Becali şi abuzul de lege
Dacă nu e folosit corect şi moral, noul Cod Fiscal se poate întoarce împotriva beneficiarului. Sau, pur şi simplu, se poate anula
Provocat, săptămîna trecută, la un dialog de Gazeta Sporturilor, Gabriel Sincu, director executiv la Ernst&Young, a explicat cu un bun-simţ remarcabil paragrafele reci şi aparent încîlcite ale noului Cod Fiscal. Specialistul a vorbit pe limba microbiştilor despre avantajele conferite sportivilor şi, implicit, cluburilor de noul cadru legal pentru care fostul ministru Gabriela Szabo s-a bătut să apară. Dar, în acelaşi timp, şi ce pericole îi pasc pe cei care vor slaloma periculos pe buza legii.
Una dintre propunerile pe care FRF le-a făcut pentru acest proiect de lege a fost aceea ca primele de perfomanţă ale fotbaliştilor să beneficieze de scutiri de impozite la fel ca în cazul altor sportivi. Iar nivelul de performanţă a fost definit ca orice calificare în fazele finale de Mondiale şi Europene la nivel de echipe naţionale, precum şi accederea în grupele UCL şi EL pentru cluburi.
Discuţia cu Gabriel Sinescu a pornit de la tipul de contract pe care Gigi Becali l-a făcut cu Ciprian Marica. „Prime neimpozabile imense şi salarii impozabile minime? E abuz de lege!”, a comentat specialistul. Fără a avea studii de specialitate şi bazîndu-mă doar pe logica inginerească, îmi permit să pun un pic la îndoială afirmaţia, dacă ea face referire concret la cazul Marica. Unul dintre motive e acela că jucătorul va beneficia de acel milion de euro neimpozabil doar dacă va ajunge în grupele Champions League. Asta înseamnă că dacă a admis acest contract, el şi-a asumat riscul de a nu vedea acei bani mulţi. Riscul sportiv, care nu garantează nimănui că obiectivul se atinge sută la sută.
Alt motiv, ar fi acela că, avînd în faţă un nou text de lege, angajatorul poate proceda la semnarea contractelor în acest sens. Cred, dar luaţi-mă cu rezerve că nu sînt specialist, că abuzul de lege s-ar produce dacă toate contractele existente pînă în acel moment ar fi modificate, evident cu consimţămîntul jucătorilor, astfel încît partea impozabilă să fie minimă, iar cealaltă împinsă la maximum.
Plecînd de la această judecată, nu cred că Becali e în pericol în acest moment. Capcana pentru el şi toţi ceilalţi patroni care vor beneficia de noua lege ar putea veni din altă parte. În momentul în care a fundamentat această solicitare de modificare în Codul Fiscal, Federaţia a explicat că diferenţa provenită din relaxarea fiscală ar ajuta cluburile să investească în sectorul juvenil, în infrastructură, în formarea profesională a antrenorilor şi a personalului auxiliar etc. Legiuitorul a admis, a dat drumul facilităţii, dar, în acelaşi timp, va observa o bucată de timp dacă destinaţia banilor economisiţi din premieri vor merge către dezvoltare. După care va trage linie. Dacă sub ea nu se va regăsi decît interesul de moment al unui grup de patroni, atunci tot efortul de luni de zile al juriştilor sportivi din federaţii şi MTS se va duce de rîpă. Nu cel de la Steaua, ci de rîpă, adică de tot.