Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Negoţul de copii

Tinerii noştri sînt ademeniţi şi vînduţi în străinătate fără a fi complet pregătiţi pentru ce-i aşteaptă acolo. Doar banul dictează

Permalink to Negoţul de copii
duminică, 10 ianuarie 2016, 9:17

Ştirea începutului de an a venit de la Barcelona. Nu, nu de la Costel Gâlcă, intrat bine în pîine la Espanyol şi care arată că nu este, aşa cum îl considerau unii, doar un antrenor de uz intern, ci un tînăr tehnician care îşi dă măsura valorii şi în afara graniţelor. Vestea vine dinspre marea rivală a „papagalilor”, care, se zvoneşte, l-ar vrea pe proaspătul debutant în prima noastră reprezentativă, Andrei Ivan. La început pentru formaţia secundă, care evoluează în al treilea eşalon spaniol. Mai mult, Gică Craioveanu întăreşte informaţia, anunţînd că Gerard Lopez, secundul Barcelonei B, apreciază calităţile native ale lui Ivan. „Este un jucător care e în vederile lor. Îl consideră foarte interesant, de viitor. E un jucător pe stilul Barcelonei, e bun unu contra unu, e foarte rapid” e descrierea relatată de Gică.

Evident că murmurul ăsta din jurul său i-a ajuns la urechi şi tînărului, care zilele trecute a împlinit 19 ani. Reporterii televiziunilor l-au găsit deunăzi la vizita medicală a CSU Craiova şi l-au supus unui interviu. Răspunsurile băiatului mi-au stîrnit compasiune şi mi-au certificat încă o dată că puştii ăştia ai noştri, hărăziţi de Dumnezeu cu atîta talent, nu beneficiază şi de un sistem educaţional care să le pună în valoare bogăţia lor genetică.

Cu microfonul în nas şi cu perspectiva unui transfer-bombă la Barcelona, copilul a bîjbîit în răspunsuri. Fără a avea date concrete, şi unui expert în comunicare îi e dificil să însăileze vorbe explicative, cu sens şi consistenţă, darămite unui june aruncat în apa învolburată a industriei media. „Din cîte se spune, sper să se facă transferul. Dar vom vedea la sfîrşitul lunii. Voi face faţă. Sper să fac faţă, chiar la echipa secundă, nu ajunge acolo oricine. Sper să fiu pe bancă la meciuri şi să joc” a fost unul dintre răspunsurile lui Andrei, care, pe lîngă faptul că nu transmite nici un mesaj, reliefează confuzia în care a fost imersat de cei din jurul lui, ce-l văd doar ca pe o nepreţuită sursă rapidă de cîştig.

Nu, Ivan nu avea ce să caute în faţa jurnaliştilor, la vîrsta şi lipsa lui de experienţă, fără a fi antrenat un pic şi în domeniul comunicării. Se ştia tema zilei, se bănuia că jurnaliştii vor fi interesaţi de acest subiect, iar Andrei trebuia să fie pregătit pentru a nu fi pus în situaţia de a bălmăji ceva despre o situaţie ambiguă. Din păcate însă, preocuparea pentru prepararea copiilor sub toate aspectele (iar comunicarea în 2016 ar trebui să fie materie de bază), nu doar cele tehnico-tactice, lasă mult de dorit în România.

Şi acesta este unul dintre motivele pentru care tinerii jucători români nu reuşesc să se impună în exterior. Uitaţi-vă la majoritatea celor care au fost vînduţi rapid, pentru a resuscita financiar cluburile care i-au crescut, şi care, din cauza lacunelor de tot soiul, nu reuşesc să se impună şi să continue ascendent drumul carierei lor peste hotare! Uitaţi-vă la copiii care pleacă la 16 ani spre cele mai tari cluburi europene şi apoi, după numai un an-doi, număraţi-i pe cei despre care se mai aude ceva! Amintiţi-vă de Cristi Manea, cel mai tînăr debutant în istoria naţionalei, vîndut, chipurile, la Chelsea, dar care nu joacă nici la Mouscron! De Mitriţă care stă pe bancă la Pescara. De Nica, plecat de la Dinamo şi care a jucat la Atalanta, Cesena şi Avellino vreo 15 meciuri în 3 ani. Şi mă opresc aici, deşi aş mai avea cîteva zeci de exemple. Cu speranţa ca Ivan să nu fie ultimul pe listă.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

teddy (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 14:32

cred ca ai vrut sa spui : cu speranta ca Ivan sa nu ajunga si el pe lista … fiindca daca nu o sa fie ultimul inseamna ca o sa mai pierdem destui tineri afara si ei nu vor ajunge cine stie ce de capul lor …

raton blue (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 15:02

articolul face referire la academia imparatului!

