De ce nu-i pasă lui Hagi de lacrimile lui Manea
“Prima oară când am auzit unde mă duc, am început să plâng. Când am auzit că merg în Belgia, la Mouscron. Credeam că merg la Chelsea”, a declarat Cristi Manea pentru Telekom la câteva ore după câștigarea titlului cu CFR, […]
“Prima oară când am auzit unde mă duc, am început să plâng. Când am auzit că merg în Belgia, la Mouscron. Credeam că merg la Chelsea”, a declarat Cristi Manea pentru Telekom la câteva ore după câștigarea titlului cu CFR, unde este împrumutat de la clubul cipriot Apollon.
Nu e tot. Manea mai spune că “n-am fost niciodată acolo, eu nu am fost în Cipru. Aparţin de Apollon şi mi se termină acum împrumutul. Voi vedea ce voi face. Nu sunt liber, mai am contract doi ani de zile acolo, dar am înţeles că mă voi întâlni cu ei, pentru că nu depinde numai de mine să rămân aici (n.r. – la CFR Cluj). Depinde şi de ceilalţi, pentru că e posibil să aibă alte oferte”.
Interviul este o bombă cu ceas, iar jucătorul trebuie apreciat pentru curaj.
Proaspăt campion al României, Manea îi denunță, involuntar sau nu, pe fostul său patron, Gheorghe Hagi, pe oficialii lui Apollon, club la care fundașul dreapt e legitimat doar fictiv, și pe impresarul său și al lui Neymar, israelianul Pini Zahavi.
Adevărul fusese descoperit de ziariștii români de investigație încă din 2015, dar a fost negat tot timpul de Hagi și de celelalte părți implicate în acest transfer neregulamentar.
De aceea, colegii de la Telekom au obținut o mărturie foarte importantă.
Manea admite pentru prima oară în mod public că, la 17 ani, el și părinții săi au fost păcăliți. Altfel spus, un fotbalist minor a fost transferat fără voia sa la un club în care nu a călcat nicio clipă în cei patru ani scurși de la perfectarea vânzării de la Viitorul.
Este dovada incontestabilă că tranzacția lui Manea a fost doar un transfer-pod, o formă mascată de a încălca regulile FIFA privind deținerea jucătorilor de către o terță parte (TPO). Din cauză că, potrivit noului regulament, nicio persoană din exteriorul unui club nu mai poate deține procente din drepturile de transfer ale unui fotbalist, impresarii aleg acum calea de a controla financiar un club lovit de criză – iar fotbalul mondial e plin de cluburi aflate în dificultate – pe care-l folosesc doar ca punct de tranzit pentru a muta aceste drepturi între vânzătorul real și cumpărătorul real.
Problema este că, potrivit regulilor FIFA, un impresar nu are voie să lucreze într-un club sau să-i influențeze deciziile.
Pentru israelianul Pini Zahavi, cel mai puternic agent de jucători din lume, regulamentele FIFA sunt, însă, o simplă maculatură. El a cumpărat clubul belgian Mouscron și tot el injectează bani în clubul cipriot Apollon. Sunt exact entitățile folosite în transferurile fictive ale lui Manea și ale altor fotbaliști din estul Europei.
Despre Zahavi, foști colaboratori de-ai săi susțin în discuții neoficiale că ar fi implicat inclusiv în traficul mondial de arme. Alți foști parteneri de-ai săi din fotbal sunt acum șefi de servicii secrete sau conduc firme de “intelligence”.
Deocamdată, există dovezi clare doar că Zahavi practică o formă modernă și rafinată de sclavie cu fotbaliști din Balcani.
Manea tocmai a confirmat asta, iar vocalul Hagi tace.
De ce este complice patronul-antrenor de la Viitorul în toată această schemă neregulamentară?
În 2014, l-a vândut în secret pe Manea la Apollon. Timp de un an, informația nu a transpirat în presă deși Hagi adoră să se laude cu roadele muncii sale, iar aici era vorba despre cel mai scump transfer din istoria Viitorului.
Hagi știa că destinația legală e Apollon, dar cu toate acestea i-a mințit pe Manea și părinții lui că destinația finală va fi Chelsea. El și oamenii din club au încurajat apoi discret știrea falsă anunțată de jurnalistul italian Di Marzio că Manea a fost vândut la Chelsea.
Asta spune Manea în interviul excelent de la Telekom.
Timp de un an, el a știut că va merge la Chelsea și a plâns atunci când a aflat că de fapt va fi împrumutat la Mouscron.
Acum vine întrebarea: a fost și Hagi mințit de alții în privința destinației jucătorului și așa a transmis mai departe familiei Manea?
Posibil, dar Hagi se incriminează singur cu această explicație.
El cu mâna lui a semnat actele de transfer către Apollon, nu către Chelsea, și un jucător care a trăit o viață lângă descurcăreții Ioan și Victor Becali nu poate veni cu această scuză puerilă. Hagi a știut tot timpul că a vândut jucătorul la Apollon, iar Apollon nu-l va împrumuta pe Manea la Chelsea!
Ar fi fost ridicol, nefiresc, dacă nu chiar dubios de-a dreptul.
Dar Hagi mai are o culpă.
A plătit rapid 40 la sută din suma din transfer încasată de la Apollon către un offshore din Malta deținut de mâna dreaptă a lui Zahavi, agentul macedonean Abdilgafar Ramadani. E un comision imens, pe care clubul lui Hagi nu l-a declarat în actele electronice de transfer, așa cum cer regulamentele internaționale!
FRF s-a temut să ancheteze acest transfer, FIFA investighează tranzacțiile lui Apollon, dar ramificațiile schemei duc până sus sus.
Cazul e departe de a fi elucidat complet, iar în curând documente noi din baza de date Football Leaks vor scoate la iveală lucruri extrem de interesante despre acest transfer și despre altele făcute de Hagi cu rețeaua în care este partner.
Nu uitați un lucru: toți jucătorii lui, inclusiv Ianis Hagi, se află în portofoliul lui Pini Zahavi prin intermediul a doi agenți mai mici interpuși.
CITEȘTE MAI JOS DEZVĂLUIRILE GAZETEI DESPRE CAZUL MANEA
- Hagi Leaks, episodul 1 » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta;
- Hagi Leaks, episodul 2. Secretele din baza de date FIFA: reguli încălcate, un jucător, două semnături diferite. Concluzia unui expert în grafoscopie: “Sunt mâini diferite”
- Hagi Leaks, episodul 3 » Un fotbalist-fugar, comision pentru agent de 3,1 milioane de euro. Plus un jucător legitimat de LPF, dar nelegitimat în comunicatul Academiei Hagi