Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

De ce, Gică?! Întreabă-ți vicepreședintele!

Poate unul dintre răspunsurile cerute de Hagi - poate cel mai puțin important, poate nu - se regăsește într-un meci jucat pe 21 aprilie 2012, când Viitorul vâna promovarea în Liga 1

Permalink to De ce, Gică?! Întreabă-ți vicepreședintele!
luni, 27 august 2018, 12:55

Viitorul – FCSB 1-4. În studiourile TV se pornește iarăși furtuna care face uitat meciul prost al campioanei din 2017.

“Ce fotbal am avut și ce fotbal avem acum? De ce nu spuneți, domnilor, de ce am ajuns aici?! De ce? Vreți să mă stricați cu toată lumea, mă scormoniți mereu”.

În platou la DigiSport se dă din picioare pe sub masă de tensiune. Intrat prin telefon după monologul de la conferință, Hagi transmite invitaților din studio o stare pe care o mai simt probabil doar infanteriștii pregătiți să sară peste parapet în gurile flămânde ale mitralierelor.

Deși sunt “frații” lui, Ilie Dumitrescu și Gabi Balint manevrează cu grijă să nu-l supere pe “Gică”. Și ei știu că “Gică” exagerează, dar nu i-o pot spune franc. Cu atât mai puțin la televizor.

La un moment dat, Radu Naum nu mai suportă și izbucnește: “Gică, dar tu vezi când te lăudăm?! Te uiți când te lăudăm?!”.

Hagi tace o secundă, apoi le mulțumește concesiv celor din studio. Pare că Naum a găsit cheia pentru îmblânzirea uraganului, acel declic psihologic magic care poate schimba starea unui om într-o secundă.

Dar, după câteva clipe de calm, furtuna se pornește iar.

“De ce am ajuns aici, domnilor? De ce?”.

Poate unul dintre răspunsurile cerute de Hagi – poate cel mai puțin important, poate nu – se regăsește într-un meci jucat pe 21 aprilie 2012, când Viitorul vâna promovarea în Liga 1. La Mangalia, o echipă, Callatis – aflată în pragul falimentului, dar întărită cu jucători împrumutați de la Academia Hagi – întâlnea minunea răsărită în stepa Dobrogei, la Ovidiu. Înainte de meci, șeful lui Callatis a intrat în vestiar și le-a transmis jucătorilor săi un mesaj clar.

Povestește un fotbalist aflat în acel vestiar: “Ne-a zis că trebuie să stăm drepți și că Viitorul vor fi și ei drăguți cu noi. Și că poate ni-l vor împrumuta pe Alibec în sezonul viitor. S-a terminat 5-1 pentru Viitorul, după ce am condus noi cu 1-0. Au fost atât de drăguți cei de la Viitorul încât noi nu am văzut niciun ban. La fel s-a întâmplat și cu CSMS Iași”.

În victoria lejeră de la Mangalia, pentru Viitorul a marcat un hattrick chiar antrenorul FCSB de aseară, Nicolae Dică.

Echipa lui Hagi a promovat în acel sezon, după încă un meci cu cântec câștigat în ultima etapă cu Săgeata.

Peste câteva luni, a apărut și confirmarea oficială a celor spuse de jucătorul anonim. Într-o conferință de presă, ofițerul de integritate de la FRF, Ioan Hurdubaie, menționa meciul Callatis – Viitorul 1-5 pe lista partidelor detectate de UEFA ca având elemente clare de meci trucat pentru pariuri.

Ca să înțelegeți importanța informației, pe baza acestor rapoarte sunt suspendate echipele dacă federația vrea o investigație serioasă.

FRF a lăsat lucrurile așa, complice. Președintele de atunci, Mircea Sandu, finanța Academia Hagi cu fonduri de la UEFA pe care le ascundea altor școli de fotbal.

De atunci au trecut 6 ani, Hagi a câștigat între timp un titlu, dar fotbalul a ajuns la pământ.

Acum, patronul de la Ovidiu strigă în miez de noapte la televizor: “De ce, domnilor? De ce?”

O explicație minoră poate fi că, la doi ani de la meciul respectiv, șeful lui Callatis care ordona poziția de drepți în vestiar era numit vicepreședinte la Academia Hagi. Numele lui este Neculai Tănasă (foto, alături de Hagi) și rezistă deja în funcție de 4 ani, deși Hagi are renumele unui devorator de angajați.

În 2011, Tănasă era demascat de Ion Crăciunescu pentru că băgase în plicul arbitrilor un barem mai mare decât cel regulamentar, dar se apăra aruncând vina pe contabil. Reputația sa este controversată. Jucătorii pe care Tănasă i-a avut la Callatis susțin că el conducea clubul cu ajutorul lui Florin Roșcănianu, zis Piciu, un apropiat al interlopului Beinur Nuredin.

