Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Iaşiule, Iaşiule, singura cetate

Capitala Moldovei noastre a fost rareori lider în Liga 1 la fotbal, dar niciodată n-a ajuns prin Europa

Permalink to Iaşiule, Iaşiule, singura cetate
duminică, 19 iulie 2015, 9:16

E cazul ca ieşenii să dea fuga la chioşcurile de ziare, să cumpere repede orice jurnal de după startul rundei secunde, să pună mîna pe o foarfecă şi să decupeze clasamentul Ligii 1. (Mă rog, tinerii să facă print-screen). Apoi să-l înrămeze şi să şi-l pună pe perete, alături de fotografiile sepia cu Simionaş sau Romilă, legendele care prin anii ’70 jucau în echipele naţionale ale României. După mai bine de patru decenii, Iaşiul fotbalistic dă un semn de viaţă, iar plecarea bună în noul sezon e, în acelaşi timp, o continuare a parcursului remarcabil de astă-primăvară, cînd trupa lui Nicolo Napoli a înşirat victoriile şi, din retrogradată sigură, a ajuns fără griji cu mult înaintea finalului.

Vineri, în prologul etapei, moldovenii şi-au păstrat stilul şi eficacitatea. Iaşiul are acum 4 puncte, e adevărat luate în faţa a două echipe fără pretenţii, Voluntari şi Chiajna, dar tot atît de adevărat e că a izbutit lucrul ăsta în calitate de singura echipă din noul format competiţional care a jucat doar în deplasare. Contra Concordiei, după ce au deschis scorul repede şi cu largul concurs al portarului Matache, ieşenii au gestionat cu maturitate partida, iar în repriza secundă au pasat ca o echipă mare, de-ţi lăsau impresia că sînt mereu în superioritate numerică.

Sigur că nimeni nu se poate hazarda în vreun pronostic de final după numai două runde. Am văzut echipe pe podium la finalul turului care au retrogradat pînă la urmă sau „lanterne” după două etape care au luat campionatul. Cu atît mai mult cu cît stabilitatea financiară a oricărui club românesc în acest moment e comparabilă cu cea a unui zar prins în ţui. Imaginaţia de microbist are însă tot dreptul s-o ia razna.

Privind clasamentul în dimineaţa zilei de sîmbătă, cu CSMS Iaşi lider, mi-am închipuit cum ar fi ca alb-albaştrii să meargă în cupele europene. Apoi, imediat, am realizat că ar fi o premieră, una pe de o parte măgulitoare, dar, pe de alta jenantă. Iaşiul este, comform datelor demografice, al patrulea oraş al ţării ca număr de locuitori. Cam pe aici se situează şi la capitolul economic. Cultural aş zice că a fost mult mai sus dacă socotim doar că acolo au luat naştere prima universitate modernă, primul muzeu, prima expoziţie, prima grădină botanică, primul teatru naţional, prima reprezentaţie de operetă din România. Şi enumerarea ar putea continua. La fotbal însă, este singurul oraş important care nu şi-a trimis echipa vreodată să ne reprezinte în cupele europene. Bucureştiul, Timişoara, Clujul, Constanţa, Craiova, Braşovul, Galaţiul, Ploieştiul au făcut-o. Mai mult, ruşinos e că din zona Moldovei, Iaşiul a fost depăşit şi de Bacău, şi de Vaslui, şi de Botoşani. Ba chiar şi de Piatra Neamţ, dacă e să socotim la cupe europene şi UEFA-Intertoto.

„Iaşiule, Iaşiule mîndră cetate, numele tău ţara străbate”, zice imnul clubului. Vezi însă cum faci, Iaşiule, că să nu mai fii singura cetate ce prin Europa nu prea străbate. Na, c-am făcut şi-o rimă!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ovidiu (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 10:06

In sfârșit un editorial ce are ca subiect echipa Iasului. Elogial, in orice caz. Sper ca Iasul, prin viitoarele rezultate sa ne mai ofere astfel de ocazii. O zi buna, domnule Vochin.

Belecciu Lucian (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 10:39

Buna ziua!
Acest targ va merge candva pe acolo, cand veti dobandi abilitatea de a va „comforma” normelor limbii romane!

Alex (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 10:52

Bravo Andrei, remarcabil articolul poate si din prisma subiectivitatii mele (sunt din Iasi).

Dragos Trestioreanu (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 12:47

Andrei, de ce Ploiestiul la urma, in enumerarea ta? A debutat in Europa cu mult inaintea celor din fata sa, mai putin Bucurestiul, sa zic.

