Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Bratu și exemplul lui Potter. Graham, nu Harry

Cu Florin Bratu, de fapt cu vânzarea lui frauduloasă la Galatasaray, a început Dosarul Transferurilor, iar frații Ioan și Victor Becali sunt și acum după gratii.

Cu Florin Bratu începe, sau cel puțin așa își dorește Ionuț Negoiță, relansarea proiectului […]

Permalink to Bratu și exemplul lui Potter. Graham, nu Harry
miercuri, 28 februarie 2018, 3:09

Cu Florin Bratu, de fapt cu vânzarea lui frauduloasă la Galatasaray, a început Dosarul Transferurilor, iar frații Ioan și Victor Becali sunt și acum după gratii.

Cu Florin Bratu începe, sau cel puțin așa își dorește Ionuț Negoiță, relansarea proiectului New Dinamo care a avut până acum doar variante blocate de viruși și de lipsa fondurilor.

După aproape 5 ani în care a apelat mereu la morișca nemuritoare de antrenori așa-ziși consacrați din fotbalul românesc, Negoiță a ales un antrenor tânăr. Cu câteva ore mai devreme, era decis să-l readucă pe matusalemicul Gigi Mulțescu, dar s-a răzgândit.

Apropiații clubului susțin că Negoiță și-a schimbat preferatul la sugestia din închisoare a lui Ioan Becali, singurul impresar care a reușit să vândă jucători de la Dinamo în acest ultim an de austeritate.

Dar aceste rânduri nu sunt despre influența impresarului condamnat pentru fraudarea cluburilor, ci despre un antrenor tânăr.

De fapt, sunt despre o idee „diferită”, oferită gratis în piața mondială a fotbalului și ignorată în continuare de majoritate.

Bratu are 38 de ani și o experiență minoră ca antrenor.

E cu patru ani mai tânăr decât englezul Graham Potter, un fotbalist periferic din Premier League în anii ’90, la Southampton, dezgustat după retragere de modul malign în care se dezvoltă fotbalul multimilionar.

În 2011, după doi ani în care a făcut un masterat pe bune în științe sociale, fostul jucător a ajuns printr-o conjunctură în inima Suediei, la Ostersunds FK.

La sosirea în orășelul aflat chiar sub Cercul Polar, Potter a găsit un dezastru. Clubul condus de un fost ofițer din armata suedeză era proaspăt retrogradat în liga a patra, cu 600 de spectatori în tribună și aceia, susține Potter, își doreau ca echipa să piardă.

Cine s-ar fi gândit atunci că, după doar 6 ani și jumătate, Ostersunds avea să joace cu Arsenal în primăvara Europa League?

În patru ani, echipa a promovat până în prima ligă, iar în 2017 a câștigat Cupa Suediei. Cu câțiva jucători abonați în trecut la scandaluri, aduși fără bani, Potter a creat un nucleu aproape invincibil care a trecut de Galatasaray, PAOK și Hertha Berlin, învingând-o pe Arsenal chiar pe Emirates cu 2-1 la mijlocul săptămânii trecute.

Pare un miracol, dar e de fapt rezultatul unui plan bine pus la punct.

Secretul lui Potter se numește “Academia de Cultură”.

Școlit în sociologie, antrenorul i-a scos pe jucătorii și pe conducătorii clubului din zona lor de confort, punându-i să facă niște lucruri nemaiauzite până atunci. De exemplu, jucătorii lui Ostersunds au pus în scenă propria lor variantă a baletului “Lacul Lebedelor”, au dat spectacole și au ținut concerte cu fanii.

Anual, jucătorii organizează un seminar de artă. Ei aleg între dans, poezie sau cântece.

Totul, spune Potter, are rolul de a crește încrederea în sine a fotbaliștilor, de a le da curaj și de a-i face să se integreze într-o comunitate pe care s-o înțeleagă.

În scurt timp, acești jucători supuși, de fapt, unui miniexperiment social au fost capabili de lucruri incredibile, iar clubul are acum venituri la care nimeni nu se gândea în 2011.

Acum, să ne întoarcem la Dinamo, un club proaspăt preluat de un antrenor tânăr.

Și aici, ca și la Ostersunds acum 7 ani, banii lipsesc cu desăvârșire.

Clubul are două variante:

  • e vândut unui investitor mai potent financiar, asumându-și riscul de a intra pe mâna unor persoane dornice de a produce bani din orice și prin orice mijloace
  • alege calea construirii unei identități sănătoase

Acum, haideți să facem un exercițiu de imaginație.

