Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Becali şi abuzul de lege

Dacă nu e folosit corect şi moral, noul Cod Fiscal se poate întoarce împotriva beneficiarului. Sau, pur şi simplu, se poate anula

Permalink to Becali şi abuzul de lege
duminică, 31 ianuarie 2016, 8:47

Provocat, săptămîna trecută, la un dialog de Gazeta Sporturilor, Gabriel Sincu, director executiv la Ernst&Young, a explicat cu un bun-simţ remarcabil paragrafele reci şi aparent încîlcite ale noului Cod Fiscal. Specialistul a vorbit pe limba microbiştilor despre avantajele conferite sportivilor şi, implicit, cluburilor de noul cadru legal pentru care fostul ministru Gabriela Szabo s-a bătut să apară. Dar, în acelaşi timp, şi ce pericole îi pasc pe cei care vor slaloma periculos pe buza legii.

Una dintre propunerile pe care FRF le-a făcut pentru acest proiect de lege a fost aceea ca primele de perfomanţă ale fotbaliştilor să beneficieze de scutiri de impozite la fel ca în cazul altor sportivi. Iar nivelul de performanţă a fost definit ca orice calificare în fazele finale de Mondiale şi Europene la nivel de echipe naţionale, precum şi accederea în grupele UCL şi EL pentru cluburi.

Discuţia cu Gabriel Sinescu a pornit de la tipul de contract pe care Gigi Becali l-a făcut cu Ciprian Marica. „Prime neimpozabile imense şi salarii impozabile minime? E abuz de lege!”, a comentat specialistul. Fără a avea studii de specialitate şi bazîndu-mă doar pe logica inginerească, îmi permit să pun un pic la îndoială afirmaţia, dacă ea face referire concret la cazul Marica. Unul dintre motive e acela că jucătorul va beneficia de acel milion de euro neimpozabil doar dacă va ajunge în grupele Champions League. Asta înseamnă că dacă a admis acest contract, el şi-a asumat riscul de a nu vedea acei bani mulţi. Riscul sportiv, care nu garantează nimănui că obiectivul se atinge sută la sută.

Alt motiv, ar fi acela că, avînd în faţă un nou text de lege, angajatorul poate proceda la semnarea contractelor în acest sens. Cred, dar luaţi-mă cu rezerve că nu sînt specialist, că abuzul de lege s-ar produce dacă toate contractele existente pînă în acel moment ar fi modificate, evident cu consimţămîntul jucătorilor, astfel încît partea impozabilă să fie minimă, iar cealaltă împinsă la maximum.

Plecînd de la această judecată, nu cred că Becali e în pericol în acest moment. Capcana pentru el şi toţi ceilalţi patroni care vor beneficia de noua lege ar putea veni din altă parte. În momentul în care a fundamentat această solicitare de modificare în Codul Fiscal, Federaţia a explicat că diferenţa provenită din relaxarea fiscală ar ajuta cluburile să investească în sectorul juvenil, în infrastructură, în formarea profesională a antrenorilor şi a personalului auxiliar etc. Legiuitorul a admis, a dat drumul facilităţii, dar, în acelaşi timp, va observa o bucată de timp dacă destinaţia banilor economisiţi din premieri vor merge către dezvoltare. După care va trage linie. Dacă sub ea nu se va regăsi decît interesul de moment al unui grup de patroni, atunci tot efortul de luni de zile al juriştilor sportivi din federaţii şi MTS se va duce de rîpă. Nu cel de la Steaua, ci de rîpă, adică de tot.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

marius cheregi (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 9:37

Incercare subtilă de a spăla fața mizerabilă a celui mai corupt om din fotbal.
Iată cum un angajat al FRF se antepronunta spunând „Steaua nu poate păți nimic”
Mulțumim.
PS: știu ca acest comentariu va fi cenzurat.

vasglo (6 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 10:11

Si eu zic ca ai dreptate, Andrei! Becali a declarat ca vrea sa fie in deplina legalitate si-l va trimite pe Argaseala cu contractul la fisc ca sa fie sigur ca totul e in regula! Apoi, a spus ca milionul pentru Marica devine 1, 4 milioane ca trebuie platite si taxe!..

