Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

NU ABUZ | Lovitura de cravașă și dicționarul de 1000 de pagini primit în cap, într-o școală la Șosea

Bărbatul care a trimis mesajul, vineri dimineață, pe adresa [email protected] nu mai e demult copil.

Permalink to NU ABUZ | Lovitura de cravașă și dicționarul de 1000 de pagini primit în cap, într-o școală la Șosea
vineri, 26 mai 2017, 12:22

La 47 de ani, poate își trăiește a doua copilărie prin fiul său.

De multe momente din prima, doar a lui, își aduce aminte ca de un coșmar.

Nu a fost sportiv, sau cel puțin nu o spune, dar a fost abuzat!

Rândurile trimise de copilul bătut deopotrivă de profesori și de părinți, undeva în anii ’70, sunt mesajul unei generații pe care ne amăgim dacă o considerăm trecută.

După atâtea decenii de tăcere, mărturia sa a intrat în căsuța de email rezervată de Gazeta Sporturilor pentru semnalarea relelor tratamente asupra copiilor din sportul românesc.

Numărul mare de mesaje primite începând de ieri, după lansarea campaniei “Nu Abuz”, sunt semnalul că abuzurile continuă chiar și în secolul în care părinții și copiii discută mai mult pe Facebook, decât față în față.

Citiți mesajul de mai jos, primit acum câteva ore.

Doare ca naiba. E ca o lovitură de cravașă pe spatele fraged al unui copil.

“În școala generală 11 (acum Heliade Radulescu, parcă), la Șosea, am avut o profesoară de engleză care, în aparență, era o tipă “cool”.

Însă, într-o zi, mi-a dat un caiet de 1000 de file în cap pentru că am făcut o mică prostie, nici nu mai știu ce. Însă, cum a făcut asta este interesant. M-a scos în fața clasei, m-a pus să îmi dau jos ochelarii, apoi m-a pus să îmi aplec capul pe catedră și mi-a tras cu toată puterea un caiet, care era cât un dicționar de greu, peste cap. Apoi m-a trimis la loc.

Dacă îi făcea asta băiatului meu, o călcam în picioare. Promit! Aici nu mai este diferență între sexe, ci sadism pur.

Am tot fost bătut la viața mea.

De tatăl meu cu o cravașă de cal, apoi de unchiul meu cu cablul de telefon.

Nu eram un copil care făcea tâmpenii. Însă, nu îmi plăcea școala și preferam să stau în cameră să citesc și să ascult muzică.

Atât.

Încă simt bătăile. De fiecare dată când îmi aduc aminte, mă ia cu furnicături.

Mi-am pierdut încrederea în mine. Ăsta a fost rezultatul.

Acum muncesc din greu să îmi recapăt încrederea. Și am 47 de ani.

Cu unchiul meu nu mai vorbesc, iar tatăl meu refuză să își aducă aminte de bătăile pe care mi le-a aplicat.

Urăsc cu toată ființa persoanele care își bat copii! Sau care bat copii altora. Iar apoi îi urăsc înzecit pe părinții care sunt de acord cu asta.

Bătaia nu e ruptă din rai.

Prostia, însă, e contagioasă și se transmite din generație în generație”.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

simi (2 comentarii)  •  26 mai 2017, 13:24

Minciuni....Unde erau caiete de 1000 de file?

simi (2 comentarii)  •  26 mai 2017, 13:26

Minciuni...Unde erau caiete de 1000 de file?

talpaiadului (11 comentarii)  •  26 mai 2017, 13:40

Pai ala e abuz, mai Stiucane, norocul tau ca ai crescut in comunism, nici nu stii ce pateau copii de varsta ta cand se duceau la biserica...