Tocmai pe el l-a adus Hagi în echipa sa cu care vrea să transforme fotbalul românesc.

La un an după cooptarea în conducerea Academiei, Neculai Tănasă a fost numit șeful filialei PSD Mangalia. Doi ani mai târziu era încă în funcția politică, deși lucra în paralel și la Viitorul.

Acum, spun sursele, Tănasă nu mai conduce PSD Mangalia, dar e în continuare în clubul lui Hagi, așa cum susține site-ul oficial al AGH.

Pe site-ul filialei partidului, nu există nicio informație privind schimbarea sa din funcție, iar la telefonul fix de la sediu nu răspunde nimeni. Pe site-ul LinkedIn, Tănasă scrie că este încă șeful filialei.

Cert este că, pe 9 iunie 2018, Neculai Tănasă (foto, al doilea din stânga) se afla în fruntea oamenilor aduși de PSD Mangalia în Piața Victoriei la uriașul miting de susținere al lui Liviu Dragnea. Când liderul partidului a rostit deja celebra frază “curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, Tănasă a încuviințat cu siguranță din cap.

Tot așa a aprobat și aseară, în timp ce șeful său pe linie de fotbal urla la televizor:

“De ce, domnilor, a ajuns fotbalul în halul ăsta? De ce?”

Chiar așa, Gică, de ce nu-l întrebi pe Tănasă de ce?

PS – În minutul 45 al meciului Viitorul – FCSB 1-4, Ianis Hagi este filmat cu mâinile în șolduri, privind pasiv cum Ovidiu Popescu îi pasează lui Qaka chiar prin fața sa. Dacă există în fotbal un lucru pe care-l detestă un antrenor este tocmai ăsta: statul cu mâinile în șold în timp ce adversarul e în preajma ta.

Pe Ianis îl propune cu obstinație Hagi pentru naționala României din 2021. “O să vedeți, eu o să dau naționala peste 3 ani!”, a strigat aseară tatăl lui.

Asta va însemna oare că fotbalul românesc se schimbă?

VEZI AICI MOMENTUL ÎN CARE IANIS HAGI STĂ CU MÂINILE ÎN ȘOLD

Comentarii (130)Adaugă comentariu

Ovialex23 (1 comentarii)  •  28 august 2018, 7:47

Pina acum Hagi se lauda peste tot ca Academia Hagi este doar pe banii lui ca acum sa aflu (aflam) ca toata lumea din media sportului (ziaristii) stiau ca de la bun inceput FRF a subventionat-o cu bani UEFA (multi bani) in detrimentul celorlalte scoli de fotbal din tara. Cita nesimtire din partea lui Hagi si M.sandu.

zorrozabal (21 comentarii)  •  28 august 2018, 9:08

Fotbalul nostru e plin de smecheri?Asa e peste tot!De ce altii au totusi rezultate-cu toate ca si la ei sunt smecheri?Pentru ca la ei sunt bani!Cum facem sa mai rarim din ei?Punand "in functii"...tot smecheri!Altfel nu se poate!Cui pe cui se scoate,zice o vorba din batrani!

jose (1 comentarii)  •  28 august 2018, 9:37

Costin...PUNCTUL PE I ! *** striga ...*** !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristi (2 comentarii)  •  28 august 2018, 10:02

Bai baiatule, scrii numai mizerii de obicei si faci comentarii fara sens deseori. Aduci acuze nefondate si spui pareri bazate pe...nimic. Articolul asta este exceptional. Felicitari! Cat despre Hagi, el vrea sa faca lucruri bune si face in general. Dar cum s-a vazut si in emisiunea lui Naum, sare ca ars cand ii amintesti de comunism in nota critica. Pe scurt, nu l-ar deranja sa fie comunism astazi. Sau asta crede, atat il duce

comabi (2 comentarii)  •  28 august 2018, 11:17

Nene, super fain acest editorial :)))!!!! Frumos scris. Ai atins niste adevaruri despre care nimeni nu vrea sa discute.

Cosmin (1 comentarii)  •  28 august 2018, 15:37

Bravo Stiucane, un editorial pe care nu multi ar fi avut curaj sa-l faca!

alex (1 comentarii)  •  28 august 2018, 17:41

bun articolul si adevarat . . la dat de gol pe machidon

gica (5 comentarii)  •  28 august 2018, 18:33

Dar Ioanitoaia ce are de spus? Ah, am uitat,Ioanitoaia merge la Teatrul National si se uita pe telefonul mobil timp de 2 ore,adica tot spectacolul.

mda (1 comentarii)  •  28 august 2018, 19:57

Felicitari pentru articol. Informatiile cuprinse in el ma fac acum sa privesc altfel iesirile lui Hagi...

