Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Pe tine cine te-a abuzat, Dan Petrescu?

Dacă te cheamă Dan Petrescu, ai jucat o finală de Cupa Campionilor cu Steaua și ai câștigat Cupa Cupelor cu Chelsea ai tot dreptul să-ți critici un jucător, chiar și în public, deși metoda nu e mereu productivă.

Dacă numele […]

Permalink to Pe tine cine te-a abuzat, Dan Petrescu?
duminică, 17 decembrie 2017, 9:51

Dacă te cheamă Dan Petrescu, ai jucat o finală de Cupa Campionilor cu Steaua și ai câștigat Cupa Cupelor cu Chelsea ai tot dreptul să-ți critici un jucător, chiar și în public, deși metoda nu e mereu productivă.

Dacă numele tău e Dan Petrescu și ai dat gol la Campionatul Mondial poți chiar să ridici tonul la un jucător, atunci când îi ceri explicații pentru o greșeală comisă în joc.

Indiferent, însă, de cum te numești și lângă cine te-ai dezbrăcat în vestiar la viața ta, nu ai dreptul ca antrenor să-ți înjuri un fotbalist de mamă.

Absolut niciunul!

Dar Dan Petrescu nu e oricine. Pentru că e prieten cu Gullit și Di Matteo, el își revendică singur drepturile. Și le ia cu puterea cuvântului, dacă e nevoie.

Aseară, antrenorul liderului din Liga 1 a arătat din nou că are o latură dezgustătoare, atunci când l-a trimis la origini și și-a descărcat diversele frustrări în gura lui Cristian Manea, doar pentru că fundașul dreapta a ieșit aiurea la ofsaid. Ca în repetate alte dăți, comunicarea lui Petrescu a alunecat pe panta grobianismului până la subtilitatea unei gorile invadate de testosteron. „Da’ dă-ne, bă, și nouă ceva!!”, zbierat isteric la un arbitru, în secunda 50 a unui meci jucat de Urziceni, e un episod real, care pare însă un banc când e pus în balanță cu ieșirea revoltătoare de la Craiova.

Într-o țară obișnuită cu bătaia ca panaceu pentru nereușită, gestul său grosolan și-a găsit, firesc, partizani. „Să zică merci că l-a înjurat Dan Petrescu. Ce mare chestie i-a făcut?”, se întreabă un user pe siteul uneia dintre televiziunile deținătoare de drepturi.

Da, chiar așa, ce mare chestie i-a făcut? I-a căscat larg originile și l-a îndesat la loc. Mai dă-l în mă-sa de nesimțit că și așa e o pușcărie de fundaș dreapta. Nu ca Dan „The Man”, cu limbaj de vatman, fotbalistul născut în familia unui colonel de armată!

Nu-i așa, stimați domni?

Apărătorul lui Petrescu are profilul specific părinților de juniori care asistă indiferenți de pe margine la torturarea psihică și fizică a fiilor lor, doar pentru că „dom’ profesor” a avut o zi mai proastă cu soția. Sau pentru că afară e frig și el n-avea chef de antrenament.

E plină România de inconștienți care-și lingușesc antrenorii agresori ai propriilor copii, sperând că fiul lor va ajunge mare într-o zi și-i va scoate din mizerie. „Și eu am luat bătaie. Lasă că nu-i strică”, spunea un astfel de tată acum câteva luni, după ce antrenorul unei școli de fotbal din Berceni urlase la băiatul lui că-l calcă în picioare.

Petrescu e tată de fete, dar profilul său sugerează altceva: un antrenor abuzat verbal în copilărie. Cine l-a abuzat? La asta trebuie să răspundă un specialist care, în cazul lui, e chiar recomandat.

Nu e nicio rușine, dragi români, dragă Dane, să mergi la un psiholog dacă dai cu picioarele ca un apucat în băncile de rezerve și-ți înjuri fotbaliștii de mamă. Nu înseamnă că ești nebun, ci doar că ai niște impulsuri care se pot vindeca în timp, cu răbdare.

Important e să le găsești cauza.

În Anglia, în ultimul deceniu, mii de foști fotbaliști au început să vorbească despre abuzurile la care au fost supuși în copilărie de antrenorii lor. Cei mai mulți erau abuzați sexual, alții, fizic sau verbal, dar toți au rămas cu sechele serioase: anxietate, neîncredere în propriile forțe, insomnii, diverse disfuncții și multe alte urme adânci.