Anonim (18 comentarii)  •  26 mai 2017, 13:43

Tema este sensibila, dar nu una dramatica judecand dupa efectele acelor corectii fizice din anii de scoala; sigur, sunt si exceptii... Daca domnule respectiv s-a refugiat in lectura, ar fi trebuit sa stie ca se folosesc 3 de "i" pentru forma articulata a pluralului substantivului "copil"! Stucane, puteai sa-i faci un bine adaugand litera care lipsea, insa n-ai fost atent sau ai si tu o problema de acest gen! Solidaritatea de care ai dat dovada publicand acel mesaj nu a fost dusa pana la capat! De tine nu-i decat acel ranjet impertinent, care te face antipatic din prima clipa; dupa aceea, impertinenta ta capata forme si dimensiuni aberante! A.

Cortes (11 comentarii)  •  26 mai 2017, 14:00

Treaba e ca nu se mai face distinctie intre o palma si o bataie cu cravasa. O societate de tip totalitar promoveaza agresiunea si violenta. Asta ca sa explic amintirile unora. Societate violenta, oameni violenti. In democratie e clar ca lucrurile stau altfel. Demnitatea si integritatea fizica au alt pret. Se cade insa intr-o extrema absurda. O palma data de un parinte unui copil neascultator nu face gaura in cer. Non-violenta si pacifismul exagerat ne transforma in fricosi si momai.

Leonidas (2 comentarii)  •  26 mai 2017, 14:42

Stucan cel mai frustrat om din țară,ai băgat ProSport și *** in faliment și acu vrei sa bagi și GSP?. Auzi caiete de 1000 de file!? Cînd cel mai mare avea 100 de file..Îți doresc să te de-a afară ăștia de la GSP,pina nu-i bagi și pe ei în faliment!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ghita (2 comentarii)  •  26 mai 2017, 15:02

Stiucane esti ca de obicei un *** si un pacalici de doi bani.Te ai gasit tu sa faci apologia ordinii mondiale care distruge familia si educatia copiilor,care nu mai sint lasati sa fie educati de parinti,ci de toate liftele sataniste.Hai stucane ia ti plata pt articolul comandat si mai cumpara ti ceva tricouri warriors.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin (3 comentarii)  •  26 mai 2017, 15:15

@Anonim: daca ai avea ceva constructiv de spus, poate ar fi mai interesant... Nu mai vorbesc ca nu stii daca e copy-paste, sau o scriere gresit editata a mesajului. @Cortes: problema e ca o palma e urmata de alta. Si fiecare percepe diferit "palma". Regulile clare sint cele mai usor de respectat, acolo unde nu o poti scalda "e doar o palma, dom'ne". Da, dar daca iti dau e o palma, s-ar putea sa iti sara doi dinti... si nu ti-ar conveni. De ce ar fi mai bine pentru un copil??

marian0904 (3 comentarii)  •  26 mai 2017, 15:22

In loc sa plece Tolontan, a venit Stiucan. Cu aceleasi lozinci si gogosi prosportiste. Acum trateaza abuzul in familie si la scoala, ca la sport suntem rezolvati. Altii castiga medaliile cu metodele patentate la noi, in timp ce Maria Olaru (licentiata in educatie fizica) scrie carti in loc sa antreneze si sa dovedeasca felul cum se castiga concursuri cu profesionalism si vorbe bune. Stiucane, stii ca domnul Dan, patronul tau, face degeaba inchisoare? Despre asta nu poti sa scrii?

Burebista (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 15:22

Cunosc subiectul in speta si pot sa spun ca aud discutiile astea de la diversi pariti saptamanal. Eu recomand tuturor acestor asa bine intentionati pronto, sa stea in locul unui profesor macar o Zi si va garantez ca isi va schimba total parerea de ceea ce crede el in general de copilul lui . Le recomand tuturor parintilor ce vor binele copiilor lor sa faca abstractie de comportamentul de acasa al copilului sau fata de cel din turma de la scoala. Sunt diferente colosale . PS. Nu sunt cadru didactic, sunt doar un inginer..

vai de noi (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 17:08

si dupa aia o sa mearag linistiti sa voteze familia traditionala... ne batem copiii, femeile, si dam altora lectii de morala. Ne meritam soarta

