Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Lumea lui Andrei

Într-o seară, ne-a chemat pe mine și pe producătorul emisiunii la el acasă, să socializăm la un film. Ne știam doar de câteva zile, dar el ne punea casa pe tavă

Permalink to Lumea lui Andrei
marți, 20 martie 2018, 11:34

“Vă blestem conducători ai României și-n pușcărie dacă v-aș băga pe toți, cu nimenea nu aș greși.

Vă blestem cu spitalele, școlile, șoselele, șpăgile, înfumurările și prostia voastră agresivă.

Vă blestem să muriți stând la coadă, să trăiți din salariu și să vă petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuită, într-un oraș obișnuit, cu doi copii obezi și beți în sufragerie și cu părinții în întreținere pe veci.

Sunt obosit și drumul nu se zărește”.

Sunt cuvintele lui Andrei Gheorghe, într-o postare pe Facebook de acum jumătate de an.

Exact ăsta era Andrei. Se aprindea ca fosforul din vârful chibritului, ardea cu flamă strălucitoare și apoi devenea blând, melancolic.

De vină era sângele său pe jumătate rusesc.

Recunosc că, la început, am avut o frică îngrozitoare de el.

În primăvara lui 2006, când Sergiu Toader mi-a spus că voi face o emisiune cu Andrei Gheorghe în săptămânile de dinainte de sfertul românesc din Cupa UEFA, am crezut că o iau razna.

Mi-era frică de televiziune, dar mai ales mi-era frică de Andrei Gheorghe. La radio era un căpcăun, un devorator de oameni. În special, un devorator de minți necoapte.

Era o bibliotecă din Alexandria pe două picioare și putea să-ți vadă neuronii cum se adună pentru a crea un gând.

Îl ascultam uneori și eram șocat de cum reușea să fie atât de spontan. Andrei întreba și știa deja ce o să-i răspunzi, iar dacă sesiza o urmă de nesimțire sau de prostie începea să ardă. Și pârjolea totul în jur.

De aceea, eram înspăimântat la gândul că-mi va depista mintea necoaptă, că mă va distruge în direct pentru vreo prostie scoasă pe gură.

În ziua în care am intrat în camera în care aștepta să-și cunoască partenerul de emisiune am crezut că o să fac un atac de panică. Stătea cu fundul pe birou, în costum și cu cămașa deschisă la ultimul nasture.

Am înghițit în sec și am întins mâna.

– “Salut, numele meu e Costin”

– “Salut, mă, eu sunt Andrei!”

Andrei ăla, care avea curajul să le spună românilor într-o emisiune de mare audiență că Eminescu a fost omorât cu complicitatea masoneriei, mi-a zâmbit protocolar, dar blând.

Am stabilit cum ne împărțim rolurile, dar el era Dumnezeul emisiunii. Monologul lui te  putea distruge în bucăți și apoi te reconstruia la loc în câteva zeci de secunde.

Ideea emisiunii era să aducem politicieni care să vorbească despre fotbal. Prin studio s-au perindat atunci mulți tineri care conduc astăzi țara și pe care Andrei i-a blestemat toamna trecută pe Facebook.

Andrei îi înfrunta față-n față cu același curaj.

În direct, îi controla pe păpușari cu o lejeritate șocantă. Mușca din ei, apoi îi mângâia viclean pe creștet, după care își înfigea ironia aia ascuțită până în miezul creierului lor. Câți moderatori din România au îndrăznit să-l devoreze pe George Becali, aflat la doar un scaun distanță, iar finanțatorul FCSB să nu facă altceva decât să înghită în sec?

 

Era o fiară mediatică, dar genul de fiară blândă.

După emisiune, ne strângeam în birou și discutam ce a fost bine și ce nu. Eram temător, eram nesigur pe mine, dar el m-a încurajat constant și mi-a dat sfaturi de TV cât pentru două vieți.

Și a mai făcut ceva. Mi-a deschis mintea către cultura rusă.

Într-o seară, ne-a chemat pe mine și pe producătorul emisiunii la el acasă, să socializăm la un film. Ne știam doar de câteva zile, dar el ne punea casa pe tavă.

Atunci l-am descoperit pe Andrei Zviaghințev, genialul regizor rus pe care Andrei Gheorghe îl aprecia mult.

Am văzut „Întoarcerea”, iar el a comentat în șoaptă, discret, diferite cadre, modul în care regizorul filmase sau gândise anumite scene.

Era o enciclopedie redutabilă de orice.

Când ne-am întâlnit ultima dată am discutat un pic despre ultimul film al lui Zviaghințev și am zis că ne mai vedem.

Obosise, dar la radio, până la ultima emisiunea, nu a lăsat să se audă, să se simtă asta.

Andrei ăla, Midnight Killer-ul, 13-14, Matinalul, inchizitorul din Lanțul Slăbiciunilor, Gheorghe a fost poate cel mai bun om de radio și de televiziune văzut vreodată de România.

Un profesionist ignorat poate pentru că putea citi mintea oricui într-o miime de secundă.

Andrei Gheorghe a murit, dar flama lui rămâne în cei care l-au ascultat și în cei cărora le-a arătat secretele meseriei și secretele lui.

Îmi amintesc o scenă impresionantă din documentarul realizat în seria Mari Români. Andrei era într-o bibliotecă și frunzărea critica lui Eminescu. Citea și arunca pe jos, dezgustat, cărțile pline de “fraze nisipoase”.

Apoi s-a întors spre cameră cu privirea lui albastră de Rusia.

Avea un mesaj pentru românii mințiți de politicieni la fel ca pe vremea combativului jurnalist Eminescu. Direct, fără scenariu, fără script.