Dimensiunea fenomenului e atât de gravă încât Federația engleză a declanșat o anchetă internă pentru a determina dacă putea face mai mult pentru a preveni abuzurile. La scurt timp, s-a aflat că, în 2003, federația a obstrucționat intenționat mecanismul prin care erau reclamate cazurile, un gest aproape la fel de grav precum cel al conducerii lui Chelsea – coincidență, fosta echipă a lui Petrescu – care a plătit un copil cu 50.000 de lire sterline pentru a nu vorbi despre ororile la care l-a supus un antrenor pedofil de la academia clubului.

Englezii au un avantaj. Realizează că au o problemă și o dezbat. Românii, în schimb, se indignează la gestul lui Petrescu, dar închid ochii când văd un antrenor de copii care-și înjură elevii.

De zeci de ani, „dom’ profesorii” români schingiuiesc sufletele copiilor – ferească Dumnezeu să nu fie vorba și de trupuri – , iar mulți dintre aceștia, ajunși între timp „Misteri”, le copiază, la rândul lor, exemplul.

Petrescu nu e singurul antrenor agresiv. Prietenul său, Hagi, își înjură fotbaliștii cu o ferocitate similară, dar presa tace în privința lui. Oricum, comportamentul li se iartă mereu pentru că, nu-i așa?, ei au avut și au încă rezultate! Ei sunt Generația de Aur. Ei știu cum trebuie procedat.

Ce mai contează că fotbaliștii trimiși printre morții și orificiile mamelor merg în străinătate și nu reușesc, poate și din cauză că nu au încredere în forțele lor? Uitați-vă la jucătorii vânduți până acum de Hagi și faceți un procentaj al celor care au succes și după ieșirea din Academie. „Misterii” și-au luat banii și comisioanele pe transferuri, fotbalul a mai născut un talent dezechilibrat emoțional.

Dacă vrem să avem fotbal, trebuie să începem cu copiii. Nu cu creșterea lor după cum „știm noi”, ci cu oprirea abuzurilor împotriva lor. Federația română e obligată să se sesizeze azi, duminică, și să ceară suspendarea lui Dan Petrescu pentru comportament vulgar, iar CFR Cluj să-l sancționeze pentru prejudiciul de imagine provocat clubului.

Nu se va întâmpla, probabil, nimic.

Iar Cristian Manea, fotbalistul suduit de Petrescu și de Hagi, va continua să fie plimbat pe la cluburi ca un sac de cartofi, în căutarea unui antrenor care să nu-l înjure de mamă pentru o ieșire la ofsaid.

E același Manea, cel mai tânăr jucător din istoria naționalei României, convocat de Pițurcă la lot cu două săptămâni înainte ca Hagi să-l vândă, în secret și fictiv, în Cipru!

PS – Federația română mai are o obligație, demararea unei campanii împotriva abuzurilor sexuale, a agresiunilor fizice și psihice. S-ar putea, însă, să nu mai poată pune capacul cutiei la loc, odată deschisă.

Dacă ai fost martorul sau victima unui abuz împotriva unor sportivi minori, scrie-ne pe adresa nuabuz@gsp.ro. Alătură-te campaniei Gazetei Sporturilor pentru demascarea relelor tratamente la care sunt supuși copiii din sportul românesc.

 

Comentarii (165)Adaugă comentariu

vasco (55 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 10:35

@Tudor,
daca tot ai pus intrebarea asta idioata,sa stii ca intre sefii de la CFR si sefii celorlalte cluburi de la noi nu se observa nici o diferenta,poate doar de discurs pretins superior,arogante care nu se acopera de nimic decat de penibil.Nu inseamna ca daca spui tu despre tine ca esti educat si civilizat e chiar asa,poate esti narcisist,poate esti perfid si chiar arunci petarde de astea ca sa bagi zazanie sau poate ti-au murit laudatorii,sau poate nu esti prost destul daca nu esti si fudul…Ce zici?Care varianta te caracterizeaza,sau poate toate?

