Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Nica, totul nu nimica

Tînărul fundaş dreapta al lui Dinamo are, printre altele, o calitate indispensabilă sportului de performanţă: ura de înfrîngere.

vineri, 18 ianuarie 2013, 10:34

Tînărul fundaş dreapta al lui Dinamo are, printre altele, o calitate indispensabilă sportului de performanţă: ura de înfrîngere.

Ieri am făcut cunoştinţă cu el. Nu direct, ci prin intermediul interviului realizat de Eduard Apostol. De la distanţă, de la Poiana Braşov, acolo unde dinamoviştii alergă prin nămeţi, convinşi fiind de Ţălnar că fac bine ce fac, iar ziariştii fug după gîndurile lor cu viteza lui Carl Lewis şi rezistenţa Gabrielei Szabo. Ei bine, după o discuţie liberă cu el, Edi a izbutit nu doar să mi-l prezinte, ci şi să mi-l apropie repede de suflet. Deoarece Constantin Nica a reuşit la una din primele sale interacţiuni cu presa să nu rostească doar vorbe, ci să transmită idei.

I-am aflat povestea dată pe repede înainte şi primul lucru pe care l-am reţinut a fost pasiunea. Disperarea aceea cu care piciul îşi trage tatăl de turul pantalonilor atunci cînd vrea o jucărie. Şi poate plînsul acela isteric ce vine în urma smuciturii părintelui ce nu ţi-o poate oferi. Dorinţa nebună de a juca fotbal ca Dan Petrescu, stelistul, dar în curtea idolului copilăriei lui, Florentin Petre, dinamovistul. Plăcerea cu care o face azi, la 19 ani, e doar rodul transformării unui hobby în profesie.

Apoi am sesizat că, spre deosebire de alţi băieţi ajunşi, uneori ilicit, prin grădina Ligii 1, Nica vrea să înveţe. Şi nu spune asta doar pentru a-i flata pe veteranii Dănciulescu sau Munteanu, ci, aşa-mi rezultă mie, chiar vrea să se transforme într-un burete care să absoarbă tot mai multe informaţii de vreme ce-l invocă şi pe Cosmin Matei, de care-l despart numai vreo doi ani. Aici, imaginea se suprapune peste ceea ce Wenger spunea că este sportivul cu marjă mare de creştere. Cel care îşi dimensionează corect prestaţia, îşi localizează corect locul în evoluţie şi este dispus să înveţe mereu, de la 6 la 39 de ani.

Dar dintre toate ideile transmise de Ţăran, aşa cum îl alintă colegii (nu pentru că vin din Afumaţi, ci pentru că bag materiale), una mi se pare că-l va ajuta să ajungă sus în fotbalul nostru: groaza de înfrîngere. Plîngeam la propriu cînd Steaua o bătea pe Dinamo, spune el. Starea asta de disperare pe care ţi-o dă un joc pierdut, furia interioară pe care ţi-o declanşează eşecul este cea mai bună motivaţie pentru victoria următoare. E vendeta sportivă cu care se alimentează succesul.

În Money Ball, managerul de baseball interpretat pe Brad Pitt are o frază adîncă: Urăsc mai mult înfrîngerea decît iubesc victoria. Este esenţa pură a noţiunii de combativitate în sport, fără de care nu poţi presta decît ca plezirist. Nica o are şi, chiar dacă nu l-am cunoscut decît de la distanţă, cred că se oftică şi cînd pierde la şeptic.

Comentează