Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Să sărim coarda cu Alibec!

Alibec a fost miercuri seară statuia vie a fotbalistului român. Un monument în carne și oase, izolat de multe ori de restul echipei, în fața căruia ar trebui să ne adunăm pentru a înțelege de ce echipa care a investit ca niciodată în transferuri a pierdut ca niciodată în fața unui Sporting venit din linia a doua a fotbalului european.

Permalink to Să sărim coarda cu Alibec!
joi, 24 august 2017, 11:05

Era minutul 61 sau 62, în acel interval de 240 de secunde dintre golurile doi și trei marcate de portughezi.

În acele 4 minute s-a decis psihologic soarta meciului. Lovită de golul lui Acuna, FCSB avea nevoie să marcheze de două ori, o misiune altfel deloc imposibilă în jumătatea de oră rămasă de joc.

Venit în ajutorul apărării, mijlocașul dreapta Gelson Martins a recuperat o minge din picioarele lui Alibec. De fapt, de lângă picioarele lui Alibec pentru că omul care purta banderola de căpitan la FCSB a încercat o preluare pretențioasă – “floricele” cum se spune în Cișmigiu – , ferindu-și în același timp tibiile din fața intrării energice, dar regulamentare a jucătorului de 22 de ani născut pe o insuliță din mijlocul Atlanticului.

Alibec s-a întors cu spatele la fază, în timp ce Gelson Martins și-a continuat munca de furnică în colțul terenului. A scos mingea dintre doi steliști veniți în pressing, creând superioritate în partea dreaptă a terenului și totodată o șansă de contraatac pentru Sporting. Tot el a țâșnit primul dintre cei doi adversari, derutați de pasa printre, pentru a-și ajuta colegii în atac.

Faza nu a avut rezultat, dar după două minute același Gelson Martins a ajuns la finalizare și a înscris cu un sânge rece înspăimântător pentru vârsta lui.

La 1-3, era game over.

De fapt, meciul se terminase mai devreme, atunci când Alibec a început să întoarcă spatele fotbalului. Nu săriți, nu încearcă nimeni să-l răstignească pe căpitan pentru o înfrângere care ar trebui să le ardă obrajii tuturor celor prezenți pe teren și pe bancă. Din contră, din piciorul atacantului s-a născut golul de 1-1 și tot de stângul lui s-au legat, invizibil, așteptările milioanelor de fani care au urmărit meciul.

Alibec a fost miercuri seară statuia vie a fotbalistului român. Un monument în carne și oase, izolat de multe ori de restul echipei, în fața căruia ar trebui să ne adunăm pentru a înțelege de ce echipa care a investit ca niciodată în transferuri a pierdut ca niciodată în fața unui Sporting venit din linia a doua a fotbalului european.

“Iancu, dacă talent, orice, ne-a demonstrat tuturor”, spunea cândva Hagi despre un fotbalist care de atunci a făcut orice, mai puțin să demonstreze ceva tuturor.

S-a râs mult de aceste cuvinte, dar ele conțin ADN-ul fotbalistului român.

Dacă talent, orice.

Să analizăm un pic. De talente nu ducem lipsă. Uitați-vă la Alibec, un fotbalist înzestrat cu o tehnică minunată care la 18 ani a ajuns la Inter Milano. La vârsta aia, Hagi juca încă la Sportul, captiv – e drept – într-o țară închisă. Cu talente precum Alibec, ar trebui să reușim orice, dar continuăm să pierdem meciuri decisive cu 4-0 sau 5-1.

De ce?

Hai să ne uităm un pic la traseul lui Alibec în cei opt ani scurși de atunci. Inter, Malines, Inter, Viitorul, Inter, Bologna, Inter, Astra, FCSB.

Un drum care a dus de cele mai multe ori în jos și care abia acum, spre maturitate, pare să meargă în sus. E calea pe care o urmează 95% dintre fotbaliștii români până eșuează pe plaja pustie din Liga 1. După faze mărunte precum cea de aseară, Alibec nu va ajunge niciodată în stratosferă. Nu va reuși să câștige orice, deși talentul i-ar permite-o.

Dacă talent, orice.

Nimic mai greșit.

Dragă Gică, dragi compatrioți, hai să nu ne mai mințim. Ne lipsește rău etica, în cazul de față etica sportivă. În timp ce Alibec sărea coarda, un alt fotbalist cu o tehnică rafinată, Gelson Martins, punea piciorul sănătos.