Dan (4 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 11:46

Ce sa zic? Foarte moral si echitabil ca un venit de 1 milion de euro sa nu fie impozitat. Fotbalistii si foarte scurta lor viata sportiva…de parca dupa 35 de ani nu pot munci ca orice om normal pe 400 de euro.

mitroi2008 (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 11:56

Dupa multi ani de studii juridice, cred ca am o idee destul de clara in legatura cu ce e si ce nu e abuz de lege (abuz de drept, mai corect). Nu se poate spune ca savarsesti un abuz de drept atunci cand tu utilizezi norma legala in scopul pentru care ea a fost creata, respectiv facilitarea investiilor in fotbal. Vad insa ca sunt multe persoane cu apucaturi comuniste, care dintr-o data invoca tot felul de principii de drept, asa ca le mai spun si eu unul: „ceea ce nu este interzis, este permis”.

aldo_m (5 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 12:10

Pt ca va stiu un tip echilibart incepeti sa deveniti un politician gen iliescu lumea al intreba ceva si el raspundea prin multe fraze , de uitai ce l-ai intrebat de fapt el raspundea la altceva ce n-avea legatura cu intrebarea DECI S-A CREAT UN PRECEDENT PERICULOS ,daca selectionerul care o fi el convoaca jucatorii la lot si actiunea nu e in calendarul uefa ,antrenorii de club POT SPUNE NU ACESTEI CONVOCARI – ASTA E SUBIEECTUL ZILEI – adica celelalte cluburi sant proaste nu-si doresc campionatul nu doresc liga campionilor , joaca asa doar sa aiba fcsb cu cine juca ,mai bine erau avortati sau impuscati la nastere ca oricum erau niste prosti si traiau degeaba pe pamant ,la ce sa mai traiesti daca nu vrei nimic cum vrea reghe ,va tot intreb ce face federatia ce masuri o sa IA ACEST ACOPERIT burleanu ,inteleg ca toti din federatie tin cu fcsb ,foarte bine e dreptul lor dar restul prostilor care suferim pt alte echipe ce facem , de ce se creaza un AVANTAJ UNEI ECHIPE in detrimentul altora

Pacala (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 13:43

Cum naiba sa nu fie abuz?! Pai atunci hai sa fac si eu la fel la mine la firma si faceti si voi la fel la voi, la gsp. Sa va dea Tolontan salariul minim pe economie si bonusuri de performanta. Iar performanta sa fie, de ex., sa ai macar 10 comentarii pe blog sau 20 de vizualizari pe articol.

Eu muncesc ca un prost un an intreg. Nu joc fotbal, muncesc. Nu ma trezesc cand vreau eu dimineata si nu merg la alergat. Nu, ma trezesc la 7 si plec la serviciu pana la 7 seara. Apoi primesc un bonus la sfarsit de an de la angajator, din care dau jumatate la stat. La mine, performanta inseamna sa supravietuiasca firma, sa-si vanda produsele, sa faca bani. La prostii de la fotbal preformanta e sa castige 2 meciuri si sa ajunga in grupele CL sau EL, unde sa nu faca nimic. Ia incercati sa comparati aceste doua situatii, sa vedem unde se face performanta adevarata, la mine sau la ei.

Normal ca e abuz. Tot ce e in favoarea puscariasului becali e abuz. Pentru ca ala nu a muncit corect nici macar o zi in toata viata lui. Si nu ma surprinde ca voi ii luati apararea. Ca doar vad ca, desi un judecator a spus foarte clar ca FCSB nu e Steaua Bucuresti, voi inca prezentati echipa lui ca fiind Steaua Bucuresti. Unde e corectitudinea? Nu este, pentru ca voi nu sunteti ziaristi adevarati. Sunteti doar niste tipi platiti ca sa scrieti. Platiti de cine? Tind sa cred ca de becali.

Vochine, daca nu ma insel, tu lucrezi la federatie. Ia explica-ne si noua cum poate echipa lui becali sa joace direct in liga 1 din moment ce nu e Steaua Bucuresti? Eu stiam ca o echipa nou-infiintata nu are voie sa joace direct in liga 1. Or echipa puscariasului a fost infiintata in 2003, direct in liga 1 si a mai folosit si abuziv numele Stelei. Cand aveti de gand sa o dezafiliati?

WAX (5 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 18:02

Din tarana ne-am nascut si in tarane ne vom intoarce! Gigi va ajunge unde a mai fost. Inchis.

nm (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 18:48

Andrei, eu credeam ca, avand in vedere pozitia ta la FRF, o sa scrii un articol in care o sa ne explici cum e cu turneul asta din Turcia, ce eforturi a facut federatia sa gaseasca acesti adversari deosebiti samd….Sau poate despre faptul ca nu avem un calendar pentru saptamanile premergatoare Euro (minim 1 meci de pregatire tare cu o echipa calificata la Euro, preferabil urna valorica 1 sau 2)..In schimb, tu o dai in chestiuni financiare ….

