Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Salariul de mizerie al unui selecționer

Pînă cînd nu vom plăti bine un om nu-i vom putea cere să producă.

duminică, 23 martie 2014, 9:32

Pînă cînd nu vom plăti bine un om nu-i vom putea cere să producă.

Dacă tot e să vorbim despre bani, cei plătiți de FRF angajaților săi, hai să vă zic una tare. Știți cît cîștigă un referent zonal?

Înainte să vă răspund, acum în cunoștință de cauză, am să încerc să vă familiarizez cu terminologia. Există 16 astfel de tehnicieni angajați pe perioade determinate și care au ca obligații principale recrutarea juniorilor și propunerea lor către loturile reprezentative naționale. Au ca arie de acoperire cîte 2-3 județe, spațiu în care misiunea lor ar fi aceea de a peria zona, de a urmări sute, poate mii de jucători, de a-i trece prin filtrul capacităților lor profesionale, de a-i tria și, în cele din urmă, de a-i alege pe cei mai buni.

Pentru că vin din presă, și pentru că timp de 23 de ani patronii mei n-au fost în realitate Dumitru Dragomir, Adrian Sîrbu sau Dan Voiculescu, ci marea masă a cititorilor, voi continua să-mi păstrez, pe cît posibil, limbajul colocvial. Așa că pe domnii mai sus menționați am să-i numesc, realmente, selecționeri. Selecționerii din teritoriu. Cam asta este imaginea și asta ar trebui să fie menirea lor. O rețea de ochi profi, întinsă de la Tulcea la Satu Mare și de la Botoșani la Timișoara din care să nu scape nici un copilaș talentat. Nici un posibil tricolor.

Bineînțeles că la o asemenea misie importantă e nevoie de multe calități. Sintetic, ele ar putea fi îmbrăcate în trei costume de gală. Primul provine de la firma COMPETENȚA. Oamenii aceștia trebuie să aibă un ochi format în ani de muncă pe profil, să fi probat în decursul timpului prin jucătorii ajunși la naționala mare, să fie instruiți și să se lase antrenați pe viitor pentru a fi și mai buni.

Al doilea rînd de haine, obligatoriu, ar trebui croit la exclusivista societate MORALITATEA. La o asemenea importanță a funcției, coloana vertebrală trebuie să fie cît se poate de rigidă. Tentațiile sînt mari. Sursele de presiune sînt părinții, impresarii, cluburile de proveniență, toți înțelegînd extrem de repede că loturile naționale sînt cele mai importante vitrine de prezentare. Show-room-urile de unde pot veni salariile viitorului jucător, sumele de transfer de care să beneficieze cluburile și comisioanele agenților. În fine, competent și moral, antrenorul acesta pe care să se bazeze federația trebuie să aibă și un al treilea rînd de haine, marca PASIUNE.

Care poate fi descrisă ca acel foc interior care arde mereu pentru profesia ta. Cel ce te ține la serviciu de dimineață pînă seara fără să ai timp să te uiți la ceas. Cel ce te împiedică să dai rasol, să te fofilezi, să tratezi cu superficialitate.

Și acum, ca să răspund și la întrebarea din start, a venit timpul să vă anunț cît a plătit FRF pînă acum pentru această garderobă. Vreo 600 RON pe lună plus cîteva ciuguleli din diurnă. La așa bani, așa selecție. A venit însă vremea schimbării.

Comentează