Până unde ne umflăm mușchii?
Cristiano Ronaldo s-a rupt, iar fotbalul fără el e fad. Medicina încearcă să facă minuni pentru că oamenii dau bani grei să-l vadă. Cu ce riscuri?
Cristiano este cel mai scump jucător din lume. Cristiano pierde și returul semifinalei cu City. Cristiano e lider detașat în clasamentul golgeterilor Ligii Campionilor. Cristiano nu e așa iubit de Bale și Benzema, precum e Messi de Neymar și Suarez. Cristiano a câștigat în ultimul an 54 de milioane din salariii, bonusuri și reclame. Cristiano a marcat mereu în ultimele semifinale de UCL cu Madridul. Cristiano a jucat non-stop în toate meciurile din acest sezon ale Realului până acum 10 zile. Cristiano și-a rupt bicepsul femural.
Cristiano Ronaldo seduce și enervează deopotrivă. Fanii îl adoră, rivalii îl atacă, neutrii îl înțeapă. „I-am văzut mai des pectoralii decât sânii soției mele”, comenta deunăzi Oliver Kahn. Mușchii aceia însă fac milioane. Și pentru el, dar mai ales pentru cei care au plătit uriașa sumă de transfer. Fără el, Realul a arătat ca un somon bine pregătit peste care bucătarul a uitat să pună dresingul. Proaspăt, dar fad. Hrănitor, dar nu gustos. Fără el, semifinala City – Real a fost una dintre cele mai plictisitoare partide de acest nivel din ultimul timp.
Da, sunt de acord cu Mata că sumele vehiculate în fotbalul anului de grație 2016 sunt nesimțite de-a dreptul. Că jucători de rând de azi au ajuns să câștige într-o săptămână cât strângeau colegii lor de breaslă mult mai talentați într-o viață. Că e imoral să se creeze o asemenea discrepanță între actor și spectator. Dar, parcă aș face o excepție, o delimitare, între cei câțiva fotbaliști cu adevărat planetari și ceilalți.
Vrem să-l vedem în fiecare săptămână pe unul ca Ronaldo. Deschidem televizorul pentru el și în La Liga și în Champions. Șefii lui știu asta. De-aia plătesc o căruță de bani pentru transfer și onorariu. El știe asta. Și se pregătește pentru asta. Arată din ce în ce mai bine. Fuge din ce în ce mai repede. Trage din ce în ce mai tare. Armata din spatele lui gândește fiecare gram de aliment pe care-l înghite astfel încât mușchiul să suporte 90 de minute după 90 de minute. Băieții se bucură de sprintul lui, fetele de pătrățele. Până într-o zi când bicepsul femural cedează. Același biceps femural care l-a chinuit și pe Messi, și pe Benzema, și pe Iniesta. Și pe mulți superfotbaliști. Marca scria alaltăieri că în acest sezon Realul a avut nu mai puțin de 26 de leziuni musculare. Bild făcea un astfel de recensământ pentru același tip de probleme la Bayern, iar rezultatul dădea tot un număr din două cifre. Sacrificii pentru bani. Sacrificii pe altarul artei fotbalistice.
Și cu toate astea încă suntem norocoși. Cu toții, mai devereme sau mai târziu, accidentații au revenit pe teren. Bicepsul femural nu e un organ vital. Inima însă da. Atenție însă, că e tot un mușchi!