Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Deranjant de frumos

Se termină Pandurii – Pacos, iar alături de Alexandra Turda la microfonul DigiSport apare Tony. Simpaticul fundaş dreapta care a ajutat CFR-ul să devină un brand în România şi pentru care şi-a primit porţia de fluierături pe Arena Clujeană (de ce n-om folosi topica românească atunci cînd denumim acest stadion nu prea înţeleg).

duminică, 15 decembrie 2013, 5:42

Se termină Pandurii – Pacos, iar alături de Alexandra Turda la microfonul DigiSport apare Tony. Simpaticul fundaş dreapta care a ajutat CFR-ul să devină un brand în România şi pentru care şi-a primit porţia de fluierături pe Arena Clujeană (de ce n-om folosi topica românească atunci cînd denumim acest stadion nu prea înţeleg).

Omul n-a uitat limba, o poceşte haios şi transmite prin intermediul ei o mie de idei mai mult decît şlefuitorii în lemnul vorbii care au trecută româna la limba maternă. Spune lucruri frumoase, unele măgulitoare pentru noi şi o frază pe care ar trebui s-o reţinem. Întrebat despre condiţiile de joc, Tony a răspuns că vreau să felicit toate trei echipele pentru cum au evoluat pe un teren îngheţat. Am fost convins că tipul a mai uitat numeralele. Că a confundat doi cu trei. Precizarea lui m-a lămurit că nu greşise. Pandurii, noi şi arbitrii.

E pentru prima oară cînd aud o asemenea formulare, deranjant de frumoasă. Oamenii care gîndesc în spiritul acestui joc, atît cît a mai rămas din el, care pot survola propriul interes observă că echipa arbitrilor face şi ea parte din acest fenomen. Da, ştiu, sînt pregătit să-mi iau porţia zdravănă de înjurături! Sînt pregătit să aud că ăştia de la noi nu merită o astfel de eleganţă. Poate că-i adevărat. Dar hai să parcurgem noi drumul invers! Hai să-i extragem noi din ghearele ispitei jignindu-i zilnic cu argoul eleganţei. Şi, după un timp, s-ar putea să culegem şi roadele.

În romanul autobiografic They call me coach, unul dintre cei mai mari antrenori din baschetul american, regretatul John Wooden, oferă tuturor o pildă. În loc să critici, dă un exemplu. Luaţi-l din vorbele lui Tony.

Comentează