Venit în Portugalia la 13 ani, Martins a fost nevoit să joace multă vreme fundaș dreapta din cauza numărului mare de extreme dreapta din loturile de juniori. Portughezii nu duc nici ei lipsă de talente. Copilul venit din Capul Verde a strâns din dinți și a muncit, urcând pas cu pas până a ajuns anul trecut să-l terorizeze pe Marcelo în meciul de Champions League cu Real Madrid.

Întâlnirea cu Alibec a fost un moment banal din viața lui. Un picior pus bărbătește pe minge, o fentă și apoi un sprint.

Etica de muncă a lui Gelson îl va face probabil să se transfere în curând în stratosfera fotbalului. Prețul cerut acum pe el e de 50 de milioane de euro și mulți sunt interesați. Alibec e oferit de Becali la televizor pe 10 milioane, dar nimeni nu se înghesuie la masa tratativelor.

Unul va ajunge probabil să joace în Premier League sau Primera Division, celălalt va continua să-i terorizeze pe fundașii de la Gaz Metan sau Chiajna cu piciorul lui stâng incredibil.

Vă mai întrebați de ce pierdem tot mai des la scoruri de maidan?

Dacă talent, insuficient. O demonstrăm tuturor.

PS – Cu siguranță, mulți români vor considera în continuare că Alibec e mult mai bun decât Gelson. Comparația directă nu ar fi corectă, posturile lor sunt diferite. Aici e vorba despre etica sportivă. Și, poate, de etica tribunelor care în minutul 45 îl huiduiau îngrozitor pe Enache, un jucător aflat într-o criză prelungită de inspirație. Mai era de joc o repriză, tabela arăta 1-1, calificarea era posibilă.

Sunteți siguri că negura contestării violente nu i-a căzut peste ochi lui Enache la faza golul de 2-1, când s-a suit derutat în cârca lui Niță, accentuând ridicolul momentului?!

Comentarii (119)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  25 august 2017, 18:48

FCSB a fost în teren exact cât Alibec a alergat - până prin minutul 60. Fără el - Dumnezeu cu mila !

Casemiro (4 comentarii)  •  25 august 2017, 20:17

stucan,facem un pact?ti-am vazut emisiunea de azi.daca cel care a luftat e tucudean eu sunt prost.daca n-a luftat tucudean esti tu prostul?eu stiu ca tucudean joaca cu 20 si cel care a luftat arw nr 99.iti dai seama ce penibil esti?cum sa fii credibil cand debordezi de stupiditate?

comentario23 (7 comentarii)  •  25 august 2017, 22:00

Respectul. E cea mai mare lipsa a noastra. Se poate manifesta in varii domenii, din pacate este insa cu precadere absent. Poate fi vorba de respect fata de tine insuti (cate se pot deduce de aici...), fata de cei apropiati, fata de cei din jur pe care nu ii cunosti dar cu care, intr-un fel sau altul, intri in contact. Ma uitam stupefiat cum pleca lumea dupa golul 3 al portughezilor. Initial am crezut ca izbucnise vreun conflict, asa de tare sa grabeau. M-am linistit vazand ca nu este izolat, ci in mai multe parti ale stadionului. Ei, cei care la 1-1 se bateau cu pumnii in piept si urlau din toti rarunchii "Steaua". Acum fugeau. Asteptam sa vad reactia celor ramasi. Am ramas cu impresia ca oamenii gasesc potrivit sa deriveze o reusita personala din cea a echipei cu aceeasi putere cu care se dezic de ea atunci cand aceasta clacheaza. Ma uitam la atitudinea celor ramasi si nu-mi venea sa cred. "Sper sa mai luam 2", "hai ca poate ne mai dau iar 1"... De ce? nu pot gasi vreo explicatie in afara lipsei de educatie. Ne-o facem in scoli, intr-adevar, unde sistemul are nenumarate erori, dar in scoala e o gama extrem de larga de posibilitati. Cum poti gasi anturaje proaste, la fel de bine poti gasi persoane deosebite, profesori dedicati, colegi interesanti. E vorba de ceea ce primim acasa. E vorba de faptul ca orice parinte ar alege dezavantajarea unei terte persoane daca asta i-ar avantaja odrasla. Si asta se transmite din generatie in generatie, iti acapareaza o parte a gandirii si devine parte din temperamentul tau, asimiliezi aceasta nevoie de a-ti provoca avantaje la o varsta la care poate esti prea fraged sa iti dai seama ca doar echilibrul si constanta pot aduce progrese reale, nu conjuncturile favorabile care sunt atat de efemere. Trebuie sa invatam sa il respectam pe cel din jurul nostru. In trafic este ilustrata perfect aceasta situatie. Am vazut persoane cu principii solide uitand complet de orice tip de logica, fara vreun motiv intemeiat. Pacat...

