Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

A fost blat sau nu la Astra – Viitorul?

Echipa lui Hagi nu promovează doar jucători pentru viitorul fotbalului românesc. Omul care ne-a scos în stradă acum 23 de ani patronează și antrenează o formație promovată și rămasă în prima ligă și datorită unor meciuri dubioase.

Permalink to A fost blat sau nu la Astra – Viitorul?
marți, 4 aprilie 2017, 12:41

De ce să ne fie frică să spunem ce gândim? De ce ar trebui să ne cenzurăm dacă am văzut cum Viitorul și Astra și-au împărțit victoriile în Cupă și campionat într-un mod care seamănă cu reciprocitatea de pe vremuri?

Sunt două întrebări presante.

De aseară, teritoriul românesc de pe Facebook – acest far călăuzitor al vieții pentru miliarde de oameni de pe planetă – a intrat într-un război ideatic de secesiune.

A fost blat contra a fost un meci frumos pe care-l vrem repetat. Zeci de mesaje noi intră constant în sistem fără a inclina balanța decisiv în favoarea vreuneia dintre părți. Aparent, sunt mai mulți cei care susțin că au văzut o piesă de teatru, dar poate că adepții meciului curat – în marea lor majoritate fani de-ai lui Hagi – nu postează pentru că ei consideră discuția drept o simplă teorie a conspirației nedemnă de nivelul lor.

Apărătorii meciului cinstit care postează le cer dovezi ziariștilor. Fără dovezi, spun ei, nu ai dreptul să susții că un meci a fost trucat.

Perfect de acord.

Cererea lor echilibrează o balanță care s-ar inclina altfel periculos într-o democrație.

Dar în lumea meciurilor trucate din fotbal este aproape imposibil pentru un ziarist să obțină dovezi irefutabile. Spre deosebire de alte domenii, aranjorii nu semnează acte atunci când discută șoptit înainte de meci, la vestiare sau pe tunel, numărul de goluri care urmează să fie marcate.

Blaturile nu lasă urme. Banii pleacă și vin din Asia și, chiar dacă procurorii le iau urma, e aproape imposibil de dovedit “infracțiunea predicat”. Adică modul în care au fost generați acei bani negri.

Procurorii trebuie să intercepteze telefoane și să înregistreze ambiental, însă pentru asta trebuie obținut un mandat. Iar mandatul se eliberează dacă îl ceri.

Un ziarist nu are cum să ceară mandat și nici nu le poate cere procurorilor să-și îndrepte atenția spre un meci.

El are o singură armă. Să scrie ce a văzut și să pună cap la cap lucrurile pe care le află cu mare greutate dintr-un sistem care funcționează pe baza legii tăcerii.

Întrebarea este cum procedează dacă a văzut că Astra și Viitorul au jucat în cele două meciuri din ultima săptămână așa cum se juca odată fotbalul din timpul Cooperativei?

“Nu aveți probe!”, i se spune.

Nu-l poți acuza pe Săpunaru că a dat intenționat pasă de gol, autogol și că l-a atacat decisiv pe Coman în careu, dându-i prilejul arbitrului să inventeze un penalty. Nu-l poți acuza pe Junior Morais, cel mai bun fundaș stânga din Liga 1, că a vrut să-l dea jos pe Benzar în careu, atacând bizar o mingea plecată de mult de la locul faptei.

Dar jurnalistul are voie să citeze o declarație a lui Cornel Dinu, un fotbalist uriaș, care a văzut poziționarea ciudată, defectuoasă, a unui jucător experimentat care evoluează pe un post cu automatisme cunoscute la perfecție de actualul analist Dolce?

În meciurile trucate, scrie Declan Hill , jurnalistul canadian de investigație care s-a infiltrat în mafia pariurilor din Asia, poziționarea e cheia. Nu e nevoie decât de o jumătate de metru mai la stânga sau mai la dreapta pentru a facilita primirea unui gol.

Vorbim de un gazon de peste 6000 de metri pătrați. Un simplu pas în altă direcție decât cea învățată în mii de ore de antrenament scapă de cele mai multe ori neobservat de ochiul unor spectatori și chiar ziariști neantrenați în mecanismele unui post dintr-o echipă de fotbal.

