Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Cei care-l contrazic pe Napoleon

Gâlcă, Rednic, Reghecampf arată în zilele astea că unii oameni sînt mai greu de înlocuit decît alţii

Permalink to Cei care-l contrazic pe Napoleon
luni, 21 decembrie 2015, 7:57

„Cimitirele sînt pline de oameni de neînlocuit”. Celebrul citat al lui Napoleon Bonaparte a fost şi este folosit în continuare atunci cînd dorim să scoatem în evidenţă că orice înlocuire este posibilă fără ca lumea să stea în loc. Cei ce o uzitează cel mai des în fotbalul nostru sînt conducătorii cluburilor, iar motivul apelării la citatul de mai sus apare cu o frecvenţă de o dată pe săptămînă, rata demiterii antrenorilor în Liga 1.

Da, lumea continuă să existe şi fără X sau Y din orice meserie. Doar că, în cazul dispariţiei unora, diferenţele se văd abia atunci cînd aceştia nu mai sînt. Este şi motivul pentru care oamenii înţelepţi nu schimbă ceva decît în momentul în care sînt convinşi că piesa nouă e mai bună decît cea veche. Aceştia sînt indivizii care pleacă de la adevărul incontestabil că perfecţiunea nu-şi are loc decît în lumea imaginară. Că aici, pe pămînt, fiecare dintre noi avem calităţi şi defecte. Iar managerul de succes e acela care ştie să le pună într-o balanţă pentru a vedea cît punctează pozitivul şi cît trage în jos negativul.

În ciuda faptului că a reuşit tripla internă, campionat, Cupa României şi cea a Ligii, Costel Gâlcă a fost lăsat să plece în vară de la Steaua pentru că a ratat TOT sezonul european. Aceasta a fost „motivaţia juriului”.

Pentru că Steaua lui Gâlcă ratase grupele Champions League şi primăvara europeană în Europa League. Peste doar două luni, acel TOT a început a fi văzut într-o altă lumină, după ce Steaua lui Rădoi n-a mai ajuns nici măcar în grupele EL. Între timp, Costel s-a retras discret din peisaj, silenţios şi elegant aşa cum îl ştim, şi a aşteptat următoarea şansă.

Nu s-a aruncat disperat la prima ofertă, a refuzat cel puţin două cluburi de Liga 1 şi a tras lozul cîştigător. Astăzi, la nici jumătate de an după ce acasă era considerat un antrenor moale, a preluat-o pe Espanol, echipa la care a evoluat 4 ani şi cu care a cîştigat Cupa Spaniei, şi, cu două victorii în primele două meciuri, a urcat-o în optimile Cupei şi în mijlocul mai liniştit al Primerei. Cu aceleaşi metode, cu aceaşi periodizare tactică, cu acelaşi discurs calm care la Steaua n-a mers pe de-a-ntregul.

Gâlcă nu-i deloc singurul exemplu. Mircea Rednic s-a despărţit de Dinamo în 2009, după ce a pierdut titlul în faţa Urziceniului. Şefii l-au schimbat fără resentimente şi cu convingerea că vor găsi ceva mai bun. De atunci, Dinamo a alternat locurile 5 şi 6 la finalul fiecărei stagiuni şi, în plus, a mai intrat şi-n insolvenţă. În lipsa viziunii şi a analizei, a fost nevoie iar de o vedere la scara 1 la 1, adică de reinstalarea „Puriului”, pentru ca suflarea roş-albă să realizeze adevărata valoare a tehnicianului.

Laurenţiu Reghecampf continuă şirul exemplelor din gama „omul sfinţeşte locul”, aşa cum, cu ceva ani înaintea lui s-au petrecut lucrurile cu Cosmin Olăroiu sau, ca să ne întoarcem şi mai mult în timp, cu Emeric Ienei. Motiv pentru care, fără să-l supăr pe Napoleon, aş amenda dictonul, spunînd că oamenii de valoare sînt mult mai greu de înlocuit decît cei obişnuiţi. Pentru simplul fapt că Dumnezeu nu ne-a făcut pe toţi egali.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

alex (3 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 8:22

Omul sfințește locul, când poate, domnule Vochin! Când are cu cine și de ce! Sunt atât de multe variabile, mai ales la jocurile de echipă, încât a atribui unui singur om creșterea și decăderea devine prea mult!
PS. Apropo, Napoleon a pierdut bătălia de la Waterloo și pentru că un celebru general a făcut o mică întârziere! (O puteți translata această situație câtorva jucători din echipa Steaua)!