Închipuiți-vi-l pe Torje dansând pe poante, pe muzica lui Ceaikovski. E vorba de mijlocașul lui Dinamo care a considerat că selecționerul Daum și-a bătut joc de reputația lui de mare fotbalist atunci când l-a pus să tragă autocarul naționalei cu o frânghie, împreună cu colegii săi.

„Da’, ce domne’, suntem copii de 5 ani să facem astea, să tragem de autocare, astea se fac la grădiniță?!”, a povestit Torje, indignat, iar lumea fotbalului românesc s-a grăbit să-l strângă în brațe, așa cum părinții își apără copiii suferinzi.

Toamna trecută, în timp ce fotbaliștii-balerini de la Ostersunds eliminau echipe mari din Europa, vedeta Torje lustruia băncile unor formații obscure.

Aici este cheia numirii lui Bratu, iar metodele și le poate alege el.

Dacă, în final, reușește să învingă rezistența jucătorilor și-i face să înțeleagă că spiritul unei echipe nu se construiește la nunți, botezuri și cu manele ascultate la maximum în vestiar, tânărul antrenor va putea să ridice aproape fără bani ceea ce alții nu reușesc nici cu zeci de milioane de euro cheltuite.

Dar pentru asta e nevoie de mai mult decât de o licență Pro.

Trebuie să te pricepi la oameni din punct de vedere științific, să fii dispus tu însuți să ieși din propria-ți zonă de confort și să nu ai fire care te leagă de interesele ascunse ale unor impresari, oricând dispuși să te facă să abandonezi un proiect sănătos.

Dezamăgit de mercantilismul fotbalului modern, Potter a reușit, e drept într-o țară cu o civilizație avansată.

Poate oare Bratu să fie și el un Potter pentru Dinamo?

Harry Potter, Graham Potter, oricare dintre ei.

Torje, probabil, are un răspuns la întrebare.

PS – În poza de mai jos este chiar autorul miracolului, Graham Potter, în timpul unui spectacol de dans.

Comentarii (47)Adaugă comentariu

pawn (29 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:24

interesant... e o chestie care consolideaza increderea in sine si self-esteem-ul. sa faci lucruri pe care le credeai de neconceput. exemplele pot merge si in sensul celalalt, poate fi si ascultarea de manele intr-un mediu academic, poate fi orice te scoate din "zona de confort", cum zic (cam mecanic, e adevarat) oamenii astia din coaching si training. conteaza cum o spui, si sa fii sincer, omul caruia i-o spui sa simta ca esti apropiat si autentic.

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:27

@pawn exact

calinescu (7 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:30

STIUCANE , CINE II DA CREDIT LUI FLORIN BRATU SAU ESTE RAU INTENTIONAT SAU ESTE DUSMAN A LUI DINAMO .....!!!!! DIN PACATE ,CU FLORIN BRATU ANTRENOR , DINAMO SE VA BATE LA RETROGRADARE ......!!!!! SINGURUL CARE PUTEA FACE CEVA IN ACEST MOMENT ERA "SMURDUL" MULTESCU ....!!!!! BRATU O SA-I IA BRAVULUI "GURITZA", TITLUL DE CEL MAI SLAB ANTRENOR DIN ISTORIA LUI DINAMO ....!!!

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:34

@calinescu Credeam că Miriuță are deja titlul ăsta... :)

Emilian (8 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:36

E interesant ce spui dar discutia e totusi utopica. De ce? Pentru ca societatea noastra, implicit jucatorii de fotbal, nu este pregatita pentru o astfel de gandire. Nici macar pentru Daum nu eram pregatiti, chiar daca Daum nu era neaparat un inovator, ci mai degraba un tip care isi facea treaba constiincios si atat. S-apoi mai e factorul timp: vorbeai de 6 ani la Oestersunds, la noi sunt putini antrenori care apuca sa stea un sezon intreg.

geob (4 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:36

" Aici este cheia numirii lui Bratu, iar metodele și le poate alege el. Dacă, în final, reușește să învingă rezistența jucătorilor și-i face să înțeleagă că spiritul unei echipe nu se construiește cu manele ascultate la maximum în vestiar, tânărul antrenor va putea să ridice aproape fără bani ceea ce alții nu reușesc nici cu zeci de milioane de euro cheltuite." CORECT,chiar CAT SE POATE DE CORECT. Un articol, "jos palaria".

