Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Oltchimul nostru, al tuturor

Avem o echipă de Champions League. Este chiar a noastră, la propriu!

Există un produs premium în sportul românesc. Unul la care se lucrează de nişte ani şi care contrazice teoria sărăciei generalizate, a crizei cronice. Într-un fel, trebuie să […]

duminică, 26 august 2012, 9:52

Avem o echipă de Champions League. Este chiar a noastră, la propriu!

Există un produs premium în sportul românesc. Unul la care se lucrează de nişte ani şi care contrazice teoria sărăciei generalizate, a crizei cronice. Într-un fel, trebuie să ne simţim părtaşi şi direct interesaţi faţă de soarta/performanţele acestei mărci de 5 stele, fiindcă banii vin de la buget. Bugetul de Stat. Şi pentru că trăim într-o ţară a paradoxurilor, Oltchim, echipa feminină de handbal, merge infinit mai bine decît combinatul cu acelaşi nume care o susţine. Dincolo de anomalie, nu-i exclus ca enclava de competitivitate numită Oltchim să ofere şi un posibil model pentru implicarea Statului în susţinerea sportului de mare performanţă. Foarte trist, dar cu iniţiativa privată ne-am cam lămurit.

Oltchim Rîmnicu Vîlcea este singura echipă din România care se poate bate fără handicap cu orice altă mare grupare din Europa. Oltchim este o putere de prim rang a handbalui fiindcă a putut strînge laolaltă jucătoare excepţionale. Cele mai bune din ţară şi printre cele mai bune de pe piaţa externă. Simplu, fără nuanţe. O lectură atentă asupra lotului campioanei României dă vertij oricărui pasionat de sport obişnuit cu produsele cumpărate de la reduceri care ajung prin fotbalul din Liga 1. Hai să vedem şi să ne minunăm împreună!

Antrenorul, danezul Jakob Vestergaard are în palmares două Ligi ale campionilor, cucerite atunci cînd pregătea pe Viborg. Franţuzoaica Allison Pineau, coordonator de meserie, a fost cea mai bună jucătoare a lumii în 2009, Amandine Leynaud, compatrioata lui Pineau, este la rîndu-i una dintre cele mai bune portăriţe din handbalul feminin. Interul dreapta Katarina Bulatovici, eroină a Muntenegrului la Jocurile Olimpice de la Londra, i se alătură Marjiei Jovanovici, inter stînga, aflată deja la Vîlcea. Tot acolo, printre interii stînga se mai află portugheza Alexandrina Barbosa şi Cristina Neagu. Neagu a fost şi ea numărul 1 în lume în urmă cu doi ani. Ionela Stanca şi Oana Manea sînt pivoţii Oltchimului, concurentele pe post ale franţuzoaicei Leynaud se numesc Paula Ungureanu şi Silvia Navarro. Ajunge? Nu, pentru că printre extreme la găsim pe Iulia Mangarova, Adriana Nechita şi Ramona Farcău, iar cordonatoarele sînt Adina Meiroşu şi Aurelia Brădeanu.

Stop! Este ca şi cum Steaua i-ar transfera într-o vară pe Ozil, Khedyra, Alexis Sanchez şi Ibrahimovici, apoi s-ar mai întări şi în iarnă cu Tevez, Dani Alves şi Cech. Asta după ce îl va fi angajat ca antrenor pe Joachim Low. Sau pe Cesare Prandelli. Vi se pare că exagerez? Eu zic că nu, doar că simt nevoia unei precizări esenţiale. Paula Ungureanu, Cristina Neagu, Oana Manea, Ionela Stanca, Adina Meiroşu, Ramona Farcău, Patricia Vizitiu sînt românce. Vi se pare că drăgălaşul nostru fotbal a produs echivalenţi ai jucătoarelor enumerate?

Aşa cum spuneam, mă declar direct interesat de cariera internaţională a Oltchimului. Cotă parte. Şi dacă noi toţi susţinem financiar împreună această echipă, dacă tot am devenit acţionari ai ei fără să fim întrebaţi, avem nişte pretenţii. Este foarte simplu. Nu vrem doar să stăm la masa bogaţilor, ci în capul ei.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

razvyy (15 comentarii)  •  28 august 2012, 22:26

Xtrem: Somn usor in continuare! Pentru mine a fost o pierdere de vreme citirea postarii tale, am pierdut 3 minute din viatza aiurea. Nu ai spus nimic.

strachild:
Oltchim a contractat credite externe pentru investitii, din partea unor creditori externi, incepand cu 1995 si terminand cu 2005. Creditele respective au avut garantii guvernamentale (Ministerul Finantelor Publice). Societatea Oltchim nu a platit imprumuturile contractate scadente, creditorii externi fiind achitati in conformitate cu garantiile convenite. Adica de catre stat. Ulterior statul a facut un fel de majorare de capital, facand o conversie intre actiuni si o parte din creante. In 2003 s-au petrecut aceste lucruri. Atunci societatea Oltchim inregistra DEJA de 3 ani pierderi imense iar societatea era cotata la 10 mil USD (evaluare facut in functie de valoare actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti) iar creantele treceau de 110 mil USD…. Cu asta am spus tot.

razvyy (15 comentarii)  •  28 august 2012, 22:53

Concluzie: de prin 1995 strangeti datorii care in 2003 ajung la o valoare uluitoare: de zece ori mai mare decat cota de piata a societatii. Si tu mai vorbesti de balanta aici… Sau luati in considerare doar incasarile si cheltuielile cu salariatii? Balanta (si asa negativa)a fost una mincinoasa, intrucat nu au fst contabilizate ratele scadente (nici nu se putea, nefiind platite).
Se vede aici foarte bine:
http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cat-valoreaza-cel-mai-mare-combinat-chimic-al-tarii-si-ce-mai-e-de-facut-pana-la-privatizare-9412045

Cat despre fondurile din care s-a construit National Arena: aceste informatiii sunt publice, suma investita (aici este vorba despre o investitie, si una pe termen lung, nu de marketing pe sortul jucatoarelor) a fost de 234 milioane de euro, din care 35 de milioane – finanţare de la Guvernul României, restul de 199 de milioane- de la Primăria Capitalei. Intelegi acum?????