Fili Tănase (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 19:58

Sunt atatea chichite juridice in toate actele normativeelaborate de legislativ, incat pot fi si driblate cu usurinta…

Ilie.De la scularie. (2 comentarii)  •  1 februarie 2016, 5:57

Becali nu va respecta niciodata Legea ! ” Luati-ma cu rezerve ca nu sunt specialist”, dar Becali nu a respectat NICIODATA Legea si nici nu o va face pentru ca a fost incurajat, tot timpul, sa procedeze asa ! Problema este ca toti cei care, de-a lungul timpului, l-au ajutat sa fure ar trebui sa-i fie colegi de celula ; cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru fotbalul romanesc ! Altminteri, fotbalul nostru va ramane de-a pururi becalizat !

Ramon (2 comentarii)  •  1 februarie 2016, 7:00

îmbârligate mai sunt căile noului cod penal, în care cel care locuiește în mijlocul câmpului se va duce să plătească asigurare de sănătate!
Sportivul câștigă bine, altfel nu vom avea sportivi de valoare. Dar de ce trebuie ca nătângul să plătească 16 % impozit, 10 % penzie și 5 % sănătate, după care este dat afară, iar sportivul care poate lua un milion nu va plăti acești bani raportați la venit ? Pentru Steaua obiectivul este grupele CL, dar la Iași sau Voluntari care pot fi performanțele neimpozabile (că și ăia vor interpreta legea cum au chef) ?

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  1 februarie 2016, 10:21

o lege facuta pe genunchi de niste incompetenti care si la ora asta nu inteleg natura umana.
nu o sa bage nimeni banii aia economisiti in copii si juniori. e o utopie asta, numai o minte nedezvoltata poate sa creada ca asa se va intampla. o minte rupta de realitate.
o sa-i bage in buzunar, sau in salarii si mai mari ca sa atraga profitul rapid, instant gratification.
ca sa ii convingi, atragi sa bage bani in copii si juniori trebuie sa fii mult mai inteligent de atat si sa scoti legi care sa fie mult mai orientate pe subiectul asta, foarte clare si fara absolut nici o urma de interpretare sau portite de iesire.
altfel, pentru rechinii din fotbal, copiii si juniorii nu prezinta nici un interes.
sunt mai bine de 25 de ani din care putem sa invata, ce naiba!

Marcel (11 comentarii)  •  1 februarie 2016, 12:26

Cu patroni ca Becali, măsura de relaxare fiscală nou născută e deja muribundă….
„Norocul” e că nici legiuitorul nu e (n-a fost niciodată) consecvent, aşa că treaba cu observatul o bucată de timp nu ştiu cât de în serios trebuie luată!

Madalin (1 comentarii)  •  2 februarie 2016, 7:15

Pana la urma cum il cheama pe acel director sportiv Sincu sau Sinescu?Probabil trebuie sa caut pe google daca vreau sa stiu numele adevarat.:)))

vasco (7 comentarii)  •  4 februarie 2016, 5:51

Becali insusi e un abuz,la legea firii.

MARSI IN PIZDA MATI BOLSEVICULE (1 comentarii)  •  5 februarie 2016, 11:44

MARSI IN *** *** LA BOLEVICI TAI *** *** DACA NICI MACAR NU INTELEGI CA CEL CARE PRIMESTE ESTE RESPONSABIL CU TAXELE *** DRACULUI. MULTI PROSTI SINTITI ACOLO DAR CRETINI SINTETI NUMAI VOI BESTI BOLSEVICE DE *** *** SI HIRTI DE STERS LA CUR A MILITEANULUI GRANDOMAN OPREA *** GABRIEL PLAGIATYORUL SI *** LUMI. MARSI *** DRACULUI CU DEZINFORMARI LA COMANDA CA PUTI A *** COMUNIST ***

Stelist=Roman (3 comentarii)  •  5 februarie 2016, 16:56

http://www.activenews.ro/sport-fotbal/Razboiul-marca-contra-marca-Cum-a-inregistrat-Armata-in-2013-prin-metoda-COPY-PASTE-marca-inregistrata-de-FC-Steaua-in-2004.-Au-copiat-chiar-si-erorile.-DOCUMENTE.-Cum-a-interpretat-ICCJ-protocolul-din-1999-125226

Comentează