Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Ai carte, ai parte. Chiar şi de trofee

La Coverciano, una dintre materiile la cursurile de licenţă pentru antrenori de toate tipurile este literatura italiană

Permalink to Ai carte, ai parte. Chiar şi de trofee
duminică, 29 noiembrie 2015, 7:46

Am aflat informaţia cu prilejul meciului naţionalei noastre la Bologna. Am păstrat-o cîteva zile, nu pentru că aş fi aflat formula bombei atomice, ci tocmai pentru a nu crea un efect similar în momentul în care ar fi trebuit s-o dau mai departe. Vizată era marea familie a tehnicienilor români. Cu sfială, cu riscul de a fi catalogat penibil şi venit din altă lume, cu mare grijă nu cumva să deranjez, joi, mi-am luat inima în dinţi şi am comunicat-o membrilor Comisiei Tehnice. La renumita Şcoală de Antrenori de la Coverciano, instituţie fondată la mijlocul secolului trecut, una dintre materiile obligatorii ale cursanţilor diverselor licenţa Pro, A, de juniori etc este LITERATURA ITALIANĂ.

Carevasăzică, toţi oamenii ăia care au trecut pe acolo şi-i vedem la televizor ridicînd Cupe Mondiale sau trofeele Champions League ştiu cîteva lucruri elementare despre Dante, Petrarca, Goldoni, Lampedusa sau, mai nou, Baricco. Dincolo de posesie, tranziţie sau tehnică individuală, Arrigo Sacchi, Marcello Lippi, Carlo Ancelotti au dobîndit maximum de calificare profesională în materie de fotbal abia după ce au ştiut cîteva lucruri şi despre, să zicem, Machiavelli. Şi nu poate spune nimeni că nu le-ar fi folosit chiar în joc.

Rolul antrenorului nu este doar acela de a pregăti muşchii jucătorului. Dintotdeauna, sub diverse forme, valenţa sa educaţională a contribuit din plin la succesul sportiv. Un alt italian celebru şi prins în tabla de materii de la Coverciano, Umberto Eco, a susţinut o conferinţă, acum 15 ani, la Mantova, cu tema: „la ce foloseşte literatura?”, iar una dintre concluzii a fost aceea că „ea ţine în exerciţiu, înainte de toate, limba ca patrimoniu colectiv”. Din cărţi citite cu plăcere deprinzi poate mai uşor decît din manuale şcolare, printre altele, exprimarea corectă. Iar asta nu poate nicidecum să încurce laborioasa muncă tehnică a antrenorului.

Trăim într-o epocă a comunicării. Oamenii puşi să conducă grupuri trebuie să aibă această abilitate de a-şi transmite mesajele şi în interiorul colectivităţii, şi în afară. Cu cît sînt mai bine pregătiţi cu atît vor fi scutiţi de situaţia jenantă a unor declaraţii tîmpite, a unor fraze în care subiectul să se ia la bătaie cu predicatul, a unor vorbe lipsite de sens. Chiar şi a răutăţilor, jignirilor sau meschinăriilor care guvernează acum discursul multora dintre ei.

Dincolo de asta, literatura, fie ea naţională sau universală, completează rucsacul de cultură generală pe care trebuie să-l aibă în dotare orice manager, indiferent dacă ne referim la finanţe, sănătate, computere sau sport. Acel bagaj la purtător îl va ajuta pe specialist în primul rînd să devină mai încrezător în forţele proprii. Cu această stare, el îşi va putea deschide orizonturi, va înţelege mai bine oamenii pe care-i conduce şi va fi deschis către nou. Se va putea integra mai bine în orice mediu, din care va putea extrage valorile aplicabile în domeniul său.

Din păcate, vrem sau nu să recunoaştem, nu stăm deloc bine la capitolul antrenori cu rezultate probate în lumea largă. Dar ştiu că Ştefan Kovaci sau Mircea Lucescu se pot include în categoria restrînsă a tehnicienilor cu care puteai vorbi şi despre o carte, şi despre muzică, şi despre o piesă de teatru. O fi întîmplare că au cîştigat Cupa Campionilor cu Ajax şi UEFA cu Șahtior?

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Cristi (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 7:57

Bravo Andrei! E greu de priceput acest lucru pe Dambovita noastra!

FYRY (11 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 8:33

lasa ne lasa ne …federalule

azet (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 8:56

La noi ar fi cazul sa se ia in considerare si cartile cu poze.Cu siguranta ca cel mai bun exemplu dat de frf este chiar selectionerul romaniei,poate nu un model de cultura generala si de oratorie,dar in mod cert un expert international al iconografiei
.

mihai (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 11:06

sahtior, nu galata 🙂

ciupi (10 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 11:48

bine-bine, dar muschii jucatorilor ii pregatesc tipii care se ocupa de pregatirea fizica, plus ceva pastile-acolo. la noi poate ca eminescu sau creanga n-ar fi atat de importanti, cat se dovedesc predicatele si asezarea cuvintelor in propozitie, nu atat la conferintele de presa cat la explicarea asezarii in teren in functie de faze.