Nistor (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:38

Eh, pai pe fotbalistii nostri i-ar putea scoate Bratu din zona de confort pur si simplu punandu-i sa joace fotbal. E ceva ce fac destul de rar. Serios vorbind, bun articolul, dar putin visator. Nu cred ca s-ar putea intampla in Romania un astfel de fenomen, din multe motive. Unul important ar fi ca daca Torje ar dansa pe Ceaikovski, ar rade de el trei sferturi de tara. In frunte cu stimabilii dvs. colegi de la GSP.

Sare fara piper (4 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:40

Domnule, la Dinamo exista o singura filozifie, furtul! Cand nu se poate realiza Dinamo merge linistita la retrogradare.

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:43

@Nistor Crezi că în Suedia publicul nu s-a amuzat pe seama jucătorilor? Tocmai ăsta e miezul problemei. Să-i faci să facă un lucru despre care ei cred că le va atrage batjocura publicului

Alin83 (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:47

Felicitări pt acest articol.poate se uita si fotbalistii si antrenorii nostri!

ManX (16 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:48

Acest New Dinamo este mai Old decat cel mai Old Old-boy al lui Dinamo. Ar trebui in primul rand sa se hotărască. " Spiritul lui Dinamo n-a murit" sau " New Dinamo" Nu dau bine inpreuna.

geob (4 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:50

COSTIN ȘTUCAN "Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content" Din pacate,putini ziaristi sau oameni de presa mai sunt in ziua de astazi corecti in aprecieri,cu o "coloana vertebrala sanatoasa",intr-un cuvant:cu adevarat profesionist.Cei mai multi sunt si fac comentarii partinitoare,in functie de interese si pe alte criterii decat competenta si performanta.

adi (8 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:54

Unde zicei? In Ostersunds - Suedia? La noi in tara nu avem cultura banului. Vezi oameni cu salariul minim pe economie zicand "costa doar 10.000 de euro". Tipa foamea in ei dar 10.000 euro li se pare putin. In tarile in care oamenii au cultura banului muncit, chiar si milionarii, se gandesc de 2 ori inainte de a cheltui atatia bani. Ai nostrii, Chiriches a facut nunta de 500.000 euro in Italia, Alibec si-a luat Lamborghini, samd. La mentalitate trebuie umblat. Lucescu ii ducea pe jucatori la teatru. Fa tu antrenor la orice echipa asta si apoi sa vezi caterinca. Si ar mai fi.

adi (8 comentarii)  •  28 februarie 2018, 15:54

@adi ai nostri. Mea culpa

Radu (6 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:00

CUM AM AJUNS AICI? PCH a fost o forta dar aceasta reduta a cazut foarte repede, suporterii din PCH sunt primii care au trecut in tabara dusmanului. Sunt primii care au tradat acest club desi trebuiau sa-l apere cu orice pret. Din pacate pe cat de istet a fost investitorul pe atat de prosti au fost cei din PCH, zic cei din PCH si aici nu ma refer la lideri ca pe aia ii doare la banana de club pe ei ii intereseaza banul, afacerile, beneficiile care le au de la investitor. Din pacate PCH a fost calul troian al clubului Dinamo iar daca acestia ar ”intoarce” armele s-ar putea sa scapam mai usor de investitor. Dar acest lucru nu cred ca o sa se intample. Negoita e mic la statura dar mic si ca om, a cumparat pe cei de care se temea cel mai mult si smecheria a functionat. Va funcționa si acum ,începem cu declarațiile ca întinerim echipa ,după care vindem tot,daca a vândut Negoita si juniorii de 15,16 ani !Ce o sa mai vândă ca a distrus si CCJ ,el cu tractoristul de Raduta! Nu inteleg discutiile despre tineret ... promovat jucatori ... spiritul lui Dinamo ... Ce sens au aceste discutii atata timp cat la Dinamo e *** Negoita ???? ... Sa explodeze Tarcoveanu ca sa ce ? Ca sa fie vandut dupa juma' de sezon in Liga 1 la CFR pe alti 700.000 de euro ?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cpt.ahab (14 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:01

Numele de Esteban Vigo vă spune ceva? A venit la Dinamo, uns de Ioan Becali, și a șocat cu metodele sale. Făcea antrenamente atipice, încercând să genereze un joc cu multe pase, cerându-le elevilor săi să gândească fiece moment al jocului. A fost ironizat, batjocorit chiar, de toată lumea, de presă, în special. Era tratat ca un personaj demn de internare. Nici măcar n-a apucat să debuteze într-un meci oficial. A fost îndepărtat, lăsându-le locul Marinilor autohtoni( Ion- trei etape, Florin- restul), considerați mai meseriași și mai normali la cap. Între timp, "anormalul" Vigo a reușit două promovări în Primera, cu Xerez și Hercules, iar Marinii conformiști au rămas simpli Marini: anonimi.