“Dacă vreți să-l înțelegeți pe Eminescu, citiți-l! Nu doar poezia, ci și publicistica”.

Ascultați-l!

Și dacă vreți să înțelegeți cine a fost cu adevărat Andrei Gheorghe, dați o căutare pe Google și YouTube, citiți-i postările de pe Facebook.

O să vedeți că Andrei a fost un veritabil român, cu mamă rusoaică, dar putea fi oricând american, japonez sau jamaican.

Pentru că Andrei Gheorghe a fost o lume.

Dumnezeu să te aibă în pază!

Îți mulțumesc pentru tot.

Comentarii (72)Adaugă comentariu

cris4co (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:42

î-mi pare rău de el,î-mi pare rău că nu mai e...acum cîtiva ani,la radio l-am sunat și eu,am intrat în direct și l-am contrazis într-o privință...ma indignat ce spunea. Nu voi uita discuția,nu-l voi uita nici pe el...n-a fost un om rău. Nu-l judec eu dar sper să înțelegeți că toleranța în societatea noastră este importantă...o avem acum dar sper s-o avem și mîine...

MARCEL (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:54

Raposatul,fie iertat,a fost un om de radio si televiziune cu multe bune si cu tot atatea mai putin bune....ca fiecare dintre oameni.Inteleg ca despre morti numai de bine....dar sa-l faci cel mai mare om de radio si televiziune din Romania mi se pare cel putin exagerat ,poate spre comic.....In rest Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca,asa spun crestinii......

George (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 21:48

Odihnește-te în pace!

cristi (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 23:27

Exceptional recviem, Costin. Felicitari! Desi nu l-am prizat la maxim pe Gheorghe ( poate si pt ca nu tolerez ca oamenii din generatia mea sa fie mai destepti ca mine!), trebuie sa recunosc ca disparitia lui fizica ma lasa mai singur, mai prost si mai trist. Si cred ca si articolul tau e de vina.

Socrates (3 comentarii)  •  21 martie 2018, 0:04

... zici, te pregătești să trolezi bravo taty-trolează... că în bancu' cu talașu'... La vama cu Bulgaria: trece unu cu o roabă plină cu talaș /vamașu' : stai așa ce-ai în roabă???, Omu nostru: talaș tăticu, talaș..... Și tot așa de luni pînă sîmbătă, într-un tîrziu, vameșu' se sesizează : auzi Nea, dumneata faci contrabandă cu talaș????... Nu domne, cu roabe. Așa și Gheorghe al nost, trolează /trolează, ei și uite așa a trecut Aia cu Coasa și..... La trollat definitiv...... Du-te Gheorghe, du-te, Di Tăt...... Și s-o dus, acuma, dăi și ĂLEIA O FLEKMĂ EVENTUAL ȘI UN CAP ÎN... Precum ai făcut cu Milițianul... Una dintre isprăvile de arme ale susnumitului... Ardei Gheorghe și....????? Tea ARS AIA DE TOT.

Tagore (1 comentarii)  •  21 martie 2018, 1:52

Sa se odihneasca in pace! Dar chestia cu Becali nu tine, Andrei vorbea mult si incerca sa convinga fara argumente, Becali il baga in fata pe Dumnezeu si a incheiat povestea...

Alex One (23 comentarii)  •  21 martie 2018, 8:15

Gheorghe,devoratorul,fiara mediatica,enciclopedia ambulanta,impresionantul,dezgustatul,samd., va ramane in amintirea multora ca personajul care a scapat de puscarie pentru consum de droguri, marturisit de altfel nonsalant intr-o emisiune radio, ca deh el era marele Gheorghe si cine se putea lua de el, si s-a dovedit ca stia el ce stia ! Prin interventia directa asupra justitiei "s-a rezolvat" cazul beneficiind si de complicitatea presei care nu numai ca nu a luat atitudinea fireasca intr-o astfel de situatie ci chiar a apreciat impunitatea acordata acestuia ! S-a scris timid atunci de o falsificare a probelor de urina. Mai conteaza fapta huliganica comisa "in direct" cand a lovit cu pumnul doua personae, ramasa nesanctionata, dovedindu-se ca unii isi permit(eau) orice, ca "li se rupe" ? Sau cum a jignit un concurent intr-o emisiune concurs tv insultandu-l incalificabil,in stil Gheorghe, desi omul raspunsese corect la intrebare dar "enciclopedicus" era strain de subiect ? Dumnezeu sa-l ierte !

Mita (2 comentarii)  •  21 martie 2018, 12:49

Un OM de o mare valoare. L-am pierdut si il regretam. La revedere OMULE

Mita (2 comentarii)  •  21 martie 2018, 12:52

Am pierdut un OM de o mare valoare. lAm pierdut un OM de o mare valoare.

Che Guevara (31 comentarii)  •  21 martie 2018, 15:54

"In God We Trust" nu sta niciunde in Constitutia USA. Din contra, libertatea religiilor este garantata prin aceasta Constitutie. Si chiar libertatea de a fi ateu este garantata in Constitutia USA. Iar Gigi Becali bate campii in fata lui Gheorghe la fel cum bate campii in fiecare zi in mass-media. Si toti prostii se uita in gura lui fara sa priceapa nimic din ce zice Becali pentru ca el nu spune nimic rational. Pur si simplu vorbeste gura fara el. Andrei Gheorghe are meritul ca a stiut acest lucru si l-a aratat in presa. Din pacate pupatorii de moaste nu sunt publicul tinta al emisiunilor facute de Andrei Gheorghe.

Ion (1 comentarii)  •  21 martie 2018, 16:45

Acum toată lumea îl plânge, dar nimeni nu-l mai băga-n seamă, nimeni nu-i dădea de muncă, nici în radio, nici în televiziune.

Comentează