Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Potopul după oameni

Conducătorii administrativi din fotbal se obișnuiesc cu binele şi ajung să creadă că el vine indiferent de numele angajatului. Fals

Permalink to Potopul după oameni
vineri, 11 decembrie 2015, 7:25

Marți seară, am ales să văd Unitedul la Wolfsburg, în prima seară decisivă a grupelor Champions League. M-a tentat afișul, unul care prezenta un superbrand mondial contra unei reprezentante a campionatului cu cea mai mare detentă în ultimii ani. Sincer să fiu, eram curios să văd un meci între două culturi.

O echipă care-și permite să achite 50 de milioane pe Anthony Martial, un atacant de 20 de ani, să dea salarii de miloane de euro jucătorilor de rezervă și să-i ofere antrenorului Van Gaal un contract de 10 milioane pe an. Cealaltă, crescută bine în ani grație sponsorului Volkswagen, dar care nu a luat niciodată hotărîrea să arunce cu atîția bani în cetățenii care rostogolesc mingea, pînă cînd vistieria clubului nu s-a umplut din bilete, marketing și merchandising. Cumva, m-am așezat la geam să văd joaca dintre doi copii de familii bune, unul pe care părinţii au decis să-l îmbuibe înainte de a-l pune la treabă, făcîndu-l obez, iar celălalt pe care alții au hotărît să-l crească sănătos, după principiul că recompensa să survină meritului.

A ieșit cum mă așteptam, în sensul că reprezentanta fotbalului german s-a impus în fața celei a fotbalului englez, așa cum pare a fi trendul și pe viitor, exceptînd cazurile cînd în ecuație se bagă și unii cărora le trece conducta de petrol prin curte și pentru care fair-play-ul financiar e cel mult titlul unei comedii de situație.

Dincolo de toate însă, Manchesterul acesta mi-a confirmat încă o dată că indiferent de oraș, țară, continent sau galaxie, omul sfințește locul. Brandul United e la fel de mare, doar că de vreo 3 ani încoace el nu mai reprezintă același lucru. Exact din seara aceea memorabilă în care, la capătul unui 5-5 cu West Brom, Sir Alex Ferguson se dădea la o parte pentru a încheia în glorie o eră. Era seara în care Man Utd, cu „nea Sandu” la timonă, umfla cel de-al 9-lea titlu în Premier League. După aceea, fără ca bugetul clubului să fie afectat, fără ca vreo criză financiară să se instaleze, anul imediat următor clubul avea să termine pe locul 7 în campionat și să rateze calificarea în Europa după aproape două decenii de prezență neîntreruptă. Diferența s-a făcut  la nivelul deciziilor pe care avea să le ia cel pus în scaunul antrenorului.

Chiar dacă succesorii, Moyes sau Van Gaal, au beneficiat de același sprijin din partea conducerii, de bugete la fel de generoase (în special olandezul), nici unul dintre ei n-a putut să fie acel urmaș al lui Ferguson care să păstreze echipa la o linie de performanță sportivă asemănătoare. Astfel că, marți, la Wolfsburg, Unitedul a „reușit” să rateze primăvara Champions League, chiar dacă astă-vară a avut numai pentru achiziții o pușculiță plină cu 210 milioane euro, aproape dublu față de bugetul total al nemților.

Seara de marți a fost, pentru mine, încă o dovadă că valorile umane sînt mult mai importante decît cele materiale. Că această resursă trebuie valorificată și valorizată. Că, într-un final de ecuație, ea face diferența. Iar dacă încă nu sînteți atît de convinși ca mine, vă invit să facem împreună un exercițiu de imaginație. Spre exemplu, eu cred că după plecarea lui Lucescu de la Șahtior traiectoria „minerilor” va semăna cu cea a rivalilor de la Kiev după dispariția lui Lobanovski. Timpul taie pariul!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

FYRY (11 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 8:57

EXACT CUM TE ASTEPTAI…BAGA TI SALARIUL DE FEDER LA PARIURI PEDERE

florin (2 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 11:04

Absolut corect!E o placere sa te citesc.