Ramon (4 comentarii)  •  26 mai 2017, 17:10

nu existau caiete de 1000 file, cele mai groase, cele de 10 lei, aveau 200 file (probabil 400 pagini). Dar bătaie nu a luat numai acest individ. Îmi aduc aminte, prin cls 3-a sau a 4-a, invățătoarea s-a supărat pe o colegă că nu știe la aritmetică și a lovit-o cu capul de tablă, pe care a spart-o. Aceeași învățătoare ne bătea la palmă cu un ”metru etalon”, tijă de lemn cu latura de 1 cm și lungime de 1 m. 5-10-20 poate mai multe lovituri la palmă. Trăgeai palma, se repeta. Și au mai fost profesori care aplicau cu sete palme, sau îți masau umărul de te răsuceai în bancă, sau pumni în coaste, dar astea nici nu ne-au ajutat nici împiedicat să intrăm în facultăți. Chiar după 1990 polițiștii loveau că așa credeau ei de cuviință. Ce puteai să le faci ? Asta era societatea acum 35-40 de ani. Să ne mai mirăm că politicienii cred că li se cuvine orice astăzi ?

Vict (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 18:04

Domnule Stucan, scriu acest mesaj scurt pentru ca v-am vazut facind mistouri ieftine despre Universitatea Craiova, spunind ca ar fi finantata de primaria de acolo. Asta e o minciuna - Stiinta este finantata de investitori privati; daca aveti acte care sa dovedeasca un sprijin de la primarie, aratati acel act. De ce mintiti ? Fostul club al lui Mititelu a fost singurul club din Craiova finantat din bani publici - acel SRL decedat a primit 500.000 de Euro de la fostul primar Solomon (dati un search pe net pentru detalii). Universitatea Craiova este in liga 1 pentru ca acest club are acordurile Universitatii din Craiova, clubului sportiv de drept public U Craiova, detine imnul si brandul "Stiinta Craiova" cu acte in regula, poarta pe tricouri stema cu leul a Craiovei Maxima etc. Ca si la Napoli, Ascoli, Cluj, Arad si Ploiesti, un fost SRL de gropar nu inseamna clubul istoric. La Cluj si Ploiesti cluburile istorice nu sint SRL-urile decedate in 2016 ale lui Walter si Capra, ci societatile girate de orasele respective. Actuala UTA Batrina Doamna, a fost infiintata in 2013, in timp ce vechea FC UTA era in liga 2. Orasul a decis atunci ca UTA Batrina Doamna este adevarata echipa. Va bateti joc de Stiinta pentru ca adevarul nu exista pentru voi, exista doar obedienta fata de Mititelu. P.S. De ce numiti FCSB drept "Steaua" ? Pe ce baze legale, pe ce criterii numiti acel SRL drept Steaua ? Brand ? Stema ? Acordul CSA Steaua ? Criterii arbitrare ? Continuitat in liga 1 ? Pai la Cluj, Ploiesti si Arad nu mai exista continuitate - echipele adevarate sint orice societati girate de orasele respective. Practic GSP nu are nici un fel de criterii de evaluare a echipelor "adevarate". SRL-ul lui Mititelu se numea in acte de fapt Fotbal Club U Craiova. De cite ori, in ultimii 15 ani, acel club a fost numit de voi drept "FCU Craiova" ?

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  26 mai 2017, 18:39

in Ro comunista ne au rupt cu bataia invatatorii si profesorii si maistrii de la lucru manual si atelier ...niste ordinari care nu stiau decat sa bata iar parintii nostri tolerau asta ...meritam sa fim ultima tara din U.E. Ne bateau si la gradinita si la camin ...acum am ajuns o natie de hoti si perversi ...toti furam prin reprezentantii nostri ...pe care i alegem odata la patru ani ...

di livio (9 comentarii)  •  26 mai 2017, 18:59

Stucane, sa ne traiesti. Esti baiat simpatic, nu esti nici frustrat si nici pacalici. De doi bani. Tin minte si io cita bataie am incasat si la scoala si acasa. Pe care am meritat-o. Eram constient atunci ca o merit. Adica eram meritocrat. Are you human? No, i am monkey.My name is Trump. Donald Trump

Marcel ONE (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 19:38

Un demers sensibil si meritoriu !