john milne (2 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 16:31

Imparatul care a umilit dinamo Rusinea Europei cu 5-1 in groapa .

DanielM (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 16:34

Aveti dreptate in legatura cu comunicarea. Dar sa nu uitam ca toti copilasi vor sa plece instrainate fara sa joace la marile(sau fostele mari) cluburi din Romania. In anii `90 era axa care trecea prin Bucuresti (Steaua, Dinamo, Rapid), adica copilasi aia buni de la Craiova, Pitesti, Bacau… jucau la echipele din Bucuresti in derbiuri si in cupele europene. Daca se impuneau la aceste echipe erau marfa de export. Aceasta axa a cernunt intodeauna jucatorii buni de cei slabi, nu stiu vreu jucator care sa nu se fi impus la cluburile Bucureste si apoi sa fi devenit jucator super bun prin ceva campionat din vest.

widoqq (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 18:48

Pretene, iti dau doua citate de un fotbalist consacrat,un aproape rege, nu un pustan:„ai,nai mingea tragi la poarta„ si `hai sa facem bine sa nu fie rau„.
De pustiul asta ti ai gasit sa te legi, sau mori de ciuda ca nu a semnat cu FCSBeaua?

Ilie.De la scularie. (2 comentarii)  •  10 ianuarie 2016, 21:12

Ramane cum am stabilit.

FYRY (11 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 6:42

de cand trebuie sa n veti pe de rost ce trebuie sa declari ma falsetule¿asa esti tu crescut cu vorbe n gura,si uite ce mare nimic ai ajuns,lasati copiii sa spuna ce le trece prin cap…nu asta i esenta jurnalismului?sau jurnalism inseamna cand toata lumea stie intrebarile si toti au raspunsurile pregatite si corectate?rusine sa ti fie …de aia ai ajuns din pseudo jurnalist pseudo federal

danyla (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 11:48

Un editorial bun !! … Bravo !! … Totusi era bine sa incerci sa-l dezvolti un pic. Pentru ca un copil sa se dezvolte normal si sa poata sa faca fata din punct de vedere fotbalistic la un anume nivel, ai nevoie de educatie in primul rand. Educatia generatiilor anterioare a fost asigurata de sistemul comunist, care oricum ar fi fost el, se baza pe disciplina dar avea si principii solide. Asta este un mare dezavantaj pentru tinerii de azi, educatia oferita de societatea romaneasca aflata in deriva de 25 de ani este una de o calitate extrem de slaba. Apoi ne atintim privirea asupra fotbalului. Investitiile facute in acest sport la nivel de copii si juniori sunt destul de precare. Ne aflam astfel in situatia de a lasa copii sa plece inainte de vreme, pentru ca nu avem baza materiala si capacitatea organizatorica de a ne ocupa de desavarsirea experientei lor profesionale. FRF ar putea sa faca lucrul asta prin crearea unor conditii propice dezvoltarii tinerelor talente, ma refer la Liga 2-a, unde ar putea impune un numar de minim 5-6 jucatori sub 20 de ani (sau chiar mai multi), eliminand numarul maxim de jucatori pe care o echipa poate sa-i aibe in lot, deoarece este o tampenie, oricine are dreptul sa-si retina in lot cati jucatori considera. Sau, alta masura, … interzicerea de a juca in Liga 2-a cu jucatori straini !! … Deci exista variante !! … Sunt masuri fortate, dar trebuie luate pentru a crea dezvoltatrea tinerelor talente din fotbalul romanesc, … altfel Romania va ajunge din punct de vedere fotbalistic la nivelul Albaniei. Asta e parerea mea !! …

Comentează