Zi faină să aveți!

alfabette (1 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 8:28

voi credeti ca papitoiu asta ( de antrenor ? ) ajungea la steaua pe banca daca mindra nu dadea cu galosii la stina ? Pai valoric asta nici pina la briu nu ajunge lu galca

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:11

?…

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:12

wtf ?…

LEFTER POPESCU (10 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:43

Domnule Vochin,
.
Napoleon nu era FCSBIST precum sunteti dvs., dar si exemplele pe care le-ati dat si pe a carui poza , ati asternul si imaginea „Omului dvs. si sfant”.
.
Regheblat – „omul care sfinteste locul ” , o soparla urat mirositoare dar bine strecurata de dvs din simpatia fata de acest club – nu este decat un IZMENAR. …tot de la Napoleon citire : Izmenar este acela care se considera INDISPENSABIL . Asa ca, de cate ori veti mai scrie despre „OMUL DVS.” sa va aduceti aminte ca este un ….
.
Apropo ; daca nu erau arbitrii si sansa , FCSBul dvs. ar fi pierdut lejer cele doua meciuri cu Viitorul Ovidiu, cea care a dominat atat fizic echipa „Omului dvs.” dar si prin nr. de ocazii.
Asa ca …inca nu a sfintit nimic …poate doar arbitrii care si-au intrat in paine de vreo 5 etape – (Varela inca si astazi il tot loveste in careu pe jucatorul cazut – iar HAMRUM inca jongleaza mingea cu mana prin propriu careu) – cat si GIGI VALIZA care „cumpara tot” dar pe gratis, cu ajutorul fcsbistitlor din presa scrisa dar si seara de seara la tv.
Nici pe timpul lui Ceausescu nu se facea o asa reclama desantata , fara pic de rusine , fata de aceasta echipa de pe urma careia toti din presa sportiva , mintind , lingusindu-l pe GIGI VALIZA ( Moraru de la DIGI 1- E CAMPION) isi castiga salariul
.
ps- Va rog, treceti peste dragostea pe care o purtati in suflet pentru echipa lui GIGI VALIZA si respectati decizia judecatoreasca a Inaltei Curti . Intre prieteni puteti sa-i spuneti cum vreti dar, aici, in ziar , numiti-o FCSB . Demn si cinstit
.
ps-2 . FCSBul cum a primit licenta pentru campionatul in curs ?
Nu are nimic din ceea ce ii este necesar unei echipe de Liga I.
Si-a platit cumva datoriile fata de CS Steaua Bucuresti – implicit Statului Roman- pentru anii in care s-a folosit de intreaga baza sportiva ? 23.000 pentru fiecare luna este echivalentul unei ciorbe de burta raportata la nr de persoane care foloseau baza sportiva .
Lucrati si la FRF ( consilier al presedintelui, tot FCSBist si el, ce sa-i facem ?! ) si chiar daca va este sau ii este la indemana dlui Burleanu sa afle CUM STAU LUCRURILE , spuneti in articolele dvs. ADEVARUL.

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:54

te-au lasat muzele…

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:55

vad ca nici comentarii nu mai lasi 🙂

Marcel (11 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 10:10

Just.
P.S. Apropo de oameni de valoare, abia am citit şi opiniile tale referitoare la Haţegan… Oare lipsa lui s-ar resimţi în vreun fel?

Bogdanel (2 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 10:54

Splendid, ai aflat de periodizare tactica, esti fantastic cum ramai tu la curent cu toate noutatile din fenomen. Ce poate fi mai frumos decat sa citezi din Frade si din Carvalhal? Stai ca de astia inca n-ai aflat, astept sa ne citezi din ei in 2-3 luni, dar sa ii citesti in portugheza nu in engleza, fii baiat destept.

teo (2 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 11:17

Este adevarat ca oamenii de valoare sunt mai greu de inlocuit,dar in ceeace il priveste pe Reghe eu nu l-as include in categoria lor . Are rezultate, dar eu ma indoiesc in ceeace priveste corectitudinea mijloacelor pe care le foloseste. Cred ca de fapt intilnirea cu psihologii din Las Vegas este o intilnire cu doctorii lui Lance Armstrong.

Dan (1 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 12:46

ce tare a fost exemplul cu intoarcerea in timp pana la Jenei. Pentru cine nu-si aminteste… Jenei a fost la Steaua ultima data pe undeva prin 2000. Ultimele lui deplasari au fost la Pitesti (FC Arges) si Bistrita (Gloria). Rezultatele? De fiecare data Steaua a pierdut cu 0-4!