Vasco (7 comentarii)  •  25 august 2017, 22:50

Celor căzuți in freza de admirației pentru Alibec (si Budescu)le pot spune doar ca cei doi grasuni indolenți ar fi fost ținta ironiilor galeriilor prin divizia B de pe vremuri.Cam cât de jos sa mai ajungă fotbalul românesc dacă ăștia doi sunt considerați valoroși?

its1134 (1 comentarii)  •  26 august 2017, 0:01

De ce să sărim mama ta Ștucane?

valentin (2 comentarii)  •  26 august 2017, 7:09

Haide lupii, nu vrem oțel.

valentin (2 comentarii)  •  26 august 2017, 7:10

Haide U Cluj, nu vrem oțel.

Misha (1 comentarii)  •  26 august 2017, 10:27

Bun-bun articolul...bravo!

remy (2 comentarii)  •  26 august 2017, 10:34

Ai perfecta dreptate d-le Stiucan. Asta este fotbalul nostru , plin de indolenti ridicati in slavi de presa incorecta si aservita . Ma distreaza cei care il critica pe Daum , le reamintesc infierbantatilor ca ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (79 comentarii)  •  26 august 2017, 13:36

Ce Alibec neamule!!!!Uite ca a gasit GSP salvatorul!!!!................,,LIGA 3 • AMICAL VIDEO Nou idol în Ghencea! Un fotbalist crescut la Steaua a făcut spectacol în ultimul meci de pregătire » I-a impresionat pe suporteri cu rabonele sale,,

Silviu I. (1 comentarii)  •  26 august 2017, 14:08

Echipa venita .com lumea a doua a fotbalului european? Bai istetule, Portugalia este campioana Europei, FC Porto a castigat Cupa campionilor, Benfica are un nume in fotbalul european, noi ce mari performa te avem? Ori esti prost, ori habar n-ai !

lasa-ne tataie (2 comentarii)  •  26 august 2017, 14:29

Romanii vor sa stie ce s-a intamplat cu ioanitoaia. Cum de nu a postat nimic dupa marele meci al fcsb-ului? Ce face, plange pe umerii lui becali? A crapat de suparare ca becali nu vede milioanele de la liga?

Stelist (9 comentarii)  •  26 august 2017, 20:53

Venit din linia a 2-a a fotbalului...avea dreptate ciobanul in ceea ce te priveste. Un club cu un buget de 198 de milioane de euro se afla in linia a 2-a a fotbalului European. O intrebare...tu ca jurnalist, din care linie esti venit caci tu de exemplu cu fotbalul esti paralel, habar nu am cine te plateste si de ce, probabil cineva te apreciaza ca esti antistelist dar atat.

dan t (19 comentarii)  •  26 august 2017, 21:57

imi pare rau...nu pot vorbi cu d voastra cu persoana cosmin stucan! deci la articolul cu mm stoica cu ironia lui....am scris cuvantul ***,fara adresa,fara sa ma adresez cuiva anume....am fost moderat si nu e prima oara si am primit si....cartonas! de ce l am primit?> moderati discretionar si cu tenta de aceea nu va respect! mai bine i ati modera pe cei ce nu stiu sa scrie corect romaneste si folosesc fel de fel de cuvinte aiurea ,invective etc! ar fi mai ok ca sa i moderati pe cei ce stalcesc lb romana pe acest site,multi din redactie! multumesc!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  27 august 2017, 13:21

...pentru noi cei care suntem anti fcsb isti Alibec este un tatar infatuat mereu cu nasul pe sus care rateaza toate momentele critice...de ce ar marca un asemenea specimen vre un gol decisiv pentru Ro ?...el joaca pentru el nu pentru Romania...

vio (4 comentarii)  •  27 august 2017, 20:39

Alibec va ramane o mare speranta fotbalistica...cum au mai fost si altii.

Silvio (11 comentarii)  •  28 august 2017, 23:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tisi (3 comentarii)  •  28 august 2017, 23:35

Felicitari dle Stiucan.... scriere decenta, respectand etica profesionala, fara ode si osanale FCSB-ului....precum politica gazetei, ***/*** (al FCSB).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

petrache (3 comentarii)  •  30 august 2017, 4:32

De ce nu scrieti nimic de fetele din Cluj care s-au calificat in 16imile cupei campionilor la fete? Va place doar sa aruncati cu pietre in loc sa promovati valorile!

Comentează