Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Până unde ne umflăm mușchii?

Cristiano Ronaldo s-a rupt, iar fotbalul fără el e fad. Medicina încearcă să facă minuni pentru că oamenii dau bani grei să-l vadă. Cu ce riscuri?

Permalink to Până unde ne umflăm mușchii?
vineri, 29 aprilie 2016, 7:23

Cristiano este cel mai scump jucător din lume. Cristiano pierde și returul semifinalei cu City. Cristiano e lider detașat în clasamentul golgeterilor Ligii Campionilor. Cristiano nu e așa iubit de Bale și Benzema, precum e Messi de Neymar și Suarez. Cristiano a câștigat în ultimul an 54 de milioane din salariii, bonusuri și reclame. Cristiano a marcat mereu în ultimele semifinale de UCL cu Madridul. Cristiano a jucat non-stop în toate meciurile din acest sezon ale Realului până acum 10 zile. Cristiano și-a rupt bicepsul femural.

Cristiano Ronaldo seduce și enervează deopotrivă. Fanii îl adoră, rivalii îl atacă, neutrii îl înțeapă. „I-am văzut mai des pectoralii decât sânii soției mele”, comenta deunăzi Oliver Kahn. Mușchii aceia însă fac milioane. Și pentru el, dar mai ales pentru cei care au plătit uriașa sumă de transfer. Fără el, Realul a arătat ca un somon bine pregătit peste care bucătarul a uitat să pună dresingul. Proaspăt, dar fad. Hrănitor, dar nu gustos. Fără el, semifinala City – Real a fost una dintre cele mai plictisitoare partide de acest nivel din ultimul timp.

Da, sunt de acord cu Mata că sumele vehiculate în fotbalul anului de grație 2016 sunt nesimțite de-a dreptul. Că jucători de rând de azi au ajuns să câștige într-o săptămână cât strângeau colegii lor de breaslă mult mai talentați într-o viață. Că e imoral să se creeze o asemenea discrepanță între actor și spectator. Dar, parcă aș face o excepție, o delimitare, între cei câțiva fotbaliști cu adevărat planetari și ceilalți.

Vrem să-l vedem în fiecare săptămână pe unul ca Ronaldo. Deschidem televizorul pentru el și în La Liga și în Champions. Șefii lui știu asta. De-aia plătesc o căruță de bani pentru transfer și onorariu. El știe asta. Și se pregătește pentru asta. Arată din ce în ce mai bine. Fuge din ce în ce mai repede. Trage din ce în ce mai tare. Armata din spatele lui gândește fiecare gram de aliment pe care-l înghite astfel încât mușchiul să suporte 90 de minute după 90 de minute. Băieții se bucură de sprintul lui, fetele de pătrățele. Până într-o zi când bicepsul femural cedează. Același biceps femural care l-a chinuit și pe Messi, și pe Benzema, și pe Iniesta. Și pe mulți superfotbaliști. Marca scria alaltăieri că în acest sezon Realul a avut nu mai puțin de 26 de leziuni musculare. Bild făcea un astfel de recensământ pentru același tip de probleme la Bayern, iar rezultatul dădea tot un număr din două cifre. Sacrificii pentru bani. Sacrificii pe altarul artei fotbalistice.

Și cu toate astea încă suntem norocoși. Cu toții, mai devereme sau mai târziu, accidentații au revenit pe teren. Bicepsul femural nu e un organ vital. Inima însă da. Atenție însă, că e tot un mușchi!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

sss (1 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 8:55

„Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă”- Hmmm nu e chiar asa mister Vochin. O stiti si dvs.

Fibra (3 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 10:50

Cu Ronaldo accidentat,e precum cu oierul la mititica.Adica mai multa liniste si bun simt.

Sorin (2 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 11:10

Ne umflam muschii pana acolo cand messi o sa plteasca impozitele pe ce castiga. CA noi toti.

FYRY (11 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 13:09

LASA NE, VULPE

robson (1 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 16:32

„Același biceps femural care l-a chinuit și pe Messi, și pe Benzema, și pe Iniesta” – ar trebui sa fie i-a chinuit, nu l-a chinuit. Messi, Benzema, Iniesta – subiect multiplu. Graba, probabil. 🙂

Zodiac (1 comentarii)  •  30 aprilie 2016, 17:37

A fost greu sa gasesti un subiect pentru un articol cu care speri tu ca faci lumea sa uite ca esti portavocea FRF?