neinteresat (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:01

Absolut jenant articolul! Ne dam filozofi in loc sa fim realisti, dar ce sa te astepti de la unul al carui frate face parte din echipa *** FRF, deci, implicit e corupt si el! Nu ba, nu faci paralela intre Suedia si Romania, pana si cuvantul "comparatie" din DEX rade de astfel de blasfemie! Limiteaza-te la Romanica, la gandirea falimentara si abjecta a romanilor. Si ca sa vorbim si de Anglia, unul care cica se pricepe la fotbalul englez stie ca echipele din Premiership sunt interesate de Europa-Mini-League cam cum e interesat Becali sa studieze clasicii din Iluminism! Bratu e umplutura, va fi inlocuit in vara!

Zamby (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:02

Torje a gresit in cazul Daum. Dar neiertantdu-l, mai mult, folosindu-l ca exemplu negativ tocmai pe cel mai sufletist jucator al lui Dinamo nu faci altceva decat sa gresesti si tu. Aaaa, si ca veni vorba, faptul ca esti un bun ziarist, tot nu ma poate face sa te vad pe varfuri... in Lacul lebedelor...

Radu (6 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:05

Pana sa-i scoată Bratu din confort Negoita vinde teatrul cu totul girat evident de PCH !

nic (3 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:13

daca are bai face treaba fara bani nu face nimic

Cici (5 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:17

Articol simpatic! Mai putin partea cu Torjica pe care eu il vad primul pe poante din lotul lui Dinamo, la cat de atașat si de ambitios este! Că face el cum face raţa si e caraghios pe poante, tot ce se poate! Dar sa vedem ce cârduri mari de raţe trec in sus si-n jos! Eu cred ca nu Bratone ci Gigi mafiotul este ultimul Charlot al unei ere burlesciene ce trebuie sa dispara cat mai rapid din fotbalul românesc!

Razvan Lupi (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:24

Super exemplu! Total de acord! Bratu nu are nimic de pierdut, numai de castigat....

Unualtu (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:24

Interesant articolul, dar, dupa cum punctau si altii, utopic. Utopic nu ca idee in sine, ci ca idee in contextul Romaniei si al romanilor. In tara asta blocata undeva prin 1800si, in care orice tentativa de a fi "altfel" e luata in ras - in cel mai bun caz - sau tratata cu agresivitate, ar fi o mega-performanta sa vedem un lot de fotbalisti ASISTAND la si tratand cu normalitate o asemenea iesire din zona de confort. Torje scriind versuri sau Hanca facand nu-stiu-ce dans modern sunt, din pacate, niste imposibilitati, si nici macar nu e doar vina lor. Este foarte greu, din punct de vedere psihologic, sa convingi niste oameni crescuti intr-un mediu ultra-machist, care se cred niste zmei, sa se expuna de bunavoie ironiilor unei societati de alti zmei-wannabe mai mici in urma practicarii unor activitati percepute, in cea mai mare parte, drept efeminate, ca sa raman la exemplul ales de tine pentru acest articol. Ma tem ca la noi nu ar functiona nici ce a facut David Wagner la Huddersfield, cand si-a luat jucatorii si i-a dus in ceva salbaticie prin Suedia, fara electricitate, fara niciun fel de conditii moderne de trai, doar cu niste corturi si undite. Suntem, ca natie, alergici la nou.

Demolarii (8 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:49

Un articol interesant, și printre puținele care merita citit de cel puțin 2 ori. De ce? Pentru că ne servește un exemplu ce poate fi realizat. Părerea mea este, că punctul central al articolului este " zona de confort". Ce e aceasta zona? Și de ce , daca ne oferă confort, trebuie să ieșim din ea? Si, daca numirea lui Bratu in locul lui Multescu, la sfaturile lui I Becali nu face parte din zona de confort a conducerii lui Dinamo? Pentru că un răspuns pozitiv va nega posibilitatea variantei Poster la Dinamo, așa cum prezenta Generației din Epoca de Aur retează constant mugurii oricarei tentative de a fi altfel, decât erau ei că jucatori......Noul sperie, pentru că nu e ușor de înțeles, și dispare confortul...

