Și EL trece prin stomac
Nu mândria, ci premiile din Europa League i-au făcut pe granzi să se lupte și pentru acest trofeu

Dortmund – Porto, Schalke – Șahtior, Fiorentina – Tottenham și exemplele pot continua cu ușurință pentru a crea un afiș senzațional. Azi Europa League ne propune o serie de întâlniri pe care n-am fi avut prilejul să le vedem prea des în Europa League, pentru simplul fapt că trupele respective cântau, de regulă, la masa Champions League. Aproape că nu mai găsești necunoscuți în faza de anul acesta a „șaisprezecimilor” celei de-a doua competiții continentale. De altfel, o simplă numărătoare, o memorie bună și un Google la nevoie ne arată că din cele 32 de echipe calificate în primăvara asta, doar 4 nu au cunoscut gustul Champions League vreodată. Celelalte însă au făcut-o, iar unele dintre ele, precum Dortmund sau Man Utd, chiar au câștigat-o.
Se fac zece ani de când România avea două echipe în „sferturile” a ceea ce atunci se numea Cupa UEFA și tare mi-e teamă că timpurile de atunci nu se vor mai întoarce vreodată, chiar dacă, buni compatrioți, unii n-au dorit să numească performanță acea realizare. Nu-i de mirare, pentru că sunt destui care să conteste și Cupa Campionilor cucerită de Steaua în 1986. De atunci au trecut 30 de ani…
Sunt sceptic în privința reeditării vreunui Rapid – Steaua european (de miracolele din anii ’80 nici nu mai vorbesc) nu doar pentru că văd care-i contextul social-economic pe la noi, ci și pentru că observ acest afiș de Europa League care tare seamănă cu cel mult mai luminos al CL. Prin comparație, acum 10 ani, aproape jumătate dintre echipele calificate în „16-imi” nu ajunseseră vreodată în Champions, semn că liga a doua europeană era în continuare ignorată de granzii care nu prindeau un loc la simfonia stelelor.
Explicația invaziei de branduri în ediția din acest an a Europa League nu izvorăște din vreo mândrie sportivă renăscută sau din vreun ambâț strict fotbalistic. Ea se regăsește în cifrele financiare seci care au pus stăpânire pe competiție. Premiile pentru EL au crescut din sezonul în curs cu 65%, acesta este anunțul care a stârnit interesul marilor cluburi, suma totală a bonusurilor ajungând la 381 milioane euro. O simplă prezență în grupă garantează 2,4 milioane, la care dacă mai adaugi market pool-ul, ticketingul și câteva punctișoare strânse pe teren treci lejer de 6. Sau, ca o altă comparație, o câștigătoare de până mai ieri încasa cam 9 milioane, iar anul acesta poate ajunge la 25.
Semn clar că și la case mai mari (sau cu atât mai mult acolo!) hotărârea de a lupta pentru un trofeu nu mai e dată de conștiință, ci trece, apăsat, prin stomac.