Bembeleu (16 comentarii)  •  29 august 2012, 1:46

@ Deceneu Ca sa te injure cineva ar insemna sa fi interesant. Dar sigur nu te injura nimeni. E clar ca nu ai nici o treaba cu handbalul deci singura concluzie e ca ai vrut sa tastezi si tu ceva desi nu ai nimic interesant de spus. In plus eu unul sunt satul de semintari din astia ca tine care injura romanismele de parca ei ar fi barcelonezi sau parizieni…

deceneu (3 comentarii)  •  29 august 2012, 12:01

@Bembeleu ma bucur extrem ca ma cunosti atat de bine incat sa stii ce si cum sunt…probabil ca de cand s-a dat drumul la smecherie in Romania tu esti primul judecator..felicitari, esti doar inca unul dintre cei multi care deschid gura si se aude vantul! Noapte buna, caci somnul ratiunii naste monstri, dar nu ma astept sa stii cine a nasit vorbele astea. App, handbalul pentru tine cred ca este vital nu? :)) PS. Tu esti destul de interesant ca sa iei toate bolile cu S posibile!

berti barbarosa (16 comentarii)  •  29 august 2012, 14:24

razvvy ti-a recomandat unul mai devreme somn de voie dar te incapatanezi sa te faci de ras la orice postare. E evident ca nivelul tau de intelegere e pe undeva prin clasa a 4-a dar incerci sa pretinzi ca ai fi absolvit facultatea. E greu sa convingi cand nu intelegi nici macar ca vorbesti despre un subiect diferit fata de problema in sine, iar faptul ca faci trimitere la niste articole pe care nu le intelegi nu face decat sa te arata ca fiind ceva intre panglicar si semidoct. Nu e suficient sa citesti ci trebuie sa si intelegi ceva din ceea ce citesti. In plus trebuie sa ai si capacitatea de a conexa ideile. Ori, in cazul tau, aceste doua chestiuni elementare sunt sublime dar…lipsesc cu desavarsire.

razvyy (15 comentarii)  •  29 august 2012, 16:09

berti barbarosa:
Ataca continutul sau subiectul, nu persoana. Ori argumentele pro s-au terminat?
Argumentati. Aratati-ne care-i marele profit cu care s-ar zice ca ati contribuit la buget intre 1994 si 2003. Voi cereti argumente si veniti cu… nimic.
Ce puteti spune despre o societate care cumuleaza datorii de 586 mil. euro si este evaluata (BVB) la 94 mil. euro?

@ razvvy (16 comentarii)  •  29 august 2012, 18:55

Bai baiatule tu sti pe ce lume traiesti?! Inca nu te-ai prins despre ce se discuta aici si care-i subiectul?!

razvyy (15 comentarii)  •  30 august 2012, 9:02

Fratilor, nu mai vorbiti de buget de 3 mil euro pentru 2012-2013 la Oltchim. Si nici de participare privata in proportie de cel putin 50%.
Cu un buget de peste 3 mil euro Oltchim a reusit „performanta” de a transfera diverse „senzatii”, gen Geiger, Chirila, Knezovic, Vetkova, Babeanu, Tacalie si sa le tina pe salarii relativ modeste in raport cu noile venite.
Cam care credeti ca-i bugetul aferent sezonului 2012-2013, cu Barbosa, Leynaud, Katarina Bulatovici, Silvia Navarro, Pineau, Vestergaard, Mette Klit?
Considerati ca atat de mediatizata (de voi) sponsorizare Digi trece de 100.000 euro? Asta inseamna cam 2,5-3,3% din buget. Putin. Despre audienta si cota de piata a meciurilor din campionat… nu prea are rost sa vorbim. Iar in CL se face rating bun doar din semifinale.

Bun.
Cine raspunde de transferurile proaste? Ca-s multe, si pe bani publici. Enumer cateva: Tacalie, Pidpalova, Vadineanu, Smedescu, Geiger, Chirila, Knezovic, Safta, Babeanu, Buceschi, Vaschuk, marea Anja Andersen, Regina Shimkute. Nu ma iau de investitii gen Marginean Andreea, doar de nume „consacrate”, cu sume maricele si salarii aferente. Sau de prelungirea la nesfarsit a contractelor cu jucatoare terminate, gen Meirosu, Roxana Han, Farcau.
Echipa care tocmai v-a batut la Szabella Cup are aproximativ acelasi lot ca si acum 2 ani.

razvyy (15 comentarii)  •  30 august 2012, 9:11

Gyor a anuntat un buget de 5 mil euro doar pentru un an, necesar formarii unei noi echipe (sume de transfer, prime de instalare, etc) urmand ca in anii urmatori (deci din acest sezon) suma sa fie redusa la un buget normal, undeva la 3,5-4 mil euro. Incepand cu anul trecut au subtiat si ei lotul.

Comentează