Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Adi Mutu față cu CNP-ul

Fostul căpitan al naționalei a revenit în fotbalul românesc cu talentul și tupeul de la 20 de ani și forma fizică de la 37

Permalink to Adi Mutu față cu CNP-ul
luni, 15 februarie 2016, 9:09

Vineri seară, început de weekend, Tîrgu Mureș. Surle, trâmbițe, tricouri vândute, confetti și vreo cinci mii de oameni în tribunele stadionului executat și botezat cu o delicatețe ce răzbate din însuși numele său: Trans-Sil. Evenimentul comunității, reveniriea lui Adrian Mutu în fotbalul românesc, a prins, motiv de mândrie pentru edilii care au luat hotărârea să recurgă la acest transfer, dorit să adauge, deopotrivă, plus-valoare sportivă, dar și de imagine.

Cu partea secundă lucrurile au părut ok. Socoteala din Primărie s-a potrivit la fix cu cea de la arenă, de vreme ce toate televiziunile, posturile de radio, siteurile de specialitate și nu numai s-au focusat pe reîntoarcerea fiului risipitor pe meleaguri carpatine. N-a făcut excepție nici semnatarul acestor rînduri, care și-a configurat programul de așa natură încît la 20:30 fix să fie în fața ecranului pentru a vedea marea revenire. Recunosc că puteam să mai zăbovesc prin oraș, convins fiind că „Briliantul” nu va fi titular, numai că, defect profesional, mă interesau, printre altele, și debutul lui Grigoraș, și revenirile lui Marius Constantin (foarte bun) sau Antal, și forma sau neforma căpătată la selecționata divizionară de Săpunaru, Hora, Răduț, oamenii Generalului din cauza cărora fiul Generalului ar fi vrut să amâne meciul.

Chestiunea strict fotbalistică nu-l avantajează însă pe Mutu. A fost aruncat în arenă imediat după pauză, în minutul 47 (chestia asta n-o s-o înțeleg niciodată, atâta vreme cât schimbarea nu e dictată de vreo accidentare), și a ridicat tribunele în picioare. După care le-a așezat ușor-ușor pe vine și mai apoi în fund, odată cu scurgerea minutelor. Speratul salvator a intrat temerar în joc, dar, pe măsura trecerii timpului, Emil Grădinescu n-a putut să se lege de numele lui de vreme ce mingea, care altădată părea o pilitură de fier pentru magnetul din piciorul său, acum l-a ocolit perfidă.

E adevărat că, în rarele momente de tandrețe cu balonul, Adrian a știut să-l mângâie. A reprodus și episodul de acum vreo 17 ani din Serie A, când strecura mingea printre picioarele marelui Paolo Maldini. Acum victimă i-a fost pare-mi-se Ungurușan, obligat să-l și faulteze, după acea trecere subtilă, undeva în tușă. Și, tot la fel de adevărat e că, plin de tupeul care nu l-a părăsit nici în fața legendarului Dobrin, a confiscat obiectul muncii la două lovituri libere extrem de favorabile, pe care însă le-a executat deplorabil.

În rest, într-o repriză întreagă, conform datelor InStat, Adrian a dat doar 4 pase bune, a fost jucătorul cu cel mai mic procentaj de acțiuni reușite (10 din 24) și de dueluri cîștigate (3 din 11). Deși a evoluat mai puțin cu 10 minute, N’Doye, spre exemplu, a avut un volum de joc aproape dublu și un procent al acțiunilor reușite de patru ori mai mare. Dincolo de cifre, Mutu a alergat puțin, a părut lipsit de forță și în special de acea explozie care l-a ajutat să se distreze cu apărările italiene în urmă cu 8-9 ani. A semănat la acest moment al revenirii sale cu un gladiator care încearcă să se lupte cu inamicul din teren. Doar că principalul adversar pare a-i fi, implacabil, altul. Cel cu care începe codul său numeric personal: 1790108……..

Comentarii (6)Adaugă comentariu

test (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 9:16

nu nu

test (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 9:17

nu nu nu

Lucky (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 11:03

Ce sa astepti la 37 de ani de la un jucator care la 29 de ani nu avea control asupra corpului sau, luand suplimente de slabit pentru a se mentine in forma? Omul e o epava, o sa se faca de ras in aceste meciuri. Ceea ce remarc eu e faptul ca Mutu este foarte slab dpdv tactic. Alti jucatori ajunsi in amurg, precari fizic, s-au mentinut la un anumit nivel pentru ca s-au adaptat. Au jucat din plasament, din pasa, din tehnica, din deplasare (vezi un Totti). Mutu incearca sa joace la fel ca la 20 de ani, din explozie, depasiri, driblinguri si dueluri, ceea ce imi arata ca este total in afara unor minime calitati tactice (pe romaneste, are minte putina).

Lucky (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 11:05

Vezi un Cernat...

Rareș (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 11:07

Argumentul vârstei nu ține. N'Doye e născut în 1978, deci mai în vârstă. Și, așa cum singur spuneați, deși a jucat cu 10 minute mai puțin, a avut un volum de joc aproape dublu și un procent al acțiunilor reușite de patru ori mai mare.

Bubucul (3 comentarii)  •  16 februarie 2016, 6:05

Foarte bună analiza! Mie mi se pare că tupeul lui Mutu e chiar mai mare, cu atât mai greu de înțeles cu cât el arată tot mai puține. Dacă s-ar putea face selecție pe bază de aroganță ar fi căpitan și la națională încă mult timp.

Comentează