RebelU (1 comentarii)  •  28 august 2018, 20:51

cum am mai zis.. daca aveai caracter si nu faceai niste articole aiurea erai cel mai bun jurnalist sportiv.. nu ai niste informatii despre meciurile lor cu *** din ultimii 2 ani ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

M. deWylde (5 comentarii)  •  29 august 2018, 4:33

Bravo Costin! L-am iubit pe Hagi mai mult decat pe tata in anii '90, dar acum imi e rusine de rusinea lui. Da-le la gioale in continuare indiferent de ce nume poarta! Respect!

Andrei (1 comentarii)  •  29 august 2018, 7:14

Un articol jenant scris de marele ziarist polivalent si vigilent Stucan.Insinuari si bazaconii fara noima scrise doar in ideea de a mai cersi cateva clickuri.Pacat Costin.

NicU (1 comentarii)  •  29 august 2018, 9:26

Felicitari pentru articol! Jos palaria!

geco (1 comentarii)  •  29 august 2018, 9:51

CORECT!! tot inainte!! asa se scrie PRESA NU CU OCOLISURI, PROTEJARII etc. !! dar STII CEVA MERGI SI SPUNE-LE SI CELOR CARE COMENTEZA VIITORUL CONSTANTA, CA ASTIA SANT F. C. SCORNICESTI(OLT)!!!!!de exemplu DIGISPORT. TVR ,!!!!!mai putin protv spre MARETIA LOR!!

Emilian (8 comentarii)  •  29 august 2018, 11:56

Excelent articol! Poti totusi sa probezi afirmatia ca Academia Hagi a folosit fonduri de la UEFA distribuite in mod discretionar de FRF? Daca da, despre ce sume vorbim? Subiectul merita investigat, iar daca s-au produs ilegalitati, ele trebuie cunoscute. In rest, ce sa zic, Hagi, dincolo de munca si de pasiunea lui pentru fotbal, are adesea un discurs deplasat si nu stie sa raspunda la critici decat prin niste sloganuri si intrebari retorice. De aceea el nici nu a continuat sa antreneze in alte tari (Turcia de ex.) pentru ca el nu stie sa se comporte sub presiune.

teo (20 comentarii)  •  29 august 2018, 17:58

Un ziarist de 2bani care il ataca pe Hagi ptr orice motiv, majoritatea neimportante cum este si dezgroparea unor fapte ptr care nu are certitudinea lor Rusine GSP-ului care da curs unor articole ale lui Stucan in care obiectivul principal este discreditarea lui HAGI !

joe (1 comentarii)  •  29 august 2018, 18:10

Gica e de vina pt ca fotbalul romanesc nu mai produce nimic de valoare doar nmanelisti iar Federatia futea banii si nici decum nu crestea fenomenul care era plin de hoti gen Borcea care a furat campionate iar cand sa iasa in europa lua bataie de la AMATORI !!!Frastrat esti frate ,caine paine la moarte ....*** nu altceva.P. s nu poti fura sportul la infinit de aceea STEAUA aduce puncte in fiecare an si *** nimic ,*** nimic ,Rapid ,TImisoara ,Urziceni ,Otelul si alte ,,capioane,,la furat meciuri cu arbitrii!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (2 comentarii)  •  29 august 2018, 23:04

Intre tine stiucancan si radu banciu incepe sa nu mai fie mare diferenta. Si ala e la fel de frustrat si vede numai conspiratii cand mai castiga Simona Halep cate un titlu. Si doar prin prisma varstei, daca nu a diferentei de valoare dintre neica matale si Gheorghe Hagi si ar fi trebuit ca titlul sa fie "De ce domnule Hagi? Intrebati-va vicepresedintele" si nu "De ce, Gică?! Întreabă-ți vicepreședintele!", Dar de unde sa auzi tu, marele ziarist arogant de acel cuvant numit RESPECT.

Iordache Oliver (1 comentarii)  •  29 august 2018, 23:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  2 septembrie 2018, 14:49

G.Hagi a fost un fotbalist mediocru ...care s a tarat prin serie B...

Ionel (1 comentarii)  •  2 septembrie 2018, 18:06

Excelent articol!!! Pacat ca oamenii sar ca arsi cand vine vorba de critici la adresa lui Hagi, Popescu etc. pana nu vom intelege ca regulile trebuie sa fie respectate de toti, nu ne vom face bine.

Comentează