Pandemic (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:54

@Unualtu total de acord cu ce ai scris! Dar sa stii ca si noi, astia mai "iluminati" care de dam cu parerea aici, suntem de vina. Cinismul nostru este la fel de daunator ca si ignoranta "alorlalti". Primii pasi catre schimbare sunt: sa crezi si sa vrei sa te schimbi.

pawn (29 comentarii)  •  28 februarie 2018, 16:55

@Nistor poate nu e o lectie de viata pentru fotbalisti, dar pentru tine este? nu crezi ca, dupa ce-a ras toata suedia de ei, baietilor alora nu li s-a mai parut atat de mare si negru balaurul de pe emirates? adica e mare si negru, fireste, e diferenta tehnica & fizica & tactica intre felipe anderson si budescu, bai, dar poate nu ne mai umileste cu 3-0 la pauza, cu rabone date in minutul 10 (dupa ce s-a lamurit cum e cu increderea in noi), cu datul pe sanie si alte minuni. nu crezi? crezi ca "fotbalistul roman", rumanu (vb lui tiriac) in general, nu e in stare de asta. tu de cate ori nu ti-ai zis: "sunt prea..." si completeaza cu ce vrei tu (batran, tanar, gras, slab, urat, sarac, roman, est-european) si o sa ajungi la o suma dramatica de renuntari stupide. esti perfect, ba! ce astepti, alta viata? asta e singura viata, traieste-o! lectia asta a fost free of charge.

zorrozabal (21 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:22

Nooo!Nu e relevant exemplul cu suedezii aia de la Ostersunds,unde a descins inglisul civilizator si in cativa ani i-a scos din liga a IV a si i-a urcat in liga I a si in februarie european!De ce ?Pai la Dinamo poate sa descinda si Guardiola-la finantatorul cu care au fost blestemati de soarta-singura lui misiune ar fi fost sa antreneze o echipa in conditii de lichidare!De ce l-a numit Negoita pe Bratu?Probabil pentru ca s-a multumit cu salariul de 1000 de euro pe luna, pe care il avea si inainte-la fel ca Stoican,in vremuri mai bune!Bratu si-o fi pregatit schemele de joc si si-o fi exersand-in living-tinuta si vocea de "mister",pe care o va utiliza cu jucatorii,dar Negoita e pus pe lichidare!Si nu de acum!De cand a inceput sa vanda tot ce se putea vinde,la preturi de lichidare de stoc!Singura salvare pentru Dinamo,ar fi sa vina un alt proprietar!Poate sa-l cheme si Potter,poate sa-l cheme si Borcea!Cristi Borcea!

Nistor (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:38

@pawn, @Costin Stucan - sunt de acord cu voi ca ar fi util ca fotbalistii sa isi invinga teama de a fi luati in bascalie, insa de asta trebuie convinsi ei, nu eu sau Bratu. Si la cum e vazuta in societatea de aici ideea de a se rade de tine, cred ca e nevoie de hipnoza sau magie ca sa reusesti asa ceva.

Adrian (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:38

Salut Costin Sincer,nu stiu de ce ai ales acest exemplu care cred ca este un unicat in materie de metode antrenare a jucatorilor ! Pentru ca ambele se refera la un antrenor tinar care activeaza la un club in deriva ? Pai acesta este un exemplu care nu isi va gasi niciodata aplicarea in oricare tara cu fotbal dezvoltat vrei sa numesti tu,cu si fara echipe cu probleme financiare ,cu sau fara antrenori tineri.Daca tu gasesti un astfel de exemplu in Spania,UK,Italia ,Franta ,Rusia sau o tara din Balcani,inteleg sa-l consideram o solutie si pt Romania=Dinamo,caz contrar,fara suparare ai scris un articol de doi bani.Seara linistita la toti

vasco (55 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:43

Articol mult prea pretentios pentru capacitatea de intelegere romaneasca.Nicaieri,dar nicaieri nu numai in fotbal,in societaea romaneasca n-ar putea nimeni sa implementeze asa ceva.Poate ast e chichirezul care face diferenta dintre noi si ei.