dice (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 10:51

Costin, ai perfecta dreptate. Problema celor cu astfel de iesiri e cronica, din pacate.
Petrescu nici acum nu intelege ca a izbutit pentru ca l-au avut pe Ienei antrenor, care nu l-a injurat ca un golan. N-o sa mai avem nationala si fotbalisti cat timp acestia sunt crescuti si antrenati de niste golani. Degeaba invata tehnica si strategie daca sunt redusi mintal (vezi Hagi). Cei mai buni antrenori ai lumii sunt oameni educati sau macar cu potential mintal de a se dezvolta, ceea ce, cei mai multi dintre ai nostri nu au.

haideusicfr (26 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 11:19

Vasco: Muresan e medic de meserie ,are un limbaj elegant ,n-a jignit niciodata .
Pe ceilalti „sefi” de la CFR nu-i cunosc ,n-am auzit de ei.
Cei de la FCSB …….

haideusicfr (26 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 11:20

In paginile de azi ,mai este un articol impotriva lui Petrescu. A gresit ,e adevarat ,dar parca ,parca .In plus e in fotografie alaturi de sotie si apar fel de fel de barfe.

gintonic (10 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 11:21

FELICITARI pentru articol si „cohones”, Costin Stucan !! Ma bucur ca ii atingi pe cei ce se comporta ca niste marlani, indiferent de numele lor!… il stimez tare mult pe fostul FOTBALIST Dan Petrescu, dar nu sunt de acord cu marlania si subiectivitatea lui chiar prosteasca!… pai cum sa te plangi tu de un hent (discutabil, cu mingea cazuta pe umar) la Gustavo si nu-stiu-ce aut sau corner, cand tu dai golul precedat de un hent clar la Urko Vera, esti iertat de un cartonas rosu la Omrani, cand isi loveste cu gheata in fata, in dusmanie, un adversar cazut la pamant si cand Baluta ia rosu la o faza cel mult de galben (cand actorul Culio sare ca impuscat la o mica atingere din inertie)??? Rusine, Dane !!… pacat ca nu ai rafinamentul si echilibrul in declaratii al unui Mangia sau chiar Dica, de exemplu.

gintonic (10 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:12

rectific: Baluta ia galben gratuit la o simulare de prost-gust a lui Culio

Tibisor (5 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 20:15

Bun articol !!! Mai vrem !!!

Anonim (18 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 21:10

95% dintre baieti/barbati injura, chiar si fara motive aparente, nu numai fotbalistii (nu numai de la noi) si antrenorii! Pe acesti agresori verbali cine i-a abuzat si-i abuzeaza? Nu-l scuz pe Petrescu, care n-are nimic din calmul unui antrenor care conduce in clasament si are totul sub control, dar acest obicei detestabil este atat de raspandit, incat doar un cautator in ape tulburi il mai invoca! Dl. Radu Paraschivescu a sesizat si evocat iesirea fostului international, dar dansul chiar are dreptul s-o faca, in virtutea faptului ca foloseste si impune si celorlalti un limbaj elevat, fara astfel de imprecatii!
Pe langa faptul ca faci parte din cele 95 procente, folosesti aceasta ocazie si pentru a-l ataca, deloc voalat, din nou, pe Hagi! A.

Alex (4 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 6:43

Ai respectul meu domnule Costin Stucan. Felicitari pentru articol.

vasco (55 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 11:37

@haideusicfr,nu ma refeream la „cei de la FCSB”cu care n-am absolut nici o treaba,ca de altfel cu fotbalul romanaesc in intregul lui.Ma uimeste si intristeaza fudulia de neam prost a unora dintre compatriotii nostri,doar atat,tocmai pentru ca sunt din Transilvania,adica roman patriot.

Anonim (18 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:43

Stucane, ai o buna ocazie sa te ocupi de ceea ce-ti place, adica metodele pedagogice dubioase ale unor antrenori; ceea ce face individul de la Baia Mare intrece orice inchipuire, dar nu s-a facut atata caz ca la gimnastica (victima fiind cel mai titrat antrenor roman, un adevarat intelectual in lumea sportiva)! A.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 12:06

Craciun fericit Costin Stucan ! Ai adus ceva nou. Bravo.

RNF (1 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 18:27

Bravo Costin!

gigimigi (4 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 11:33

Cum sa iti mai arda de fotbal cand antrenorul *** la fiecare 3 pase?

gigimigi (4 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 12:10

Cum sa iti mai arda de fotbal cand antrenorul te injura de morti si te ia la *** mereu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează