Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Soccerly correct

Andrei Cristea s-a întors în campionatul românesc cu discreția și profesionalismul care i-au caracterizat întreaga carieră

Permalink to Soccerly correct
luni, 14 martie 2016, 8:08

Fără tam-tam, fără vorbe mari, fără promisiuni. Așa a revenit Andrei Cristea în Liga 1. În surdină. A apărut în lotul Iașiului cu câteva zile înaintea startului sezonului de primăvară, după un an de ligi inferioare italiene.

Nu i-au trebuit săptămâni de readaptare sau luni întregi pentru a se pune la punct cu pregătirea fizică. A intrat direct în echipă și s-a pus pe treabă: 5 meciuri jucate, 5 contribuții majore concretizate în două goluri și 3 pase decisive.

De fapt, Andrei nu face altceva decât ce a făcut în toată cariera. De când a debutat pe prima scenă, la 17 ani, aruncat în luptă la FCM Bacău de ochiul și curajul lui Gheorghe Chivorchian, și până azi, când se apropie de 32 de primăveri, atacantul a lăsat urme pe oriunde a trecut.

Fără să apelez la Google, scriu doar din amintiri și din meciuri urmărite pe viu ori la tv, îl revăd pe tizul meu marcând goluri importante. În Giulești cu moldovenii. Sub comanda lui Zenga la Steaua, îl revăd punctând în derby-ul din Ștefan cel Mare, apoi calificând echipa în „optimile” UEFA cu „dubla” lui celebră în fața Valenciei.

La Dinamo mi-l amintesc bătând Steaua de unul singur. La Timișoara, Brașov și Iași dând goluri lui Dinamo și lui Rapid, iar exemplele pot continua. Căci băiatul și-a trecut în palmares titlul de golgeter al României pe când era „câine”.

Chiar și aventurile externe au avut borne importante. În Germania a salvat-o de la retrogradare pe Karlsruhe cu un gol și un assist, combinație cu care a ajutat-o chiar anul trecut și pe Salernitana să promoveze în Serie B. Curios e că a reușit mai mereu acolo unde drumul i s-a intersectat cu un antrenor italian, Zenga la Steaua, Bergodi în primul descălecat la Iași, Napoli acum.

Fără figuri de primadonă, fără aere de vedetă scăpătată, fără pretenția de a i se ridica statui, Andrei a știut să respire și aerul tare din vestiarele echipelor noastre de top, dar nu i-a căzut rangul să revină la munca de jos.

A vrut mereu să joace, să arate ce și cât poate și de aceea, când a simțit că nu mai e dorit, n-a ținut de banca de rezerve și de contul din bancă. A plecat de la cupele europene la retrogradare, din prima divizie română în Serie C, de la echipa națională la 2.Bundesliga.

A făcut nu doar ceea ce era mai bine „pentru el și pentru familia lui”, ci s-a gândit mereu cum să procedeze pentru a nu păcăli fotbalul. Pentru a-l trata cu corectitudine. Pentru a-i da înapoi ceea ce alții n-au considerat că ar trebui să restituie. Dedicarea, munca, pasiunea. Oriunde și la orice vârstă.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

M Mihai (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:26

Cum sa-l vedem ? Toata lumea se uita la Marica, Mutu si Chipciu. Toti sub Cristea ca forma. Sigur ca unul sau doi din cei trei vor fi selectionati pentru euro.

Mario (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:48

Mai bine de atat nici ca se putea spune ce face Cristea de ani de zile. Omu` chiar joaca in stilu altor truditori italieni gen Di Natale, gen Totti, Del Pierro, etc. Evident acesti jucatori sunt din cu totul alta clasa, dar toti cei enumerati si multi altii asuda pe terenurile de fotbal asemeni fotbalistilor de divizia C care baga capu in pamant si ara terenul, cu o constiinta de profesionisti adevarati. Meseria lor e fotbalul! :) Fara fitze a la Marica...cel mai bun contraexemplu de la noi... Si cred ca pe Andrei Cristea il iubesc suporterii tuturor echipelor pe la care a trecut, indiferent ca unii sunt rivali de moarte.

Emilian (6 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:49

Foarte frumos articol si foarte corect. Asa e, Cristea si-a facut treaba mai mereu, insa au fost cateva situatii in care pe nedrept zic eu a fost trecut in plan secundar. Ultima data cand a parasit Dinamo, n-am prea inteles de ce a fost mazilit, fiindca au fost adusi in schimb la vremea aceea niste atacanti slabi de la retrogradata Drobeta Turnu Severin.

JE (4 comentarii)  •  14 martie 2016, 9:56

a calificat echipa cu valencia sarindu-i mingea in tibie...daca era sa suteze cum voia, cine stie unde se ducea mingea :)

gore (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 10:02

cum ar arata atacul nationalei cu Andone si Andrei Cristea?

Behehe (2 comentarii)  •  14 martie 2016, 11:59

aia cu golurile date rapidului a fost comanda data de Ioan ca sa ia fcsp-ul locul 5 si sa mearga in cupe. de altfel m.ctin a si fost dat afara de la rapid. parca si bani coman. pacat de bergodi.

ciupi (10 comentarii)  •  14 martie 2016, 14:01

a fost, poate, jucatorul pe care am regretat ca atunci cand s-a pus problema - era la inceputul carierei - l-a ratat giulestiul aflat printre cei tari.

Sorin444 (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 15:59

Frumos articol, uimitor ca ma vede cineva astfel de exemple. Respect autorului si lui Cristea pentru profesionalism.

sorin (2 comentarii)  •  14 martie 2016, 16:18

Andrei , romani! Suntem ,asa cum am spus mai sus , romani! Sa ma explic: din 8 comentarii facute la un articol lipsit de cea mai mica doza polemica 2(25%) sunt "romanesti " -unul vede ca golurile (c-au fost doua )din meciul cu Valencia "a fost inscris cu tibia" (ca si cum n-ar fi destui jucatori care doboara avioane lovind mingea frumos cu siretul sau cu ristul exterior ) iar celalalt aduce in discutie nu stiu ce blat. romani de****** Atat!

cineva (15 comentarii)  •  14 martie 2016, 16:49

pai genul asta de jucatori trebuie promovati nu toti fitosii care au doua driblinguri reusite intr-o cariera intreaga . Dar daca doar Steaua si dinamo vinde ziaru asta scrieti si voi

Naica (6 comentarii)  •  14 martie 2016, 18:01

Sunt STELIST. M-a lovit Cristea cand juca la Dinamu dar, il iubesc si astazi. Un model de modestie si de daruire !!!

Iasi (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 18:56

F frumos, bravo dl Vochin. :)

Geo Jireghie (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 18:57

Conteaza cum a lovit cu Valecia? Despre ce vorbim? Este un jucator care a muncit si asta se vede. Personal, cred ca, unul dintre cei mai mari atacanti din toate timpurile este Pippo Inzaghi. Cred ca vreo 63 de goluri in cupele europene. Acum zi-mi o parte a corpului lui Inzaghi care nu a contribuit la un gol? Asa ca mai lasati cretinatatile.

Behehe (2 comentarii)  •  14 martie 2016, 19:35

Sorin e un roman abuzat. Nu fi ca Sorin. Sa-i jignesti pe ceilalti din jurul tau pentru ca au alta parere despre un lucru nu denota decat frustrare. Un om needucat si fara argumente nu improasca decat cu noroi. Nu fi ca Sorin.

Bibi (2 comentarii)  •  14 martie 2016, 19:36

Multumesc, Andrei Vochin ! Multumesc Andrei Cristea ! Si voua, celor care ganditi la fel. Multa vreme am crezut ca sunt singurul nebun care-l vede, respecta si iubeste pe Andrei Cristea. Omul asta merita mult mai mult. O, Domane, cat de nedreapta este uneori viata cu oamenii buni !

Constantin (2 comentarii)  •  14 martie 2016, 19:43

Andrei Cristea este un profesionist desavarsit care, intr-adevar, merita respectul fanilor tuturor formatiilor pe la care a evoluat. Cred ca daca nu suferea acea accidentare foarte serioasa pe cand juca pentru Karlsruhe, ar fi putut ajunge chiar mai sus. Il respect si il admir foarte mult. Ar fi ceva sa il vedem la Euro, dar nu cred ca are vreo sansa in fata "vedetelor" de carton din fotbalul romanesc.

Ciprian (1 comentarii)  •  14 martie 2016, 21:35

Cu tot respectul, la Timisoara a fost praf. Doar pitipoancele din Mall l-au regretat. Pe acolo isi cam petrecea timpul.

kaka-maka (2 comentarii)  •  15 martie 2016, 6:58

da ANDREI CRISTEA este unul dintre fotbalistii adevarati din fotbalul romanesc ,un caracter deosebit de aceea cred k este iubit si apreciat de toti suporterii care l au avut in echipa lor de suflet !! bv ANDREI CRISTEA , IASUL TE IUBESTE !

kaka-maka (2 comentarii)  •  15 martie 2016, 7:01

am uitat de ANDREI VOCHIN felicitari domnule chiar ve apreciez in sfarsit cineva este atent nu numai la asa zisele vip -uri din liga 1 ci si la unii fotbalisti adevarati,fotbalisti care merita mai multa atentie din partea tuturor!!!

no name (1 comentarii)  •  15 martie 2016, 7:57

Multumim, d-le Vochin, pentru articol. Intr-adevar, Andrei Cristea este un jucator de caracter, serios, si chiar inteligent. Poate ar merita sa fie in vederilee selectionerului. Haide Iasul !

Comentează