dinamovism cronic (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:55

Foarte interesant, dar utopic. Este ca și cum ai spune ”ia uite ce lapte bun dau vacile elvețiene, hai să creștem și noi același soi”. Problema este că vacile din elveția mănâncă iarbă elvețiană, respiră aer elvețian și dorm în grajduri elvețiene. Dacă aduci o vacă elvețiană la Găești, o să devină o vacă de Găești. Fotbaliștii români cresc într-un climat social pur românesc, unde principiul de bază este ”câștig maxim cu efort minim”. Lipsa de cultură acută a națiunii este un alt factor care dictează mentalitatea. Cu cât ești mai ignorant, cu atât o să ai un ego mai gras și frumos, ambiții mai mici și orizonturi limitate. Iar această nație este una eminamente ignorantă. Avem scrise în gene lenea și ”scurtătura”, furtul și fudulia. Indivizii excepționali se pierd pe drum, ca Mutu, sau foarte rar evadează în excelență - Cristi Chivu. Care, apropo, dacă mai pierdea 1 an la manele și whisky cu Ioan Becali, împărțășea și el soarta mult mai talentatului Mutu. Nu poți aplica metode scandinave în mioritica noastră coșmelie. Ăsta este motivul pentru care suntem blestemați să nu avem un selecționer mai potrivit pentru Națională decât Victor Pițurcă...

valentino (2 comentarii)  •  28 februarie 2018, 18:02

Dumnezeule, în ce țară ne-ai pedepsit să ne naștem! Cine naiba să-i ducă la teatru? Acolo se stă măcar 70-90 min, iar maneliștii cu carnete de fotbalist nu ar putea renunța o secundă la telefonul mobil! Plus caterinca de rigoare pe care ar stârni-o la adresa celui cu ideea, adică antrenor/manager/patron... Unde ești tu, Țepeș, Doamne?

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  28 februarie 2018, 18:03

Nu faci diferenta intre mobilizare si activare. N-a facut-o niciodata nici Ecaterina Andronescu iar de la urmasii ei chiar nu ai ce cere. In vest se invata poate mai putin dar cu siguranta mai activ. Daum in ciuda faptului ca are o scola solida in spate, a absolvit cu brio singura universitate de sport din Germania a ramas mai mult mobilizator, vrajitor, cum vrei sa-i spui – chiar cind lipea mii de marci pe usa vestiarului, isi punea jucatorii pe jar … - nu este semificativ, nu i se recunoaste nici un rol in dezvoltare. Intr-un interviu, strins cu usa, a recunoscut ca se referea la niste ciorne pe care avea planuri asemanatoare lui Sammer, dar nu i s-a dat ocazia sa le prezinte. Asa ca Torje avea dreptate – desigur fara sa stie ori sa explice. Erau toti jucatori cu experienta, de nationala nu de club, jucatori care jucasera si afara. Nu de tras autobuzul era nevoie ci de continuitare club – nationala in ce priveste postul jucatorilor si tactica adoptata. Nu-i grav, mobilizarea trebuie oricum facuta, atit ca nu are nimic comun cu dezvoltarea. Reghe era si el doar motivator. Aminteste-ti si tu ce scoala ai facut – m-ar mira sa te fi activat un profesor, s-ar putea sa nici nu stii cu ce sa maninca si ce poate aduce o preocupare activa in dezvoltare. ----------------------------------- Fara suparare, ai mereu o precizie de invidiat in constructia unui articol, dar la continut mai si tu cite un rateu – ex Hagi. Esti sigur ca nu l-a scris Geambi ? Bratu e fara indoiala inteligent si ambitios, e de viitor, dar Dinamo mai avea sansa sa cistige meciul cu Craiova si ar fi fost aproape sigur in Europa. Semnalul Bratu e ales gresit in acest moment. Il si vad pe „jucatorul cu numarul 10“ cum il asculta pe Bratu. Trebuia mers cu Miriuta ori Multescu. Eu ma bucur, mai beau o noapte daca va da 5 clona de partid !

Steaua1986forever (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 18:19

Sa il pui pe Torje la balet cred ca nu e chiar atat de utopic cum ar crede unii. Oricum, el a venit la un club care de ani de zile plăteste spectacole (coregrafii) si nu fotbal. Deci, eu cred ca este "next step" si poate, cine stie, daca le mai ies un pic din cap manelele alea, poate reușesc să se concentreze un pic si la fotbal, deci "win-win situation"

Maxentiu (17 comentarii)  •  28 februarie 2018, 18:52

E o lege nescrisă: vino cu o idee, oricît de tîmpită, și sigur vei găsi cel puțin un zevzec care s-o considere genială. Sînt sigur că la Ostersund s-au aplicat și alte metode pentru creșterea performanței, dar naivii vor fi convinși că baletul i-a adus pe jucători în vîrf. Prin urmare, orice echipă care vrea să facă performanță în fotbal trebuie să se apuce de balet.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  28 februarie 2018, 18:53

G Potter nu i bun de nimik ...un antrenor care sustine ca oamenii din tribuna doreau ca ehipa lor sa piarda ...este habarnist...

