Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Frica sparge pepenii

Dinamo și Steaua au arătat că pot juca bine doar când le-a ars buza. În rest, au plătit tribut lipsei de încredere

Permalink to Frica sparge pepenii
marți, 8 martie 2016, 8:28

Carevasăzică, Dinamo știe să și atace! Dinamo poate să și atace. Mai trebuie să și vrea. Sau, mai bine zis, să creadă.

Ne-a trebuit acest al doilea „Clasic” românesc la interval de doar trei zile pentru a ne convinge că structura modului de joc ține mult de încrederea în sine. Care încredere a venit, de această dată, din nevoie.

Dinamo a stat cuminte la cutie 90 de minute în meciul de Cupă și alte 10 în cel de campionat, ambele disputate pe teren propriu, încercând mica ciupeală. Sau, mai academic spus, organizare defensivă în propria jumătate și o tranziție pozitivă virilă, care să producă ocazii la poarta rivalului de-o viață.
Socoteala din vestiar nu s-a potrivit însă cu cea de pe teren. Joi, Steaua, echipa pozitivă, și-a dominat adversarul la toate capitolele, posesie, dueluri, intensitate, rezultând un raport al ocaziilor de 5-2.
Duminică, lucrurile au continuat la fel, până în minutul 10, când Hamroun a deschis scorul. Sau, hai, până în minutul 17, când Alex Chipciu a zguduit „transversala” lui Cerniauskas.

A fost momentul în care Mircea Rednic ne-a arătat că are și un plan B. Roș-albii au ieșit la joc. Au început să paseze. Imediat au produs ocazia lui Essombe, iar apoi, pe parcurscul reprizei secunde, au dominat, au creat ocazii și au izbutit egalarea. Carevasăzică, Dinamo știe să și atace, având și cu cine, Eric Bicfalvi, omul meciului în opinia mea, sâcâindu-și la greu fosta echipă, cu o bară, o lovitură liberă miraculos scoasă de Niță și, în fine, cu golul remizei.

Nu-i mai puțin adevărat că și Steaua a căzut în plasa tremuriciului. După o sută de minute cumulate de supremație, imediat după golul lui Hamroun, dar, în special după accidentarea lui Marica, oaspeții au făcut deliberat pasul înapoi. Chiar și schimbarea efectuată de Laurențiu Reghecampf a indus lucrul ăsta: în locul atacantului rănit a introdus un mijlocaș central, Muniru, în condițiile în care pe bancă se afla și Tade.

Rezultatul? „Roș-albaștrii” n-au mai izbutit să facă presingul înalt susținut în primul rând de atacanți (unul mai puțin se vede) și le-au permis oponenților să urce mai mult în terenul celălalt. Acolo unde africanul avea mereu tendința de a se retrage (așa cum a făcut-o și din fața lui Rotariu în momentul furnizării centrării de la golul egalizator), iar Pintilii consumase mult din bazinul de energie.

Astfel, dacă până la accidentarea lui Marica, raportul ocaziilor a fost de 3-2 pentru Steaua, după aceea el a basculat: 4-2 pentru Dinamo. Căci nu degeaba, în fotbal, se spune că joci cât te lasă și adversarul. Dar și propria frică.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  8 martie 2016, 10:34

...fcsb ...nu prinde locul trei ...

mrb (3 comentarii)  •  8 martie 2016, 11:38

Observații corecte! Dinamo crește încet dar sigur. A fost nevoită să atace cu Steaua și pentru că la faza imediat următoare golului stelist, Essombe a ratat nepermis! Probalil că Mircea Rednic are un desfăsurator, ceva, cu privire la momentul de unde Dinamo va propune un fotbal ofensiv, revenind astfel la vocația cel puțin pe plan intern a echipei bucureștene de echipă victorioasă (deci ofensivă). Poate că înainte de toate, trebuie cultură, regulă, disciplină, apărare, mijloc de calitate - toate astea, consolidate și apoi predată lecția ofensivă. Oricum cred că datorită a 2 oamnei, Negoita și Rednic cel putin acum pare că Dinamo e pe drumul cel bun. Rămâne să confirme sezonul următor pe plan național ...poate și internațional (ce zice FRF?) iar apoi să facă pasul următor, firesc: stadion optim+alt buget (alti investitori mai potenti). Numai atunci vom putea vorbi în real dacă Dinamo știe să atace sau nu. Câtă vreme ai o valoare îndoielnică, aproximativă - orice apreciere ce presupune calitate e de prisos.

mrb (3 comentarii)  •  8 martie 2016, 12:12

Referitor la Steaua - în acest moment există potențial numai datorită competitorilor, în sensul în care trebuie precizat că dacă Astra se simțea bine, ASA era cea de anul trecut, Pandurii nu riscă moartea subită dpdv financiar, iar Viitorul era înlocuită de un CFR superior chiar și în formula aceasta - Steaua nu avea nicio șansă la cum se prezintă acum. Dar cum ceilalți sunt vai de ei iar Dinamo nu are drept de reprezentare internațională atunci Steaua cu infuzia de capital pentru participarea în CL poate să redevină o sperietoare internă. De altfel și acum Steaua profită în acest moment de o amintire, o oarecare intimidare a adversarului prin agresivitate în joc, un antrenor cu diferite conexiuni. Pe joc, dacă Steaua întâlnește un adversar incomod gen Poli Iasi risca sa nu obtina victoria ...iar asta este ffff putin!

cornel (2 comentarii)  •  8 martie 2016, 13:26

”....iar Dinamo nu are drept de reprezentare internațională ...” Asta mai vedem !

cornel (2 comentarii)  •  8 martie 2016, 13:29

ANDREI VOCHIN ”Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă.”...................CINE ZICE ASTA ?!

LEFTER POPESCU (10 comentarii)  •  8 martie 2016, 15:18

Domnule Vochin , . faceti ce faceti si scormoniti in ... ,doar , doar ca sa aduciti fcsbul in avantaj . Cica 100 de minute de suprematie ar fi avut echipa dvs. de suflet. Pai in cele 100 de minute scorul a fost de 0-0 . Bravos suprematie , sa faci totul - vorba lui nea NICU - pentru un 0-0 amarat inseamna ca ati uitat ca fotbalul se joaca pe goluri. Reghe apa plata spunea ca trebuia sa inchida meciul inca din prima repriza , uitand ca Marica a fost inlocuit cu un mijlocas-taietor de lemne.

Emilian (6 comentarii)  •  8 martie 2016, 15:27

Comentariile sunt corecte, dar sa nu nu-mbatam cu apa rece. Valoarea individuala a jucatorilor lui Dinamo e destul de de scazuta si asta se vede in moulte momente (pase aiurea, driblinguri previzibile, suturi aproximative etc.). Lup avea dreptate: in anii 90' baietii astia nu ar fi avut loc nici in tribuna lui Dinamo! Exista vointa, dorinta, organizare, dar... mai e mult pana departe. Si Radu Paraschivescu avea dreptate: trebuie sa ne redescoperim exigenta. Doar pentru ca in ultimii ani nivelul a fost atat de scazut, nu inseamna ca atunci cand vedem un joc cat-de-cat normal sa fim impresionati.

IO (2 comentarii)  •  8 martie 2016, 16:22

Nu credeti ca a venit momentul sa le puneti demisia pe masa celor de la FRF? Echipa din care faceti parte este total incompetenta.

Viorel (1 comentarii)  •  8 martie 2016, 19:13

Domnul Vochin mai bine consilier la Burlenu, deci intr-o pozitie calduta, decat analist. Nu mai aveti credinilitate si nici calitatea penitei nu mai este aceea din trecut. Pintili nu mai era in teren la golul lui Dinamo si raportul ocaziilor este unul total subiectiv. Steaua a avut mai mult mingea, mai multe ocazii si mai multe faze ofensive. Asa ca dl Vochin mai bine in echipa de aplaudaci au lui Burleanu decat analist! Mult succes la FRF!

horatiu (1 comentarii)  •  8 martie 2016, 22:27

Pressing inalt ???? Adica unde se juca d-le Vochin ? Parca terenul de joc e orizontal.

cosor Ion (2 comentarii)  •  9 martie 2016, 2:33

si totusi steaua castga campionatul

cosor Ion (2 comentarii)  •  9 martie 2016, 2:33

si totusi steaua castiga campionatul

aldo_m (5 comentarii)  •  9 martie 2016, 9:42

singura echipa din lume care domina meciul si castiga e barcelona ,in rest este irelevant daca steaua domina sau viitorul domina ,domina fara cap ,fcsb sau viitorul daca ar juca in campiontiul italian ar domina toate echipele dar ar fi pe ultimile locuri pt ca acolo a te lasa dominat inseamna strategie la italieni strategia e pe primul loc la noi unii inca mai gandesc ca andone ,andone la 2-0 pt echipa lui el ataca si pierdea meciul cu 3-2 asta inseamna sa fii batut in cap ,cate cupe mondiale a castigat italia jucand urat pardon cu startegie si cate echipe au pierdut cupa JUCAND FRUMOS si nu le mai stie nimeni si chiar asa ma intreb de ce nu se vede pregatirea aia fizica de pe alta lume facuta de fcsb ,cand era razvan la rapid si avea o echipa puternica dinamo a trecut de doua ori mijlocul terenului a jucat urat cu darci si s-a terminat egal si saracul razvan mai ca plangea la final ca nu a iesit echipa adversa la joc ASTA INSEAMNA INTELIGENTA DOMNULE PT CA DACA IESEA LA JOC PRIMEA 4 SAU 5 GOLURI dar ramna socat ca un ziarist ca dumneata nu vezi inteligenta ai spui mica ciupeala ,asa a luat italia cupele 0-0 1-0 cu mica ciupeala

Comentează