Anonim (18 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:01

@ Cosmin A remarca o greseala nu-i ceva constructiv? A.

teo (20 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:23

Eu cred Stucane ca tot Hagi este vinovat de bataia primita de pustiul acela Cred ca chestia asta ti-a scapat!

dan b (55 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:43

E o tema care sper sa-l tina pe Stucan ocupat ceva timp...

Bogdan (1 comentarii)  •  26 mai 2017, 21:36

Eu printre altele am scris o carte Păcatele Tinereţii..se gaseste gratis pe ebooks free..in care am spus totul despre comunism si metodele sale de intelegere a vieţii..noi n-a sa intelegem niciodata ce ni s-a intamplat..

Alex One (23 comentarii)  •  26 mai 2017, 23:50

Nimic despre Firea ? N-a aplicat nicio palma, niciun caiet de "1000 de pagini " ?Atunci am citit degeaba ! Pardon, a meritat Marian 0904.

Cristian VAVURE (1 comentarii)  •  27 mai 2017, 0:23

Bravo gsp pentru aceasta initiativa !

Burebista (11 comentarii)  •  27 mai 2017, 9:33

@stiucan: ce a fost totusi, caiet sau dictionar?? 1000 de file nu stiu daca exista ca si caiet... dar era de ajuns sa-i traga in cap si cu 200... nu asa e problema cate file avea caietul/ dictionarul... @Burebista: vezi ca eu postez pe aici de mult timp sub acest nick... nu ma deranjeaza, dar sa nu ne confunde lumea... ;) In alta ordine de idei, omul nu minte, cum afirma unii....am 45 de ani si am luat si eu bataie destula... am si fost copil problema... am fost si luat de Militie, batut si acolo... de toata lumea parinti, bunici (partial), profesori, maistrii... pana am avut 16 ani si am dat cu maistrul de pamant, ca am facut sport, si stiam sa ma apar... am fugit de la scoala si nici acasa nu m-am mai dus in ziua aia de frica consecventelor... bataia nu m-a facut sa imi pierd increderea, dimpotriva... m-a facut mai rau, mi-am luat lumea in cap la 18 ani si am trait singur, printre straini toata viata... nu port pica nimanui... m-au ajutat involuntar sa ajung ceea ce sunt... un om respectat si acceptat de strainii printre care traiesc...

Vlad (25 comentarii)  •  27 mai 2017, 10:02

PE-NI-BIL!!! Atata pot sa iti zic. Esti o mare dezamagire Stucane... Iar ca o paranteza- distinsa doamna "mama lu`Toni" este singura care te intrece. Circ si denigrare. Lasi copilul sa fie abuzat 6 ani??? Apoi iti ceri scuze pe FACEBOOK? Femeia aia merita sa fie decazuta din drepturi si inchisa mai mult decat antrenoarea.

Vlad (25 comentarii)  •  27 mai 2017, 10:05

Si la articolul de fata.... pt domnu de 47 de ani. Toti ne-am furat-o ca alea erau vremurile. Si de multe ori ne-o ceream. SI era ceva foarte normal. Toti avem probleme cu increderea, doar ca unii dau vina pe asta si fiind aproape bunici. Altii aleg sa traiasca.

Anonim (18 comentarii)  •  2 iunie 2017, 15:03

Stucane, te-ai uitat pe Internet sa vezi care-i diferenta dintre structura acoperisului de pe Ilie Oana si de pe noul stadion din Tg. Jiu? Iti dai seama ca intai dai cu barda si abia apoi, la atentionarile unora, mai si cercetezi/gandesti? A.

Federalu’ (2 comentarii)  •  6 iunie 2017, 23:47

Stucane, nu ti se pare de bun simt sa scrii acum ceva, ceea ce gandesti tu, despre Bodescu?

Comentează