Panda70 (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 13:59

Da, e chiar o intamplare.
Kovaci n-ar fi castigat niciodata nimic daca n-ar fi preluat un Ajax aflat in plina glorie, care castigase deja CCE, il avea in teren pe Cruyff si cel mai important lucru: daca Rinus Michels nu ar fi fost numit antrenor al nationalei Olandei.
Lucescu n-a castigat Cupa UEFA cu Galata ci Supercupa Europei dupa ce Fatih Terim a reusit acest lucru si imediat dupa aceea a preluat nationala Turciei.
Lucescu a castigat Cupa UEFA CU Sahtior Donetsk si acest lucru n-a fost o intamplare.
Jenei si Iordanescu au castigat si ei cate o cupa europeana dar a fost ceva intamplator.
Boloni a castigat campionatul in Portugalia si Belgia dar n-a fost nimic intamplator.
Cornel Dinu a reusit prea putine lucruri ca antrenor din intamplare.
Radoi nu va reusi nimic in actualul mandat si nu e din intamplare.

Panda70 (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 14:14

Lucescu n-a castigat Cupa UEFA CU Galata.
Lucescu a castigat Supercupa Europei cu Galata, din intamplare.
Kovaci a castigat trofee continentale cu Ajax ,din intamplare.
Daca Terim si Michels nu erau numiti selectioneri, Lucescu si Kovaci n-ar fi castigat nimic.
N-a fost o intamplare ca Lucescu a castigat Cupa UEFA cu Shakhtar.
N-a fost o intamplare ca Boloni a castigat campionatul cu Sporting si Standard.
A fost o intamplare ca Dinu a reusit prea putin ca antrenor.
Nu e o intamplare ca Radoi nu va reusi nimic la Steaua.

emg (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 15:06

foarte interesant!

somebody (15 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 15:46

Managementul unui fenomen presupune talent , intuitie , informatie , har.
Te rog sa-mi spui si mie care din aceste calitati se regasesc la cei ce au dat si dau dreptul antrenorilor romani in a antrena echipe ?
Astept raspunsul tau cu deosebit interes mai ales ca a cum esti oarecum in interior si deci cunosti bine situatia.
Atunci cand de 25 de ani nu se schimba nimic in peisaj raspunsurile se formuleaza de la sine

maistor kokir (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 17:06

(da ,Lucescu a luat uefa cu shatior, cu galata doar supercupa (terim luase uefa) ), dar intr-adevar ,meseria de antrenor difera de cea de jucator,fundamental prin asta, o comunicare buna cu cei pe care-i coordonezi, asta e motivul pt care Hagi a fost praf ca antrenor, si a fost nevoie sa reinventeze roata cu Viitorul ,pt a ajunge sus … nu faptul ca nu cunostea sau nu intelegea fotbalul ,ci faptul ca transmitea jucatorilor niste fraze incoerente ,fara logica …( pai povestea Chivu in 2001, ca nu intelegeau nimic,din ce le spunea Hagi )…

rosu albastru (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 20:29

Rădoi, nesimțitule, pleeeaaacăăă!!!

Venom (6 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 22:38

Uite vezi, poti sa-i propui lu’ sefu’ un Colt tematic Spiritual in FRF, cu operele complete ale lui Meme, Becali, Popesco. Ba chiar cu tirajele cartilor lor ai putea fonda o biblioteca. Vine omu’ la protocol la Federatie, se simte bine, citeste o pagina, sparge o samanta, vede un meci de arhiva… Pai nu?

qwerty (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 23:43

Propun ca Reghecampf, înainte sa vina la Steaua, sa facă măcar un curs de „demanelizare.” 🙂

JJdinFJ (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 4:41

Andre, nasoala descrierea ta de sub poza. Adica, ceva de genul „cel mai bun jucator de ping-pong dintre sahisti si cel mai bun sahist dintre jucatorii de ping-pong”. Pai asta e posibil si daca esti mediocru la ambele categorii… Angajeaza un om de branding, tata.

aurel borcoş (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 6:40

Nu strică nimănui puțină literatură…

somebody (15 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 18:24

chiar daca nu raspunzi atunci cand intrebarile sunt prea profunde ,iti urez ,un sincer La multi ani !!!!

Bogdan (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 19:22

Pacat ca lectia asta vine de la un om care lucreaza intr-o federatie a carui antrenor principal (selectioner) este un analfabet. Maria Andries a sugerat ceva asemanator si ai iesit sa-ti aperi angajatorii. Nu e corect. Pas du tout.

Das Trinket (1 comentarii)  •  5 decembrie 2015, 18:31

Asta face diferenta intre Hagi si Lucescu… Lucescu si-a indemnat intotdeauna jucatorii sa puna mana pe carte si sa citeasca, in schimb Hagi nu stie decat „hai la treaba”.

Comentează