Vlad (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 12:56

Stimabile, singurul impediment pentru care Iaşiul nu a jucat vreodata in cupele europene a fost si este lipsa unui finantator in tot acest timp. Orasele enumerate de dvs. si care au jucat in cupele europene, au avut finantatori potenti financiar care au putut suporta salariile uriase a unor jucatori buni si care au reusit sa duca echipele pe care le reprezentau in competitiile europene (de ex: Porumboiu – Vaslui; Niculae -Brasov; Capra – Ploiesti; Pinalti – Piatra Neamt; Grupul Mittal – Galati). Chiar as fi curios sa aflu ce echipa romaneasca a reusit sa joace in cupele europene doar cu suportul primariei sau a consiliului local, asa cum este situatia Iasiului in prezent.

daniel (5 comentarii)  •  19 iulie 2015, 14:00

pe noi ca yesuleni, nu ne intereseaza magaria asta de csms..asta nu-i poli, pe care a desfiintat-o pesedila dorohoianul!! csms e prosteala securistica din breaza, a plutonerului anghelake..deci, nu decupam articole cu securisti, am zis!

daniel (5 comentarii)  •  19 iulie 2015, 14:08

pe locul al patrulea din punct de vedere demografic? nu cred..a fost si pe 2-3 prin anii 80-90, dar acum e cam al cincilea, dupa buku, cj-tm si ct..foarte multi yeseni au plecat din oras in ultimii 15 – 20 de anisori..economic al patrulea? poate pe vremuri (inainte de 90)..acum nu e in primii 10, fiindca nu s-a mai facut aproape nicio investitie, cel putin in ultimii 3 ani!! pe banii contribuabililor in cupe? hai sa fim seriosi..

Dona (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 14:11

Multumim pentru aprecieri, domnule Vochin. In scest context, va rog sa considerati comentariile foarte pertinente si la obiest ale lui Vlad. Din pacate aceasta este realitatea : desi Iasul a „furnizat” Romaniei foarte multi dintre cei mai bogati romani, totusi nici unul din acestia nu e subjugat de fotbal intr-atit incit sa „riste” o investitie serioasa in echipa de fotbal a orasului.

Pitbull (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 14:58

Magulitor commentul d/lui Vochin,dar cu iz de misto,ei bine stimabile,dupa cum se inrevede,Iasul anul asta poate sparge gheata si accede in cupele europene mult visate,dar problema e,ca nu avem stadion si vom fi nevoiti sa jucam pe la sate care au stadioane mai moderne ca al nostru,in rest sa auzim de bine.

band206 (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 15:09

D-le Andrei Vochin, corect este Iasule, Iasule si nu Iasiule, Iasiule. Asta nu ca e asa e cantecul ci ca asa e corect romaneste. Ce naiba, avem oarece pretentii

Gigi Ciobotaru (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 16:16

Draga Andrei ,continutul articolului tau,ca si forma , are o grava eroare de …limba!!!La a doua lecturare ,apar si altele!Altminteri ,ai ceva de comunicat ,dar verifica corectitudinea gramaticala a spuselor ,altminteri faci faci rau ce este bine…

Nomadu (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 16:46

Mai iobagule, scrie de nasul tău cel Mare nu de frumoasa echipa din Iași!

vlad (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 17:00

Acum imaginati-va ce frumos ar fi fost ca in loc de CSMS sa fie Poli Iasi…

zappy (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 18:49

in opinia ta andrei,arad si pitestii sunt niste orase minuscule..nu conteza ca uta a batut feyenoord,fc arges pe real madrid..

gabriel (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 19:14

Respect Domnule Andrei Vochin, respect ….

Kone (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 22:35

Iasul a redevenit al doilea oras al tarii ca numar de locuitori, dupa Bucuresti, conform ultimelor date ale Institutului National de Statistica. La fotbal nu cred ca ne vom situa prea curand pe o asemenea pozitie, avand in vedere ca echipa nu are un finantator privat. E de ajuns sa se subtieze lotul actual si vom reveni in bezna fotbalistica.

radu (1 comentarii)  •  20 iulie 2015, 5:17

Surpriza! Mai stiu gazetarii din Bucuresti si altceva decit Steaua?? Vedeti, domnule Vochin, audienta asta naste monstri (multi dintre gazetari ar fi scris monstrii, cu doi de i, greseala din ce in ce mai generalizata….) . Am iubit Steaua si mergeam, din Iasi, deseori la meciurile din Bucuresti ale marii echipe a vitezistilor. Dar acum totul este o scamatorie becaliana iar dvs. inghititi zi de zi minciunile patronului care promite mereu aducerea unor vedete (apropos, a fost extrem, dar extrem de hazliu titlul unui articol la gsp inaintea meciului de la Trencin: Vedetele de milioane ale Stelei se vor echipa intr-o cabina saracacioasa. De parca Steaua era Chelsea…In fine, nu mai lungesc: priviti si spre alte sporturi, domnilor de la GSP, si spre alte echipe. Numai bine!

Comentează