Caesar Magister (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 19:27

De ce nu ar reusi si Bratu intr-o are care masura,ce a facut Potter ? Parca Andone cel mare a spus ca baiatul e dedicat ,pasionat,daca mai e si citit in ale fotbalului ,eu zic ca are sansele lui ,sa-i dam credit,sa greseasca si apoi sa-l judecam,stiti voi ,prezumtia de nevinovatie.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  28 februarie 2018, 20:01

...toti cei de la Arsenal au pariat pe victoria suedezilor ...asa cum au facut si italienii de la Lazio ...ambele victorii fiind inutile dar avand cote bune la pariuri ...

groparu (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 21:08

Seminar de arta cu dans cintec si voie buna se face si la noi, ma rog, sub alte forme si chiar de mai multe ori pe an. Dar degeaba.Pentru ca lipseste valoarea . Ce credeti, Pircalab, Dumitrache,Dudu Georgescu ( ca sa dau doar citeva nume) faceau balet sau recitau poezii? Nu domnule! Erau jucatori d fotbal care aveau valoare. E drept ca lucrurile s-au schimbat intre timp dar sa nu imi spuneti ca daca Torje face pe balerinul se poate schimba ceva.Cu un lot non valoric nu poti emite pretentii.Si va spun si dv ca in fotbalul de azi banii vorbesc. In orice domeniu.Nu avem autostrazi pentru ca nu stam pe poante ci pentru ca nu avem bani de investitii.Nu mai avem industriile de alta data tot pemtru ca nu exista bani de investitii.Asa si cu fotbalul romanesc. Este la pamint tot din acelasi motiv. Pot face balet si recita poeme tot lotul lui Dinamo insa fotbalistii nu isi vor depasi conditia. Pentru ca pur si simplu nu au valoare. Mai bine s-ar incerca cu jucatori de la junior iar FRF sa introduca cerinta de a juca cu 5 junior, iar plecarea "afara" sa se faca dupa 28 de ani. Asa, cu timpul, poate o sa avem iar fotbal in tara asta. Cit il priveste pe Bratu, ca jucator a avut valoare pentru ca avea o viteza debordanta cu care isi depasea cu usurinta adversarii. Citi jucatori din actualul lot au viteza lui Bratu? Nici unul! Ori viteza e una din conditiile jocului de fotbal de azi. Poate ca in loc de balet ii va pune sa alerge.

Urod (39 comentarii)  •  28 februarie 2018, 21:12

@costin stucan... Nu este corect sa i se pună în spate lui Miriuta aceasta stampila, de cel mai slab antrenor a lui Dinamo... Asta o merita conducerea, ea a vrut sa prindă play- off - ul, vânzând de zor fotbaliști. Uite vezi, de asta nu merge nimic în țara asta, că nu suntem corecți în aprecieri... Nu o sa fim corecți, atunci n-o sa știm niciodată unde este adevarul... Și o sa orbecaim așa în întuneric, mulți ani de-acum încolo. Ok, a făcut și el greșeli dar nu a murit 100% pe mana lui. A preluat echipa de la Contra cu tot felul de aberații gen Bokila , Albin (plecat înainte de Miriuta), Nascimento.. .. Etc... Busuladzici nu trebuia pierdut, dar lui Contra i se urcase la cap după succesul din campionatul trecut... Asa ca, hai sa cautam adevărații vinovați dacă vrem sa progresam.... Cat despre Potter o fi interesant, dar sa nu crezi ca o sa se apuce de balet echipele mici ca să ajungă sa aibă rezultate... Sa fim serioși, altele sunt cauzele pt care echipa a progresat.

Boeangiu Marian (25 comentarii)  •  28 februarie 2018, 23:21

Cheia situatiei pezentate sta in "scoala pe bune" facuta de antrenor INAINTE DE A ANTRENA indiferent pe cine. Inteligentele limitate (cum sunt marea majoritate din fotbalul romanesc) ,in lipsa studiului stiintific, academic, concurential, duc 100% la insucces cu tot venitul lor "din iarba ,din fenomen" . Dar pot fi salvati de incontestabilele lor calitati morale atat de bine evidentiate de Costi Stucan si Gusti Roman in articolele precedente!!!