NICULAE BLAGA (1 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 13:25

REGHE ,HAGI ,HALEP NU AU NICI O TREABA CU POPORUL ROMAN !!!PRIETENII STIU DE CE !!!

ciupi (10 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 13:41

in situatia in care reghekampf va prinde primavara ligii vrajitoare cu actualul lot plus cativa jucatori care sa nu treaca – toti! – de un milion de euro, se poate spune ca omul sfinteste cimitirul (nu cel al lui napolean, avem noi unul la-ndemana!). daca nashu’ baga vreo zece milioane si se intampla acelasi lucru, eu voi spune „doamne, pai cu un asa lot, galca eheheheheiiii…

constantin (1 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 13:44

Domnule Vochin..Reghe a comfirmat ca antrenor in compionat si mai ales in Europa Lig si CL. Pe când ceilalti doi antrenori , in Europa nau confirmat.. Nici Rednic nici Galca—- Asta e asul lui Reghe ,*****Rezultate bune in Europa **

Dan (4 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 14:30

Dumnezeu ne-a facut pe toti egali, ca acum sunt la nivele diferite se datoreaza fiecaruia dintre noi. Avand in vedere nivelul execrabil, din toate punctele de vedere la care a ajuns fotbalul in Romania, ma mir ca mai exista articole despre el. Sau articolul acesta nu e despre fotbal?

Crimson Veritas (3 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 18:23

Si totusi … nimeni nu este de neinlocuit! Napoleon are dreptate aici … si tu nu reusesti sa-l contrazici! Doar pentru ca unii antrenori, jucatori au o valoare / experienta mai mare … asta nu-i face … de neinlocuit! Galca este exemplul cel mai bun … cand spuneati ca Reghe este de neinlocuit si Steaua va cadea … Galca a realizat intr-un sezon si cu un lot cotat la 25 de mil de euro (fata de cel la 50 de milioane de euro a lui Reghe) o performanta superioara, si un joc superior, cu scoruri de tenis … asa cum nu s-a mai vazut la Steaua din anii 90! Experimentul Radoi … nu a venit sa bata performantele lui Reghe si Galca, ci sa RECONSTRUIASCA – REINTINEREASCA o echipa aflata la finalul ciclului de performanta … proces care a fost inceput de Galca, dar nu a fost lasat sa-l termine! Iar reconstructia lui Radoi, a inceput cu el insusi … fiind la inceput de drum … a comis greseli inerente … si greseli asumate … faptul ca a debutat la o echipa cu presiunea Stelei! Asta insa nu va scuza … pe voi … care v-ati pornit sa-l desfiintati dinainte de primul meci … Steaua asta a lui Radoi … cu cele 6p … + / – 3p pierdute PROBLEMATIC cu Astra … a fost cea mai competitiva echipa de pana acum … ceea ce nu e deloc rau pentru un Radoi … care si-a petrecut ultimele sarbatori de iarna … in cantonament … ca jucator! Iar daca vorbim de indivizi GREU de INLOCUIT (ceea ce nu inseamna de neinlocuit) … Radoi nu a fost inlocuit de un alt capitan la Steaua … de cand a plecat de la club! Pt. ce a realizat acest jucator pentru Steaua … si pentru fotbalul romanesc (cam de 2 ori mai mult decat toata generatia 86 … in opinia mea … pentru ca a facut-o in capitalism, a renuntat la n oferte mai bune … doar ca sa ramana la Steaua) … un sezon dedicat de Steaua acestei legende adevrate … nu este decat un mizilic!

FYRY (11 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 4:32

ferdere

Alex One (3 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 7:41

Cu Reghe se potriveste socoteala dar Galca a fost luat de Espanol ca fost jucator harnic, serios si modest dar mai ales datorita pretentiilor financiare minimale, un salariu pe care nu l-ar fi acceptat niciun antrenor spaniol mai acatarii ,iar cu Rednic sa nu ne grabim, sa tragem linia la final deocamdata nu a obtinut nimic, doar un loc onorabil in clasamentul intermediar.. Mai vedem,mai vorbim cum e cu sfintirea locului !

Gica_Contra (1 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 11:30

„Celebrul citat al lui Napoleon Bonaparte…” celebru – da, al lui Napoleon – nu.
mare gazetar, mare om… hahaha

Comentează