Burleanu, mafia pariurilor și pila de la “doi ș-un sfert”
Pentru trei ani, fotbalul românesc a luptat în mod real cu mafia pariurilor. Și totul datorită nebuniei unui ziarist sportiv. Apoi, lupta a fost abandonată
E probabil ultima seară a mandatului lui Răzvan Burleanu.
Acum 4 ani, actualul președinte câștiga alegerile și promitea schimbarea fotbalului românesc. Una dintre primele lui mișcări a fost să aducă în federație mai mulți ziariști, socotind probabil că va obține protecție din partea colegilor lor de breaslă rămași în exterior.
Unul dintre ei se numește Costin Negraru și în 2014 avea 26 de ani.
Jurnalistul n-a fost angajat la comunicare, ci ofițer de integritate al FRF, într-un departament format atunci dintr-un singur om. El.
Ce trebuia să facă un ziarist venit de la ProSport care se specializase de doi ani în investigarea meciurilor trucate? Orice, mai puțin să replice anchilozarea predecesorului său, bătrânul ofițer în rezervă Hurdubaie însărcinat de Mircea Sandu cu băgarea aranjamentelor sub preș.
În primele zile la federație, Negraru era să se îngroape sub formalitățile birocratice.
Altul ar fi rămas acolo, mutând hârtii de aici dincolo sub pretextul că el previne aranjamentele, nu le anchetează.
Este scuza perfectă sub care se ascund și cei de la UEFA, alibi transmis ca un virus în federațiile naționale.
Ziaristul de investigație s-a suit, însă, în propria mașină și a început să bată țara în lung și în lat. La un moment dat, Volkswagenul lui a cedat, dar Negraru a continuat să plece la Botoșani, Oradea sau Severin, uneori în miez de noapte.
Primea din ce în ce mai des telefoane de la jucători temători, neplătiți și obligați să trucheze meciuri, amenințați. Puțini aveau, însă, încredere să-i spună întreaga poveste și să depună și mărturie oficială. Timp de 3 ani, Negraru a fost ziarist de investigație, procuror și psiholog și tot în perioada asta a vrut de câteva ori să-și dea demisia.
Din eforturile lui generate de o pasiune vecină cu nebunia s-au născut și s-au finalizat cu suspendări 7 cazuri legate de trucarea de meciuri sau de implicare neregulamentară în pariuri. Cazul Șumudică este cel mai cunoscut. Tot în anii ăștia a adunat date extrem de valoroase despre personaje din fotbalul românesc implicate în mafia pariurilor, date care – corelate cu alte informații – pot duce la deschiderea altor dosare.
La reunirile UEFA și FIFA, la care participă ofițeri Interpol sau Europol, sunt prezentate regulat statistici cu cazuri finalizate de manipulare a rezultatelor. Știți câte federații din lume au 7 cazuri rezolvate în perioada asta?
Niciuna.
Asta conduce la două concluzii.
Ori fotbalul românesc este cel mai corupt din lume, ori Răzvan Burleanu a încercat cu adevărat să scape de sistemul care a născut Cooperativa și care continuă să genereze bani negri din trucare de meciuri pentru pariuri.
Culmea, niciuna dintre concluzii nu e reală.
În lume, sunt țări lovite mai grav de flagelul pariurilor. Printre ele, Albania, Turcia, Cipru sau, atenție mare, Italia sau Germania.
A doua variantă pică și ea. În primii trei ani de mandat, Burleanu a promis mereu că va întări departamentul de integritate pentru a intensifica lupta împotriva meciurilor trucate. La un moment dat, acum un an și ceva, în biroul de la FRF a apărut un bărbat din Bacău. Șeful federației i-a adus un coleg lui Negraru.
Numele lui e Virgil Pașcu, fost ofițer la “doi ș-un sfert” și prieten al familiei Burleanu.
El urma să-l ajute pe Negraru, folosindu-și experiența juridică.
Un tip blazat, trecut de 50 de ani, nou venitul a avut extrem de puțin timp la dispoziție să se acomodeze. Nu cunoaște nicio limbă străină, nu știe să folosească internetul și, mai important, nu are nicio motivație să declanșeze noi anchete.
În discuții, anunță că-și dorește 80 la sută muncă de prevenție.
La scurt timp după angajarea sa, UEFA l-a chemat pe Negraru la un interviu pentru postul de șef al departamentului de integritate. Apoi, a venit oferta de la Sportradar, compania care asigură datele și rapoartele secrete pe baza cărora UEFA informează federațiile sau ia decizii în privința meciurilor trucate.
Costin Negraru s-a mutat în Anglia, iar munca lui excelentă în zona de investigație l-a propulsat în doar câteva luni într-un post de manager în biroul de la Londra al companiei.
În Casa Fotbalului a rămas Virgil Pașcu călare pe un teanc de dosare pe care le mută de colo dincolo.
Lupta federației cu corupția s-a terminat odată cu apropierea alegerilor și cu activarea prietenilor lui Burleanu din diverse structuri de informații. Garată pe o linie moartă, va fi ținută acolo și în eventualul mandat al lui Ionuț Lupescu, un tip care are în echipa sa oameni conectați la interese îndoielnice.
Pentru trei ani, însă, fotbalul românesc a luptat în mod real cu mafia pariurilor.
Și totul datorită nebuniei unui ziarist sportiv.