marius (4 comentarii)  •  1 martie 2018, 1:52

daca vreunul din tineri se nimereste sa joace vreo 10 meciuri bine, si daca da si vreun gol, il vinde negoita pe 500.000 euro la cfr cluj sau la csm craiova. despre ce vorbim aici? dinamo n`are viitor cu negoita, iar fotbalul romanesc e oricum un talcioc fara sanse de a conta in europa vreodata. ar fi bine sa lasam *** asta de fotbal si sa ne orientam spre alte sporturi. cate satisfactii am avea daca am baga banii in rugby, de exemplu, in loc de fotbal ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius (4 comentarii)  •  1 martie 2018, 1:59

ma uitam pe twitter la marele meci lazio - fcsb, meciul mileniului, performanta secolului. spuneau aia lucruri de genul "cine *** i`a primit pe ungurii astia de la fccs in europa?", sau "lazio invinge pe dinamo bucuresti a doua oara in 5 ani". voi creati impresia ca vezi doamne nu mai poate fotbalul mondial de fcsb, steaua, sau dinamo, dar aia n`au auzit in viata lor de echipele astea, si ii doare *** ca se califica ele prin turul 2 sau 3 al cupei uefa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristi (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 9:02

Remarcabil ce a reuşit Potter dar să nu uităm că nici el nu a reuşit în Marea Britanie ci în...Suedia! Am avut şi noi profeți în fotbal, aş pomeni aici doar doi: Lucescu şi Mateianu. Primul, sătul de mizeriile dâmbovițene, şi-a demonstrat adevărata valoare 'emigrând' în imperiul unui mogul mafiot dar cooperant, celălalt murind de inima rea la nici 60 de ani. Cât despre Bratu, ce să zic? A făcut parte din cel mai frumos duo de atacanți după '89, distrus tot de mafioți. Vorbeşte binişor pe sticlă dar, din păcate, noi am devenit foarte tari doar când comentăm la televizor, pe teren e altceva. Iar dacă mă uit cu câtă grijă îşi pensează sprâncenele parcă mă încearcă niste dubii că prioritatea lui e fotbalul...

aciduzzo (14 comentarii)  •  1 martie 2018, 9:57

De jos se greseste! De jos de tot!....Duceti-va la meciuri de copii....pe unde or mai fi si cate or mai fi......sa vedeti......injuraturi pe margine exprimate de parintii copiilor care joca.....unele grosolane.....nu le-ar suporta nic macar hartia......injuraturi la adresa arbitrilor.....copiilor ....mai ales indreptate catre cei cu mamici mai sexy.......ca vorba aia .....acum se poate tuna totul......ca mai nou si ele vin si la antrenamentele si la meciurile odraslelor......(mare greseala de altfel.....avea Halagian zis haut o vorba...,, Ba .....la fotbal tineti-i p-aia care vine ma-sa dupa ei cu vatraiul sa-i ia de la antrenament si sa-i duca la scoala, nu p-aia care ii aduce tac-su cu masina la antrenament!!'')......sa vedetim ura pur si simplu intre copii, alimentata evident de atmosfera creata de pe margine.....sa vedeti antrenorii de copii ce atitudini golanesti au.....sa vedeti zbierete dupa un fault aproape inexistent....zbierete venite si de la copilul lovit....ca asa a auzit el la Florinel Coman care cade imediat sa impresioneze arbitrul si asa a auzit si la antrenorul de pe margine care striga cat il tin bojocii..,, Ba *** n-ai vazut ca a fost fault...***!!''......si multe .....si multe....si multe.....lista poate continua ....mult......fara sa mai vorbim de plocoane....spagi.....atentii.....la antrenori care au apucaturi d-astea.....ca sa joace fi-miu domle.....desi sare mingea din el ca din coltu mesii ( aoleu ce cuvant am scris mai nainte!!!!)....si atunci??!!...............ASTORA VREM NOI SA LE CEREM BALET PE CEAIKOVSKI!!!!??? Eu sunt de acord....tine mult si de inteligenta antrenorului.....dar daca antrenorul preia deja niste setari(ca sa nu le zic apucaturi) care s-au infipt de la cele mai fragede varste in mentalitatea si atitudinile jucatorilor cu care urmeaza sa lucrezi....ce poti sa mai faci??....SE GRESESTE MULT LA NIVEL DE COPII SI JUNIORI....UN CAPITOL SUBLIM AL FOTBALULUI ROMANESC....DAR CARE LIPSESTE APROAPE CU DESAVARSIRE!!!......KAIZERE.....DACA VREI SA MA CONVINGI NITEL.....HAI SA VAD CA FACI CEVA CU COPIII ASTIA!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează