Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Și EL trece prin stomac

Nu mândria, ci premiile din Europa League i-au făcut pe granzi să se lupte și pentru acest trofeu

Permalink to Și EL trece prin stomac
joi, 25 februarie 2016, 8:21

Dortmund – Porto, Schalke – Șahtior, Fiorentina – Tottenham și exemplele pot continua cu ușurință pentru a crea un afiș senzațional. Azi Europa League ne propune o serie de întâlniri pe care n-am fi avut prilejul să le vedem prea des în Europa League, pentru simplul fapt că trupele respective cântau, de regulă, la masa Champions League. Aproape că nu mai găsești necunoscuți în faza de anul acesta a „șaisprezecimilor” celei de-a doua competiții continentale. De altfel, o simplă numărătoare, o memorie bună și un Google la nevoie ne arată că din cele 32 de echipe calificate în primăvara asta, doar 4 nu au cunoscut gustul Champions League vreodată. Celelalte însă au făcut-o, iar unele dintre ele, precum Dortmund sau Man Utd, chiar au câștigat-o.

Se fac zece ani de când România avea două echipe în „sferturile” a ceea ce atunci se numea Cupa UEFA și tare mi-e teamă că timpurile de atunci nu se vor mai întoarce vreodată, chiar dacă, buni compatrioți, unii n-au dorit să numească performanță acea realizare. Nu-i de mirare, pentru că sunt destui care să conteste și Cupa Campionilor cucerită de Steaua în 1986. De atunci au trecut 30 de ani…

Sunt sceptic în privința reeditării vreunui Rapid – Steaua european (de miracolele din anii ’80 nici nu mai vorbesc) nu doar pentru că văd care-i contextul social-economic pe la noi, ci și pentru că observ acest afiș de Europa League care tare seamănă cu cel mult mai luminos al CL. Prin comparație, acum 10 ani, aproape jumătate dintre echipele calificate în „16-imi” nu ajunseseră vreodată în Champions, semn că liga a doua europeană era în continuare ignorată de granzii care nu prindeau un loc la simfonia stelelor.

Explicația invaziei de branduri în ediția din acest an a Europa League nu izvorăște din vreo mândrie sportivă renăscută sau din vreun ambâț strict fotbalistic. Ea se regăsește în cifrele financiare seci care au pus stăpânire pe competiție. Premiile pentru EL au crescut din sezonul în curs cu 65%, acesta este anunțul care a stârnit interesul marilor cluburi, suma totală a bonusurilor ajungând la 381 milioane euro. O simplă prezență în grupă garantează 2,4 milioane, la care dacă mai adaugi market pool-ul, ticketingul și câteva punctișoare strânse pe teren treci lejer de 6. Sau, ca o altă comparație, o câștigătoare de până mai ieri încasa cam 9 milioane, iar anul acesta poate ajunge la 25.

Semn clar că și la case mai mari (sau cu atât mai mult acolo!) hotărârea de a lupta pentru un trofeu nu mai e dată de conștiință, ci trece, apăsat, prin stomac.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Costy (1 comentarii)  •  25 februarie 2016, 10:24

Ai uitat sa scrii....castigatoarea EL joaca direct in CL anul care vine. Singura sansa pentru echipe ca MU sau Liverpool sa participe la anul in cea mai tare competitie intercluburi

fgh (2 comentarii)  •  25 februarie 2016, 13:18

...și eu care credeam că joacă ca să se afle în treabă...

rads (1 comentarii)  •  25 februarie 2016, 14:07

@Costy - corect, aia e cea mai important miza pentru cluburile mari. Cu siguranta alde Tottenham nu se uita la vreun milion de euro, cat inseamna cresterea de 65%, avand in vedere ca ei castiga 1 milion de euro la 2 zile cu noile drepturi TV din Anglia.

Alex h (1 comentarii)  •  25 februarie 2016, 15:35

Dacă tot v-am "prins" cu ocazia acestui articol, îndrăznesc sa va rog sa "vegheati" ca cei din FRF sa nu mai ia decizii comice aidoma celei cu jucătorii sub 21 la Liga 1. Mulțumesc anticipat.

lord belial (4 comentarii)  •  25 februarie 2016, 17:44

pamantul e rotund

dan (2 comentarii)  •  25 februarie 2016, 20:42

Nu prea cred. Shahtior, Manchester Utd., Sevilla, Bayer Leverkusen, Porto si Valencia au iesit afara din CL si de aceea joaca in EL nu fiindca sint impresionate de cresterea premiilor.

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  26 februarie 2016, 6:24

...legea in care trebuie sa ai uj junior in teren e proasta ...echipele din Ro nu o sa mai vada primavara europeana vreodata ...

hlkhljk (1 comentarii)  •  26 februarie 2016, 8:14

banii fac pamantul sa se-nvarta

Comentează