Jurnaliștilor li se cer dovezi, dar ei nu sunt procurori. Luni, Cătălin Tolontan cita din mesajul unui cititor care spune că ziariștii sunt “câinii de pază de la stână, în condițiile în care nimeni nu vrea să fie câine”.

În anii 90, șefii din fotbal – unii dintre ei sunt încă în fenomen – mai aveau puțin și fugeau cu stâna în cârcă. Câinii nu i-au lăsat nicio secundă în pace, lătrând la meciurile aranjate.

Nu aveau dovezi, dar aveau ochi și vedeau jucători care în anumite meciuri deveneau indiferenți, blazați, penibili. Urechile lor captau mesajele subterane care se schimbă în culisele fotbalului, voci neauzite de cititori.

Fără gălăgia acestor dulăi, Cooperativa n-⁠ar fi existat.

Fără gălăgia lor, publicul nu ar fi vorbit nici astăzi despre câteva partide din istoria recentă a clubului Viitorul, patronat de un fotbalist legendar:

Viitorul -⁠ Săgeata 2-⁠0
Steaua -⁠ Viitorul 2-⁠5
Dinamo -⁠ Viitorul 2-⁠3
Viitorul -⁠ ASA 6-⁠1

Pe listă apare acum și Astra -⁠ Viitorul 1-⁠2.

Da, domnilor, realitatea e dură.

Echipa lui Hagi nu promovează doar jucători pentru viitorul fotbalului românesc. Omul care ne-a scos în stradă acum 23 de ani patronează și antrenează o formație promovată și rămasă în prima ligă și datorită unor meciuri dubioase.

E o temă sâcâitoare, nepopulară.

De aceea, mulți preferă să întoarcă privirea căutând o piatră pentru a alunga câinii.

PS – Diferența dintre anii Cooperativei și prezent este că fotbalul românesc a fost invadat de flagelul pariurilor. Dacă aveți o zi de pierdut, dați o fugă prin casele de pariuri din orașul dumneavoastră în preziua unei etape din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3. O să fiți surprinși câți oameni de fotbal veți întâlni. Evident, toți vor spune că nu pariază pe meciurile echipei lor sau pe cele pe care urmează să le arbitreze.

Comentarii (111)Adaugă comentariu

Doru (10 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 0:57

La cate se întâmplă în fotbal, este greu sa crezi ca poate fi cineva curat ....si dacă vrei nu poți înota la nesfârșit împotriva curentului...este ca în politica ...oricât de cinstit vrei sa fii , n-ai cum , trebuie sa cedezi pt ca altfel ești alungat...echipele joaca cu case de pariuri pe piept, oameni importanți din fotbal fac reclama la aceleași pariuri, si-atunci cd vreți...fotbal curat?!!!!!... nu fiți copii....Hagi și oricare persoana mai vreti voi nu are cum sa stopeze el asemenea flagel.

PeCeResoare (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 12:14

Un ''ziarist talentat, vigilent, suspicios, insistent si polivalent'' ar trebui sa aiba argumente credibile. Oare cine a pierdut bani pe victoria lui Hagi la Astra?

Siracusa (1 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 13:22

Pentru cei care isi bat capul si il combat pe Stucan, explicandu-i ca n-a fost blat: OAMENI BUNI, STUCAN NU ESTE ATAT DE *** PRECUM CREDETI VOI, CI ARE TEMA SA LOVEASCA CONSTANT IN HAGI. Nu va mai coborati la nivelul lui, pentru ca el va face asta mereu si tot voi sunteti cei care va veti enerva. Voi doar stiti ca Stucan este "talentat" (n-a fost in stare sa aibe un loc de munca constant, s-a tot plimbat dintr-un job in altul pana a distrus ziarul ProSport, care sub conducerea lui nu a mai iesit pe hartie), "vigilent" (ati vazut alta vililenta de-a lui Stucan decat cea indreptata impotriva lui Hagi?), "suspicios" (ati vazut alta suspiciozitate decat cea indreptata spre Viitorul?), "insistent" (insistenta lui este vizibila doar atunci cand loveste constant in Hagi) si "polivalent" (***)

