Real, lucid cântec de jale
Nu Lopetegui, nu Solari, nici măcar Zidane. Problema cea mare a Realului e Cristiano Ronaldo. De fapt, plecarea lui
Nu scoți decât un plăpând 2-2 la Villarreal, cu „Submarinul” aflat la cea mai mare adâncime din istoria sa recentă. Pe loc de retrogradare înaintea meciului din 3 ianuarie. Însă, altădată, după un astfel de duș rece, venea Cristiano în meciul următor, dădea trei-patru goluri, scorul era 5-0 sau 7-1 sau 8-2 și problema se rezolva
1,68 cu 1,99
Pe „El Madrigal”-ul din Villa Real, care acum se cheamă „Estadio de la Ceramica”, de parcă ar fi la Oboga sau la Horezu, golul egalizator al localnicilor a venit de la Santi Cazorla. Cu glezna praf la 32 de ani, sfătuit de medici să se lase de fotbal și revenit spectaculos la 34. Santi are 1,68 m și a marcat cu capul în fața unui portar cu 31 de centimetri mai înalt. Courtois a ieșit cu parantezele desfăcute la o minge lungă, iar Santi a strecurat mingea, lovită ușor cu capul, printre picioarele lui Thibaut. Dar și astfel de goluri s-au mai primit.
Ciprian Porumbescu de pe bancă
Solari pare să nu priceapă mare lucru dintr-un joc pe care nu doar el l-ar vrea altfel. S-a spus că dacă mecanismul eficienței a funcționat cu Zidane, venit de la echipa secundă a Realului, atunci ceasul va merge și cu Solari, provenit din aceleași zone, de interes secundar, ale clubului. Deosebirea e pe cât de simplă, pe atât de importantă. Zidane e Zidane, în timp ce Solari e doar Solari. Spilcuitul argentinian seamănă cu actorul Vlad Rădescu, în rolul lui Ciprian Porumbescu, în filmul făcut la începutul anilor șaptezeci. Te aștepți din clipă în clipă să țină un discurs la Arboroasa sau să cânte Crai Nou. Dulce Bucovină! Aridă Castilie!
Iluzia lui Florentino Perez
Când i-a lăsat de înțeles lui Ronaldo că plecarea sa la Juve n-ar crea cine știe ce prejudicii, Perez părea să aibă deja soluțiile. Că vor rămâne Benzema și Bale. Că va veni și altcineva. Că va exploda, la 18 ani, Vinicius. Că, în fine, Asensio și Lucas Vazquez vor fi titulari. Da, marea speranță Lucas, tânărul etern, care în curând face 28 de ani! Don Florentino a avut soluția lipsei de soluții. S-a bucurat plenar după victoria dinainte de Crăciun, din Golf. Campionatul Mondial al Cluburilor, încă un trofeu. Abia mai au loc pe rafturi! Dar cât o fi de greu să joci finala cu Al Ain?
Cifrele lui Cristiano
54, 60, 55, 51, 61, 51, 42. Acestea au fost golurile lui Ronaldo, în toate competițiile, în ultimii ani. În total, Realul trecea de sută aproape de fiecare dată. Că lua titlul, că nu-l lua, că lua Liga, că o pierdea, suta era ceva normal. Acum, după 17 etape (jumătatea campionatului înseamnă 19 runde), Realul a dat 26. Barcelona are 48. Până și amărășteni ca Levante sau Celta au marcat câte 28. Iar în Italia, Ronaldo are 14 goluri. Nu ca la Real, dar mult mai mult decât Benzema, care a dat 7 și e golgeterul echipei.
Cine dă golurile acelea?
E clar că dacă ești Real și nu pui pe tabele o sută de goluri pe sezon, n-ai cum să ajungi la performanțele din ultimul deceniu. Cu 50 de reușite, ești în plină mediocritate. Oamenii tăi de-acum, cam de atâta sunt în stare, de 50 de goluri. Benzema vreo 15, Bale vreo 10, dacă nu se accidentează, Isco și el altele 10, dacă nu e mai mereu rezervă. Mai pot veni ceva goluri și de la Ramos sau Marcelo, marcatori destul de buni ca fundași, mai buni decât mijlocașii Kroos sau Modrici, ultimul, decar care înscrie în toată cariera cam cât Messi într-o toamnă. Oricum ai aduna golurile, mai mult de 50 nu ies. Restul de 50 veneau de la Cristiano, și tocmai asta n-a înțeles Don Florentino când i-a dat drumul să plece.