Daniels (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 11:33

Jos pălăria, domnu’ Vochin! Resursa umana, bat-o vina! Ea ar trebui sa primeze dar…

victor L (12 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 13:43

– „valorile umane sînt mult mai importante decît cele materiale.”
Scuze, dar ati descoperit apa calda: fara valori umane nu vei avea valori materiale!
– „Conducătorii administrativi din fotbal se obișnuiesc cu binele şi ajung să creadă că el vine indiferent de numele angajatului. Fals ”
Faceti parte dintre „conducatorii administrativi din fotbal”.
Si da, ManU este o umbra palida a ceea ce a fost odata. Si nu e singurul caz.
Dar cum spuneti, timpul ne cere sa avem rabdare.

Cineva (9 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 15:15

Meciul de la Wolfsburg a fost, totusi, unul intre doua echipe, nu intre doua scoli de fotbal, sau intre doua mentalitati, cum vreti sa lasati impresia. United a pierdut in mod dezamagitor si surprinzator, incasand goluri aproape imediat dupa fiecare dintre cele doua realizate.
Nemtii, pe care toate lumea ii lauda (uneori fara acoperire deplina), au pierdut doua echipe dupa faza grupelor (procentaj de 50%) Ch/ League, la fel ca si spaniolii (procentaj al pierderilor de 40%), in timp de italienii (in mod rusinos pentru Roma, meritoriu pentru Juve), olandezii si belgienii au trecut „in corpore” (fata de startul meciurilor din grupe, dupa play-off) in faza „optimilor”grupelor. In concluzie, i-as lauda pe cei de la Wolfsburg, dar nu si pe ceilalti nemti… C.

Robert Alex (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 15:31

Manchester United nu mai există de când a plecat SAF. În era lui, transferurile se bazau pe scouting la greu. Cu câteva excepţii (Roy Keane), MU nu cheltuia cum cheltuie acum. Scholes, Giggs, Neville, Beckham au venit de la academie în timp ce Carrick, Cole sau Ronaldo au fost transferaţi pe sume normale. Nu recunosc acest United al superstarurilor!

bravo (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 23:07

Ești singurul ziarist de la gsp căruia ii citesc articolele cu placere. Ești bun domnule. Mai găsește 3-4 la fel ca tine și faceți un ziar adevărat de sport. Cred ca în momentul de fata, România nu mai are asa ceva.

somebody (15 comentarii)  •  12 decembrie 2015, 5:54

Ca tot ai deschis vorba de valori umane , ce te faci ca din cate vad eu pe la tine princurtea FRF numai valori umane sunt .Problema e ca sunt non valori profesionale , oameni ce nu au viziune de ansamblu asupra fenomenului iar lucrurile merg prost .Iar din analizele tale televizate imi dau seama ca si tu ai inceput sa te inscri in grupa asta . Si ca sa exemplific ma gandesc sa-ti reamintesc cheltuirea 150 000 euro pentru a ingrasa ,,porcul” in ajunul Craciunului ( calificarilor ) grupei lui Ianis ulterior fabricand un scandal cu acel Kovaci si cu Ianis Hagi pentru a deturna atentia de la problema principala .
Ce zici maestre ,tu cand ,,sfintesti locul” ???

somebody (15 comentarii)  •  12 decembrie 2015, 6:03

Si apropo de faptul ca iti doresti Germania in grupa , pai e normal ,caci daca in loc sa cadem de pe in cal frumos ,vom cadea de pe o gloaba imaginea voastra ca federali va avea de suferit asa ca nu mi se pare ca ai fi vreun curajos ci doar un tip in al carui subconstient lucreaza instinctul de conservare si atat.

somebody (15 comentarii)  •  12 decembrie 2015, 6:05

cel mai trist este faptul ca actuala echipa nationala nu creaza asteptari si ne priveaza pe noi care iubim fotbalul de cel mai frumos si important sentiment dupa dragoste: SPERANTA .
Dumnezeu ( iconitele ) sa ne ajute.

mocanu cosmin alex. (4 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 15:17

P.S.:Dinamo Kiev este în Primăvara Champions League 😉

Zeno (1 comentarii)  •  18 decembrie 2015, 9:22

test

Comentează