florin (3 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 14:00

De unde stii, maestre, atata fotbal de vezi blatul din meciul Astra - Viitorul??? Ii fuge titlul de sub nas lui Reghe si trebuie sustinut si din afara ierbii??? La ce jucatori a luat FCSB, la modul in care a subtiat toate celelalte loturi din L1, coroborat cu rezultatele si, mai ales, calitatea jocului, moral ar fi ca "profesionistul" Reghe sa renunte de bunavoie la titlu, sa stea frumos pe margine si sa-i lase pe adevaratii muncitori din fotbal - Astra, Viitorul, CFR si chiar Dinamo -, sa se bata pentru primul loc. Partizanatul, ca si rautatea gratuita, nu-ti fac deloc o firma buna in breasla. Daca ai insa probe, pune-le pe hartie si atunci jos palaria! Dar, pana atunci, lasa-i pe Hagi si Sumudica sa-si faca meseria, la care se pricep mult mai bine decat "scriitorul" Stucan la a mazgali hartia!

Silvio (6 comentarii)  •  6 aprilie 2017, 23:42

Vezi. Eu cand ti-am zis ca Astra e la pamant nu ma credeai! Sau a fost blat si cu fcsb??? Pffft...sau cine stie ....poate ca prietenia nou infiripata intre *** si *** din pipera si-a facut prezenta uuuuuuuuuhhhh....GALB! Get a life bro!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcello (5 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 9:17

Mai baieti, VORBITI CA SA NU TACETI... VOI NU VEDETI CUM "MERGE" ASTRA ???... A PIERDUT 4 MECIURI DIN 5 DIN CARE UNUL A FOST BLAT... CU VIITORUL... LOGIC, NU ???...

Anonim (18 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 7:46

Nu stiu cat veti sta pe la GSP, dar ceea ce faceti dvs. este nedrept si persifkant! Nici n-a fost nevoie sa mai uit la ultimul video (in care va bateati joc de schemele lui Chirila) ca sa realizez esenta: ranjetul impertinent din stop-cadru va defineste pe deplin! Cine va credeti, domnule Stucan? A.

Vasco (55 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 8:32

Articol foarte corect si...curajos,intr-o lume care considera crima de lezmajestate daca zici,macar aluziv ,ceva de rau de Hagi...Sa fim seriosi,generatia de aur,baietii aceia dragi care ne-au scos in strada in atatea randuri au fost perevertiti de catre fratii samsari si puscariasi,cu acordul si colaborarea sefilor frf si lpf ,numitii nasul si corleone...Banul corupe,apoi totul e irecuperabil,cardasiile sunt facute si uite asa,ar putea veni la conducerea fotbalului romanesc oricine,oricat de specialist sau de buna credinta ar fi,nu ar fi bun daca nu ar fi din gasca "generatiei de aur"....baietii aceia dragi pentru care candva ieseam in strada....Trist...

nica fara frica ! (5 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 4:56

stucane , emani prostie in cea mai ....pura stare !!!!.....Vorba lui Cornel Dinu azi , ai un nume predestinat esecului !!!!

Leonidas (2 comentarii)  •  1 mai 2017, 0:38

Stucan asa facea si la *** si prosport vedea numai blaturi ! Si asa a reusit sa bage in faliment Prosport( apare numai online) Iar *** a inceputa sa dea filem cu fam. Simson etc.Adica din canal de sport a devenit generalist.E drept ca nu numai el vedea ,,blaturi'' ci si Mironica si Stefan Beldie.Au fost concediati!.Beldie e acum la Digi si are aceleasi apucaturi! Vrea sa-i bage-n faliment si pe aia de la digisport. Iar Stucan pe astia de la gsp!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian (3 comentarii)  •  1 mai 2017, 13:15

A fost un blat ordinar! O piesă de teatru ieftină jucată de niște nesimțiți, la ordinul *** Marius Șumudică! Asta pt.toți *** care cred că Hagi e mare antrenor și cinstit până în măduva oaselor! Mi-e scârbă de toți lingăii "regelui"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează