Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly
Dragii mei, am ales să vă scriu din camera de vizavi de voi și să nu public aceste gânduri scrise la cald acum, la 4 dimineața. Ca să nu fiu patetic, emoțional!
Dragii mei,
E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai sunteți împrăștiați pe holuri, vorbind în șoaptă despre ce s-a întâmplat în astă-seară.
Vă scriu din corpul de clădire de vizavi. Am ales această metodă, deși aș fi putut să vă vorbesc pe rând despre ceea ce ați făcut în seara asta pentru fotbalul românesc. Am ales-o pentru că n-aș fi vrut să mă vedeți cum îmi tremură bărbia de ciudă. Și nu numai. Un conducător n-are voie să-și exteriorizeze sentimentele, el trebuie să fie ultimul care cedează. Să rămână rece, chiar dacă sufletul îi e incandescent. Ce vorbe mari…
Nu mă ascund de voi. La sfârșitul meciului cu Franța mi-am stăpânit cu greu tremurul și nodul din gât. Mai întâi de furie, pentru că Payet a prins o asemenea execuție într-un moment în care nici ei nu prea mai riscau pentru victorie, căci vă prinseseră frica. Iar apoi, la „oficială”, când în spatele meu a apărut un mare jucător, mulți dintre voi nu l-ați prins, dar care mie mi-a marcat adolescența.
Zbigniew Boniek, golgeterul Poloniei la Mondialul din ’82, vedeta lui Juventus Torino și actualul președinte al Federației de la Varșovia, m-a zărit în tribună, mi-a văzut sacoul pe care scrie FRF și lacrima aceea pe care mi-a fost imposibil s-o țin în frâu. Mi-a întins mâna și m-a strâns în brațe, iar la ureche mi-a șoptit că nu meritam niciodată să pierdem acest meci. „Aveți o echipă superbă, veți merge mai departe!”, mi-a spus.
Am coborât în vestiar. Semăna a infirmerie. Răzvan Raț avea tâmpla înroșită, Pinti era cu ochiul vânăt, mesele de masaj erau ocupate. Gheața aceea criminală vă sugruma gleznele. Erați storși fizic și dărâmați psihic. Dar erați exact ceea ce trebuie să fiți, niște adevărați luptători.
Pe drumul spre casă, m-am pus pe ultimul rând al autocarului vostru. Vă priveam și am încercat să citesc din mesaje. „A fost foarte frumos meciul, suntem foarte mândri de voi! Vă iubim! Să stați cât mai mult acolo!”, mi-a scris Cor. Și tot așa, unul două, zeci. M-am oprit, emoția era prea mare.
Atunci mi-am amintit cât de triști ați fost la sosirea din Feroe. Vă calificaserăți, prima oară după 8 ani, și nimeni nu v-a așteptat la aeroport. Ovidiu Hoban a plecat imediat în Israel, iar acolo a fost întâmpinat de 50 de fani ai lui Beer Sheva, mândri că jucătorul lor merge la Euro. Și voi meritați asta, știu, dar recompensa a venit acum, iată, la o înfrângere.
Oamenii de acasă nu știu tot ce simțiți voi, cât și cum vă antrenați, cum vă ceartă oasele după fiecare meci, inclusiv cu Feroe. Știam că meritați această iubire și mă bucur enorm că dovada a venit, chiar dacă la un eșec.
Da, băieți, în această seară, în fața întregii planete, v-ați recâștigat imaginea și ați ajutat România să fie privită cu admirație. Ați câștigat un public, o țară. Dacă vreți însă să le păstrați, de acum înainte trebuie să câștigați și puncte! Și n-am nicio îndoială că, luptând la fel, le veți face!
Dragii mei, am ales să vă scriu din camera de vizavi de voi și să nu public aceste gânduri scrise la cald acum, la 4 dimineața. Ca să nu fiu patetic, emoțional!
Dar azi, cu o zi înainte de meciul cu Elveția, recitindu-le, mi-am dat seama că sentimentul e același, nealterat. Iar dacă vă vor cădea în mână aceste rânduri înainte de plecarea spre Parc des Princes, vă mai adaug un mesaj, semnat Dan: „Bravo! Super-meci! A fost luptă! Am trăit extraordinar. Toată lumea era încântată la final. Refacere bună și să ne calificăm. Meritați calificarea! Nu încetați să credeți! Suntem în grafic. Fiți la fel cu Elveția! Nu lăsați garda jos! Nu acum. Pentru noi, Euro începe miercuri. Doamne-ajută!”.
Al vostru dinainte de Franța,
Vecinul din corpul de vizavi,
Andrei Vochin