Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Otrava dintr-un premiu

Dorin Rotariu a fost desemnat cel mai bun tînăr din Liga 1 în 2014. Anul în care a marcat 3 goluri mari şi late în Liga 1 şi nici unul la loturile de 19 şi 21 de ani.

luni, 12 ianuarie 2015, 9:30

Dorin Rotariu a fost desemnat cel mai bun tînăr din Liga 1 în 2014. Anul în care a marcat 3 goluri mari şi late în Liga 1 şi nici unul la loturile de 19 şi 21 de ani.

Joi seara, la Howard Johnson, am trăit un paradox. O gală de decernare a premiilor pentru cei mai merituoşi fotbalişti, cea realizată de AFAN, pe lîngă faptul că mi-a confirmat multe din întîmplările lui 2014, a avut şi ciudatul rol de a-mi aduce aminte de un jucător. Şi acela nu este Cristi Chivu, cel ce a fost laureat pentru întreaga activitate.

Sigur că orice anchetă este atinsă de subiectivism. Fiecare dintre noi are un set de valori pe care-l activează atunci cînd i se cere să tragă linie la capătul unui an. Joi seară însă am ridicat mirat sprîncenele la anunţul că Dorin Rotariu a fost desemnat cel mai bun tînăr în anul abia încheiat. 

Recunosc că poate îmi scapă cîteva dintre criteriile care au stat la baza alegerii. Nu ştiu exact pînă la ce vîrstă te mai consideri tînăr fotbalist. Şi ce trebuie să fi făcut pe parcursul unui an pentru a puncta în acest top. După un 2013 în care realmente a explodat, marcînd într-o singură toamnă 4 goluri, micuţul Rotariu mai degrabă a stagnat, dacă nu cumva a înregistrat un regres. Datele statistice vorbesc. În întreg anul ce a urmat a înscris doar de 3 ori în Ligă, 2014 fiind anul în care a punctat, cu siguranţă, într-un sigur clasament, cel al imaginii. Al mediatizării. Excesive, în opinia mea, raportat la performanţa sportivă care i-a urmat. Şi contraproductive, ca să nu zic dăunătoare, în acelaşi timp pentru un fotbalist în formare.

După mine, anul 2014 e al altor tineri. Cristi Manea, cu doi ani mai mic decît premiantul AFAN, a devenit în vară cel mai tînăr debutant în naţionala mare. A continuat să joace meci de meci în prima ligă, devenind titularul incontestabil al postului de fundaş dreapta la Viitorul. De la aceeaşi echipă, alţi doi tineri de aceeaşi vîrstă cu Dorin ar fi fost mai îndreptăţiţi să primească recompensa. Florin Tănase, alt debutant în prima reprezentativă, are în cont un număr dublu de goluri faţă de Roti şi evoluţii mai consistente. Cum de altfel am contabilizat şi în dreptul lui Alexandru Mitriţă, puştiul care a marcat doar în toamna asta cît a făcut-o dinamovistul în tot anul.

Nu, Dorin Rotariu nu are nici o vină pentru că rămîne în centrul atenţiei şi atunci cînd nu face mare lucru. El moşteneşte un nume important, aparţine unui club uriaş în România şi se bucură de sprijinul unei familii care îi e extrem de aproape. Efectele unei recompense nemeritate îi pot dăuna însă. Ca şi cocoloşirea în exces. 

Comentează