Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Ovidiu, să nu uiți datoria!

Hațegan e primul arbitru de centru român care va oficia la un mare turneu final de după Revoluție

Permalink to Ovidiu, să nu uiți datoria!
joi, 17 decembrie 2015, 7:02

Din păcate pentru noi, decizia de marți a Comisiei de Arbitri a UEFA devine istorică. Din păcate, pentru că ajunseserăm cu arbitrajul într-un asemenea hal încît o țară ca a noastră, cu tradiție și performanțe uriașe în domeniu, să fie uitată mai bine de un sfert de secol, să fie ignorată de la marile festivaluri fotbalistice ale lumii. Spațiul care a dat lumii civilizate „centrali” de talia lui Nicolae Rainea, Andrei Rădulescu, Ioan Igna, cu toții prezenți la turnee finale mondiale, sau a lui Ion Crăciunescu, singurul premiant din ultimele 3 decenii în calitate de conducător al unei finale de Champions League, a decăzut în ochii forului european pînă acolo încît nu ne-a mai luat în calcul din 1988, de cînd Igna fluiera semifinala CE din Germania.

Ovidiu Hațegan e cel care a reînnodat tradiția arbitrajului românesc în competițiile de lux ale fotbalului și pentru asta merită toate aplauzele. A izbutit ceea ce alții n-au fost în stare. Alții care, să mă scuze proaspătul premiant, au fost mai talentați ca el. Eu i-am prins arbitrînd și pe Crăciunescu, și pe Porumboiu, și pe Salomir, și pe Constantini, și pe Corpodean și, chiar dacă vă cer să admiteți o părere ce nu poate fi cuantificabilă, vă spun că, deocamdată, Ovidiu nu are calitatea intrinsecă de „central” pe care au deținut-o toți aceștia, pentru care un turneu final de acest gen a rămas, poate, singura nerealizare a carierei lor.

Ovidiu are însă altceva peste ei. Are contextul unui Euro cu 24 de echipe și oamenii care l-au înconjurat, l-au promovat, l-au susținut, lucruri de care nici unul dintre cei evocați mai sus n-a beneficiat. Prezența unui arbitru la un asemenea nivel nu e doar o chestiune de talent, ci și de încredere în el și în oamenii care-l recomandă. E o muncă în echipă, pe care o fac toți cei care pot convinge forul european de valoarea, de integritatea nominalizatului. E vorba despre cu totul altceva decît ceea ce s-a întîmplat pînă acum, în ultimii 25 de ani, cînd cei ajunși în structurile europene s-au îngrijit numai pentru a le fi lor bine, pentru a beneficia doar ei de favoruri, pentru a nu agrega și alți români valoroși în elita fotbalului. De ce, odată ajuns în structurile europene, să mai faci lobby pentru vreun conațional? De ce să-ți bați capul pentru a discuta și pentru a recomanda (asta pentru cei care, ajunși acolo, aveau capacitatea de a comunica în vreo limbă cu colegii de comisii) cînd mult mai simplu era să mergi pînă la Nyon, să taci ca lebăda, să-ți iei diurna și să vii acasă la fel cum ai plecat?

În plus de asta, Hațegan are profilul cerut unui oficial de asemenea rang. O structură cu care unii enumerați mai sus nu se pot lăuda. Are un discurs elevat, purtat în cîteva limbi, o prezență distinsă, este un companion plăcut. Pe scurt, un tip subțire, pe care oficialii UEFA îl agreează, îl caută, îl apreciază și-l valorizează. E cam ca la Eurovision, acolo unde noi nu înțelegem nici acum de ce nu reușim să cîștigăm niciodată. Pentru că nu sîntem în stare să ne pliem pe reguli. Bune, rele cum or fi.

De acum înainte, după ce îl vom felicita, va trebui însă să-i reamintim că reprezintă România nu numai în exterior, ci mai ales la interior. Că e dator unui fotbal care l-a propulsat acolo cu prestații de top în campionatul intern. Cu integritate, cu bun-simț, cu corectitudine, cu mult mai multă atenție în luarea deciziilor. Pentru că acum nu mai e doar unul dintre miile de arbitri care au ajuns în Liga 1, ci li s-a alăturat lui Rainea, Rădulescu, Igna, ca doar al patrulea român care fluieră pe Everestul fotbalului.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Dragos Sturzoiu (1 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 8:24

Everestul fotbalului este Champions League, nu Campionatul European

FYRY (11 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 9:18

cel mai tradator dintre oamenii antifotbal si cel mai veninos dintre federali

citizen (1 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 9:52

frumos scris, ton civilizat, cu continut

Cristian (1 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 12:05

Andrei, cel putin 2 nume din lista ta sunt discutabile: Porumboiu si Corpodean!

Stancu (1 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 14:48

Vochine, nu mai ai pic de rusine. Esti lingaul no limit.

Isop Alexandru (1 comentarii)  •  17 decembrie 2015, 14:51

Nu cred ca va confirma ! A gresit mult si grav in campionatul national.
As vrea sa ma insel……

Dragos (1 comentarii)  •  18 decembrie 2015, 6:08

Cu alte cuvinte, vochin vrea sa scoata in evidenta meritele chiorului..doar nu-l plateste degeaba.

viorel (7 comentarii)  •  18 decembrie 2015, 7:54

nu cred ca cei de la fifa vor musai oameni care sa nu greseasca niciodata. si colina mai gresea. ei vor oameni care sa sustina spectacolul fotbalistic, oameni integri, oameni care sa comunice cu jucatorii in teren, oameni care nu trebuie sa apara in primplan dar sa se faca simtiti. pe scurt ceva arbitrii care au disparut de mult timp din liga 1 si nu e problema de arbritrii ci de cei care ii conduc si ii invata de la ligile inferioare cum sa fure.

fix asa cum sunt invatati jucatorii sa simuleze, copii sa cerseasca, parlamentarii sa ia spaga, fix asa cum societatea ne invata cum sa renuntam la demnitate si sa ne integram in sistem. ala european? putem sa ii zicem si asa …

benaflek (2 comentarii)  •  18 decembrie 2015, 8:45

cand am citit titlul am crezut ca scrii de ioanitoaia

petschovschi (1 comentarii)  •  18 decembrie 2015, 9:11

Sa intelegem ca Hategan n-a ajuns la Euro 2016 pentru ca are valoare (si a avut prestatii foarte bune in competitiile UEFA de pina acum) ci doar fiindca a fost sustinut de FRF ?
D-le Vochin, nu ma asteptam de la dumneavoastra la o asemenea mizerie…sunt destul de sigur ca niciun roman nu l-a sustinut pe Hategan la UEFA. Iar cind a ajuns Vassaras la CCA, Ovidiu Hategan avea deja destule meciuri in Champions League, meciuri in optimile Europa League, precum si o semifinala de Euro u21 etc.
Singurul defect al lui Hategan e ca n-are prieteni printre ziaristi si ca impotriva lui exista o ciuda teribila a unor fosti arbitri care n-au ajuns unde a ajuns el….

P.S: ca sa nu fie discutii, sunt din Arad.

Marcel (11 comentarii)  •  21 decembrie 2015, 9:46

De ce nu spui nimic despre cum arbitrează dl. Haţegan în ţară?… Nu te-ai săturat de dubla măsură – mediocru sau slab acasă şi bine spre foarte bine afară? Crezi că „epoleţii” europeni ţin de cald când iei decizii aiurea?
Scuză-mă, dar erai un tip care aprecia profesionalismul pe bune şi nu carierismul… Promovarea şi susţinerea lui Haţegan îi foloseşte, cel puţin deocamdată, doar lui personal!

Comentează