ca mai bine sa ii consideram pe homosexuali eroi decat sa ii castram chimic si sa ii obligam sa se sinucida(sper ca nu e nevoie sa mentionez la ce geniu ma refer aici).
Si pana una alta homosexualitatea nu e doar o forma de sex, e o forma de dragoste si suntem obligati sa o respectam… indiferent ca suntem sau nu de acord cu ea.

Gigel (3 comentarii)  •  6 august 2013, 11:49

@C. : Domnul Geambasu a facut prin afirmatia respectiva o analogie cu cazul lui Collins. El este de culoare, intr-o tara in care populatia alba e dominanta. „Caucazian” se refera tocmai la faptul ca ai tenul mai inchis, si tinand cont ca suntem in Romania, probabil era vorba de un rrom. Dupa cum stii rromii sunt o minoritate in Romania, asa cum sunt negrii in SUA… Nu te mai da destept daca nu esti.

Comentează