Astept cu nerabdare sa citesc ce articol o sa publici dupa ce-l ridica DNA-ul pe burleanu.

Imi pare rau ca ai renuntat la fotbal pentru politica.

Ionut (1 comentarii)  •  1 mai 2016, 17:16

Cristiano e cel care a adus, prin sutele de goluri de la Real, doar un titlu in opt ani. Cristiano insusi e fad, nu are cum sa fie fad fotbalul fara el. Daca autorul articolului ar fi urmarit atent Real anul asta, ar fi vazut multe meciuri fade cu Cristiano in teren. Cel mai recent care-mi vine in minte e deplasarea de la Las Palmas, unde Real a fost surclasata si la posesie si la ocazii, dar a castigat meciul din doua cornere. Cristiano e un atlet desavarsit, un marcator innascut daca-i dai spatii si oameni buni in spate. Cristiano le-a umplut caruta celor de la Malmo, Sahtior, Espanyol, echipe accesibile si firave, in schimb n-a inscris decat un singur gol din alea 31 (parca atat are) impotriva echipelor 1-6 din Spania, si anume golul cu Barca, pe final, dupa o evolutie stearsa. Cristiano are ani de zile de cand nu mai inscrie unor Bilbao, Atleti etc, adica echipelor bine organizate, tocmai fiindca depinde de oamenii din spate, si-atunci cand jocul Real-ului nu merge, nici jocul lui nu merge. In niciun caz invers. Spre deosebire de omologul lui de la Barca, care decide singur meciuri de multe ori, asa cum a fost ala de ieri, cand a dat doua assist-uri geniale care au adus victoria unei Barce penibile. Asa cum a facut si sezonul trecut la Atleti, cand a intrat si-a intors scorul, aducand practic titlul Barcei. Cristiano e un marcator innascut, asta daca ne luam strict dupa numarul golurilor marcate, dar nu e nici in top 100 cand privim shot to goal ratio. Cam un gol la 15 suturi pe poarta. In plus nu creeaza, nu da pase filtrante, nu vine la mijloc sa-si ia baloane, nu are viziune. E un Gerd Muller al timpurilor noastre si atat. Un Inzaghi cu mai multa viteza.

Chris (2 comentarii)  •  1 mai 2016, 20:27

Salut Andrei si Paste Fericit!
Iti multumesc mult pentru acest articol. Este exact pe sufletul meu.
Ca un fan declarat al lui CR7, iti spun ca pentru mine fotbalul a murit in acea seara. Am vazut City – Real printre picaturi (desi am alergat pana acasa ca sa o prind, si aveam si berea la rece), dar nimic din toate astea nu s-au mai intamplat. Starul n-a mai fost pe teren, spectacolul a murit si el.
Sambata seara, la meciul cu Barca m-am uitat putin si absent.
Imi place Ronaldo, acum cativa ani m-am trezit noaptea ca sa-l vad la turneul de vara din America, si am avut ce vedea. Gol direct din lovitura libera contra lui Chelsea a lui Mourinho.
îi doresc lui Cristiano tot binele din lume si multa sanatate. A facut foarte multi oameni fericiti si a crescut interesul pentru fotbal.
Si ai dreptate, cei cativa zeci de fotbalisti merita oricat deoarece fara ei, nu stiu cati ne-am mai pierde 2 ore din viata pentru un meci de fotbal.

ciupi (10 comentarii)  •  2 mai 2016, 8:13

bicepsul lui c ronaldo ne spune ce stiam de mult: nimeni nu-i perfect. nici macar un muschi – fie el de prin piept sau din picior.

A.D. (1 comentarii)  •  3 mai 2016, 1:48

"Da, sunt de acord cu Mata că sumele vehiculate în fotbalul anului de grație 2016 sunt nesimțite de-a dreptul. Că jucători de rând de azi au ajuns să câștige într-o săptămână cât strângeau colegii lor de breaslă mult mai talentați într-o viață. Că e imoral să se creeze o asemenea discrepanță între actor și spectator. Dar, parcă aș face o excepție, o delimitare, între cei câțiva fotbaliști cu adevărat planetari și ceilalți." Va functiona frunza de smochin a "nesimtirii/imoralitatii" si la Nueremberg ?

Venom (6 comentarii)  •  14 mai 2016, 8:13

Fiind cel mai federal dintre ziariști, și cel mai ziarist dintre federali, care a fost prima ta de calificare? *întrebare și de la dzzzz

Comentează