Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Uriaşii noştri

Pentru România, 2015 a fost anul portarilor. Anul lui Tătăruşanu şi al lui Pantilimon

Permalink to Uriaşii noştri
duminică, 6 decembrie 2015, 7:17

Una se leagă de alta. România s-a calificat la Euro jucîndu-şi în special atuul defensivei. A terminat grupa pe loc calificant, nu şi-a obţinut biletele pentru Paris în focuri de artificii, dar va rămîne în istoria acestor preliminarii ca formaţia cu cea mai bună defensivă dintre toate cele 54 de echipe care au luat parte la competiţie: doar două goluri primite. Şi, în plus, una dintre singurele 4 naţiuni neînvinse în cele 10 meciuri.

Sigur că, în timpul bătăliei pentru Euro, neîncrederea în trupa lui Iordănescu s-a instalat în momentul seriei de trei nule, şi aici nu-i vorba de celebra făină, ci de rezultatele de 0-0 consemnate la Belfast, Budapesta şi acasă cu Grecia. Tunurile au fost puse pe ofensivă, pe mijlocaşii şi pe atacanţii care nu reuşeau să-şi creeze ocazii de gol. Români adevăraţi cum sîntem, am survolat starea de nervozitate, de pierdere a nădejdii, de critică şi am trecut la celebrul haz de necaz declarînd că, prin prestaţia lor, atacanţii ne-au asigurat mereu 0-0. De restul s-a ocupat defensiva:)))

Rîdem noi, rîdem, dar există şi mult adevăr aici. Uitîndu-ne mereu la jumătatea goală a paharului, i-am uitat şi i-am nedreptăţit pe premianţi. Oamenii din apărare, în special integraliştii Chiricheş şi Dragoş Grigore, dar şi cei doi portari, Tătăruşanu şi Pantilimon, sînt cei care trebuie scoşi acum, la final de an, în faţa clasei pentru a primi coroniţele cu lauri. Iar în ceea ce-i priveşte pe ultimii doi, şi pentru că performanţa sub tricolor a fost completată cu o prestaţie europeană de mare calitate în campionate cu ştaif, precum Italia şi Anglia.

Pentru mine, fără îndoială, a fost anul lor. În primul rînd pentru că au jucat constant, iar asta a fost raza de speranţă a unui selecţioner care la un moment dat avea în lot nu mai puţin de 13 jucători-meteori prin echipele lor, fie ele din România, Germania sau Orientul Mijlociu. Tot aşa, glumind amar, i-am propus lui Iordănescu să facem o cerere la UEFA pentru a ne permite să folosim doi portari şi 9 jucători de cîmp. Măcar de goalkeeperi eram siguri că apără la cluburi meci de meci :))).

Tătăruşanu şi Pantilimon au fost puţinele lumini ale anului fotbalistic ce se încheie. Dînd filmul înapoi îmi amintesc cum Ciprian ne-a scos la Belfast în ultimele minute şi a făcut minuni după ce Finlanda deschisese scorul la Bucureşti, ţinîndu-ne în joc într-un moment în care mai nimeni nu mai spera. De asemenea, Panti, care n-a apucat decît un meci în preliminarii, şi acela cu Feroe la Ploieşti, a ieşit la rampă atunci în ultimele minute, cu o paradă spre vinclu graţie căreia scorul a rămas 1-0.

Ar fi nedrept să uităm. Dar merită să punctăm de fiecare dată, măcar cît o fac străinii cînd le judecă prestaţiile din campionatele lor. Acolo unde Tătăruşanu a cocoţat-o pe Fiorentina, după mult timp, în fotoliul liderului, iar Pantilimon a luat-o în cîrcă pe Sunderland şi a tras-o dincoace de zona retrogradării. Drept urmare, cu 58 de parade reuşite, Costel a devenit portarul numărul unu în Premier League. Semn că, fără să fie uriaş fotbalistic pentru noi, 2015 a fost anul uriaşilor noştri.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

victor L (12 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 9:39

Felicitari pentru atentia acordata apararii si, in special, portarilor.
Care, pentru romanul iubitor de fotbal este un fel de Cenusareasa.
Dar atentie la formularea „una dintre singurele 4 naţiuni neînvinse”.
Care este numarul maxim pentru „singurele”?
Una dintre cele 4 natiuni neinvinse . Bravo lor.

FYRY (11 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 9:48

PUTI A FRF

victor L (12 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 9:48

Si inca ceva, dle Vochin.
Cu toate ca nu sinteti in staful federatiei de rugby, ci la fotbal.
Dar poate aud si jurnalistii de la Gazeta, pentru care rugbyul e un sport din 4 in 4 patru ani.
Dar probabil daca o echipa bucuresteana, ori de pe aproape, ar fi cistigat campionatul (plus alte doua Cupe), li s-ar fi acordat mai multa atentie, nu Timisoara Saracens, care da niste rugbysti nationalei.

Dan (4 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 11:37

1. Am avut cea mai buna defensiva dintre toate echipele din preliminariile CE pentru ca am avut cea mai usoara grupa din istoria participarii echipei nationale a Romaniei in preliminariile CE. Sau niste adversari foarte foarte slabi, cel putin pe partea ofensiva. E acelasi lucru.
2. „Uriasii nostri”, din punct de vedere valoric sunt sub Cavai, Jipa, Cristian, Speriatu, Manu, Ionita, etc.

Andi (1 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 13:50

total de acord cu articolul. nu-mi vine sa cred ca s-a ajuns sa se foloseasca semne grafice de tip messenger insa in articole de presa. cred ca limba romana e suficient de cuprinzatoare pentru a exprima tot ce trebuie, iar daca e nevoie de asemenea semne, inseamna ca tocmai limba nu e stapanita suficient de bine. evident, nu este cazul la domnul Vochin, de aceea as prefera sa se renunte la aceasta solutie. „parerea mea” 🙂 😀 😛

dan (7 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 17:19

Tatarusanu e de departe fotbalistul roman al anului 2015 .

cfr (1 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 17:33

Uite ca mai citim și de laude nu doar de critici pe gsp. Bravo pt asta.

somebody (15 comentarii)  •  6 decembrie 2015, 18:56

probabil celmai bine cotati jucatori de fotbal din Romania

Comentează